Αν με ρωτήσεις ποιό είναι το πιο αξιοπερίεργο μέρος που έχω βρεθεί ποτέ μου, μια είναι η απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό. Το αλατωρυχείο Wieliczka στην ομώνυμη πόλη της Πολωνίας! Δεν ξέρω αν έχεις επισκεφθεί ποτέ κάποιο αλατωρυχείο, αλλά αν σκέφτεσαι να επισκεφθείς τη Κρακοβία σε προτρέπω να το συμπεριλάβεις στα σχέδια σου!

 Εκεί μέσα βρήκα τον πιο όμορφο και μοναδικό καθεδρικό ναό που έχω δεί μέχρι στιγμής  όπου και να έχω πάει! Υπάρχουν αρκετά γραφεία εκδρομών που θα σε πάνε μέχρι εκεί  ξεκούραστα και οργανωμένα γιατί ούτως ή αλλώς η επίσκεψη στο συγκεκριμένο μέρος γίνεται μόνο με ξεναγό, οπότε μην διστάσεις καθόλου!

Διάβασε τον πλήρη οδηγό μου για το ταξίδι σου στη Κρακοβία

Βιελίτσκα Πολωνία

Μερικές πληροφορίες

Βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Κρακοβία και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1978. Ιδρύθηκε το 13ο αι. π.Χ και μέχρι και το 1996 υπήρξε σημείο εξώρυξης αλατιού. Πρόκειται για το δεύτερο σε παλαιότητα αλατωρυχείο σε ολόκληρη την Ευρώπη , αποτελείται από εννέα επίπεδα και φτάνει σε βάθος μέχρι τα 327 μέτρα! Οι στοές που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού φτάνουν τα 300 χλμ υπάρχουν πάνω από 2.040 αίθουσες αλλα και υπόγειες λίμνες!

Από το 1950 και μετά άρχισε να δέχεται επισκέπτες και να μετατρέπεται σιγά σιγά σε μουσείο. Η διαδρομή κρατάει περίπου δύο ώρες και η απόσταση που θα διανύσεις  υπολογίζεται σε δυο χιλιόμετρα. Έχε στο νού σου , ότι είναι ενα μέρος που επισκέφθηκαν κάποτε ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Γκαίτε, ο Σοπέν και άλλες τεράστιες προσωπικότητες.

Η επίσκεψη μας

Την ημέρα της επίσκεψης μας , αφού φτάσαμε στο χωριό , ετοιμαστήκαμε για την κατάβαση η οποία έγινε με μεγάλη μας έκπληξη μέσω μιας στενής σκάλας που φτάνει μέχρι τα πρώτα 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Περπατώντας , παρακολουθήσαμε τα εκθέματα που έχουν στηθεί , με σκοπό να παρουσιάσουν το τρόπο λειτουργίας του αλατωρυχείου ανά τα χρόνια .

Αστεία στιγμή όταν η ξεναγός μας παρότρυνε να γλύψουμε τους τοίχους για να δούμε ότι είναι όντως φτιαγμένοι από αλάτι! Μη φοβάσαι , σε τέτοια ποσότητα το αλάτι είναι φουλ αντισηπτικό, δεν θα κολλήσεις τίποτα!

Εμπιστευτήκαμε για την επίσκεψη μας στο Αλατωρυχειο την εταιρεία See Krakow

20161020_165014_LLS20161020_161812

Φτάνοντας στις πρώτες υπόγειες λίμνες το θέαμα είναι μαγευτικό!

20161020_170527_LLS

One of the many lakes

Κατεβαίνουμε ακόμα περισσότερο και φτάνουμε περίπου τα 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γής. Εκεί ξεκινάει το καλό κομμάτι. Εκεί αρχίζει το Μουσείο του αλατωρυχείου.

 Στο Αλατωρυχείο Wieliczka, τα έργα τέχνης που κατασκευάστηκαν από τους αλατωρύχους είναι μοναδικά και δύσκολα πιστεύεις ότι πρόκειται όντως για δημιουργίες φτιαγμένες από αλάτι. Αγάλματα , όπως της Αγ. Βαρβάρας και του Σοπέν κοσμούν τους διαδρόμους και ανάγλυφες τοιχογραφίες θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Το σημαντικότερο ίσως έργο τέχνης είναι ο ” Μυστικός Δείπνος ” του Λεονάρντο Νταβίντσι.

20161020_170154_LLS

Και εκεί που λές , τα έχω δεί όλα ξεπροβάλλει μπροστά σου ένας τεράστιος ναός , το “Παρεκκλήσιο της ευλογημένης Κίνγκα”, ένας καθεδρικός ναός με ύψος 12 μέτρα , ένα έργο που η κατασκευή του διήρκησε πάνω από 30 χρόνια και χρειάστηκαν πάνω από 20.00 τόνοι αλατιού! Όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο, από το πάτωμα μέχρι τους πολυέλαιους είναι φτιαγμένα από αλάτι! Ο ομορφότερος και πιο ιδιαίτερος ναός που έχω αντικρύσει , βρίσκεται ακριβώς εκεί στο Αλατωρυχείο Wieliczka .

P1020475

Για να φωτογραφηθείς στο συγκεκριμένο δωμάτιο , πληρώνεις ένα μικρό ποσό αλλά θα αξίζει όσο τίποτα! Στο συγκεκριμένο ναό γίνονται σε κάποιες ειδικές περιστάσεις γάμοι και συναυλίες καθώς διαθέτει φοβερή ακουστική!

Και κάπου εκεί η ξενάγηση φτάνει στο τέλος , στριμώχνεσαι με πολλά ακόμα άτομα σε ένα μεγάλο και παλιό ασανσέρ που θα σε βγάλει στην επιφάνεια, με μεγάλη ταχύτητα σε προειδοποιώ! Μην ξεχάσεις να αγοράσεις μαγνητάκι με αλάτι για να σου θυμίζει για πάντα την επίσκεψη σου αυτη!

Evita.