Από πολλούς τα Ιωάννινα θεωρούνται απο τις πιο ιδιαίτερες και ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας. Για όσους την έχουμε επισκεφθεί , αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Για όσους απο εσάς δεν είχατε ακόμα τη χαρά να τη γνωρίσετε, στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσω να σας εμπνεύσω για μια απόδραση στα ρομαντικά Ιωάννινα . Αν και δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσω πολύ.

Τα Γιάννενα είναι μια όμορφη μίξη παράδοσης, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, έντονης ζωής και εξαιρετικού φαγητού. Ακριβώς αυτό που θα χρειαστείς για μια διήμερη απόδραση. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, πολύ κοντά στα μαγικά Ζαγοροχώρια και στο εξίσου υπέροχο Μέτσοβο αλλά και για τους λάτρεις του Ιονίου, κοντά στα Σύβοτα και τη Πάργα. Η πάντα αισθησιακή λίμνη Παμβώτιδα θα σε αιχμαλωτίσει όπως και οι βόλτες στα γραφικά δρομάκια της πόλης.

giannena-limni-pamvotida
Η θέα απο το Κάστρο
Must do
Περπάτησε στη πόλη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις μια πόλη από το να περπατήσεις στα δρομάκια της, να μυρίσεις τα αρώματα της και να ζήσεις λίγη απο τη καθημερινότητά της. Έχοντας επισκεφθεί τα Γιάννενα πολλές φορές, είναι μια πόλη που αλλάζει ανάλογα τις εποχές και η καθεμία απο αυτές της δίνει μια άλλη όψη. Την αγαπώ όμως λίγο περισσότερο το χειμώνα, όταν τα βουνά είναι χιονισμένα και η λίμνη σκεπάζεται απο αυτή την ελαφριά ομίχλη.

Αξίζει να ανακαλύψεις τη Στοά Λιαμπέη και να φωτογραφηθείς σε ένα απο τα πιο instagrammable στενά της πόλης.

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης να διαβάσεις , για τα 5+1 ινσταγκραμμικά καφέ της Κέρκυρας και πού να τα βρείς.

Εξερεύνησε το Κάστρο

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι ίσως το εμβληματικότερο αξιοθέατο της πόλης και το παλαιότερο βυζαντινό κάστρο της Ελλάδας. Χτίστηκε περίπου το 528 μ. Χ και αποτελείται απο τέσσερα τμήματα. Το εξωτερικό περίβολο, τη Βορειοδυτική ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, τη Νοτιοανατολική ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, και φυσικά τη Καστροπολιτεία, τη παλιά πόλη των Ιωαννίνων. Αξίζει να περπατήσεις στο εσωτερικό του Κάστρου και να θαυμάσεις τα παραδοσιακά σπίτια, πριν ανέβεις μέχρι τη κορυφή του.

giannena-kastro
giannena-kastro

Φτάνοντας στη κορυφή του Κάστρου, μπορείς να επισκεφθείς κάποιο από τα εξής μουσεία. Το Βυζαντινό, το Δημοτικό Εθνογραφικό και το Μουσείο Φώτη Ραπακούση, στο οποίο θα βρείς μια συλλογή απο όπλα άλλα και οικιακά αντικείμενα, από τη προεπαναστατική περίοδο μέχρι τους πρώτους βαλκανικούς πολέμους. H θέα της λίμνης από το Κάστρο είναι μοναδικής ομορφιάς. Άλλο ένα σημείο για εκπληκτικές φωτογραφίες.

👉 Extra tip: Αν είσαι λάτρης των μουσείων τότε σου προτείνω να μην παραλείψεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων.

kastro-giannena
giannena=kastro
Coffee stops

Ένα απο τα πιο ιδιαίτερα καφέ που έχω συναντήσει , όχι μόνο στα Ιωάννινα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα , βρίσκεται ακριβώς εκεί, μέσα στη Καστροπολιτεία και ακούει στο όνομα Arte povera. Εξωτερικά μοιάζει με άλλο ένα παραδοσιακό σπίτι της περιοχής όμως το εσωτερικό του θα σε ξετρελάνει! Είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να θυμίζει το πάντα welcoming σπίτι της γιαγιάς σου ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει πεντανόστιμα χειροποίητα γλυκά αλλά και αλμυρά εδέσματα. Δεν πρέπει να το χάσεις! Thank me later!

artepovera-giannena

Ένα ακόμα cafe με όμορφη αισθητική και ζωντανά vibes που μας κέρδισε με την εξαιρετική ποιότητα του καφέ του, είναι το Cache Bistroteque, στην 15 & Γρηγορίου, Μιχαήλ Αγγέλου.

Αν από την άλλη, ψάχνεις ένα καλαίσθητο μέρος για πρωινό και brunch τότε η πρότασή μας ακούει στο όνομα Almond (Χαριλαου Τρικουπη 39). Νομ, νομ!

Συνέχισε τη βόλτα σου στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η λίμνη των Ιωαννίνων είναι ίσως το αγαπημένο μου σημείο στη πόλη αυτή. Μια απόδραση στα Ιωάννινα είναι μισή χωρίς τη λίμνη άλλωστε. Περπάτησε κατά μήκος της, πιες τον καφέ σου σε μια από τις πολυάριθμες καφετέριες (το καφέ της κυρά – Φροσύνης είναι must όλες τις εποχές) και απόλαυσε τη θέα. Τέλος, ανέβα και εσύ στη βαρκούλα και εξερεύνησε το νησάκι μέσα στη λίμνη.

limni-giannena

To νησάκι των Ιωαννίνων είναι ένα απο τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά μέσα σε λίμνες σε ολόκληρη την Ευρώπη και … δεν έχει όνομα! Ναι, το φωνάζουν απλά “νησάκι των Ιωαννίνων” και μπορείς να βρεθείς εκεί σε λιγότερο από δέκα λεπτά, παίρνοντας ένα απο τα καραβάκια που περιμένουν στο μώλο της λίμνης. Τα δρομολόγια το καλοκαίρι είναι κάθε μισή ώρα, ενώ το χειμώνα άνα μια.

Και όμως, στο νησάκι αυτό βρίσκεται ένας οικισμός που μετρά 250 μόνιμους κατοίκους και επτά ολόκληρα μοναστήρια χωρίς να αναφέρουμε και έναν αριθμό από μαγαζάκια με είδη λαικής τέχνης, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία. Έχει συνδεθεί άρηκτα με τον Αλή Πασά και τη κυρά – Φροσύνη, η οποία μετά την εκτέλεση της έγινε τραγούδι, μυθιστόρημα και ταινία. Μπορείς άνετα να πάρεις το καραβάκι το μεσημέρι, να απολαύσεις την δεκάλεπτη βαρκάδα μέσα στη λίμνη και φτάνοντας στο νησάκι να περάσεις ευχάριστα κάποιες ώρες εξερευνώντας το.

Food stops

Μια από τις σταθερές αξίες και απο τα αγαπημένα μου εστιατόρια, ακούει στο όνομα Μυσταγωγία. Το φαγητό είναι πάντα εξαιρετικό και ο χώρος υπέροχος. Το τιμάω σε κάθε απόδραση μου στα Ιωάννινα.

mistagogeia-giannena

Σε ίδιο παραδοσιακό ύφος, μπορείς επίσης να επιλέξεις και την Μετσοβίτικη Φωλιά στην Αβέρωφ. Μικρός, μαζεμένος κατάλογος, νόστιμες γεύσεις και ζεστός χώρος.

Αν από την άλλη, ψάχνεις για μια εμπειρία γεύσεων τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις το εξαιρετικό Thamon που βρίσκεται λίγο πιο πάνω. Δημιουργική κουζίνα με προσεγμένες γεύσεις βασισμένες σε Ηπειρώτικες πρώτες ύλες, μοναδική εξυπηρέτηση και μίνιμαλ χώρος.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος:
Το Σπήλαιο του Περάματος

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα απο τα Γιάνεννα , στο χωριό Πέραμα θα συναντήσεις το ομώνυμο Σπήλαιο, το οποίο είναι 1,5 εκ. χρονών και συγκαταλέγεται στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Ξεχωρίζει για τη ποικιλία των σταλακτιτών και σταλαγμιτών και η μέση θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου είναι σταθερά στους 17 βαθμούς Κελσίου. Λειτουργεί καθημερινά απο τις 9.00 εώς τις 17.00.

Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων Παύλου Βρέλλη

Άλλο ένα άκρως ενδιαφέρον μέρος. Βρίσκεται στη περιοχή Μπιζάνη, στο οποίο μπορείς να μάθεις πολλά για την ιστορία της Ελλάδος, μέσα απο σχεδόν ζωντανές παραστάσεις κέρινων ομοιωμάτων.

👉 Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδω : http://www.vrellis.gr/

Κοντινές εκδρομές:
Ζαγοροχώρια και Μέτσοβο.

Το να φας κοντοσούβλι στο Μέτσοβο είναι πλέον μια ιεροτελεστία, είτε βρίσκεσαι στη περιοχή, είτε απλά είναι στο δρόμο σου, πρέπει να κάνεις μια στάση για φαγητό και βόλτα σε αυτό το υπέροχο μέρος! Μην φύγεις χωρίς να έχεις αγοράσει τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι τυριού μετσοβόνε!

Τα Ζαγοροχώρια κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου και δεν χάνω ποτέ ευκαιρία να τα επισκεφθώ! Απέχουν κάτι λιγότερο απο 1 ώρα από τα Γιάννενα και το σύμπλεγμα αυτό των παραδοσιακών χωριών είναι ιδανικό όλες τις εποχές του χρόνου! Μπορείς να εξερευνήσεις τα χωριά, να θαυμάσεις τη χαράδρα του Βίκου, να κάνεις διάφορα σπόρ ή απλά να χαλαρώσεις σε ένα απο τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.

👉 Διάβασε περισσότερα εδώ , γιατί πρέπει και εσύ να επισκεφθείς τα Ζαγοροχώρια και το καλοκαίρι!

Eλπίζω να σε δω κάπου εκεί στη λίμνη!

Εβίτα.