Μια σύντομη εισαγωγή

Η Πολωνία έχει αρχίσει να γίνεται ένας αγαπημένος προορισμός για τους Ευρωπαίους, και η Κρακοβία αντικειμενικά κρατάει τα σκήπτρα των περισσότερων επισκέψεων. Πλέον θεωρείται ένας από τους πιο νεανικούς και δημοφιλείς προορισμούς εντός Ευρώπης και όχι άδικα καθώς συνδυάζει τα πάντα! Υπέροχη αρχιτεκτονική, τεράστια ιστορία αλλά και εκπληκτικές παροχές σε διαμονή, εστιατόρια και nightlife! Έχω τη τύχη να έχω πάει αρκετές φορές καθώς, μην ξεχνάμε είμαι μισή Πολωνή και αυτός είναι ένας πλήρης οδηγός για τη Κρακοβία!

Η Κρακοβία είναι ίσως η ωραιότερη μεγάλη πόλη της Πολωνίας, η οποία κατάφερε να διατηρήσει όλη τη μεσαιωνική ομορφιά της επισκιάζοντας την πρωτεύουσα Βαρσοβία, η οποία ισοπεδώθηκε σχεδόν όλη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από βομβαρδισμούς. Ανοικοδομήθηκε βέβαια και έχει και αυτή την γοητεία της και την υπέροχα χρωματιστή Παλιά της Πόλη, αλλά η ενέργεια της Κρακοβίας είναι απλά διαφορετική, θα το καταλάβεις και ο ίδιος, εάν επισκεφθείς και τις δυο πόλεις.

Μορείς να φτάσεις στη Κρακοβία, είτε μέσω αεροπλάνου, είτε μέσω τρένου εάν είσαι ήδη στη Πολωνία και επισκέπτεσαι άλλες πόλεις. Από τη Βαρσοβία για παράδειγμα, απέχει λίγο λιγότερο από τρεις ώρες και το εισητήριο με το τρένο κοστίζει περίπου στα 15 ευρώ! Μπορείς να το κλείσεις και online αλλά και να το προμηθευτείς την ίδια μέρα στο σταθμό!Πάμε να δούμε τώρα γιατί επιβάλλεται να πας και συ στη Κρακοβία!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης να διαβάσεις για ένα υπέροχο ταξίδι στη Βαρσοβία

Ξεκίνα την ημέρα σου στο λατρεμένο Charlotte

Θα το βρεις εύκολα στην πλατεία Szczepański γιατί συνήθως υπάρχει ουρά κόσμου που περιμένουν να φάνε υπέροχα πρωινά που ετοιμάζονται από τα χέρια τους. Στο συγκεκριμένο μπραντσάδικο, μπορείς επίσης να αγοράσεις και δικό τους ψωμί, γλυκά, σφολιατοειδή αλλά και μαρμελάδες. Σημείωσέ το!

Επίσης πολύ καλή επιλογή που σημείωσα από το τελευταίο μου ταξίδι, είναι το Fitagain Coffe & Food, θα το βρεις μερικά βήματα πιο κάτω.

Περπάτησε την παραμυθένια παλιά πόλη της Κρακοβίας.

Τίποτα δεν ξεπερνά το να ξυπνάς και να αντικρύζεις τα φοβερά κτίρια της παλιάς πόλης και να βλέπεις τα ζωντανά της χρώματα, πίστεψε με! Η διαμονή δεν κοστίζει ακριβά στη Κρακοβία, οπότε προτίμησε να βρεις κάτι κεντρικό και όμορφο για να νιώσεις τη μαγεία!

Χάσου στα στενά, παρατήρησε τα κτίρια, πιες το καφέ σου στη κεντρική πλατεία Rynek Glowny, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και επισκέψου τη κεντρική της αγορά,το Sukiennice. Πρόκειται για μια μεσαιωνική αγορά υφασμάτων ή οποία ξαναχτίστηκε το 1955 και σήμερα φιλοξενεί τουριστικά καταστήματα στο ισόγειο! To καλύτερο μέρος για να αγοράσεις τα σουβενίρ σου ή απλά να χαζέψεις! Στο πρώτο όροφο μπορείς να βρείς πίνακες πολωνών ζωγράφων του 19ου αιώνα και στο υπόγειο βρίσκεται η είσοδος για τις στοές, μέρος των οποίων έχουν μετατραπεί σε μουσείο!

Δες από κοντά το Ναό της Αγίας Μαρίας, έναν από τους σημαντικότερους καθεδρικούς ναούς ολόκληρης της Πολωνίας. Εκεί διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος, πριν γίνει ο γνωστός Πάπας, Ιωάννης Πάυλος ο Β’. Γενικά στη Κρακοβία αισθάνονται πολύ περήφανοι που προσέφεραν το πρώτο πολωνό Πάπα και αν σε ενδιαφέρουν γενικώς τα θρησκευτικά θέματα, μπορείς να βρείς πολλά τουρ για τη ζωή και το έργο του!

Αν ακούσεις κάποια στιγμή ένα σάλπισμα το οποίο διακόπτεται απότομα, σήκωσε το κεφάλι σου και κοίταξε σε έναν από τους δύο πύργους της εκκλησίας! Κάθε μία ώρα ακούγεται το θλιβερό αυτό κομμάτι εις μνήμην ενός σαλπιγγιστή ο οποίος χτυπήθηκε θανάσιμα απο βέλος τη στιγμή που προειδοποιούσε για επιδρομή Μογγόλων! Η διαδικασία αυτή είναι τόσο σημαντική, που το μεσημεριανό σάλπισμα ακούγεται απο το εθνικό ραδιόφωνο της Πολωνίας κάθε μέρα!

Ανέβα στο Κάστρο της Βαβέλ

Πάνω στο λόφο, βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο της Βαβέλ, σωζόμενο από τότε που η Κρακοβία άκμαζε σαν πρωτεύουσα του κράτους. Μπαίνοντας, θα περπατήσεις πλακόστρωτα δρομάκια, θα δεις τείχη και το γνωστό καθεδρικό της Βαβέλ, στον οποίο έχουν ταφεί βασιλιάδες, πρόεδροι και γνωστοί λογοτέχνες.

Κάνε τη βόλτα σου στην πολύχρωμη γειτονιά Kazimierz

Πρώην εβραική συνοικία, μνημείο της UNESCO και νυν κέντρο χιπστεράδικων μαγαζιών, φοβερών εστιατορίων και μονίμως σε αναβρασμό, είναι η ιδανική γειτονιά για να κινηθείς αν θες να φας καλά, να διασκεδάσεις αλλά και να γυρίσεις πίσω στο χρόνο! Πολλές σκηνές από την γνωστή ταινία “Η λίστα του Σίντλερ” εχουν γυριστεί στην συγκεκριμένη γειτονιά, στην οποία μπορείς ακόμα να διακρίνεις τις πινακίδες παλιών μαγαζιών, εγκαταλελειμμένα σπίτια, ακόμα και σημάδια από τις σφαίρες στους τοίχους. Είναι μια γειτονιά η οποία θα σου προκαλέσει σίγουρα ανάμεικτα συναισθήματα, οπότε σου προτείνω να την περπατήσεις, πριν περάσεις στην απέναντι όχθη εκεί που βρισκόταν στην πραγματικότητα το Εργοστάσιο του Σίντλερ.

Περνώντας την γέφυρα στην απέναντι όχθη του ποταμού Βιστούλα, καταλήγεις στην Plac Bphaterow Getta και στο πολύ απλό και λιτό μνημείο προς τιμήν των Εβραίων, το λεγόμενο και ως “Οι Καρέκλες της Κρακοβίας”, όπου ξύλινες καρέκλες έχουν στηθεί για να μην ξεχαστούν αυτοί που εκτελέστηκαν κατά την εισβολή των Γερμανών.

Συνεχίζοντας στην περιοχή, σου προτείνω να επισκεφθείς το Μουσείο Σίντλερ, εκεί που κάποτε βρισκόταν το Εργοστάσιο του και πλέον φιλοξενεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσεία που έχω βρεθεί. Γίνεται μια εκτενή αναφορά στην ζωή και τον τραγικό διωγμό των Εβραίων της περιοχής, την κατάληξή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και τις προσπάθειες του Σίντλερ να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Παρουσιάζει επίσης πολλά αντικείμενα της εποχής αλλά και βίντεο με ζωντανές μαρτυρίες των επιζήσαντων.

Kάνε τις απαραίτητες εκδρομές σε Άουσβιτς και Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

To ταξίδι σου στην Κρακοβία πρέπει απαραίτητα να συνδυαστεί με αυτές τις δυο “εκδρομές”. Μια ημερήσια εκδρομή στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη, καθόλου χαρούμενη αλλά συγκλονιστική εμπειρία ζωής. Ξέρω πως για εμένα ήταν σίγουρα.

Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα από την άλλη είναι μια μοναδική και άκρως αλμυρή εμπειρία! Στην προτείνω!

Διάβασε για την εμπειρία μου στο Άουσβιτς ΕΔΩ

Διάβασε για το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα ΕΔΩ

Να περάσεις τέλεια!

Εβίτα.