Μάλτα

Η Δημοκρατία της Μάλτας είναι ένα πυκνοκατοικημένο νησιωτικό ΚΡΑΤΟΣ, το μικρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελείται απο ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Τί μπορείς να δείς μέσα σε τρείς μέρες στη Μάλτα; Πολλά!

Μάλτα ταξίδι

Ας αρχίσουμε όμως από όλους τους λόγους αξίζει την επισκεφθείς!
Πρώτος, πολύ σημαντικός λόγος

Ο καιρός! Γενάρης μήνας και στη Κέρκυρα, το θερμόμετρο έδειχνε 10 βαθμούς, έβρεχε και το σκηνικό ήταν απλά θλιβερό. Την ίδια στιγμή στη Μάλτα; Ήλιος, 20 βαθμοί και χαρά Θεού. Η Μάλτα είναι απο τις χώρες με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας στο ΚΟΣΜΟ, που σημαίνει πολύ, πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, δηλαδή ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο!

Δεύτερος λόγος για να αγαπήσεις τη Μάλτα

Τα μαλτέζικα είναι ένα κράμα αραβικών, ιταλικών και γαλλικών λέξεων. Για παράδειγμα, το καλημέρα είναι bongu (απο το γαλλικό bonjour) και το ευχαριστώ είναι grazzi (από το ιταλικό grazzie). Ένας όμορφος αχταρμάς δηλαδή. Όμως, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα όσον αφορά την συνεννόηση με τους Μαλτέζους καθώς τα αγγλικά είναι η δεύτερη επίσημη τους γλώσσα!

Και ο βασικότερος λόγος για να επισκεφθείς τη Μάλτα; Μα προφανώς η ομορφιά της! Η Μάλτα σε μαγνητίζει από τη πρώτη στιγμή που θα φτάσεις. Πρόκειται για μια μίξη αραβικής ομορφιάς, με εμφανείς όμως βρετανικές και ιταλικές επιρροές που δεν σε αφήνει να τη βαρεθείς ποτέ!

Διαμονή
  • Valletta. Η μεγαλύτερη πόλη της Μάλτας και πρωτεύουσα της, ουσιαστικά θα μένεις μέσα στο κέντρο και μέσα στα δρώμενα. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για διαμερίσματα και μερικά μικρά ξενοδοχεία, άπειρες επιλογές για μαγαζιά και λίγη νυχτερινή ζωή. Μην ξεχνάτε ότι η Πόλη της Βαλέτας είναι προστατευόμενο μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.
  • Three cities. Ακριβώς απέναντι απο τη Βαλέτα βρίσκονται οι λεγόμενες Τρείς Πόλεις. Αν αγαπάς, όπως και εγώ, τα γραφικά σοκάκια και σου αρέσει να περιπλανιέσαι στις παραδοσιακές συνοικίες, τότε θα λατρέψεις τις Τρεις Πόλεις! Πρόκειται για την πιο φτωχική, την Cospicua, τη Senglea και τη Vittoriosa ή όπως είναι το μαλτέζικο όνομα της Birgu. Εμείς επιλέξαμε το Birgu , λόγω του ότι θα βρισκόμασταν σε μια όμορφη και ήρεμη περιοχή, πολύ παραδοσιακή και μόνο 7 λεπτά με το φέρυ απο τη Βαλέτα. 

    Για μένα ήταν ιδανική περιοχή και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

  • Sliema. Ουσιαστικά  το εμπορικό κέντρο του νησιού, εκεί που βρίσκονται όλα τα μαγαζιά, η νυχτερινή διασκέδαση και μερικά μεγάλα ξενοδοχεία. Δεν σας την προτείνω, δεν μου άρεσε καθόλου αλλά επειδή γούστα είναι αυτά, θα σας πώ ότι και η Σλιέμα συνδέεται με τη Βαλέτα μέσω φέρυ.

    Υπάρχουν και άλλες μικρότερες πόλεις παραέξω στις οποίες λειτουργούν περισσότερο το καλοκαίρι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες κοντά στη θάλασσα!
Μάλτα

Birgu

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις στη Μάλτα βασίζονται αποκλειστικά στα λεωφορεία τους καθώς δεν υπάρχει μετρό. Υπάρχουν λεωφορεία για όλες τις πόλεις, πολύ, πολύ τακτικά όμως απο την άλλη, λόγω των πολλών στάσεων, μια απόσταση του δεκάλεπτου, μπορεί να καταλήξει να ξεπερνά τη μισή ωρα ειδικά αν συναντήσετε κίνηση. Τα φέρυ επίσης διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών από και προς τη Βαλέτα.
Αν σκέφτεστε να νοικιάσετε αμάξι, να σας ενημερώσω ότι οδηγάνε από τη αριστερή πλευρά, τα αυτοκίνητα είναι δεξιοτίμονα (;) και ότι οδηγάνε ίσως λίγο άτσαλα.

MALTA TO DO LIST

Η Μάλτα είναι ένα κράτος με άπειρη ιστορία. Μιλάμε για πολύ ιστορία. Είναι ένα νησί το οποίο κατοικείται περίπου απο το 5200 π.Χ. και το οποίο έχουν αποικήσει κατά διαστήματα Έλληνες  Φοίνικες, Άραβες, Ρωμαίοι, Οθωμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Άγγλοι, μέχρι τελικά να ανεξαρτητοποιηθεί το 1964. Είναι το μέρος όπου έζησαν και πολέμησαν οι γνωστοί Ιωαννίτες Ιππότες, τα οικήματα των οποίων αναλόγως την εθνικότητα βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί. Τα αξιοθέατα, είναι πραγματικά πάρα πολλά και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Θα επισημάνω ίσως τα πιο σημαντικά, πέρα από τα υπερδιάσημα χρωματιστά της μπαλκόνια!

Hagar Qim Temples. Πρόκειται για τον αρχαιότερο ναό στο ΚΟΣΜΟ. Μιλάμε για χίλια χρόνια πριν τις Πυραμίδες! Στοιχείο που δεν ξέρει πολύς κόσμος, μέσα σε αυτούς ήμουν και εγώ. Βρίσκεται περίπου στα 40 λεπτά με το λεωφορείο απο τη Βαλέτα, στη περιοχή Qrendi. Εγώ προσωπικά δεν κατάφερα να το δω καθώς είχα μόνο δύο μέρες στη διάθεση μου, αλλά σκοπεύω να επιστρέψω στη Μάλτα, για να δώ όσα δεν πρόλαβα!

Συν Καθεδρικός Ναός του Αγ. Ιωάννη. Ίσως ο πιο επιβλητικός ναός του νησιού με φοβερή αρχιτεκτονική, στέγη 400 τάφων Ιπποτών (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το νησί των Ιωαννιτών Ιπποτών) και Μαγίστρων και θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς μουσείο του Καραβάτζιο. Βρίσκεται στο κέντρο της Βαλέτας και η είσοδος είναι στα δέκα ευρώ με audio guide.

Hal Saflieni Hypogeum . Πρόκειται ουσιαστικά για αρχαίο υπόγειο τόπο ταφής, που χρονολογείται απο το 4000 π.Χ. . Είναι το μοναδικό του είδους του στο κόσμου, που είναι προσβάσιμο στο κοινό, αν και η είσοδος είναι λίγο τσουχτερή στα 35 ευρώ με οδηγό στα αγγλικά, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να το δείτε! ΠΡΟΣΟΧΗ. Εάν σας ενδιαφέρει, πρέπει να κλείσετε τα εισιτήρια σας μήνες πριν την επίσκεψη σας διαδικτυακά, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι θέσεις είναι περιορισμένες!

Upper Barakka Gardens.

Για εμένα που έμενα στις Τρείς Πόλεις, το φέρυ που έπαιρνα για να βγω στη Βαλέτα με άφηνε μπροστά από ένα μεγάλο ασανσέρ, το οποίο με ανέβαζε κατευθείαν στους Κήπους, μια μικρή έκταση με πράσινο, κάποια αγάλματα και κατέληγε σε ένα επιβλητικό μπαλκόνι με θέα τις Τρείς Πόλεις. Κάθε μεσημέρι, ακριβώς στις 12.00 αλλά και στις 16.00, γίνεται επίδειξη του χαιρετισμού των πλοίων με κανονιοβολισμό.

Malta - Upper Barraka Gardens

Εθνικό – Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στη Βαλέτα, έχει είσοδο μόνο 5 ευρώ και αξίζει μια βόλτα για να κατανοήσετε την ιστορία της Μάλτας απο την Νεολιθική Εποχή μέχρι και τώρα αλλά και να δείτε την σημαντικότερη ‘ Κυρία’ του νησιού, τη λεγόμενη Sleeping Lady το αρχαιότερο εύρημα που βρέθηκε στους ναούς.

                                                                                Sleeping Lady

The Inquisitor ‘s Palace. Το μοναδικό σωζόμενο και προσβάσιμο για το κοινό, παλάτι της Ιεράς Εξέτασης στο κόσμο. Εξηγεί όλη την ιστορία γύρω από τη σκοτεινή περίοδο εκείνη του Χριστιανισμού και βρίσκεται σε μια απο τις Τρεις Πόλεις , το Birgu

Mdina και Rabat

Η Εμ-Ντίνα , είναι η πρώτη πόλη της Μάλτας και αρχική πρωτεύουσα της. Ονομάζεται και ” Σιωπηλή Πόλη” καθώς μόνο 200 άτομα διαμένουν μόνιμα σε αυτήν. Είναι μια μεσαιωνική πόλη, με λιγότερο εμφανή τα γνωστά μπαλκόνια της Μάλτας αλλά είναι πανέμορφη και πάρα πολύ ήσυχη . Εκεί , σχεδόν τυχαία, ανακαλύψαμε και ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, το The Knights of Malta το οποίο μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την όλη ιστορία των Ιωαννιτών Ιπποτών ΚΑΙ είχε το audio guide και στα ελληνικά, κάτι που μας ξάφνιασε ευχάριστα! Με είσοδο μόνο στα 6 ευρώ αξίζει μια βόλτα.

Το Ραμπάτ από την άλλη, βρίσκεται δίπλα ακριβώς απο την Εμ-Ντίνα και είναι μια μικρή πόλη με πολύ όμορφα μαγαζάκια για καφέ και τσιμπολογήματα. Eκεί επίσης βρίσκονται και οι Κατακόμβες του Αγ. Παύλου , που ειλικρινά αξίζει να τις δείτε και να τις περπατήσετε!

Γεύσεις και φαγητά

Η κουζίνα της Μάλτας είναι σε γενικές γραμμές μεσογειακή, εμπεριέχει πολύ ψάρι και μακαρόνια  (από τους φίλους Ιταλούς) και είναι πολύ κοντά στις γεύσεις μας! Δεν έχει πολλά παραδοσιακά πιάτα, πέρα απο το pastizzi , το οποίο μοιάζει με το δικό μας τυροπιτάκι, που συνήθως έχει γέμιση αρακά και τυρί ρικότα αλλά βγαίνει και σε διάφορες άλλες γεύσεις και τη μαλτέζικη ftira ( είδος σάντουιτς με τόνο και λαχανικά και μια περίεργη σάλτσα )

Εγώ προσωπικά ευχαριστήθηκα πολύ που βρέθηκα στη Μάλτα, μέσα στο χειμώνα και ένιωσα πως έζησα το νησί σε μια ήρεμη περίοδο χωρίς οχλαγωγίες και ουρές στα αξιοθέατα. Θα μου άρεσε να την επισκεφθώ ξανά το καλοκαίρι και να κάνω καμιά βουτιά ΠΡΟΣΟΧΗ:  Μην περιμένετε αμμουδιές και παραλίες στη Μάλτα, είναι ένα βραχώδες νησί επί το πλείστον.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης ; Βαρκελώνη.Ταξίδι στη πρωτεύουσα της Καταλονίας.
Αν μου άρεσε;

Όχι απλά μου άρεσε, νομίζω είναι απο τα μέρη που κράτησε ένα μικρό κομμάτι απ’ τη καρδιά μου εκεί! Ανατολίτικη ομορφιά με ιταλική αισθητική. Ευγενέστατοι άνθρωποι. Πεντανόστιμο φαγητό και λαχταριστά γλυκά. Ένα πεντακάθαρο και προσεγμένο μέρος. Δεν βρήκα κανένα λόγο να μην αγαπήσω τη Μάλτα και σίγουρα ανυπομονώ για την επόμενη φορά που αντικρύσω ξανά τα πέτρινα κτίρια και τα χρωματιστά μπαλκόνια.

Evita

Παρακολούθησε το video από τη παραμυθένια Μάλτα!