Η Αλβανία βρίσκεται τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά, τουλάχιστον από εμάς τους Έλληνες όταν σκεφτόμαστε ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, κυρίως λόγοι οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από την παντελή μας άγνοια για τη χώρα αυτή, μια χώρα που όχι μόνο αναπτύσσεται συνεχώς, ιδιαίτερα τα παράλια της (ή όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι και οι διαφημίσεις που θα δείς ως ” αλβανική ριβιέρα”) αλλά ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών. Σήμερα λοιπόν εγώ θα σας μιλήσω για το Βουθρωτό στην Αλβανία και πώς βρέθηκα εκεί.

Ζώντας στη Κέρκυρα, όπου κυριολεκτικά υπάρχουν μέρη που μπορείς να δείς με γυμνά μάτια την αντιπέρα χώρα και να επισκεφθείς την κοντινότερη πόλη των Άγιων Σαράντα, με μια διαδρομή μικρότερη της ώρας, θεώρησα πως έφτασε επιτέλους η στιγμή που έπρεπε να εξερευνήσω και να δώ ιδίοις όμασοι, τι έχει να προσφέρει και αν αξίζει τελικά μια επίσκεψη στη πόλη αυτή.

Μιάς και βρίσκεσαι κοντά μπορεί να σε ενδιαφέρει : Τα ινσταγκραμμικά καφέ της Κέρκυρας και που να τα βρεις.

albania-ioniancruises

Οι Άγιοι Σαράντα

Η πόλη των Αγίων Σαράντα ή αλλιώς Sarande είναι μια όμορφη σχετικά, παράλια πόλη, γεμάτη ξενοδοχεία, εστιατόρια και beach bar. Με πληθυσμό περίπου στις 32.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που τριπλασιάζεται την καλοκαιρινή περίοδο, η πόλη αυτή περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό. Ο πληθυσμός των Ελλήνων που κατοικεί εκεί είναι αρκετά μεγάλος και θα ακούσεις τη γλώσσα μας παντού. Δεν θα σας πω ότι ενθουσιάστηκα με τη πόλη καθώς δεν έχει κάποια γραφικότητα και ίσως ο παραλιακός της δρόμος είναι το ισχυρό της χαρτί, αλλά ενθουσιάστηκα με τις καλές εγκαταστάσεις (είτε μιλάμε για ξενοδοχειακές μονάδες, είτε για εστιατόρια και καφέ), με την καθαριότητα της πόλης και φυσικά με τις πολύ πολύ χαμηλές τιμές!

Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο σε 4στερο ξενοδοχείο μπροστά σε παραλία με πρωινό κυμαίνονται γύρω στα 40-60 ευρώ (φυσικά μπορείς να βρείς και πολύ φθηνότερα διαμερίσματα και Αirbnb) και μια ενδεικτική τιμή ενός freddo είναι γύρω στα 1,7e

 

Sarande Albania

Τhe town of Saranda

 

saranda port-albania

Part of the Saranda Port

Ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού

Mετά από μια γρήγορη βόλτα στη πόλη και ένα καφεδάκι δίπλα στη θάλασσα , επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό το Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού και Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO από το 1992 . Το Βουθρωτό στην Αλβανία θεωρείται το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή αξιοθέατο της χώρας.

Η διάρκεια της διαδρομής μικρή, κάτι λιγότερο από μια ώρα, διαδρομή όμως αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς περάσαμε δίπλα από τη περιοχή του Ksamil, μια από τις πιο τουριστικές της χώρας με φοβερά γαλαζοπράσινα νερά και πολλά ξενοδοχεία και λίγο αργότερα φτάνοντας κοντά στη λίμνη του Βουθρωτού είδα να προσπερνάμε μουσείο Μυδιών . Εκεί κάπου αποφάσισα ότι πρέπει να ξανάρθω για να δώ περισσότερα και να κάνω μπάνιο σε αυτά τα νερά!

 
ksamil-albania

Ksamil

Φτάνοντας στο Βουθρωτ , ο ξεναγός μας πληροφορεί ότι η ξενάγηση μας στον αρχαιολογικό χώρο θα κρατήσει περίπου δυο ώρες μέσα στις οποίες θα δούμε τα σημαντικότερα σημεία της καστρόπολης αυτής και θα καταλήξουμε στη κορυφή της , στο Βενετικό Κάστρο του 14ου αιώνα (το οποίο ανοικοδομήθηκε το 1930) για ξεκούραση και προαιρετική επίσκεψη στο μικρό Μουσείο της ιστορίας του Βουθρωτού.

Το Βουθρωτό στην Αλβανία και η Ιστορία του ανά τα χρόνια

Οι πρώτες μυθολογικές αναφορές κάνουν λόγο για εξόριστους μετά την πτώση της Τροίας που ιδρύουν την αρχαία πόλη του Buthrotum, ενώ στοιχεία του 4ου αι. Π.Χ εικάζουν πως τότε η πόλη άρχισε να παίρνει ζωή καθώς αποτέλεσε και σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Μια εκκλησία αφιερωμένη στον Ασκληπιό, θεό της ιατρικής,  χτίστηκε τότε με δωρεές διάφορων θρησκευόμενων.

Το 228 Π.Χ η πόλη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, καθιερωθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα ως Colognia Augusta Buthrotum και γνώρισε την μεγαλύτερη της άνθιση . Η πόλη οχυρώθηκε και χτίστηκαν ναοί, αγορές, το θέατρο, θερμές πηγές , συντριβάνια και πολυτελείς κατοικίες (villas) ενώ μερικούς αιώνες μετά και ειδικά τον 5ο αι. μ.Χ, επί χριστιανισμού το Βουθρωτό έγινε Επισκοπική Κατοικία .Τότε χτίστηκε και το Βαπτηστήριο με το υπέροχο μωσαικό. Το 19ο αι. πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, μεχρι την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Όταν φτάσεις στο κάστρο στην κορυφή , κάνε μια γρήγορη επίσκεψη στο Μουσείο του Βουθρωτού και μετά χαλάρωσε και απόλαυσε τη θέα . Σου αξίζει άλλωστε μετά από τόσο περπάτημα!

Και εδώ τελειώσαμε το ταξίδι μας στο Βουθρωτό στην Αλβανία.

butrint-castle

Χρήσιμα tips:
Μπορείς να ταξιδέψεις στην Αλβανία ακόμα και μόνο με νέα ταυτότητα.
Πέραν από το τοπικό νόμισμα, δέχονται παντού και ευρώ.
Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και μετά καραβάκι μέχρι τους Άγιους Σαράντα.

Eγώ προτίμησα την εταιρεία Ionian Cruises για την εκδρομή μου.

Δες το wanderlust video μου από το ταξίδι μου :

till next time

Evita.