Είναι χειμώνας , κάνει κρύο και είσαι χαλαρός , μέσα στο δωμάτιο σου με ζεστό καφέ θαυμάζοντας από το παράθυρο σου την υπέροχη θέα. Καλυμμένα με χιόνι , σχεδόν δεν φαίνονται τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια του χωριού και στο backround τα χιονισμένα βουνά σου προκαλούν δέος. Χαίρεσαι που δεν πρέπει να πάς πουθενά , παρα μόνο όταν πεινάσεις , και κάπως έτσι είναι η φάση σαν επισκεφθείς τα Ζαγοροχώρια κάποιο χειμερινό μήνα , αποζητώντας ηρεμία , χαλάρωση και καλό φαγητό. Τι γίνεται όμως στα Ζαγοροχώρια το καλοκαίρι;

Ζαγοροχώρια το καλοκαίρι;

Έλα όμως που έρχομαι να σου πώ , ότι το υπέροχο αυτό σύμπλεγμα χωριών είναι εξίσου υπέροχο και τους καλοκαιρινούς μήνες! Λίγοι είναι αυτοί που θα σκεφτούν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μακριά από κάποιο νησί και τη θάλασσα , όσοι όμως το κάνουν , θα γνωρίσουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της πανέμορφης χώρας μας και έναν εναλλακτικό τρόπο , θερινών διακοπών.

Έχοντας επισκεφθεί τα Ζαγοροχώρια χειμώνα , και θέλοντας να ξεφύγω από τη βαβούρα και τη πολυκοσμία του νησιού , αποφάσισα μέσα στον Αύγουστο να τα ξαναεπισκεφθώ για δυο μέρες και καλοκαίρι . Και η αλήθεια είναι , ότι ξανα-γνωριστήκαμε και ξανα- αγαπηθήκαμε απο την αρχή.

ζαγοροχώρια-καπέσοβο

Πάνω από το χωριό Καπέσοβο

Σας προτείνω να έχετε ως βάση κάποια από τα χωριά που βρίσκονται χαμηλότερα , καθώς είναι πολύ πιο οικονομικά και ήρεμα , και εφόσον έχετε όχημα μπορείτε να γυρίσετε και όλα τα υπόλοιπα με την ησυχία σας. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στη Βίτσα αυτή τη φορά , ενώ στο παρελθόν έχουμε ξαναμείνει και στους Κήπους. Και τα δυο χωριά είναι εξαιρετικές επιλογές .

Θερινές δραστηριότητες στα Ζαγοροχώρια το καλοκαίρι

Τα Ζαγοροχώρια το καλοκαίρι είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Ένα μέρος γεμάτο πεζοπορικές διαδρομές , διάσπαρτα χωριά , βουνά και ποτάμια σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις. Ακόμα και αν δεν είσαι αυτής της φάσης , δεν γίνεται να αντισταθείς έστω σε μια μικρή βόλτα μέσα στο πράσινο!

Χαραδρα Βίκου

Η δημοφιλέστερη και πιο γνωστή διαδρομή στο Ζαγόρι είναι η διάσχιση της χαράδρας του Βίκου που ξεκινάει από το χωριό του Βίκου και καταλήγει στο Μονοδένδρι ή το αντίστροφο. Η διαδρομή κινείται σε ευδιάκριτο και πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι και σε αποζημιώνει με την φυσική της ομορφιά. Για να διασχίσει κάποιος την συγκεκριμένη διαδρομή διάρκειας περίπου 5 ωρών πρέπει να έχει σχετική καλή φυσική κατάσταση , καθώς σε κάποια σημεία και αν ο τελικός προορισμός είναι το Μονοδέντρι , το μονοπάτι γίνεται αρκετά ανηφορικό.

Μια άλλη επιλογή , αν δεν θέλεις να διασχίσεις τη χαράδρα αλλα θες την θαυμάσεις , είναι να φτάσεις οδικώς μέχρι το Μονοδέντρι , να πιείς το καφεδάκι σου και να περάσεις τη Πλατεία και συνεχίζοντας αριστερά σε μια διαδρομή περίπου δέκα λεπτών , να φτάσεις στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τη χαράδρα.

Σου έχω και άλλες δυο επιλογές , η μια είναι φτάνοντας μέχρί ψηλά , πάνω από το Μονοδέ-ντρι , προσπερνόντας το Πέτρινο Δάσος , να φτάσεις στη Θέση Οξυά. Εκεί αφήνεις το αυτοκίνητο σου , προχωράς περίπου στα 100 μέτρα και αντικρύζεις αυτή τη θέα.

Αντίστοιχα , άλλη επιλογή είναι να οδηγήσεις έως το χωριό Βραδέτο και από εκεί να κάνεις μια ελαφρώς κουραστική πεζοπορία μέχρι τη θέση Μπελόι.

Εξερεύνηση των χωριών

Ναι μεν , το στυλ είναι ίδιο στην ευρύτερη περιοχή , κάθε χωριό όμως έχει τη δική του αύρα και ενέργεια και ξεχωριστά πράγματα να δεις.Το Μικρό και το Μεγαλό Πάπιγκο είναι τα πιο κοσμοπολίτικα και το Τσεπέλοβο το μεγαλύτερο σε πληθυσμό. Η Αρίστη είναι αριστοκρατική και πολύ κοντά στο Βοιδομάτη ποταμό και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αωου , η Ελάτη με τη μικροσκοπική πλατεία της και το Μονοδέντρι σε οδηγεί κατευθείαν στο φαράγγι του Βίκου.

IMG_20190812_193802IMG_20190812_193915

Miα επίσκεψη στο καφενείο – παντοπωλείο ” Ορειβάτης ” είναι απαραίτητη. Το καφενείο αυτό είναι ένα συνεταιριστικό καφενείο, ένα καφενείο που προέκυψε μέσα από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με την επωνυμία «Το Ζαγόρι της Αλληλεγγύης» . Εκεί εκτός από το καφέ σου μπορείς να αγοράσεις τοπικά προιόντα , που εκτίθονται στο εσωτερικό του καφενείου

Η Βίτσα , ιστορικό αλλά και ήρεμο χωριό και οι Κήποι με τις υπέροχες γέφυρες που ξεφυτρώνουν στη γύρω περιοχή. Νέο αγαπημένο μου χωριό το Καπέσοβο , μικρό και κουκλίστικο , με την υπέροχη θέα από τη πλατεία του.Σίγουρα δεν θα προλάβεις να τα δείς όλα , να μια αφορμή όμως για να ξανάρθεις!

IMG_20190813_203407

Η πλατεία του Καπέσοβου.

IMG_20190813_203342

Μεζαριά

Στο Καπέσοβο μη παραλείψεις να πιείς ένα καφεδάκι σε αυτό το υπέροχο μέρος πάνω ακριβώς στη πλατεία  https://www.facebook.com/mezaria/  
Αθλητικές δραστηριότητες

Μην μου τρομάζεις , δεν μιλάω για πολύωρη ορειβασία ή κουραστικές πεζοπορίες ( αναγκαστικά) . Αν θέλεις κάτι πιο χαλαρό αλλά παράλληλα κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις ακόμα πιο κοντά στη φύση σου έχω τις κατάλληλες προτάσεις.

1. Ιππασία

Τι ομορφότερο από το να διασχίσεις μια μαγευτική διαδρομή , δοκιμάζοντας να αφεθείς για πρώτη φορά στα έμπειρα πόδια και στη συντροφιά ενός αλόγου . Μια υπέροχη ιδέα , ακόμα και αν είσαι μόνος ή και με την οικογένεια σου και δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία.

2. Ράφτινγκ στο ποταμό Βοιδομάτη

Καθαρά κρυστάλλινα νερά, πλούσια βλάστηση, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια .. Φτάνοντας στις όχθες του ποταμού , ετοιμάσου για μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα στα παγωμένα νερά του Βοιδομάτη. Εκτός από τη γνωριμία με ένα υπέροχο σπόρ , οι εικόνες που αντικρύζεις καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι μοναδικές! Η διαδρομή έχει μικρού βαθμού δυσκολία οπότε μην το σκεφτείς καθόλου! Είναι μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία!

IMG-22ce26e7831a8c23f5c63e3dacdead3e-V

Εμείς εμπιστευτήκαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη Via Natura

Πέρα από την άρτια και ασφαλή διαδρομή μας , την εξαιρετική επικοινωνία που είχαμε και τις πολύ καλές τιμές , πρόκειται για εξαίρετα παιδιά που έχουν πάθος με αυτό που κάνουν και αγάπη για το τόπο τους! Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε κάποιο χειμερινό μήνα για να δούμε και το ποταμό ντυμένο στα λευκά του!

3. Flying Fox

Χρησιμοποιώντας αναρριχητικό εξοπλισμό, αιωρούμαστε από την τροχαλία που γλιστράει πάνω σε κεκλιμένο συρματόσχοινο από την μία όχθη του ποταμού στην άλλη . Εντυπωσιακή δραστηριότητα !Η ταχύτητα αυξάνεται συνεχώς μέχρι να λειτουργήσουν τα φρένα λίγο πριν από τα δέντρα.

4. Πεζοπορία μέχρι τη Δρακόλιμνη

Και κάτι για τους λίγο πιο τολμηρούς στο τέλος.  Μια φανταστική πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 8-9 ωρών , με αφετηρία το Πάπιγκο , στάση στο καταφύγιο της Αστράκας  και ύστερα πορεία μέχρι τη Δρακόλιμνη σε υψόμετρο 2070 μέτρων! ( Στόχο που έχω βάλει για το επόμενο έτος)

Γευστικές στάσεις

Αυτή τη φορά δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε , δυο εξαίρετα εστιατόρια τα οποία βρίσκονται στη Βίτσα.

  1. Κανέλα και Γαρύφαλλο

Το Κανέλα & Γαρύφαλλο είναι ένα θεματικό εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια,  τους εκλεκτούς καρπούς της άγριας  φύσης  της Ηπείρου.  Με προνομιακή θέα της πανέμορφης Βίτσας  και της χαράδρας του Βίκου,  το εστιατόριο βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι μόλις 1,5 χλμ πριν το Μονοδένδρι και  30 λεπτά από τα Ιωάννινα. Μια μοναδική εμπειρία γεύσεων , με πρωταγωνιστές μοναδικά μανιτάρια του τόπου μας! Καλό θα είναι να κάνετε κράτηση , καθώς το μέρος είναι πάντα γεμάτο!

2 .Στα ριζά

Ένα υπέροχο παραδοσιακό μέρος , στο οποίο η γνήσια ηπειρώτικη κουζίνα συναντά την υπέροχη θέα ολόκληρης της Πίνδου. Διαλέξαμε ένα τραπέζι με καλή θέα και απολαύσαμε όλα μας τα πιάτα! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε πίτες!

Τα Ζαγοροχώρια είναι ο προσωπικός μου παράδεισος. Ελπίζω να γίνει και ο δικός σου.

Παρακολούθησε το video μου

Μέχρι το επόμενο ταξίδι

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό Ετοιμάζοντας ταξίδι στη Κεφαλλονιά.

Evita.