Για να μην παρεξηγηθώ, κανένα άρθρο, καμία συμβουλή και κανένας απολύτως οδηγός δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι δεν θα προκύψει καμία αναποδιά στο σόλο ταξίδι σου. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις στη ζωή μας, έτσι και τα σόλο ταξίδια (όπως και τα ταξίδια με το ταίρι μας ή με φίλους) ενέχουν κινδύνους και απρόοπτα και καμιά φορά, όσο προσεκτικός και να είσαι, μπορεί όλα να πάνε πολύ στραβά. Ωστόσο, μερικές συμβουλές δεν πάνε ποτέ χαμένες και το μόνο σίγουρο είναι πως σε ένα σόλο ταξίδι που έχεις μόνο τον εαυτό σου να σε προστατεύει, όσο καλύτερα προετοιμασμένος/η είσαι, τόσο πιο όμορφα θα κυλήσει το ταξίδι σου. Σόλο ταξίδι και ασφάλεια. Τί να προσέξω. Εδώ είναι οι δικές μου συμβουλές.

👉Πως πήγε το πρώτο μου σόλο ταξίδι

👉Tί να πάρω μαζί μου στο πρώτο μου σόλο ταξίδι;

👉Σόλο ταξίδι. Είναι η Μπρατισλάβα μια καλή επιλογή;

Πριν απογειωθείς:
Ξεκίνα πάντα με ταξιδιωτική ασφάλιση

Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη σε κάθε ταξίδι, όχι μόνο σε σόλο εξορμήσεις. Αναλόγως την κάλυψη που θα επιλέξεις (καθώς υπάρχουν διάφορα πακέτα), ασφαλίζεσαι για ιατρικά απρόοπτα (φτου μακριά μας), απώλεια αποσκευών και αρκετές ακόμα περιπτώσεις. Δεν ταξιδεύουμε ποτέ χωρίς ασφάλιση, κανόνας.

Φτιάξε το πρόγραμμα σου και μοιράσου το

Αν σκοπεύεις να μετακινηθείς μεταξύ πόλεων ή και χωρών, καλό θα είναι να καταγράψεις τις μέρες που θα βρίσκεσαι στην κάθε περιοχή και το πού θα μένεις, και να αφήσεις ένα πρόγραμμα στον σύντροφο ή στους δικούς σου. Σημείωσε τα ονόματα των ξενοδοχείων που θα μείνεις και ενημέρωσε κάποιον δικό σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κινηθείς και εκτός προγράμματος αλλά θυμήσου να ενημερώσεις! Φαντάζομαι δεν θα ήθελες να πέσεις θύμα κλοπής σε κάποια πόλη, να μείνεις χωρίς κινητό και έγγραφα και να μην ξέρει κανένας που βρίσκεσαι. Κατά 99% δεν θα σου συμβεί τίποτα, αλλά γιατί να μην είμαστε ένα βήμα μπροστά;

Σόλο στο Poprad, Σλοβακία,2020
Αναζήτησε μια καλή περιοχή για την διαμονή σου:

Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν καλές … ε και λίγο πιο κακόφημες γειτονιές, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφύγεις όταν ψάχνεις το πού θα μείνεις. Θυμήσου πως στα σόλο ταξίδια η ασφαλής διαμονή σε μια καλή περιοχή είναι από τα σημαντικότερα must. Επίσης μην τσιγκουνευτείς να δώσεις κάτι παραπάνω για να μείνεις κάπου όμορφα, σε μια καλή κεντρική γειτονιά, σε κάποιο χόστελ/ξενοδοχείο/διαμέρισμα, με καλές κριτικές. Αν είναι να χαλάσεις κάπου χρήματα, ας είναι αυτό.

Extra tip: Σκάναρε την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου και στείλε ένα αντίγραφο στον εαυτό σου μέσω mail. Έτσι σε κάθε περίπτωση δεν θα μείνεις χωρίς ταξιδιωτικό έγγραφο, μιας και σε οποιονδήποτε υπολογιστή θα μπορείς να κάνεις login στο mail σου και να κατεβάσεις ένα αποδεικτικό του ποια είσαι.

Σόλο στο Μιλάνο, 2019
Κάνε την έρευνά σου σχετικά με τον προορισμό που θα επισκεφθείς:

Διάβασε άρθρα από άλλες solo ταξιδιώτισσες, bloggers, travel sites και συγκέντρωσε γενικές πληροφορίες (και εντυπώσεις) που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Να θυμάσαι όμως ότι οι γνώμες πολλές φορές ποικίλουν και αναλόγως το πόσο άνετη είσαι με το σόλο ταξίδι, ένας προορισμός μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο ή περισσότερο επίφοβος. Επειδή μια γυναίκα μπορεί να ταξιδεύει σόλο στην Ινδία και να νιώθει άνετα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιεστείς για να το κάνεις και εσύ. Κάποια άλλη μπορεί να είχε βιώσει ένα άσχημο περιστατικό σε μια πόλη και να αποκόμισε τις χειρότερες εντυπώσεις. Δεν σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει και για εσένα.

Να θυμάσαι πάντα ότι πρέπει να νιώθεις άνετα και όμορφα. Δεν είναι διαγωνισμός θάρρους. Φτάσε μέχρι εκεί που θέλεις.

mpolonia-streetart
Σόλο στη Μπολόνια, 2019
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

Τα σόλο ταξίδια είναι μια μίξη χαλάρωσης και ευτυχίας αλλά και εγρήγορσης. Δεν πρέπει να είσαι ούτε υπερβολικά χαλαρή αλλά – προς Θεού- ούτε και μονίμως τρομαγμένη. Η γραμμή είναι λεπτή, αλλά κατά βάση πρέπει να έχεις πάντα το νου σου στο τί συμβαίνει γύρω σου.

Σόλο στο Sulzano, Ιταλία 2021

Εύχομαι να ζούσαμε σε έναν κόσμο που το να είσαι γυναίκα δεν θα προϋπέθετε ξεχωριστές οδηγίες αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεσαι παρανοϊκή απλώς να θυμάσαι να προσέχεις γιατί είσαι ουσιαστικά και πρακτικά μόνη σου. Ξεκίνα την ημέρα σου νωρίς, απόλαυσε τον καφέ, το πρωινό, τις εκδρομές σου ή ό, τι άλλο έχεις σχεδιάσει και φρόντισε να επιστρέφεις στο κατάλυμά σου όσο βραδιάζει. Εάν έχει νυχτώσει μην περπατάς σε σκοτεινά στενά (κάτι που δεν θα έκανες ούτε στην ίδια σου την πόλη), το ταξί είναι μια καλύτερη επιλογή.

Εάν συνομιλήσεις με κάποιον και σε ρωτήσει για το που μένεις μην δώσεις το όνομα του ξενοδοχείου. Απάντα γενικά και αόριστα, στο κέντρο, κοντά στην θάλασσα, μακριά. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος που μόλις γνώρισες να γνωρίζει πού μένεις.

Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Αν επιλέξεις να μείνεις σε χόστελ το πιθανότερο είναι ότι θα γνωρίσεις και άλλους ταξιδιώτες και αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του σόλο ταξιδιού. Να είσαι ανοιχτή σε νέες γνωριμίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο αυτό είναι κατά βάση καλοί. Αν κάποιος/α όμως δεν σου γεμίσει το μάτι ή σε κάνει να νιώθεις άβολα, εμπιστέψου το ένστικτο σου. Συνήθως είναι σωστό.

Μην κουβαλάς όλα τα χρήματά και τις κάρτες σου πάνω σου. Μοίρασε τα και σε άλλα σημεία ώστε σε περίπτωση κλοπής να έχεις έστω μια κάρτα που να έχει χρήματα σε κάποιο ασφαλές σημείο.

Να περπατάς με αυτοπεποίθηση. Ακόμα και αν χαθείς, μπες μέσα σε ένα τυχαίο μαγαζί και προσπάθησε να προσανατολιστείς, μην κάθεσαι έξω στο δρόμο γυρνώντας γύρω γύρω, δείχνοντας χαμένη. Προσπάθησε όσο μπορείς να μην ξεχωρίζεις τόσο και μην φορέσεις και όλα σου τα χρυσαφικά.

Είπα πολλά ΜΗΝ και δεν θέλω να μου τρομάξεις! Το σόλο ταξίδι είναι μια υπέροχη εμπειρία που θα την ευχαριστηθείς και μάλλον το χειρότερο που θα πάθεις είναι να εθιστείς και να θέλεις να φύγεις ξανά! Προσωπικά, δεν αντιμετώπισα κανένα θέμα στα πέντε σόλο ταξίδια που έχω κάνει, αντιθέτως γύρισα πιο δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση! Απόλαυσε αυτό το τόσο υπέροχο δώρο που έκανες στον εαυτό σου. Αποδέξου και τις μικρές αναποδιές που ίσως τύχουν. Θα σε κάνουν δυνατότερη και σοφότερη.

Εβίτα.