Κωσταντινούπολη.

Ένα μέρος το οποίο θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου. Είναι το πρώτο μου ταξίδι ως ενήλικας στο εξωτερικό και το πρώτο κοινό μας ταξίδι με τον άντρα μου το οποίο έγινε και έναυσμα για να ακολουθήσουν  πολλά, πολλά άλλα!Ένα μέρος με ιδιαίτερη άυρα , απίστευτη κινητικότητα , αρχιτεκτονική ομορφιά και μια αίσθηση ανατολίτικης ενέργειας. Αν έχεις πάει και εσύ είμαι σίγουρη ότι μπορείς να με καταλάβεις , και αν όχι πιστεύω θα σου κινήσω το ενδιαφέρον!  Θα σου μιλήσω για το ταξίδι μου στη Κωσταντινούπολη,

Το μεταμεσονύκτιο ταξίδι μας απο τη Θεσσαλονική κράτησε περίπου εφτά ώρες , το λεωφορείο σχετικά άνετο και ο έλεγχος στα σύνορα πιο ελαφρύς απ’ ότι περίμενα. Υπάρχουν συχνά δρομολόγια με το λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη , ως εναλλακτική του αεροπλάνου , δεν χρειάζεται διαβατήριο( αν και πλέον τα πράγματα ίσως έχουν γίνει πιο αυστηρά με τους ελέγχους και καλό θα είναι να υπάρχει ) και είναι σχετικά οικονομικό σαν επιλογή.

_MG_9099

Η αρχή του ταξιδιού

Το ταξίδι αυτό έγινε η αφορμή να καταλάβω επιτέλους τι εννοούμε σύνορα , καθώς περνούσαμε το δρόμο που βρίσκονται δίπλα δίπλα οι σημαίες μας και σηματοδοτούν το τέλος της μιας χώρας και την αρχή της άλλης. Η αλήθεια είναι οτι περίμενα κάτι πιο μεγαλοπρεπές , από μια απλή πινακίδα ” Καλωσήρθατε στη Τουρκία ” αλλά όπως έχουμε ξαναπεί οι μύθοι υπάρχουν για να καταρρίπτονται! Μετά το πέρασμα πλέον στη τούρκικη πλευρά , ένας βομβαρδισμός απο σημαίες της Τουρκίας και αφίσες του Ερντογάν παντού .

Ένιωθα ήδη έντονο τον υπέρ του δέοντος εθνικισμό και τη σιωπηλή υπενθύμιση ότι πλέον βρίσκομαι σε ένα μουσουλμανικό κράτος με διαφορετικά ήθη , έθιμα και νοοτροπία.Μετά την άφιξη μας στο σταθμό , επιβιβαστήκαμε σε ένα άλλο λεωφορείο που θα μας άφηνε κάπου πιο κεντρικά και απο κεί με ταξί φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας. Αν πρέπει να σε προειδοποιήσω για κάτι , τότε σίγουρα θα είναι να προετοιμαστείς κατάλληλα για μια τρελή οδήγητική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη! Τα κορναρίσματα ασταμάτητα , οι ταχύτητες μεγάλες , ένα μόνιμο κυκλοφοριακό χάος που μάλλον όμως είναι απλά μέρος της ζωής των τούρκων.

Mετά απο σκέψη , είχαμε επιλέξει να μείνουμε στη περιοχή του Σουλταναχμετ , δηλαδή στη παλιά , παραδοσιακή πόλη για να το πούμε έτσι και το ξενοδοχείο μας ,ήταν η ιδανική βάση για τις εξορμήσεις μας!

Το Σουλταναχμέτ , το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει όλη την βυζαντινή και οθωμανική ιστορία και είτε επιλέξεις να μείνεις στη περιοχή είτε όχι , μην παραλείψεις να την επισκεφθείς!Εκεί στέκεται επιβλητική η Αγιά Σοφιά , κτίριο που δεν επιτρέπεται να μην διαθέσεις τον ανάλογο χρόνο , οι Οβελίσκοι στη Πλατεία , το Τοπκαπί , το Μπλέ Τζαμί και φυσικά το Μεγάλο Παζάρι.

Τι να δείς.

Αγιά Σοφιά

Έργο του 537 , λειτουργούσε μέχρι το 1453 ως Χριστιανικός ορθόδοξος ναός , μετά την Άλωση ως ισλαμικό τέμενος και τελικά το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό έκθεμα. Από τα πιο επιβλητικά κτίρια που έχω αντικρύσει ποτέ , τόσο εξωτερικά όσο και στον εσωτερικό του χώρο. Έχει παραμείνει τα τελευταία χρόνια σε μια κατάσταση αναστήλωσης με χριστιανικές και μουσουλμανικές εικόνες στο εσωτερικό του , που δημιουργούν ένα κάπως συγχεχυμένο θέαμα , τουλάχιστον με ένα τέτοιο συναίσθημα έμεινα φεύγωντας!

Αγία Σοφία
Το εσωτερικό του Ναού
Τοπ καπί

Το ανάκτορο αυτό , χτισμένο στο λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο , ήταν η επίσημη κατοικία των Οθωμανών αυτοκρατόρων απο τον 15ο αι. μέχρι και το 1853. Πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο .

Top Kapi
Η μεγάλη αγορά

_MG_8885

 Η Μεγάλη Αγορά , ή Καλλυμένο Παζάρι συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές στο κόσμο και είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Κωσταντινούπολης. Μια τεράστια έκταση που φιλοξενεί περίπου 3.600 καταστήματα , εστιατόρια , παραδοσιακά καφέ και χαμάμ. ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσεις την ώρα σου και να νιώσεις το απόλυτο ανατολίτικο κλίμα .Δεν θα σου πρότεινα να κάνεις τις αγορές σου απο εκεί , γιατί γενικά ειναι άκρως τουριστικό μέρος πλέον και μπορείς να βρείς τα ίδια προιοντα σε άλλα καταστήματα σε πολύ χαμηλότερες τιμές αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις! Μη ξεχάσεις να παζαρέψεις γι αυτό που θες να αγοράσεις , δεν θα σου πω πώς γιατί είμαι πολύ κακή σ αυτό!

Βασιλική κινστέρνα

Από τις μεγαλύτερες υπόγειες δεξαμενές νερού που χτίστηκε στη Τουρκία και απο τα μεγαλύτερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού. Μαγευτικό θέαμα που συμπληρώνεται απο τους ανάποδους κίονες που το διακοσμούν.Εκεί επίσης βγάλαμε φωτογραφίες , ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές , σουβενίρ που ακόμα και σήμερα στολίζει το τοίχο μας και μας κάνει να γελάμε!

 Τι να φάς και τι να πιείς

Το μόνο σίγουρο είναι στη Τουρκία δεν θα πεινάσεις ούτε στιγμή! Οι γεύσεις των φίλων τούρκων είναι πολύ κοντά με τις δικές μας , ειδικά στη Κωνσταντινούπολη όπου η ελληνική κάποτε κοινότητα πάντρεψε τις γεύσεις μας με τις τούρκικες και δημιούργησε αυτό που ονομάζουμε πολίτικη κουζίνα! Μην ξεχναμε το κλασικό κεμπάπ τους βέβαια που γίνεται με αρνί ( γιατί δεν τρώνε χοιρινό ) και φυσικά από τους καλύτερους μπακλαβάδες που θα φάς ποτέ στο Ηafiz Mustafa 1864 , ένα από τα καλύτερα και παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Α! Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το παραδοσιακό γλυκό τους , το κουνέφε , θα ξετρελαθείς!

Πάνω από τις γέφυρες , θα πετύχεις πάγκους με σάντουιτς ψαριού που ετοιμάζονται εκείνη την ώρα και είναι από τα ωραιότερα σνάκ που έχω δοκιμάσει ποτέ!

_MG_9151

Οι Τούρκοι αγαπούν τον καφέ και το τσάι , δυο ροφήματα που θα βρείς παντού. Ο ελληνικός / τούρκικος καφές , από τους καλύτερους που έχω πιεί αλλά μην ξεχάσεις να τον ζητήσεις ως Turkish coffee!

Η μοντέρνα πλευρά της πόλης

Μια γέφυρα χωρίζει ουσιαστικά τη παλιά από τη νέα πόλη. Τη παλιού τύπου , πιο οπισθοδρομική μεριά από την μεριά εκείνη που οι περισσότερες  γυναίκες ντύνονται φυσιολογικά ( σε σχεση με τα δικά μας δεδομένα) , χωρίς χιτζάμπ , σχεδόν σαν το δυτικό κόσμο.

Ένας τεράστιος σε έκταση δρόμος , κάπως σαν την Ερμού που καταλήγει στη Πλατεία Ταξιμ , γεμάτος εμπορικά καταστήματα , διασχίζει τη νέα πόλη. Η αλήθεια είναι δεν επιλέξαμε να μείνουμε ιδιαίτερα σε αυτή τη πλευρά καθώς θέλαμε να εξερευνήσουμε το πιο παραδοσιακό τμήμα. Αν όμως ψάχνεσαι για μπάρ , κλάμπ ή κάποιο είδος διασκέδασης θα το βρείς μόνο εδω καθώς στο Σουλταναχμέτ δεν βρίσκαμε αλκοολ ούτε για δείγμα!

_MG_9165

Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς ένα παραδοσιακό τούρκικο χαμάμ , εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη και αν προλαβαίνεις από μέρες μια εκδρομή στα Πριγκηπονήσια !

Ασφάλεια

Γενικά δεν ένιωσα να φοβάμαι σε καμία στιγμή του ταξιδιού. Όμως ήμουν με τον άντρα μου και ένα φιλικό μας ζευγάρι. Σίγουρα αν είστε γυναίκες μόνες και σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Κωσταντινούπολη , θα πρέπει να έχετε μια παραπάνω προσοχή γύρω σας , να ντύνεστε σεμνά ( όπως άλλωστε έκανα και εγώ ) και να αποφεύγετε να κυκλοφορείτε πολύ αργά . Είναι μια αρκετά εξευρωπαισμένη πόλη που συντηρείται από το τουρισμό και ευτυχώς οι κάτοικοι είναι αρκετά πιο προοδευτικοί από την υπόλοιπη Τουρκία , δεν πάυει όμως να είναι μια μουσουλμανική χώρα που λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και δυστυχώς διέπεται και από ενα τεράστιο βαθμό φτώχειας.

Από την άλλη πλευρά , είναι μια εξαιρετικά καθαρή πόλη , σε σημείο που με εξέπληξε ,με δημόσιες τουαλέτες σχεδόν σε κάθε τετράγωνο και σε άριστη κατάσταση.  Η καθαριότητα όπως έμαθα , είναι ύψιστης σημασίας για τους μουσουλμάνους καθώς αναφέρεται και στο Κοράνι ως απαραίτητη προυπόθεση ακόμα και για τη προσευχή.

  Λίγα λόγια πριν το τέλος

Η Κωνσταντινούπολη θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου ως η πόλη των τεράστιων αντιθέσεων! Η πόλη με την υπέρτατη φτώχεια αλλά και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Η πόλη της μουσουλμανικής αλλά και χριστιανικής σύμπλευσης.Οι αμέτρητοι μιναρέδες και οι γλάροι που πετάνε πάνω από το Βόσπορο. Η απίστευτη αρχιτεκτονική.Γυναίκες με μπούρκες , καλυμμένες μέχρι και στα μάτια να προσπαθούν να φάνε και γυναίκες με μίνι να πίνουν το ποτό τους. Ευγενικοί άνθρωποι χαμογελαστοί που χαίρονται όταν γνωρίζουν έλληνες ( μπατζανάδηκες κατα πως μας φώναζαν) , χωρίς μίση και κακία. Αλλά και που πουλάνε είδη γυναικείας υγιεινής , τυλίγοντας τα σε σακούλες σκουπιδιών από ντροπή. Η προσευχή αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων τρείς φορές τη μέρα!

Για περισσότερες πληροφορίες και άρθρα διάβασε εδώ από τους φίλους μου τα ζούδια , που ερεύνησαν ενδελεχώς τις πιο όμορφες περιοχές της Κωνσταντινούπολης!
Αν θα ξαναπήγαινα;

Δίχως δεύτερη σκέψη! Είναι μια πόλη που σε συνταράσσει με τη διαφορετικότητα της παρά το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Ελλάδα.  Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος όμως να σχηματίσεις άποψη για κάτι από το να το δείς με τα ίδια σου τα μάτια!

Περιμένω να πας και να μου πείς!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης : Ταξίδι στο φθαρμένο Ζάγκρεμπ

Εvita.