Περίπου στη μέση της διαδρομής Ζάγκρεμπ – Ζάνταρ, στη κεντρική Κροατία βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα Εθνικά Πάρκα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το μεγαλύτερο στη Κροατία. Το Εθνικό Πάρκο Πλιτβίτσε, το οποίο είναι ιδιαιτέρως γνωστό για τις απαράμιλλης ομορφιάς, δεκαέξι λίμνες του .

Μια σύντομη ιστορία

Προς τα τέλη του 19ου αι. η περιοχή του Πλιτβίτσε στη Κροατία, είχε αρχίσει ήδη να γίνεται αρκετά “τουριστική”, με το πρώτο ξενοδοχείο/πανσιόν να χτίζεται το 1896. Το 1949 η κομμουνιστική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, ανακήρυξε ολόκληρη τη περιοχή Εθνικό Δρυμό. Το 1979 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO για την εξαιρετική ομορφιά της και τη παραγωγή πορώδους λίθου.

Το Πάρκο τραγικώς βρέθηκε στη μέση του πολέμου μεταξύ Κροατών και Σέρβων το 1991 και μάλιστα κατά τη διάρκεια εκείνη η UNESCO είχε χαρακτηρίσει τη περιοχή ως “μνημείο σε κίνδυνο” επειδή κυριολεκτικά υπήρχαν νάρκες στο μεγαλύτερο μέρος του! Μετά τη λήξη του πολέμου και αφού το Πάρκο καταλήφθηκε από την Κροατία, υπήρξε άμεσος καθαρισμός της περιοχής και το 1998 επανήλθε ο τίτλος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

πλιτβίτσε-κροατία

Μερικές  πληροφορίες

Το Πάρκο Πλιτβίτσε στη Κροατία καταλαμβάνει έκταση 294,82 τ. χλμ., ενώ οι 16 λίμνες καταλαμβάνουν μόλις τα 8 χλμ. Το ψηλότερο σημείο του Πάρκου βρίσκεται στα 1.280 μ. ενώ το χαμηλότερο στα 380 μ. Υπάρχουν 1.267 είδη φυτών, από τα οποία 75 είναι ενδημικά, ενώ περιλαμβάνονται 55 διαφορετικά είδη ορχιδέας. Η περιοχή είναι επίσης καταφύγιο πολλών διαφορετικών ζώων και πουλιών.

Οι λίμνες

Στο Πάρκο Πλιτβίτσε, οι δεκαέξι λίμνες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάμεσα σε ποτάμια και καταρράκτες και οι εξαιρετικά όμορφες αποχρώσεις του τιρκουάζ και του γαλαζοπράσινου που παίρνουν οφείλονται στην πυκνότητα του νερού σε ιχνοστοιχεία και ορυκτά. Οι δώδεκα από τις λίμνες βρίσκονται επάνω και οι άλλες τέσσερις πιο χαμηλά.

Η μεγαλύτερη λίμνη όλων είναι η Kozjak με μήκος 3 χλμ. και η τελευταία των Πάνω Λιμνών. Στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό οβάλ νησάκι που έχει και ένα εστιατόριο και γύρω από αυτήν θα βρεις τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ φυσικά το highlight του Πάρκου είναι ο καταρράκτης Veliki Slap,  ο οποίος έχει ύψος 70 μ.

Δραστηριότητες

Πολλοί επιλέγουν να μείνουν τουλάχιστον για δύο ημέρες στην περιοχή του Πάρκου Πλιτβίτσε( υπάρχουν άλλωστε πολλές επιλογές διαμονής), αλλά εγώ δεν σου το προτείνω εκτός και αν κύριος σκοπός της επίσκεψης σου είναι η πεζοπορία ή θέλεις να μείνεις εν μέσω της φύσης για  χαλάρωση και δραστηριότητες στη φύση. Υπό άλλες συνθήκες, μια ημερήσια επίσκεψη είναι αρκετή.

Η πεζοπορία είναι η κατ’ εξοχήν δραστηριότητα στο Πάρκο. Τα μονοπάτια κοντά στην Είσοδο του Πάρκου είναι εξαιρετικά καλά σηματοδοτημένα και υπάρχουν διαδρομές για όλους  ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης , Η πρόσβαση με αναπηρικό καροτσάκι είναι επίσης πολύ εύκολη. Δημοφιλέστερη είναι η μικρή διαδρομή μιας ώρας κοντά στη μεγαλύτερη λίμνη.

Πλιτβίτσε-λίμνες

Φτάνοντας στο Πάρκο υπάρχει λεπτομερής χάρτης αλλά και προτεινόμενες διαδρομές αναλόγως τη φυσική σου κατάσταση αλλά και την ώρα που έχεις να διαθέσεις.

Πως να φτάσεις εκεί

Από το Ζάγκρεμπ φεύγουν τακτικά λεωφορεία κάθε μέρα, μπορείς να κλείσεις το εισιτήριο σου online με τιμή περίπου στα 8-9 ευρώ, αναλόγως βέβαια και με την εταιρεία που θα κλείσεις ενώ υπάρχουν και πολλά γραφεία που κάνουν οργανωμένα τουρ. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου στις 3 ώρες, γεγονός που την κάνει αρκετά κουραστική για ημερήσια εκδρομή. Φυσικά και ο πιο αναίμακτος τρόπος να φτάσεις στο Πάρκο, είναι να νοικιάσεις ένα αμάξι και να απολαύσεις και την διαδρομή μέσα από τη φύση της Κροατίας.

Υπάρχει η Είσοδος 1 και η 2, προτίμησε την πρώτη.

Τα εισιτήρια

To εύρος των εισιτηρίων ποικίλει ανάλογα με την περίοδο της επίσκεψης σου ενώ υπάρχει η επιλογή του ημερήσιου και διήμερου εισιτηρίου. Την high season για παράδειγμα του Αυγούστου το ημερήσιο εισιτήριο ενός ενήλικα μπορεί να φτάσει και τα 34 ευρώ. Έχε στο νου σου ότι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου είναι η χειρότερη εποχή να επισκεφθείς τις λίμνες Πλιτβίτσε, η ποσότητα του κόσμου είναι τρομακτικά μεγάλη. Εμείς επισκεφθήκαμε το Πάρκο μέσα Οκτωβρίου και πληρώσαμε περίπου 12 ευρώ για το ημερήσιο εισιτήριο, ενώ ο κόσμος ήταν ακόμα αρκετός αλλα υποφερτός. Μέσα στη τιμή συμπεριλαμβάνονται και οι τυχόν μεταφορές σας με τα τρενάκια που βολτάρουν μέσα στο Πάρκο ή τις βαρκούλες που θα δεις να πλέουν μέσα στις λίμνες.

Περισσότερα για τα εισιτήρια και τις τιμές εδω

εθνικό-πάρκο-πλιτβίτσε

Θυμήσου ότι στις λίμνες Πλιτβίτσε στη Κροατία απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, το κολύμπι και το κάμπινγκ και δυστυχώς το σκυλάκι σου δεν μπορεί να κάνει βόλτα χωρίς λουρί καθώς οι αρκούδες που ζουν στο Πάρκο είναι αρκετές.

Διαβασε το άρθρο μου για το Ζάγκρεμπ – Visiting the worn out Zagreb / Ταξίδι στο φθαρμένο Ζάγκρεμπ

Παρακολούθησε το βίντεο μας από τη Κροατία

Evita