Η Δωδώνη φωλιάζει στις πλαγιές του όρους Ολύτσικα, του Τμάρου ή Τομάρου των αρχαίων γραπτών πηγών, βρίσκεται μόλις 22χλμ νότια των Ιωάννινων, φιλοξενεί τα ερείπια του θρησκευτικού κέντρου και μαντείου του Δία και της Διώνης και είναι από τα μέρη εκείνα που μαγικά και μυστηριωδώς κάποια στιγμή θα σε φωνάξει κοντά του.

Κάπως έτσι βρέθηκα και εγώ στην συγκεκριμένη περιοχή, κοιτώντας μια μέρα το χάρτη και συνειδητοποιώντας πως η Δωδώνη βρίσκεται τόσο κοντά μου και την έχω προσπεράσει τόσα χρόνια, συνεχίζοντας προς άλλους προορισμούς. Και κάπως έτσι η απόφαση πάρθηκε, η βαλίτσα ετοιμάστηκε και σε μόλις μια ώρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρεθήκαμε στην Δωδώνη.

Σαν βρεθείς στην Δωδώνη, η επιλογή για την διαμονή σου είναι μια, βρίσκεται στο χωριό Μαντείο και ακούει στο όνομα Mirtali Art Hotel και πίστεψέ με η ιδιοκτήτρια Κατερίνα, θα σε κάνει να το αγαπήσεις τόσο, που θα σκέφτεσαι να ξαναέρθεις μόνο και μόνο για να ζήσεις ξανά την εμπειρία της διαμονής. Ό,τι και να πω για το ιδιαίτερο στυλ του, τα άνετα δωμάτια και φυσικά το πλούσιο πρωινό, είναι λίγα οπότε θα σας δείξω φωτογραφίες και θα σας πω go see for yourselves! Aγαπημένος μου χώρος, το σαλόνι/χώρος πρωινού με τα τεράστια παράθυρα για να μπορείς να θαυμάζεις την υπέροχη θέα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δωδώνης υπάρχουν τα χωριά Μαντείο, Αγία Αναστασία, Μελιγγοί και ακόμα μερικά μικρότερα που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Έχοντας το Μαντείο σαν βάση, ήμασταν σε μια πολύ καλή απόσταση όχι μόνο από τον Αρχαιολογικό Χώρο, αλλά και από τα Ιωάννινα και από άλλες όμορφες τοποθεσίες που επισκεφθήκαμε. Keep reading for more!

Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων και είναι πραγματικά ένα πολύ επιβλητικό θέαμα με ιδιαίτερη ενέργεια. Η πανάρχαια Δωδώνη ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Πελασγών της προϊστορικής εποχής. Το ιερό Μαντείο είναι το αρχαιότερο και πιο αγαπητό στους θεούς, αφού ο ίδιος ο Διας το όρισε δικό του Μαντείο.

Στάση για φαγητό στο μεζεδοπωλείο Με Ρακι

Φεύγοντας από την Δωδώνη δες επίσης…

Σε κοντινή απόσταση από την Δωδώνη, στο 30ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Άρτας κοντά στο χωριό Βουλιάστα, βρίσκεται η φυσική λίμνη Βηρός που σχηματίζουν οι πηγές του Λούρου ποταμού, ένα μέρος το οποίο πρέπει να επισκεφθείς και να θαυμάσεις τα υπέροχα χρώματα του νερού που γίνονται ένα με το πράσινο που τα περιτριγυρίζει. Πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία που έχω αντικρύσει ποτέ μου.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης

Το μεγαλειώδες αυτό έργο έχει μήκος 45-50 χλμ. και αποτελείται από εναλλασσόμενα συστήματα εναέριου υδραγωγείου με αψίδες, από σήραγγα στο βουνό, δίπλα στο σύγχρονο φράγμα της ΔΕΗ, και επίγεια συστήματα αυλακοσωλήνων. Υπολογίζεται ότι η κατασκευή του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικοπόλεως κράτησε περίπου τριάντα χρόνια και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα αρχαίας μηχανικής. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος της εκδρομής μας. Δωδώνη ήσουν υπέροχη!

Εβίτα.