Απαγορεύεται να βρεθείς στη Σλοβενία και να μην βγεις εκτός της πόλης, να μην τριγυρίσεις στη φύση, να μην κάνεις μια εξόρμηση σε μια από τις παραμυθένιες λίμνες της και γενικώς να μην πάρεις μια γεύση από την μοναδική φυσική ομορφιά που διαθέτει. Επιβάλλεται έτσι μια ημερήσια εκδρομή στη Λίμνη Μπλέντ.

👉 Διάβασε εδώ για τη πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λουμπλιάνα αυτή η άγνωστη.
Η φύση της Σλοβενίας

Η Σλοβενία έχει χαρακτηριστεί (και όχι αδίκως) ως ένα από τα διαμάντια της Ευρώπης, όσον αφορά την φυσική ομορφιά αλλά και την υψηλή περιβαλλοντολογική συνείδηση που διαθέτει σαν κράτος. Πάνω από 24.000 είδη ζώων ζουν στην Σλοβενία και πολλά σπάνια είδη φυτών ευδοκιμούν σε αυτήν τη σχετική μικρή χώρα της οποίας πλέον το 12.6 % της έκτασης είναι βάσει νόμου προστατευόμενη περιοχή.

Καλωσηρθες στη λίμνη

H βασίλισσα των λιμνών στη Σλοβενία , δεν είναι άλλη από τη λίμνη Βled, αν και κάποιοι υποστηρίζουν σθεναρά πως η λίμνη Bohijn ίσως θα έπρεπε να έχει τα πρωτεία. Ωστόσο στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στη λίμνη Bled την οποία και ερωτεύτηκα από τότε που είχα δει μια τυχαία φωτογραφία της online και θέλησα σαν τρελή να την δω και απο κοντά!

Πως θα φτάσεις στη Λίμνη Μπλέντ.

H λίμνη Μπλέντ, βρίσκεται στις Ιουλιανές Άλπεις, στο βορειο-δυτικό άκρο της Σλοβενίας. Υπάρχουν τρείς τρόποι να φτάσεις εκεί από τη πρωτεύουσα Λουμπλιάνα, ξεκινώντας φυσικά με τον πιο βολικό, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να νοικιάσεις το αυτοκίνητο σου και να οδηγήσεις μέχρι εκεί. Ενδείκνυται για ημερήσια εκδρομή καθώς δεν θα σου πάρει πάνω απο μια ώρα για να φτάσεις στη λίμνη Bled.

Για την οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους της Σλοβενίας μην ξεχάσεις πως είναι απαραίτητο να προμηθευτείς το ειδκό αυτοκόλλητο (vignette), το οποίο πολύ εύκολα μπορείς να αγοράσεις και online αναλόγως το όχημα και τη διάρκεια για την οποία θα το χρειαστείς . Από τη Λουμπλιάνα θα φτάσεις στη λίμνη Bled ακολουθώντας στην εθνική οδό Α2 τις πινακίδες προς Κranj και Kranice. Αναλόγως τη κίνηση, δεν θα σου πάρει πάνω από 1 ώρα.

Δεύτερη επιλογή το τρένο. Υπάρχουν σχετικά συχνά δρομολόγια από και προς τη Λουμπλιάνα, με το μόνο αρνητικό ότι οι δυο κοντινότεροι σταθμοί τρένων στο Bled, είναι σε μια απόσταση 3 ή και 4 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι φτάνοντας αντίστοιχα στους σταθμούς Lesce και Jezero Bled, θα πρέπει είτε να πάρεις λεωφορείο ή ταξί για να φτάσεις στο προορισμό σου.

Η καλύτερη επιλογή και αυτή που επιλέξαμε και εμείς ήταν το λεωφορείο. 

Από το κεντρικό σταθμό της Λουμπλιάνα υπάρχουν δρομολόγια προς τη λίμνη κάθε ώρα. Η διαδρομή εξαρτάται από το είδος του λεωφορείου που θα επιλέξεις, καθώς κάποια είναι πιο τοπικά και κάνουν συχνότερες στάσεις. Ωστόσο, με οποιαδήποτε επιλογή η διαδρομή δεν θα ξεπεράσει τη μιάμιση ώρα. Το εισιτήριο κυμαίνεται περίπου στα 7 ευρώ με επιστροφή και το λεωφορείο σε αφήνει 300 μέτρα μακριά απο τη λίμνη.

Βρες περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια σου εδώ :

Φτάνοντας στη λίμνη Μπλέντ

Φτάνοντας στη λίμνη, το τοπίο θα σε αφήσει άφωνο. Είναι ειλικρινά από τα πιο παραμυθένια σκηνικά που έχω αντικρύσει ποτέ μου, ιδιαίτερα ντυμένη στα μοναδικά χρώματα του φθινοπώρου . Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο ή  να περπατήσεις τη λίμνη κάνοντας το κύκλο. Θα σου πάρει περίπου δυο ώρες με χαλαρό περπάτημα αλλά αξίζει και με το παραπάνω .

λίμνη Μπλέντ
Χαζεύοντας το τοπίο

Το μικρό νησάκι στη μέση ακριβώς της λίμνης, είναι εύκολα προσβάσιμο χρησιμοποιώντας  τις μικρές βαρκούλες που μπορείτε να νοικιάσετε και να κάνετε τη βαρκάδα σας στη λίμνη. Οι παραδοσιακές, ξύλινες βαρκούλες pletna διαθέτουν και βαρκάρη για να κάνουν τη βόλτα σας ακόμα πιο ρομαντική.Τους καλοκαιρινούς μήνες σε κάποια σημεία της λίμνης επιτρέπεται ακόμα και το κολύμπι.

Αν είσαι τύπος που αντέχει τη πεζοπορία και λίγη ανάβαση, οι πιο υπέροχες θέες της λίμνης είναι φυσικά απο το Κάστρο που βρίσκεται λίγο ψηλότερα. Χρονολογείται απο το 1011 και είναι το παλαιότερο της Σλοβενίας.

Το ξακουστό κέικ της Λίμνης

Φυσικά μια επίσκεψη στη λίμνη Μπλέντ δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν φας το πασίγνωστο Bled Cake ή στα σλοβένικα Kremsnita. Δυο στρώσεις κρέμας (βανίλιας και σαντιγί) ανάμεσα σε φύλλα κρούστας, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη είναι ένα γλύκισμα που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις.

Μπλέντ κέικ
Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις το ξακουστό κεικ

Να περάσεις υπέροχα!

Δες και το βιντεάκι μας απο το ταξίδι στη Σλοβενία:

Εβίτα