Μιλάνο, Μιλανάκι, αυτό το αγαπημένο. Μια πόλη της Ιταλίας για την οποία θα ακούσεις πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν είναι όμορφη και αν αξίζει μια επίσκεψη και ξέρεις κάτι; Θα είναι όλες λίγο σωστές. Τον Οκτώβριο του 2019 έκανα ένα solo ταξίδι στο Μιλάνο. Ήταν in fact ο τελευταίος μου προορισμός σε ένα μικρό τουρ που έκανα σε κάποιες ιταλικές πόλεις αλλά παράλληλα η πρώτη φορά έβερ που θα χρησιμοποιούσα την πλατφόρμα του couch-surfing και θα με φιλοξενούσε μια κοπέλα από το Καζακστάν μεν, κάτοικος Μιλάνου τα τελευταία χρόνια δε. Τελικά είναι όμορφο το Μιλάνο;

👉 Κάνε κλικ αν σε ενδιαφέρει να διαβάσεις περισσότερα για το πρώτο μου σόλο ταξίδι

Λίγα λόγια για το Μιλάνο

Το Μιλάνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας και μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο του Βορρά. Πρωτεύουσα της μόδας αλλά και του χρηματιστηρίου, αυτή η fashionable πόλη είτε θα σου περάσει παγερά αδιάφορη είτε θα την λατρέψεις και αυτό πιστεύω εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσα μυστικά της θα γνωρίσεις γιατί ΝΑΙ. Το Μιλάνο εκ πρώτης όψεως θυμίζει μια σνομπ Ιταλίδα που της είναι αδιάφορο αν θα την αγαπήσεις ή όχι και θέλει να σου φάει και όλα τα λεφτά αλλά αν ανακαλύψεις τα μυστικά της μπορεί να γίνεται και κολλητές. Τα λεφτά θα στα φάει όμως και στις δυο περιπτώσεις γιατί… έκπληξη, το Μιλάνο είναι ακριβό.

Φτάνοντας στο Μιλάνο

Το Μιλάνο διαθετει δυο κοντινά αεροδρόμια και έναν τεράστιο, πραγματικά τεράστιο Σταθμό Τρένων, στον οποίο αν φτάσεις και δεν σε πιάσει έστω μια μικρή κρίση άγχους τότε ένα μπράβο απο μένα.

Linate Airport: Το αεροδρόμιο Linate είναι το αεροδρόμιο της πόλης του Μιλάνου, μόλις 8χλμ. από τον καθεδρικό ναό. Σε βολική τοποθεσία κοντά στο κέντρο της πόλης, εξυπηρετείται καλά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο.

Μilano Malpensa: Το αεροδρόμιο Malpensa βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην οικονομική καρδιά της Ευρώπης. Βρίσκεται λίγο περισσότερο από 50 χιλιόμετρα από το Μιλάνο και την Ελβετία και είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, τρένο, λεωφορείο ή ταξί. Παίρνοντας το Malpensa Express από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσεις στο αεροδρόμιο.

Tι να δεις και τι να κάνεις στο Μιλάνο

Φυσικά η γνωριμία σου με το Μιλάνο πρέπει να ξεκινήσει στον Καθεδρικό Ναό (Duomo) που αντικειμενικά είναι άκρως εντυπωσιακός. Υπάρχει σταθμός του μετρό που σε αφήνει ακριβώς μπροστά του και ναι, ετοιμάσου να μείνεις με το στόμα ανοιχτό.

Ο καθεδρικός ναός χρειάστηκε σχεδόν έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί: η κατασκευή ξεκίνησε το 1386 και οι τελευταίες λεπτομέρειες ολοκληρώθηκαν το 1965. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία – η μεγαλύτερη Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στην Πολιτεία του Βατικανού- η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το εσωτερικό της είναι επίσης εντυπωσιακό και μπορείς επίσης να ανέβεις και στην κορυφή της και να θαυμάσεις την θέα της πόλης. Αξίζει; Προσωπικά θα πω όχι. Υπάρχουν πολύ πιο όμορφα rooftops για να δεις την πόλη απο ψηλά.

Αν δεν σε έπεισα και θες ακόμα να ανέβεις στην κορυφή του Duomo, για τον Θεό, μην τσιγκουνευτείς και ανέβεις με τα σκαλιά όπως εγώ. Απλά πάρε το ασανσέρ και γλύτωσε την κρίση κλειστοφοβίας που θα σου προκαλέσουν τα 250 μικροσκοπικά σκαλιά που νιώθεις ότι ανεβαίνεις χωρίς τέλος.

👉Στάση για cannoli: Στο Ammucanolli, θα δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα cannoli στο Μιλάνο. Tα cannoli είναι γλυκίσματα με την μορφή “σωλήνα” γεμάτα με κρεμώδες τυρί που προέρχονται από την Σικελία και πλέον τα συναντάς και σε διάφορες versions.

Galleria Vittorio Emanuele II

Πάνω στην Piazza del Duomo θα βρεις την Galleria Vittorio Emanuele II. Είναι μια μεγάλη εμπορική στοά με γυάλινη οροφή, που στεγάζει κομψά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια και που βρίθει απο κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας. Μην ξεχνάς ότι το Μιλάνο θεωρείται το κέντρο της μόδας, οπότε ετοιμάσου να βρεθείς εν μέσω των πιο καλοντυμένων ανθρώπων στο κόσμο σε μερικά από τα πιο ακριβά μαγαζιά στον κόσμο. Αν νιώσεις φτωχός, μην στεναχωρηθείς. Είσαι.

Castello Sforzesco

Προχωράμε σε ένα όμορφο “αξιοθέατο” που αξίζει να κερδίσει λίγο από τον χρόνο σου. Το Κάστρο του Μιλάνου (Castello Sforzesco) κρύβει μέσα του πολλά μουσεία αλλά και πολύ πράσινο αν θέλεις απλά να πας μια βόλτα, κοντά στο κέντρο του Μιλάνο.

👉 Διάβασε επίσης για ένα ταξίδι στην “φαγανή” Μπολόνια

Ένα “Μεσαίο Δάχτυλο” στο κέντρο του Μιλάνο

Και εκεί που περπατάς αμέριμνος στην σούπερ stylish πόλη του Μιλάνου, πέφτεις πάνω σε ένα τεράστιο γλυπτό που απεικονίζει ένα “μεσαίο” δάχτυλο. Τί ακριβώς είναι αυτό;

Έργο του εκκεντρικού Maurizio Cattelan, το γλυπτό αυτό βρίσκεται μπροστά ακριβώς στην κεντρική πλατεία Affari του Μιλάνου, μπροστά από το «La Borsa Milano», δηλαδή το χρηματιστήριο της πόλης. Ονομάζεται «L.O.V.E.» και είναι ένα «Μεσαίο Δάχτυλο» χεριού ύψους 11 μέτρων, ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι κομμένα. Πρόκειται για ένα έργο που συζητήθηκε πολύ αλλα τελικά έγινε σήμα κατατεθέν της πόλης, χωρίς να γίνεται εντελώς ξεκάθαρο αν είναι μια χειρονομία προς ή από τους πολίτες. Ενδιαφέρον!

👉 Στάση για καφέ και γλυκό στο Cova Montenapoleone. Ιδρύθηκε το 1817 από τον Antonio Cova και είναι μια από τις παλαιότερες pasticceria της Ιταλίας. Aν δεν σε τραβήξει η εντυπωσιακή βιτρίνα του καταστήματος, πρέπει να σε τραβήξει η ιστορικότητά του και οι υπέροχοι εσωτερικοί του χώροι. Συνήθως έχει ουρά οπότε εξοπλίσου με υπομονή. Αξίζει!

Τα Starbucks του Μιλάνο δεν είναι καθόλου τυχαία

To 2018 ta Starbuks γιόρτασαν τα εγκαίνια του πρώτου του καταστήματος τους στην Ιταλία. Το πιο όμορφο υποκατάστημα Starbucks στον κόσμο βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κτίριο Poste στην πλατεία Piazza Cordusio: το Starbucks Reserve Roastery στο Μιλάνο δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από ένα έργο τέχνης.

San Giovanni Di Conca

Στο κέντρο της Piazza Missori υπάρχουν ακόμη τα απομεινάρια της αρχαίας Βασιλικής του Αγίου Giovanni, που πιθανότατα χτίστηκε τον 4ο αιώνα, αλλά κάτω από αυτά υπάρχει μια υπέροχη κρύπτη που μπορείς να επισκεφθείς.

H κομψή Brera

Aυτή τη γειτονιά πραγματικά την αγάπησα γιατί ξεχυλίζει από τέχνη και πολιτισμό. Είναι γεμάτη από art galleries, μαγαζιά διάφορων designer, ιδιαίτερα cafe και μια ατελείωτη ενέργεια μιας άλλης, πιο vintage εποχής. Θεωρείται μια από τις πιο κομψές, ρομαντικές, σχεδόν μποεμ περιοχές του Μιλάνο, και αυτό που σου προτείνω είναι απλά να την περπατήσεις.

Ξεκίνησε την εξερεύνηση σου από την Πινακοθήκη της Brera. Aρχικά είναι ένα πανέμορφο κτίριο που πρέπει να το δεις έστω και εξωτερικά καθώς διαθέτει μια υπέροχη εσωτερική αυλή και το μπρούντζινο άγαλμα του Ναπολέοντα (έργο του Αντόνιο Κανόβα), απεικονιζόμενου ως του ειρηνοποιού Άρη. Σε αυτήν βρίσκεται μια από τις πλέον σημαντικές συλλογές πινάκων Ιταλών ζωγράφων. 

Τα ρομαντικά Navigli

Η αλλιώς τα κανάλια του Μιλάνο. Ή αλλιώς μια υπέροχη γειτονιά, για καφέ, βόλτα ή βραδινό aperittivo σε μια εντελώς διαφορετική πλευρά του Μιλάνο. Κάπου εκεί στην Gelateria Romana θα βρεις το καλύτερο παγωτό της πόλης.

Βosco Verticale

Δυο τα πιο ιδιαίτερα κτίρια που θα δεις ποτέ σου είναι αυτό το “κάθετο δάσος” ή αλλιώς Bosco Verticale, που βρίσκονται στην περιοχή Porta Nuova. Με ύψος στα 111 και 76 μέτρα και πάνω από 900 δέντρα, τα κτίρια αυτά δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια παρουσίασης ενός μοντέλου ζωής που συνδυάζει αρμονικά τον άνθρωπο με την φύση. Eγώ πάντως, ένα διαμέρισμα το τσίμπαγα!

Όταν η εκκλησία βάζει τα χρώματα

Ένας τοίχος μήκους 40 μέτρων ακριβώς δίπλα στην εκκλησία San Lorenzo έχει γεμίσει με υπέροχα murals μετά από ανάθεση της ίδιας της εκκλησίας και απεικονίζει δύο χιλιετίες της ιστορίας του Μιλάνου. Υπάρχει ο Alessandro Manzoni, ο πιο αγαπημένος συγγραφέας του Μιλάνου, ο Leonardo da Vinci, ο πόλεμος μεταξύ Sforza και Visconti, ο Ναπολέων στο θρυλικό άσπρο άλογό του και ο Giuseppe Verdi, ο συνθέτης.
(Καλλιτέχνες: Acme 107, Encs, Gatto Nero, Gatto Max, Gep, Gianbattista Leoni, Kasy 23, Luca Zammarchi, Mr. Blob, Neve και 750ml)

Nα περάσεις τέλεια!

Εβίτα.