Μια σύντομη εισαγωγή

Σλοβενία. H μεγαλύτερη αποκάλυψη του 2018 και πλέον τεράστιος έρωτας, αυτή η μικρή χώρα που πολλοί μπερδεύουν με τη Σλοβακία (αλλά δεν έχει καμία σχέση), βρίσκεται μεταξύ Κροατίας, Αυστρίας,Ουγγαρίας και Ιταλίας και κυριολεκτικά σας περιμένει για να σας κλέψει τη καρδιά. Ξεκάθαρα από τις χώρες που ερωτεύεται κανείς με τη πρώτη ματιά και θέλει να γυρνάει ξανά και ξανά, η Σλοβενία συνδυάζει ρομαντική αύρα, εκθαμβωτική αρχιτεκτονική και φυσικά την πιο όμορφη φυσική ομορφιά που θα αντικρύσετε ποτέ. Ένα ταξίδι στη Λουμπλιάνα θα σας μείνει αξέχαστο.

Δυστυχώς είναι σχετικά δύσκολη στη πρόσβαση τουλάχιστον από την Ελλάδα μας, λόγω των ακριβών αεροπορικών.Η πιο εύκολη προσέγγιση της πόλης γίνεται μέσω του γειτονικού Ζάγκρεμπ της Κροατίας (περίπου 2 ώρες), είτε μέσω Βενετίας οδικώς ή με το τρένο.

Διάβασε εδώ για το Ζάγκρεμπ Visiting the worn out Zagreb / Ταξίδι στο φθαρμένο Ζάγκρεμπ

Η χώρα αυτή διακρίνεται για τη φυσική της ομορφιά, είναι άλλωστε γνωστή ως “η χώρα των δασών”, αφού πάνω από το μισό του εδάφους της καλύπτεται από δάση, κυρίως οξιάς και έλατου. Είναι η τρίτη Ευρωπαϊκή χώρα σε δάση μετά την Φινλανδία και την Σουηδία και πορεύεται με τεράστια οικολογική συνείδηση. Το βιωτικό επίπεδο των Σλοβένων είναι εξαιρετικό και θα μπορούσα άνετα και εμένα να με φανταστώ να μένω εδώ.

Λίγα Λόγια για τη Σλοβενία

Έχοντας υπάρξει μέρος της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, μετά της Αυστροουγγρικής, το 1918 οι Σλοβένοι άσκησαν για πρώτη φορά αυτοδιάθεση, συνιδρύοντας το μη αναγνωρισθέν διεθνώς Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που συγχωνεύθηκε στη Γιουγκοσλαβία . Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σλοβενία καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε στη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Στη συνέχεια ήταν ιδρυτικό μέλος της Σ.Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας έως το 1991 όπου ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητο κράτος.

Η πρωτεύουσα Λουμπλιάνα

Μικρή και χαριτωμένη, η Λουμπλιάνα είναι μια σχετικά μαζεμένη πρωτεύουσα. Η παλιά της πόλη γεμάτη αρτ νουβό και μπαρόκ κτίρια και φυσικά το ποταμό Ljubljanica να την διασχίζει, είναι ολόκληρη ένα έργο τέχνης που οφείλει την απαράμμιλη ομορφιά της στον αρχιτέκτονα  Jose Plečnik.  Ο συγκεκριμένος επιμελήθηκε την κατασκευή ή καλύτερα την ολοκλήρωση της τριπλής γέφυρας, βρίσκεται πίσω από κάποιες από τις προσόψεις των κτιριών που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού και πίσω από την υπέροχη Εθνική Βιβλιοθήκη .

Φυσικά τα αριστουργήματα του είναι πάρα πολλά και δικαίως έχει τη φήμη του ανθρώπου με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Λουμπλιάνας . Aν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον εθνικό αυτό αρχιτέκτονα μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι του , το οποίο λειτουργεί σαν μουσείο πλέον ( Karunova Ulica 4 )

Ιστορικά σημεία της Λουμπλιάνας

Ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο τη πόλη ίδρυσε ο Ιάσωνας με τους αργοναύτες στο σημείο ακριβώς που σκότωσε ένα τρομερό δράκο, δικαιολογεί την αγάπη της πόλης για τους δράκους με αποκορύφωμα φυσικά τη Γέφυρα του Δράκου την οποία κοσμούν 4 δράκοι στις άκρες της.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου καθώς θα σας χαρίσει μοναδική θέα της πόλης. Μπορείτε να ανηφορίσετε με τα πόδια μέχρι το Κάστρο είτε να πάρετε το τελεφερίκ με περίπου 2.5 ευρώ. Στο εσωτερικό του κάστρου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία της πόλης ενώ υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον τουρ και στα μπουντρούμια του, για τους πιο τολμηρούς!

Σημαντικά αξιοθέατα που βρίσκονται διασπαρτα στη παλιά πόλη είναι το μνημείο του εθνικού ποιητή της χώρας Dr. France Prešeren , δημιουργό του εθνικού ύμνου της Σλοβενίας. Το μνημείο βρίσκεται στη Πλατεία Prešeren να κοιτάει προς το παράθυρο της αγαπημένης του Julia Primic.

DSC_5674_ljubljana_spomenik_francetu_presernu_big

Άλλα αξιοθέατα

To Δημαρχείο της Λουμπλιάνα είναι ένα πανέμορφο κτίριο με υπέροχες λεπτομέρειες που καλό θα ήταν να του αφιερώσετε λίγο χρόνο ΣΥΝ του ότι ακριβώς μπροστά του θα βρείτε ένα ιστορικό για τη πόλη συντριβάνι το Robba Fountain, έργο του Ιταλού Francesco Robba από το 1751 .

Μουσεία

Πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο μουσείο είναι το Εθνογραφικό Μουσείο Της Σλοβενίας. Δημιουργήθηκε το 1923, όταν διαχωρίστηκε από το Eθνικό Μουσείο της Σλοβενίας και πλέον φιλοξενεί και διαφυλάσσει σημαντικά εκθέματα της κουλτούρας τόσο της καθημερινης ζωής των Σλοβένων, όσο και άλλα που αφορούν πνευματικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Άλλα σημαντικά μουσεία της πόλης είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Σλοβενίας και το City Museum .

Συνεχίζοντας, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη Κεντρική Αγορά . Τόπος για τα ψώνια των ντόπιων αλλά και φυσικά για κοινωνικές συνευρεύσεις. Αποτελείται από την υπαίθρια αγορά    ( στις πλατείες Vodnikov trg και Pogačarnev trg), από την κλειστή η οποία βρίσκεται μεταξύ αυτών και μερικά μαγαζάκια τα οποία βρίσκονται κατα μήκος του ποταμού  σε μια υπέροχη κιωνοστοιχία σχεδιασμένη από τον συνήθη ύποπτο Plečnik. Κάθε Παρασκευή μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, διοργανώνεται το Open Kitchen (Odprta kuhna), όπου σεφ της πόλης μαγειρεύουν πιάτα από όλη την υφήλιο.

Τέχνη και πάρκα

H Σλοβενία αγαπάει το πράσινο και από τη πόλη δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τεράστιο πάρκο για να κάνεις τη βόλτα σου, να περάσεις όμορφο χρόνο με την οικογένεια σου αλλά και να δείς και … υπέροχους πίνακες; Ω ναι , μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης βρίσκεται εκεί ως υπαίθριο μουσείο , στο πανέμορφο πάρκο Tivoli.

Συνεχίζοντας για τους λάτρεις της alternative τέχνης και των graffiti, μια βόλτα στο Metelkova Mesto στην ομώνυμη οδό είναι απαραίτητη. Πρώην στρατόπεδα, μετά την εγκατάλειψη τους στο τέλος του πολέμου το 1991, μετατράπηκαν σιγά σιγά σε μέρος έκφρασης και τέχνης. Γκράφιτι γέμισαν τους τοίχους, ιδιαίτερα δημιουργήματα βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο και η πρώην καταχνιά και μουντάδα έχει δώσει τη θέση της στο χρώμα και την ελεύθερη έκφραση.  Στο συγκεκριμένο χώρο, συχνά λαμβάνουν τόπο καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκθέσεις και συναυλίες. Είναι ένα πραγματικά μοναδικό μέρος, μην το χάσετε.

https://www.instagram.com/p/B44llROlc2e/

https://www.instagram.com/p/B49zNoilJf_/

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε:

Druga Violina : Εάν αναζητάτε ένα όμορφο μέρος να φάτε παραδοσιακά πιάτα , στο κέντρο της παλιάς πόλης, αυτό είναι το εστατόριο που ψάχνετε. Εκτός από το νόστιμο φαγητό, το συγκεκριμένο επιτελεί και έργο καθώς απασχολεί άτομα με ειδικές ικανότητες. https://www.visitljubljana.com/en/poi/druga-violina/

Sorbara Steak House:  Για τους λάτρεις του καλού κρέατος , ο χώρος αυτός θα σας εκστασιάσει. Δεν συγκαταλάγεται στα cheap eats της Λουμπλιάνας , αλλά αξίζει και το τελευταίο ευρώ που θα δώσετε. http://www.sorbara-steakhouse.si

Pizzeria Ljubljanski Dvor : Πάνω στην όχθη του ποταμού , η πιτσαρία αυτή είναι μονίμως γεμάτη με κόσμο και όχι άδικα. Πολύ ωραία πίτσα και σε καλές τιμές.

Črno Zrno : Eδώ θα πιείς εξαιρετικό καφέ και θα μάθεις λεπτομέρειες για το τόπο προέλευσης της ποικιλίας που θα επιλέξεις. Είναι ενα μικροσκοπικό μέρος , με μια όμορφη ταράτσα. Gornji trg 17

Ημερήσια εκδρομή στη λίμνη Μπλέντ

Aπαγορεύεται να βρεθείς στη Σλοβενία και δή στη Λουμπλιάνα και να μην επισκεφθείς την παραμυθένια , καταπράσινη λίμνη Μπλεντ. Ο ευκολότερος τρόπος είναι φυσικά νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο και οδηγώντας για περίπου 40 λεπτά στον αυτοκινητόδρομο Α2 . Αν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία , υπάρχουν ύστερα δύο επιλογές , το τρένο και το λεωφορείο . Στη συγκεκριμένη περίπτωση , το λεωφορείο είναι η καλύτερη επιλογή καθώς σε αφήνει 300 μέτρα πρίν τη λίμνη και έχει δρομολόγια περίπου κάθε ώρα από τη Λουμπλιάνα. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου 7 ευρώ και η διάρκεια της διαδρομής είναι στη μιάμιση ώρα , καθώς σταματάει ενδιάμεσα και σε άλλες πόλεις .

https://www.instagram.com/p/B5fJXAQlqaj/

Η όλη περιοχή είναι υπέροχη , νοικιάστε ένα ποδήλατο ή περπατήστε σαν και μας γύρω από τη λίμνη , και ανεβείτε σε μια βαρκούλα για να θαυμάσετε και εσείς τη λίμνη από μια άλλη οπτική.

Διάβασε εδώ πως να πάς στη Λίμνη Μπλέντ Εκδρομή στη Λίμνη Bled , όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
Για τη διαμονή μας στη Λουμπλιάνα επιλέξαμε ένα κεντρικότατο χόστελ. Διαβάστε περισσότερα εδώ CHECK IN: Kva Hostel – Ljubljana

Παρακολούθησε το βίντεο από το ταξίδι μας στη Σλοβενία

Evita.