Mια σύντομη εισαγωγή

 Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που σε μαγνητίζουν με τη πρώτη ματιά (Πόρτο σ αγαπώ), με τη πρώτη βόλτα και νιώθεις ότι έχουν κρατήσει ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Το Ζάγκρεμπ δεν ήταν ένας τέτοιος προορισμός.  Όμως, απο τη στιγμή που κατάλαβα την ομορφιά του Ζάγκρεμπ συνειδητοποίησα ότι δεν μοιάζει με καμία άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αυτή λοιπόν είναι η εμπειρία μου από το ταξίδι στο ιδιαίτερο Ζάγκρεμπ!

Όσοι επισκέπτονται τη Κροατία συνήθως προτιμούν τις παράλιες πόλεις της, στις Δαλματικές Ακτές αφήνοντας συνήθως τη πρωτεύουσα τελείως στην απέξω. Κάνουν καλά; Εξαρτάται από το τι ψάχνεις να δεις.

Ζώντας σε νησί, σίγουρα εκτιμώ μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, ή μια μαγική παραλία αλλά δεν ενθουσιάζομαι εύκολα. Αντίθετα, αποζητώ μια πόλη με πλούσια ιστορία, γραφικά μέρη, πρωτότυπα μαγαζιά, πάρκα, καλλιτεχνικά δρώμενα και νόστιμο φαγητό. Ε το Ζάγκρεμπ τα είχε όλα και το καλύτερο κομμάτι; Δεν ένιωθα άλλος ένας τουρίστας μέσα στα πλήθη. Γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν.

Zagreb - Gjorni Grad

Gjorni Grad ( Ανω Πόλη )

 Τι δεν μου άρεσε

Υπερβολική αστυνόμευση: Το ταξίδι μας στο Ζάγκρεμπ ξεκίνησε ιδιόμορφα. Φτάνοντας σε μια χώρα εκτός Ζώνης Σένγκεν, έπρεπε να περάσουμε απο έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο. Αν και είναι απολύτως νόμιμο να επισκεφθείς τη Κροατία ακόμα και ΜΟΝΟ με ταυτότητα (αρκεί να είναι νέου τύπου), θα σου πρότεινα να βγάλεις διαβατήριο για να αποφύγεις την αναμονή όσο εξετάζουν τη ταυτότητα σου με περίεργα βλέμματα του τύπου ¨ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ”. Επίσης πολύ αστυνομία και στους δρόμους και πολύ φορτωμένη μάλιστα, σε σημείο που νιώθαμε μια συνεχή επιτήρηση! Γιατί ρε παιδιά;

Χαμογελάστε ρε παιδιά! Οκ σίγουρα το Ζάγκρεμπ, δεν είναι και η πιο τουριστική πόλη και μην περιμένετε καμία τρελή εξυπηρέτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας φέρθηκαν αγενώς κάπου. Αλλά οι άνθρωποι , είναι γενικά ανέκφραστοι, σχεδόν αδιάφοροι αλλά οκ. Δεν είμαστε όλοι οι λαοί το ίδιο.

Το Ζάγκρεμπ ήταν λίγο βρώμικο.  Ίσως λίγο περισσότερο από άλλες πρωτεύουσες και σε αρκετά κεντρικά σημεία όπως τη Πλατεία Jelacic, το οποίο ήταν ένα σημαντικό μείον.

 Αυτά σε γενικές γραμμές. Όταν δεν μου αρέσει κάτι σε έναν προορισμό, ψάχνω να βρω την αιτία και αν σκεφτούμε ότι η Κροατία βρισκόταν εν μέσω πολέμου, μόλις είκοσι χρόνια πριν πολλά πράγματα αποκτούν νόημα! Οπότε, επικεντρώθηκα στα θετικά της πόλης!

Zagreb-view

Jelacic Square ( View from 360 Zagreb Tower )

 Τι αγάπησα στο Ζάγκρεμπ

To Ζάγκρεμπ είναι μια ζωντανή πόλη! Κακά τα ψέματα, βρισκόμαστε στα Βαλκάνια! Ο κόσμος είναι έξω, διασκεδάζει, απoλαμβάνει το καφέ του, πίνει τις μπύρες του στα μπαράκια και αράζει στα πάρκα. Υπάρχει ζωή έξω και μαγαζιά για όλα τα γούστα. To ταξίδι σου στο Ζάγκρεμπ σίγουρα δεν θα είναι βαρετό!

Η πιο ζωντανή οδός η Tkalciceva , είναι σημείο συνάντησης για ντόπιους άλλα και τουρίστες με πολυάριθμα καφέ, εστιατόρια για όλα τα γούστα και τις τσέπες και στην αρχή της θα βρείτε το πανέμορφο ηλιακό ρολόι, πίσω ακριβώς απο το άγαλμα της Marija Juric Zagorka , συγγραφέα και πρώτης γυναίκας δημοσιογράφου της Κροατίας!

 Φάγαμε φοβερό φαγητό! Η αλήθεια είναι ότι φάγαμε πολύ καλά στα Ζάγκρεμπ, είτε αυτό ήταν ένα μπέργκερ, μια μακαρονάδα ή το παραδοσιακό τους πιάτο “strukli” το οποίο είναι στρώσεις ζύμης, κατσικίσιο τυρί και διάφορα είδη γέμισης! Υπάρχει και η γλυκιά εκδοχή τους, με φρούτα και σιρόπια! Σας προτείνω το ” La Struk “, για να τα δοκιμάσετε σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο!

΄΄Αλλες γευστικές προτάσεις.Το Plac  για casual αλλά εκπληκτικά μπέργκερ.  Le Mika  , για εκλεπτυσμένες κρέπες και αν θέλεις κάτι πιο σπέσιαλ δοκίμασε το Lanterna Na dolcu.

Τέχνη, τέχνη παντού!

Σε κάθε στενό, σε κάθε στροφή, ξεπρόβαλλε και από ένα όμορφο άγαλμα ή ένα εντυπωσιακό γκράφιτι που με άφηνε άναυδη! Οι άνθρωποι του Ζάγκρεμπ  προσπαθούν να ομορφύνουν με τον καλύτερο τρόπο ή ίσως να επισκιάσουν λίγο τις όχι και τόσο όμορφες πλευρές της πόλης τους, βάζοντας την δική τους χρωματιστή πινελιά! Το καλύτερο ίσως παράδειγμα είναι το Art Park  , ένα κεντρικότατο μικρό παρκάκι γεμάτο γκράφιτι στο οποίο φιλοξενούνται διαφόρων ειδών εκθέσεις και εκδηλώσεις! Μην το χάσεις!

https://www.instagram.com/p/Bo2OvGcHV1s/

To Zάγκρεμπ είναι ένας πολύ οικονομικός προορισμός! Δεν θα έλεγα ότι έχει τις πολύ χαμηλές τιμές Πολωνίας, όμως είναι περίπου στην ίδια κατηγορία με Ελλάδα και αυτό για Ευρώπη είναι πολύ θετικό!

https://www.instagram.com/p/BpAHh9Gn3Nn/

Μικρή και άνετη πρωτεύουσα:  Το Ζάγκρεμπ, είναι απο τις πρωτεύουσες αυτές που δεν είναι χαοτικές και τεράστιες, δεν υπάρχει καν μετρό μόνο τα κλασσικά μπλε τραμ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά μπορείς άνετα και να περπατήσεις στα περισσότερα αξιοθέατα.

 Τα must see στο ταξίδι σου στο Ζάγκρεμπ
Μια επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου.

Πιθανόν το πιο διάσημο κτίριο του Ζάγκρεμπ , είναι αυτή η σχετικά μικρή αλλα σίγουρα εντυπωσιακή εκκλησία η οποία βρίσκεται μέσα στη παλιά πόλη και είναι γνωστή παντού για τη χρωματιστή οροφή της! Μια φωτογραφία επιβάλλεται!

Zagreb St.Marks Church

St. Marks Church

 Κλάψε λίγο στο Μουσείο των τελειωμένων σχέσεων

Δεν το λες ακριβώς μουσείο, μάλλον κάτι περισσότερο σε έκθεση αντικειμένων από σχέσεις που έληξαν άδοξα (όχι αποκλειστικά ερωτικές) μαζί φυσικά με τις ιστορίες τους. Ετοιμάσου να διαβάσεις αρκετά, καθώς εκεί ακριβώς έγκειται η όλη ουσία του εκθέματος, αλλιώς θα βρεθείς απλά να κοιτάς μια μάυρη γόβα με απορία.Ένα είδος μουσείου που μου άρεσε για τη πρωτοτυπία του και για το γεγονός ότι τα εκθέματα ανανεώνονται συνεχώς. Με είσοδο κάπου στα 5 ευρώ, αξίζει μια βόλτα.

https://brokenships.com/visit
Ανέβα στο Πύργο 360

Θέλεις τη καλύτερη θέα της πόλης ,ένα μέρος για μια τέλεια φωτό και ίσως ένα ζεστό ρόφημα όσο χαζέυεις; Ε τότε , ο Πύργος 360 , είναι το μέρος που ψάχνεις! Βρίσκεται στη πλατεία Jelacic , σε πολύ κεντρικό σημείο!

https://www.instagram.com/p/BqdDfOfnjC_/

Κάνε μια μονοήμερη εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Πλιτβίτσε

Το Εθνικό Πάρκο Πλιτβίτσε, είναι ίσως το πιο όμορφο Πάρκο που έχω επισκεφθεί ποτέ γεμάτο πανέμορφες  λίμνες, ρυάκια και καταρράκτες και σας επισημαίνω να πάτε οπωσδήποτε ανεξάρτητα σε ποιο μέρος της Κροατίας μένετε! Από το Ζάγκρεμπ, βρίσκεται 3.5 ώρες μακριά με το λεωφορείο, ενώ υπάρχουν πολλά δρομολόγια καθημερινά με το εισητήριο να κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ. Ετοιμαστείτε για πρωινό ξύπνημα, αν δεν θέλετε να πέσετε πάνω σε όλα τα γκρουπ που φτάνουν μετά τις 12!

Διάβασε περισσότερα για τις λίμνες ΕΔΩ
Plitvice Lakes

Στις λίμνες Πλιτβίτσε.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του άρθρου, σχετικά με το ταξίδ μου στο Ζάγκρεμπ . Και ενώ το Ζάγκρεμπ δεν θα μείνει στη καρδιά μου ως μια από τις πόλεις που θέλω να επισκεφθώ και δεύτερη φορά, θα το θυμάμαι για πάντα ως τη πόλη που καταφέρνει με άψογο τρόπο να ισορροπήσει μεταξύ όμορφου και άσχημου, παλιού και νέου, στυλάτου και κιτς. Και μην ξεχνάς πως το ταξίδι δεν θα σε οδηγήσει πάντα σε κάτι πανέμορφο που θα αγαπήσεις . Καμιά φορά θα σε βγάλει σε μέρη ιδιαίτερα, που ίσως δεν θα είναι του γούστου σου αλλά που θα βάλουν σε σκέψεις. Και γι αυτό, σ ευχαριστώ Ζάγκρεμπ!

Evita.

Υπάρχει και βίντεο ντοκουμέντο!