Δεν έχω επισκεφθεί όλο τον κόσμο (ακόμα) αλλά μέχρι στιγμής, μια είναι η πόλη που σκέφτομαι και αναστενάζω όταν έρχεται η άνοιξη και είναι όλα όμορφα και ανθισμένα ή όταν με ρωτάνε σε ποιο μέρος θα πήγαινα ξανά και ξανά και δεν είναι άλλo από την αγαπημένη μου πόλη, το Πόρτο στην Πορτογαλία!

Ίσως από τις πιο χρωματιστές πόλεις που έχω βρεθεί , η “χαλαρή” της Πορτογαλίας, το Πόρτο έχει κάτι απροσδιόριστο που το κάνει μοναδικό και έχει κρατήσει ένα κομμάτι από τη καρδιά όποιου και να το έχει επισκεφθεί . Θες να είναι τα χρωματιστά κτίρια, το ποτάμι που συντελεί στο να δείς ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα ή η γενική ηρεμία και χαλάρωση που σου προσφέρει, ό,τι και να είναι αυτό, εγώ σκέφτομαι μόνο το πότε θα επιστρέψω!

Μια μικρή εισαγωγή

Στο Πόρτο βρέθηκα τον Απρίλιο του 2017. Η πτήση μάς μέσω Μιλάνο , κράτησε περίπου τρείς ώρες και όταν φτάσαμε ήταν βράδυ και έβρεχε. Το αεροδρόμιο του Πόρτο , είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη , βρίσκεται περίπου 15 χλμ έξω από την πόλη και το πολύ βολικό μετρό ακριβώς απ’έξω , μας μετέφερε σε λιγότερο από μια ώρα στο σταθμό μας Faria De Guimaraes. Υπάρχει και λεωφορείο που μπορεί να σε μεταφέρει στη πόλη αλλά δεν στο συνιστώ καθώς εκτός από πιο ακριβό είναι και πιο χρονοβόρο.

Στο airbnb μας περίμενε ο Κάρλος με ένα μεγάλο χαμόγελο να μας γνωρίσει και να μας δείξει όλα τα κατατόπια. Το διαμέρισμα ήταν ίσως το ομορφότερο που έχω μείνει ποτέ . Τόσο vintage διακοσμημένο που έμοιαζε μια διαφήμιση (αν θες πληροφορίες για το σπίτι, στειλε μου mail).

Πρώτη γνωριμία με το Πόρτο

Θέλω να φανταστείς τη πόλη του Πόρτο , χτισμένη σε ένα λόφο που καταλήγει στο ποτάμι Douro και το σπίτι μας πάνω στη κορυφή του λόφου. Επίσης θέλω να φανταστείς τις γάμπες μας πόσο πονούσαν μετά απο μια βδομάδα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας κατηφόρες ( φυσικά υπάρχει και μετρό οπότε μην τρομάζεις).Την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε τη κατάβαση και εξερεύνηση της πόλης ,  μια πρώτη γνωριμία με την αρχιτεκτονική της Πορτογαλίας και εκείνες τις πρώτες στιγμές νομίζω γεννήθηκε αυτός ο ανυπέρβλητος έρωτας που νιώθω για τη πόλη αυτή . Μια πόλη γεμάτη χρώματα και azulejos , τα περίτεχνα πλακάκια δηλαδή που κοσμούν τα κτίρια της πόλης.

Η πόλη του Πόρτο έχει περίπου 300.000 κατοίκους , είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το λιμάνι του έχει υπάρξει σημαντικός εμπορικός σταθμός από τον 15ο αι. Ήταν σπουδαίο κέντρο κατασκευής πλοίων και από το 1600 και έπειτα γίνεται ακόμα πιο γνωστό και για το υπέροχο κρασί του , ενώ η περίοδος της Αναγέννησης , χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη γαι την ανάπτυξη της πόλης!Πλέον έχει κρατήσει μια μπαρόκ γοητεία και ομορφιά. Ενδείκνυται για μακράς διάρκειας γεύματα θαλασσινών και πολλά ποτήρια κρασί με θέα τον ποταμό Ντούρο.

IMG_20170401_133342

IMG_20170402_173717

Σημαντικότερα αξιοθέατα

Praça da Liberdade – Η κεντρική Πλατεια Ελευθερίας

Η μεγαλύτερη και ίσως η πιο γνωστή πλατεία του Πόρτο , είναι η πλατεία Ελευθερίας . Παίρνοντας το μετρό και σταματώντας στη στάση Aliados θα βρεθείς εκει σε λιγότερο από 3 λεπτά.

thumb_IMG_0624_1024

Praça da Liberdade

Sao Bento Train Station

Ακόμα και να μην χρειστεί να ταξιδέψεις με τρένο για κάπου, αυτός ο σταθμός είναι με διαφορά ο ομορφότερος που έχω δεί ποτέ . Ενώ εξωτερικά είναι απλά ένα όμορφο κτίριο αυτό που εντυπωσιάζει είναι η μπροστινή του αίθουσα της οποίας οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με 20.000 azulejos σε μπλέ και άσπρες αποχρώσεις.  Στα πλακάκια, απεικονίζεται η ιστορία των μεταφορών, καθώς και ιστορικές μάχες και καλλιτεχνικές απεικονίσεις του 14ου αιώνα . Ο δημιουργός Jorje Colaco χρειάστηκε περίπου 11 χρόνια , για να ολοκληρώσει το έργο του αυτό!

Για περισσότερες πληροφορίες ή εισιτήρια τρένων δες ΕΔΩ

Οι Εκκλησίες του Πόρτο

Οι εκκλησίες που συνάντησα στο Πόρτο , ήταν ειλικρινά μοναδικές οσον αφορά την αρχιτεκτονική και τα χρώματα τους , ήταν από μόνες τους έργα τέχνης . H πιο γνωστή εκκλησία του Πορτο Igreja Do Carmo/ Carmelitas στη πραγματικότητα είναι δυο διαφορετικές εκκλησίες που τις χωρίζει το πιο μικρό σπίτι που έχω δει ποτέ ( δες στη δεύτερη φωτό , είναι αυτή η μικρή πράσινη πόρτα!) Μια απο τις ιδιαίτερες εκκλησίες ολόκληρης της Πορτογαλίας.

IMG_20170401_133850

Igreja Do Carmo

thumb_IMG_0647_1024

Άλλη μια όμορφη εκκλησία που στέκεται στη κόρυφη μιας ανηφόρας και έχει θέα την πόλη , είναι η Igreja Dos Clerigos που διαθέτει επίσης και τον ομώνυμο πύργο (μπορείς να αγοράσεις εισιτήριο και να ανέβεις μέχρι πάνω), είναι έργο του Ιταλού Nicolau Nasoni και μάλιστα από τα φημισμένα αξιοθέατα του Πόρτο.

thumb_IMG_0634_1024

Ribeira do Douro

Όλη αυτή η όμορφη διαδρομή καταλήγει στο ποταμό Ντούρο , εκεί που μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος για να κάνει τη βόλτα το , να πιεί το κρασί του και να θαυμάσει τη γέφυρα που ενώνει τη πλευρά του Porto με την αντιπέρα όχθη της Gaia . Προτίμησε τα εστιατόρια που βρίσκονται στον παράλληλο ακριβώς πίσω απο την όχθη του ποταμού καθώς είναι λιγότερο τουριστικά και φυσικά φάε άφθονο ψάρι καθώς είναι φρεσκότατο και πάμφθηνο!

IMG_20170401_191528

Η γέφυρα Dom Luís I αποτελεί ένα αξιοθέατo που θα σου μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη. Είναι η γέφυρα που συνδέει την πόλη του Πόρτο με τη Vila Nova de Gaia, ενώ το πάνω μέρος της είναι για πεζούς. Eίναι μια από τις ωραιότερες γέφυρες της Ευρώπης και η ομορφότερη από τις έξι που διαθέτει το Πόρτο. Κατασκευάστηκε το 1886 από τον Teófilo Seyrig, μαθητή του Gustave Eiffel.

IMG_20170401_191026

Vila Nova De Gaia

Περνώντας στην απέναντι πλευρά Vila Nova De Gaia από τη γέφυρα , πάρε το τελεφερικ (2.5 ευρώ) για να κατέβεις μέχρι την όχθη του ποταμού εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα κελάρια του φημισμένου κρασιού πόρτο . Ένα τούρ σε ένα από αυτά είναι υποχρεωτικό . Εμείς επιλέξαμε το πολύ γνωστό Sandeman και απολαύσαμε δυο πολύ ωραία κρασάκια με θέα το ποτάμι και το ηλιοβασιλέμα. Μαγική στιγμή!

thumb_IMG_0925_1024

Άγγιξε τον Ατλαντικό Ωκεανό

Εφόσον βρίσκεσαι στην όχθη του ποταμού πάρε το τραμ και κατευθύνσου πρός τον Ατλαντικό Ωκεανό και συγκεκριμένα τη περιοχή Foz do Douro. Πρίν τους φάρους , περπάτησε τον πανέμορφο δρόμο γεμάτο φοίνικες Passeio Alegre , και ύστερα απόλαυσε την απεραντοσύνη του ωκεανού , απο εκεί που έφευγαν πολλοί μεγάλοι εξερευνητές!

Livraria Lello

Για όλους τους βιβλιόφιλους και λάτρεις των βιβλιοθηκών , στο Πόρτο βρίσκεται μια από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, η Livraria Lello από την οποία εμπνεύστηκε μάλιστα η συγγραφέας του πασίγνωστου Harry Potter J.K Rowling το σχεδιασμό του Hogwarts! Κάποια από τα κεφάλαια των βιβλίων της γράφτηκαν εδώ, όσο η συγγραφέας ζούσε στο Πόρτο και συγκεκριμένα στο Cafe Majestic, ίσως το πιο διάσημο καφέ της πόλης, πάντα με τεράστιες ουρές αναμονής.

Κάνε ένα τούρ στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πόρτο

Είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία να βρεθείς σε ένα τόσο μεγάλο γήπεδο σαν και αυτό του Estadio Dο Dragao της ομάδας Porto FC  ακόμα και αν δεν είσαι ποδοσφαιρόφιλος. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Πορτογαλία με χωρητικότητα περίπου  50.000 θεατών.

Δοκίμασε οπωσδήποτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ

Ο μπακαλιάρος στην Πορτογαλία είναι πολλά περισσότερα από τυπική επιλογή για το πορτογαλικό τραπέζι δεδομένου ότι μαγειρεύουν πιάτα με μπακαλιάρο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Άλλο ένα ξακουστό πιάτο είναι, η francesinha , ένα άκρως χοληστερινικό αλλά πεντανόστιμο έδεσμα! Αποτελείται από ψωμί, λουκάνικο, μια φέτα χοιρινή μπριζόλα, αυγό, λιωμένο τυρί και σάλτσα ντομάτας/μπύρας. Ο,τι πιο νόστιμο έχω φάει στη ζωή μου.

thumb_IMG_1008_1024

Κάνε μια βόλτα στο Parque da Cidade do Porto

Όλες οι αξιόλογες ευρωπαικές πόλεις διαθέτουν και το ανάλογο πάρκο που είναι συνήθως τεράστιας έκτασης, καταπράσινο με μικρές λιμνούλες και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Φυσικά και το Πόρτο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, οπότε εκεί που θα έχεις φτάσει κοντά στον  Ατλαντικό είναι μόνο ένα σύντομο περπάτημα μέχρι να φτάσεις στο Parque da Cidade και να περάσεις μια χαλαρή ημέρα.

Day trips

AVEIRO . Μόλις μια ώρα μακριά θα βρείς αυτήν τη μικρή , πολύχρωμη κωμόπολη που αν και θα την δείς να διαφημίζεται σαν τη ” Βενετία “, της Πορτογαλίας λόγω κάποιων μικρών καναλιών που διαθέτει, μην περιμένεις κάποια συγκλονιστική ομοιότητα. Είναι μεν πανέμορφη,  καμία σχέση όμως δεν έχει με την ιταλική πόλη.

Διάβασε περισσότερα για το εκδρομή που έκανα στο  Aveiro : Ταξίδι στη πορτογαλική επαρχία.

COIMBRA. Ξεχωριστή μεσαιωνική ατμόσφαιρα θα βρείς , στη μικρή αυτή κωμόπολη που έχει υπάρξει όμως πρωτεύουσα της Πορτογαλίας από το 1139 μέχρι το 1260. Διαθέτει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης , που ιδρύθηκε το 1290 και είναι μια πολύ ζωντανή φοιτητούπολη.Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, γίνεται το φοιτητικό φεστιβάλ «Queima das Fitas» που σηματοδοτεί τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους με συναυλίες, παρελάσεις και γιορτές.

Till we see each other again Porto , remember that i love you <3

Evita.