Πρώτη φορά στο Μπέργκαμο βρέθηκα το 2017 σε ενα layover στο δρόμο μας προς Πορτογαλία, όπου και έγινε το πρώτο touch με την χαριτωμένη αυτή ιταλική πόλη, την οποία frankly δεν είχα ξανακούσει. Το πιθανότερο είναι ότι αν η γνωστή low cost εταιρεία που μας πάει παντού δεν αποφάσιζε να βάλει το Μπέργκαμο σαν μια ακόμα βάση των δρομολογίων της, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα την μαθαίναμε και ποτέ, οπότε yey to that!

Η αλήθεια είναι πως η Ryanair έβαλε το Μπέργκαμο στο ραντάρ μας και φυσικά το μετέτρεψε σε αρκετά δημοφιλή προορισμό, ωστόσο ακόμα είναι μια από τις πιο underrated πόλεις της Λομβαρδίας, που συχνά επισκιάζεται από το γειτονικό Μιλάνο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 απόφάσισα να κάνω ένα δεύτερο, πιο στοχευμένο ταξίδι προς το Μπέργκαμο για να το γνωρίσω καλύτερα και πλέον μπορώ να σου πω οτι πρέπει και εσύ να κάνεις μια στάση στο Μπέργκαμο!

Λίγα λόγια για το Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Το Μπέργκαμο είναι μια πανέμορφη και άκρως ρομαντική πόλη της περιφέρειας της Λομβαρδίας και μια ιδανική επιλογή για εξόρμηση Σαββατοκύριακου ή γενικό city break. Με τη μεσαιωνική ακρόπολη στην κορυφή του λόφου που περιβάλλεται από ενετικά τείχη, τη θέα στις χιονισμένες Άλπεις, ένα κορυφαίο μουσείο καλών τεχνών και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, το Μπέργκαμο είναι κάτι περισσότερο από απλά μια πύλη προς το λαμπερό γειτονικό Μιλάνο.

Διάβασε περισσότερα για ένα ταξίδι στο glamorous Μιλάνο

Φτάνοντας στο αεροδρομιο Orio al Serio, η διαδρομή με το λεωφορείο μέχρι τον Κεντρικό Σταθμό των τρένων κρατάει περίπου 15 λεπτά. H πόλη του Μπέργκαμο, χωρίζεται στην Άνω (Citta Alta) και την Κάτω (Citta Bassa) με την δεύτερη να είναι η μοντέρνα, νέα πόλη και η Άνω, η οποία βρίσκεται πάνω στο λόφο να είναι η μεσαιωνική, αριστοκρατικής ομορφιάς πόλη με τα υπέροχα  τείχη της και τα πέτρινα σοκάκια που την διασχίζουν απο την μια μεριά στην άλλη. Τις δυο πόλεις ενώνει ένα υπερτέλειο τελεφερίκ και φυσικά λεωφορείο με συνεχόμενα δρομολόγια.

Στο ταξίδι αυτό επέλεξα να μείνω στο Β&Β Ηotel Bergamo, το οποίο βρίσκεται μόλις ένα δεκάλεπτο μακριά απο το Σταθμό των Τρένων σε μια αρκετά urban γειτονιά. Η διαδρομή με τα πόδια μέχρι το τελεφερίκ για την Άνω Πόλη είναι στα είκοσι λεπτά περίπου και φυσικά ο Σταθμός των Τρένων είναι σχεδόν δίπλα αν σκοπεύεις να συνεχίσεις το ταξίδι σου ή να κάνεις εκδρομές.

Τι κάνουμε στο Μπέργκαμο;

Mα φυσικά κατευθυνόμαστε προς το τελεφερικ για την Άνω Πόλη. Ξεκινάμε την ημέρα μας με έναν εσπρέσσο, κατά προτίμηση στην κεντρική πλατεία του Μπέργκαμο, την Piazza Vecchia, μια πανέμορφη πλατεία με λίγα καφέ και κάποια εστιατόρια, η οποία καταλήγει στο ίσως σημαντικότερο αξιοθέατο, στον καθεδρικό ναό του Bergamo, Duomo di Bergamo.

Δίπλα ακριβώς θα δεις και τη βασιλική Santa Maria Maggiore, το εξαιρετικό αναγεννησιακό παρεκκλήσι Cappella Colleoni με περίτεχνα σκαλιστά ανάγλυφα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και το οκταγωνικό Bαπτιστήριο του 1340.

Μετά το καφεδάκι και τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες απο το καθεδρικό, κάνουμε βόλτα στα στενά της πόλης και χορταίνουμε ιταλική φινέτσα.

Περπατάμε στα τείχη: Μπορεις να πληρώσεις για να ανέβεις στο θορυβώδες καμπαναριό Campanone της Piazza Vecchia για πανοραμική θέα στις χιονισμένες Άλπεις και στις ομιχλώδεις πεδιάδες, αλλά, ειλικρινά, η ίδια η Città Alta σου προσφέρει από μόνη της bella vista. Οι δρόμοι και τα τείχη που περιβάλλουν την ακρόπολη στην κορυφή του λόφου προσφέρουν ατελείωτες θέες, ενώ το απλό και ταπεινό τελεφερίκ σου χαρίζει απλόχερα την ευκολότερη ανάβαση από τη νέα πόλη στην παλιά και μια εξίσου πανοραμική θέα.