Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει για τη Βαρκελώνη. Συνήθως είναι μια πόλη που πλαισιώνεται απο διθυραμβικά σχόλια όχι μόνο από πολύ κόσμο που την επισκέφθηκε και την λάτρεψε αλλά και από τους περισσότερους travel bloggers ανά το κόσμο. Μετά απο αρκετό ψάξιμο η αλήθεια είναι πως ανακάλυψα πως έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα όσον αφορά το μέρος αυτό, οι μεν που την αγαπάνε σαν επίγειο παράδεισο και οι δε, που θα τους βρείς τελείως αντίθετους . Εμένα, μετά το ταξίδι μου στη Βαρκελώνη θα με βρείς κάπου στη μέση.

LRM_20180306_170428

Λίγα λόγια για τη Βαρκελώνη

Βαρκελώνη λοιπόν, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και πρωτεύουσα πλέον της Καταλονίας με πληθυσμό περίπου στα 1.7 εκ. κατοίκους. Το κλίμα της είναι μεσογειακό, με πολύ ζεστά καλοκαίρια και υγρούς χειμώνες. Συγκαταλέγεται στους πιο διάσημους προορισμούς για Σαββατοκύριακα εντός Ευρώπης αλλά και στους τοπ δέκα προορισμούς παγκοσμίως. Αξίζει όμως τελικά όλη αυτή τη φήμη; Αυτό θα το αφήσω σε εσένα να το αποφασίσεις, όταν την επισκεφθείς.

Για να ξεκινήσουμε λοιπόν.Εάν έχεις κλείσει τα εισητήρια σου και ξεκινάς το ταξίδι σου για την φημισμένη Βαρκελώνη σου προτείνω τα εξής :

Δες ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον Anton Gaudi

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που έκανε τη Βαρκελώνη αυτό που είναι σήμερα, είναι σίγουρα ο αρχιτέκτονας Άντονι Γκαουντί. Επτά χαρακτηριστικά κτίρια έχουν τη πινελιά του και σίγουρα χωρίς αυτόν το ταξίδι σου στη Βαρκελώνη θα ήταν αρκετά πιο αδιάφορο.

Sagrada Famiglia : Το σήμα κατατεθέν όλης της πόλης αλλά και όλης της Ισπανίας , είναι ο ναός της ” Αγίας Oικογένειας “. Ένα έργο απίστευτης δημιουργικότητας και φαντασίας , τόσο επιβλητικό που σίγουρα θα σε αφήσει άφωνο. Η κατασκευή του διεκόπη με το θάνατο του Γκαουντί το 1926 αλλά οι εργασίες ξαναξεκίνησαν και πλέον υπολογίζεται οτι θα έχει τελειώσει μέχρι το 2026. Είναι , επίσης πανέμορφο και στο εσωτερικό του. Μπορείς να φτάσεις εκεί με το μετρό ( έχει στάση με ακριβώς δίπλα ) και το εισητήριο για να μπείς μέσα ξεκινάει απο 15 ευρώ.
Casa Batllo και Casa Mila :  Δύο σπίτια ανυπέρβλητης ομορφιάς , τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και σχετικά κοντά το ένα με το άλλο. Για άλλη μια φορά , η αρχιτεκτονική και τα χρώματα θα σε αφήσουν άφωνο , τόσο από την έξωτερική μεριά , όσο και από την εσωτερική. Το εισητήριο για το εσωτερικό τους ξεκινάει απο τα 20 ευρώ. Εγώ προσωπικά δεν μπήκα μέσα αλλά αν έχετε την ευχέρεια σας το προτείνω.
Park Guell :  Διάλεξε μια ηλιόλουστη μέρα , πάρε μερικά σνακ μαζί σου και περιπλανήσου στο παρκο , το οποίο βρίσκεται στο λόφο El Carmel στη συνοικία Gracia . Το πάρκο αγοράστηκε το 1900 απο τον κόμη Guell ο οποίος ανέθεσε στον Γκαουντί να σχεδιάσει κατοικίες τις οποίες αργότερα θα πωλούσε σε εύπορους κατοίκους. Το σχέδιο ναυάγησε και το 1914 άνοιξε στο κοινό σαν πάρκο. Περίτεχνα σχέδια το πλαισιώνουν και φυσικά το χαρακτηριστικό πολύχρωμο μωσαικό που χαρακτηρίζει τη Βαρκελώνη , βρίσκεται παντού. Εκεί θα βρείς και τη ξακουστή σαύρα αλλά και το σπίτι που έζησε ο Γκαουντί με την οικογένεια του και τώρα έχει μετατραπεί σε μουσείο.
DCIM100GOPRO

In front of the Sagrada Famiglia

Αυτά πρόλαβα να δώ εγώ όσον αφορά τον αγαπημένο Γκαουντί. Συμβουλή μου αν δεν θέλετε να ξοδέψετε όλο το μπάτζετ σας σε εισητήρια, να αγοράσετε μια κάρτα (Barcelona Card) , που να συμπεριλαμβάνει εισόδους. Αλλιώς τα εικοσάρικα είναι το στάνταρ.

Περπάτησε στη διάσημη Las Ramblas και τσίμπησε ένα σνάκ στην Boqueria

Δεν γίνεται να μην περπατήσεις στην διασημότερη οδό της πόλης, εκεί που βρίσκονται όλα τα μαγαζιά, πλανόδιοι πωλητές πουλάνε ο,τιδήποτε μπορείς να φανταστείς και γενικά επικρατεί ένα πανδαιμόνιο όλες τις ώρες τις μέρας. Κατεβαίνοντας αυτό το δρόμο, κάπου στα δεξιά βρίσκεται η είσοδος της Αγοράς, μιας μεγάλης αγοράς στην οποία μπορείς να βρείς απο χυμούς φρούτων μέχρι ψάρι μαγειρεμένο εκείνη τη στιγμή μπροστά σου. Την αγορά αυτή την αγαπησα και ήρθα αρκετές φορές για ένα γρήγορο τσιμπολόγημα. Στο τέλος της οδού αυτής θα βρεθείς μπροστά στο άγαλμα του Κολόμβου, στο οποίο μπορείς να ανέβεις για να δείς τη θέα και φυσικά στη παραλία της πόλης η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Περιπλανήσου στη Γοτθική Συνοικία

Λίγο πριν το τέλος της Λα Ραμπλας και στα αριστερά, βρίσκεται η γοτθική συνοικία, η οποία είναι ουσιαστικά η παλιά πόλη της Βαρκελώνης, γεμάτη στενά και μεσαιωνικά κτίρια. Ανακάλυψε το καθεδρικό ναό, ο οποίος είναι πραγματικά φοβερός! Στη περιοχή αυτή θα βρείς τα πιο χαριτωμένα μικρά μαγαζάκια για καφέ ή μπύρα. Προφανώς και έγινε η αγαπημένη μου γειτονιά , σε αυτό μου το ταξίδι στη Βαρκελώνη!

Extra tip! Βρες το υπέροχο καφέ Mescladis! thank me later!
Επισκέψου το Ενυδρείο και τα μουσεία της πόλης

Κοντά στο άγαλμα του Κολόμβου βρίσκεται το Ενυδρείο της Βαρκελώνης. Με είσοδο φυσικά στα 20 ευρώ, μπορείς να περάσεις ευχάριστα δυο ωρίτσες . Προσωπικά δεν είχα ξαναπάει σε άλλα ενυδρεία, οπότε το ευχαριστήθηκα πολύ αλλά από την άλλη πάλι έφυγε το 20ρικο! Όσον αφορά τα μουσεία, μην παραλείψεις το Μουσείο Picasso, το Μουσείο Ναυτικού, το Μουσείο Σοκολάτας και αρκετά ακόμα (αν φυσικά έχεις έρθει με χρήμα).

Παρακολούθησε ένα αγώνα στο Camp Nou

Αν σταθείς τυχερός παρακολούθησε έναν αγώνα της ομάδας της Βarcelona ή έστω κάνε ένα τουρ στο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ευρώπης.

Δοκίμασε τη τοπική κουζίνα

Η Βαρκελώνη φημίζεται για την φανταστική κουζίνα της καθώς έχει αρκετά εστιατόρια με αστέρια Μισελέν και βρίσκεται ψηλά στο γαστρονομικό χάρτη. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι δεν μπορείς να φας καλά παντού, απο το καλύτερο εστιατόριο μέχρι το μικρότερο tapas bar.

Δοκίμασε το φημισμένο τους χαμόν, τη κρέμα καταλάνα και τα τσούρος, τα λουκάνικα τους (τσορίθος , την ομελέτα με πατάτες και πολλά άλλα. Είναι μια πόλη στην οποία αποκλείεται να πεινάσεις και αυτό στο εγγυώμαι!

Κάνε τη βόλτα σου στο πάρκο Σιουταδέλα

Το ιδανικό πάρκο για να ξαπλώσεις στο γρασίδι και να απολάυσεις στην ηρεμία , το ιστορικό συντριβάνι και να ταίσεις τις πάπιες στη λίμνη. Καταλήγει στο ζωολογικό Κήπο της Βαρκελώνης (ετοιμάσου για άλλο ένα εικοσαράκι , αν θές να το δείς).

Και γενικά απόλαυσε τη πόλη και τις ομορφιές της. Κάνε τη βόλτα , χάσου στα στενά και ανακάλυψε κάτι καινούριο σε κάθε γωνία.Είναι μια πόλη που μπορεί να σε κρατήσει για μια ολόκληρη βδομάδα ή να την χορτάσεις και σε ένα τριήμερο.

PANO_20180307_144351

Citadel Park

Είναι η Βαρκελώνη ακριβή ;

Σε σχέση με άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες , δεν θα έλεγα οτι είναι. Σε σχέση με άλλες πόλεις της Ισπανίας , υπάρχει μεγάλη διαφορά .Οι είσοδοι στα μνημεία και στα μουσεία μου φάνηκαν αρκετά τσιμπημένες.

Αντικειμενικά και υποκειμενικά

Αντικειμενικά είναι πανέμορφη. Τα έχει όλα. Φοβερή αρχιτεκτονική, παραλίες και θάλασσα  χρώματα και μνημεία, πάρκα και αμέτρητα μουσεία, καλό φαγητό και νυχτερινή ζωή.  Δεν της λείπει απολύτως τίποτα. Ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο και για όλα τα γούστα και σαν πρώτη επαφή με την Ισπανία, με έκανε να θέλω να επιστρέψω για να δώ και άλλα μέρη, ίσως πιο παραδοσιακά! Δεν με κατάφερε όμως να θέλω να επιστρέψω σε αυτήν. Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω όλο μου το ταξίδι σε μια πρόταση, θα ήταν η εξής. Σχεδόν πιεζόμουν να νιώσω ένα συναίσθημα, το οποίο δεν μου έβγαινε.

Μπορεί να έφταιξε η προτίμηση μου στις μικρότερες πόλεις ή τα γούστα μου. Μπορεί να έφταιξαν οι μεγάλες προσδοκίες, οι μεγάλες αποστάσεις, ή η αίσθηση πως οι ντόπιοι έχουν κουραστεί από τον υπερβολικό αριθμό τουριστών που την κατακλύζουν κάθε χρόνο. Συνωστισμός στους δρόμους, ουρές παντού και ήταν απλά αρχές Μάρτη. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι μπορεί να γίνεται το καλοκαίρι ή πως μπορεί να το βιώνουν όλο αυτό οι μόνιμοι κάτοικοι!

Γεγονός είναι το 2015 η δήμαρχος της Βαρκελώνης, απαγόρευσε τη σύσταση νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τη δημιουργία διαμερισμάτων Airbnb αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι γέμισαν τη πόλη με συνθήματα κατά των τουριστών. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή η οποία διαχωρίζει τη όμορφη διαβίωση μεταξύ ντόπιων και τουριστών και στη Βαρκελώνη αυτή η γραμμή ίσως ξεπεράστηκε.
Αν σου προτείνω να πας ; ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

Κανείς δεν μπορεί να κρίνει καλύτερα , από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Περιμένω να πας και να μου πεις!

Aν σε ενδιαφέρουν ημερήσιες εκδρομές απο τη Βαρκελώνη σου προτείνω να διαβάσεις τα εξής : Tossa de Mar 
και Μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Μονσερρατ!

Παρακολούθησε και το βίντεο μου εδώ

Evita.