Ένας οδηγός για τη Βουδαπέστη

Ελάχιστες πρωτεύουσες μπορώ να πώ ότι με έχουν κάνει να τις ερωτευτώ σφόδρα.  Η βαβούρα, η πολυκοσμία και οι μεγάλες αποστάσεις είναι μερικά μόνο πράγματα τα οποία απεχθάνομαι σε κάθε μου ταξίδι και που κυρίως τα συναντώ σε πρωτεύουσες που αυτομάτως κατατάσσονται στους “χμμ οκ καλά ήταν” προορισμούς μου. Η Βουδαπέστη, αν και τεράστια, καταφέρνει με ένα περίεργο τρόπο να σε κρατήσει και γεμάτο ενέργεια αλλά και ήρεμο ταυτόχρονα. Αριστοκρατική αλλά και urban, με πολύ καλό φαγητό και εξαιρετική νυχτερινή ζωή,  με τεράστια ιστορία και πολύ οικονομική, θα την χρίσω ως  ιδανικό προορισμό για όσους προετοιμάζουν το πρώτο τους ταξίδι αλλά και για όσους ψάχνουν για ένα γρήγορο break.  Αυτός είναι ένας σύντομος οδηγός για τη Βουδαπέστη.

Λίγα λόγια για τη Βουδαπέστη…

Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι μια πόλη που δημιουργήθηκε από τις δυο μικρότερες πόλεις που βρίσκονται τις όχθες του ποταμού Δούναβη, τη Βούδα και την Πέστη. Σε όποια μεριά και αν επιλέξετε να μείνετε, υπάρχουν εξίσου όμορφα πράγματα να κάνετε και 8 υπέροχες γέφυρες για να διασχίσετε από τη μια μεριά στην άλλη. Η αρχιτεκτονική της έχει έντονα αυστριακά στοιχεία, μια βιεννέζικη αίγλη αλλά και τούρκικες επιρροές, κάτι που την κάνει μια τελείως μοναδική πρωτεύουσα σε σχέση με τις γειτονικές της.

Το τοπικό νόμισμα, είναι το forint (φιορίνι) και η ουγγρική γλώσσα μια από τις πιο δύσκολες που έχω συναντήσει ποτέ. Ευτυχώς, δεν θα συναντήσετε πρόβλημα καθότι όλοι μιλάνε αγγλικά και σε πολύ υψηλό επίπεδο μάλιστα.

 

βουδαπέστη-οδηγός

Από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης.

Πριν βγείτε απο το αεροδρόμιο και στα δεξιά θα βρείτε τα εκδοτήρια εισιτηρίων για τα λεωφορεία που συνδέουν το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης.

100Ε– Απευθείας γραμμή που συνδέει το αεροδρόμιο με τη Πλατεία Deak Ferenc.

200E – Απευθείας γραμμή που συνδέει το αεροδρόμιο με το σιδηροδρομικό σταθμό Kobanya-Kispest, οπού εκεί μπορείτε να πάρετε το μετρό και να φτάσετε στον προορισμό σας.

Τιμή εισιτηρίου 1.20 e

Ταξί – 15-22 ευρώ (ρωτήστε πριν μπείτε)

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Το Κοινοβούλιο βεβαίως βεβαίως είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και ειλικρινά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που έχω αντικρύσει ποτέ μου. Ειδικά το βράδυ η εικόνα του σε μαγεύει έτσι όπως στέκει αγέρωχο απέναντι από το Κάστρο της Βούδας. Χτίστηκε σε νεογοτθικό ρυθμό εμπνευσμένο από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου.  Το κτίριο έχει μήκος 268μ και 118μ πλάτος επίσης περιέχει σκάλες συνολικού μήκους 20 χλμ. και 691 αίθουσες.

Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το εσωτερικό του, κλείστε θέση online καθώς είναι περιορισμένες ή πηγαίνετε από το πρωί. Μπορείτε να διαλέξετε ώρα με αγγλόφωνη ξενάγηση, διότι δυστυχώς δεν υπάρχει στα ελληνικά.

Tip: Να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα καθώς το εισιτήριο είναι μειωμένο στο ήμισυ για τους πολίτες της Ε.Ε.

Πρόσβαση: Με το μετρό σταματήστε στο σταθμό Kossuth tér (γραμμή M2).
 
Ιστοσελίδα: http://www.parlament.hu/
 
 
 
βουδαπέστη-κοινοβούλιο
 
 
 
 
Πριν φτάσετε στο Κοινοβούλιο, κατά μήκος του Δούναβη, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πολύ ιδιαίτερο “μνημείο”, τα λεγόμενα και παπούτσια του Δούναβη. Στο σημείο εκείνο, οι Γερμανοί ναζί μαζί με τους Ούγγρους συνεργάτες τους συγκέντρωναν τους Εβραίους της πόλης και τους εκτελούσαν, πετώντας τους εν συνεχεία στο ποτάμι αφού τους υποχρέωναν να βγάλουν πρώτα τα παπούτσια τους. Το σιδερένιο Μνημείο αποτελεί  φόρο τιμής για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 45.
 
 
 
βουδαπέστη-παπούτσια-δούναβης
 
Μερικά αξιοθέατα ακόμη
 
Η Αποβάθρα των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion) είναι ακόμα ένα διάσημο σήμα κατατεθέν της πόλης και ίσως από τα πιο φωτογραφημένα, καθώς είναι ίσως το πιο όμορφο αξιοθέατο της Βουδαπέστης. Περνώντας την αλυσιδωτή γέφυρα (Chain bridge), την πρώτη γέφυρα της πόλης, θα φτάσετε στη πλευρά της Πέστης. Απο εκεί είτε θα πάρετε το τελεφερίκ που  θα σας ανεβάσει μέχρι το λόφο του Κάστρου είτε θα ανηφορήσετε μόνοι σας. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα κουραστική.
 
Τρεις εκκλησίες βρίσκονται στην περιοχή, με πιο όμορφη και γνωστή την εκκλησία του  Matthias και φυσικά εκεί θα δείτε την πιο όμορφη θέα της πόλης !
 
 
 
βουδαπέστη-αποβαθρα-ψαραδων
 
 
 
Τip : Στο Λόφο του Κάστρου η αλλαγή της Φρουράς γίνεται κάθε ώρα από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 17.00 μ.μ.
 
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου , είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας, είναι άκρως επιβλητική και η είσοδος είναι ελεύθερη! Το εσωτερικό της είναι πανέμορφο και μπορείτε ακόμα να ανεβείτε και στο τρούλο για μια υπέροχη θέα της πόλης (4 ευρώ).
 
H ιστορική Πλατεία Ηρώων βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, κοντά στον ζωολογικό κήπο και η πρόσβαση γίνεται με μετρό ή λεωφορείο. Η πλατεία κατασκευάστηκε προς τιμήν των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας και το κέντρο της κοσμεί το “Μνημείο της Χιλιετίας” και φυσικά είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσεις!
 
BUDAPEST TO DO
Λουτρά και πάλι λουτρά.
 
Aπό τον οδηγό μας για τη Βουδαπέστη δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λουτρά. Η Βουδαπέστη είναι φημισμένη για τις υπέροχες θερμές πηγές της και όχι άδικα.  Κατάλοιπα μιας άλλης εποχής κυρίως οθωμανικής αλλά πλέον με αέρα Ευρώπης είναι ίσως το σημαντικότερο TO DO αν βρεθείτε στη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Για τους Ούγγρους είναι σημείο συνάντησης και μη εκπλαγείς αν δεις  πολλούς, casually να παίζουν σκάκι μέσα στις πισίνες. Είναι τρόπος ζωής.
Τα πιο γνωστά είναι τα εξής:
 
Széchenyi
 
Αν με ρωτήσεις ποια είναι η πιο δυνατή μου ανάμνηση απο τη βδομάδα που πέρασα στη Βουδαπέστη θα σου απαντήσω ξεκάθαρα, η επίσκεψη μου στα συγκεκριμένα λουτρά. Απογευματάκι προς βράδυ, με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς και εμείς στη εξωτερική πισίνα με θερμοκρασία κάπου στους 30 να χαζεύουμε τα αστέρια.
 
Τα συγκεκριμένα λουτρά είναι τα μεγαλύτερα spa θερμών πηγών της Ευρώπης και διαθέτουν 18 πισίνες, 10 δωμάτια σάουνας και ένα χαμάμ. Οι εξωτερικές πισίνες είναι ένα μπαρόκ έργο τέχνης, το εσωτερικό του δεν με ενθουσίασε και τόσο.
 
Τip: Υπάρχει στάση μετρό που σε αφήνει ακριβώς απέξω από τα λουτρά. Εξοπλίσου με πετσέτα, παντοφλάκια και μαγιό για να μην χαλάσεις περιττά χρήματα, νοίκιασε μόνο ένα ντουλαπάκι για τα υπάρχοντα σου και άντε και ένα μπουρνουζάκι αν είσαι κρυουλιάρης. Στάνταρ τιμή εισιτηρίου δεν υπάρχει καθώς εξαρτάται από τη διάρκεια της παραμονής σου, τον εξοπλισμό που θα νοικιάσεις και τη χρήση που θα κάνεις. Πάντως υπολόγισε ένα στάνταρ των 15 ευρώ.
 
βουδαπεστη-λουτρα
 

Gellért Baths

Το Gellert Spa ιδρύθηκε το 1918 και το εσωτερικό του είναι ένα μαγευτικό art nouveau θέαμα που πρέπει να το επισκεφθείς έστω και απο ιστορικής άποψης. Δεδομένου ότι στεγάζεται στο ομώνυμο Gellert Hotel, μπορείς να κλείσεις τη διαμονή σου εκεί και να αράζεις στα λουτρά κάθε μέρα.
 
Rudas Bath

Μεσαιωνικό τούρκικο λουτρό που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Gellert. Επειδή ακριβώς πρόκειται για παραδοσιακά λουτρά, θα πρέπει να ελέγξετε εάν τη μέρα που θέλετε να τα επισκεφτείτε δέχονται άντρες, γυναίκες ή και τα δύο φύλα στα ιαματικά λουτρά (στις πισίνες εισέρχονται πάντα αμφότερα τα φύλα) Το highlight βέβαια δεν είναι άλλο από τη μικρή στρογγυλή εξωτερική πισίνα με θέα τον νυχτερινό Δούναβη! Μοναδική εμπειρία!

Άραγμα και δραστηριότητες στο νησί της Μαργαρίτας.

Σήμα κατατεθέν της πόλης , το μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται στη μέση του Δούναβη και η πρόσβαση γίνεται μέσω δύο γεφυρών. Την γέφυρα της Μαργαρίτας προς το νότο που βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου και την γέφυρα Arpad στο βορρά. Είναι σημείο συνάντησης των ντόπιων τα Σαββατοκύριακα και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες καθώς στο νησάκι αυτό βρίσκονται ιαματικά λουτρά, πισίνες, ανοιχτά θέατρα, μονοπάτια και καταπράσινοι κήποι, τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε είτε νοικιάζοντας ποδήλατα ή μικρά ηλεκτρικά μηχανάκια και φυσικά επίσης περπατώντας. Άνετα μπορείτε να αφιερώσετε στο Margitsziget μια ολόκληρη χαλαρή μέρα.

Και συνεχίζουμε

O ΛΟΦΟΣ GELLERT

Κατευθυνθείτε προς τον λόφο Gellert αν θέλετε να απολαύσετε την πιο πανοραμική και υπέροχη θέα της πόλης και παράλληλα να δείτε από κοντά μερικά όμορφα αξιοθέατα όπως το μνημείο του Επισκόπου Gellert και φυσικά το Άγαλμα της Ελευθερίας της Βουδαπέστης

Περπάτησε στην  AΝDRASSY UT

Μνημείο της UNESCO από το 2002 , η λεωφόρος Andrassy διαθέτει μερικά από τα ιστορικότερα (και πιο όμορφα) κτίρια της πόλης καθώς χρονολογείται απο το 1872. Ενώνει τη πλατεία Erzsébet με το πάρκο Városliget και τα υπέροχα νεο- αναγεννησιακά κτίρια με τις μοναδικές προσόψεις που θα συναντήσετε δεξιά και αριστερά σας, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας. Ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης γεμάτος μαγαζιά, καφέ και πολυτελή καταστήματα και φυσικά μερικά από τα πιο γνωστά κτίρια της πόλης βρίσκονται εκεί όπως η Όπερα και το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών.

Εξερεύνησε τη Κλειστή Αγορά

Μια ιδιαίτερη στάση του ταξιδιού σου μπορεί να είναι αυτή στο Great Market Hall της Βουδαπέστης, μια τεράστια κλειστή αγορά στην οποία θα βρεις σίγουρα τα καλύτερα και φθηνότερα σουβενίρ, άπειρες επιλογές φαγητού, τοπικά προϊόντα και φυσικά ατελείωτη πάπρικα. Θα φτάσεις εκεί με το τραμ νο2.

Μπες στο  NEW YORK CAFE

Και γράφω μπες γιατί εγώ προσωπικά , ναι το θεωρώ ως ένα απο τα ομορφότερα καφέ που έχω δει ποτέ (συγκαταλέγεται άλλωστε στο σύνδεσμο ιστορικών καφέ της Ευρώπης) οπότε ΝΑΙ πρέπει να μπεις, αλλά το αν θα κάτσεις το αφήνω πάνω σου. Εγώ δεν ψήθηκα καθόλου να περιμένω σε μια ουρά είκοσι ατόμων και βάλε για να πιώ ένα καφέ. Ναι η ατμόσφαιρα σε ταξίδευε σε μια άλλη εποχή αλλά το όλο κόνσεπτ ήταν άκρως τουριστικό, σχεδόν μου θύμισε τα greek nights στα νησιά που οι χορευτές και μαγαζάτορες φωνάζουν ΩΠΑ κάθε δευτερόλεπτο ό,τι και να κάνουν. Λίγο υπερβολικά τουριστίκ.

Κάνε μια κρουαζιέρα στο Δούναβη.

Μα να έχεις το Δούναβη εκεί μπροστά σου και να τον αφήσεις ανεκμετάλλευτο; Οι επιλογές πολλές από μικρές σύντομες κρουαζιέρες, μέχρι πολυτελή πλοιάρια στα οποία θα μπορείς να απολαύσεις το βραδινό σου δείπνο πάνω στο Δούναβη με θέα τα φώτα της πόλης και το Κοινοβούλιο.

Φάε άπειρα Kürtőskalács

Ή όπως είναι γνωστό στη Ελλάδα , γλυκά καμινάδες. Παραδοσιακό γλυκό των Ούγγρων, διαδεδομένο street food, θα τα βρεις παντού και σε αμέτρητες εκδοχές, εγώ σαν φαν του μινιμαλισμού τα προτιμώ σκέτα με λίγη κανελίτσα.

Η νυχτερινή ζωή της Βουδαπέστης

Με δυο λέξεις Ruin Bars. Τι σημαίνει ο όρος αυτός όμως; Ουσιαστικά μιλάμε για μπαράκια που δημιουργήθηκαν μέσα σε παλιά και παρατημένα , πολλές φορές κατεστραμμένα κτίρια και έγιναν σήμα κατατεθέν της βραδινής ζωής στη Βουδαπέστη.

Όλα ξεκίνησαν στην Εβραίική Συνοικία , όπου πλήθος εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέμεναν άδεια μέχρι που τα άτομα πίσω απο τη δημιουργία του Szimpla  έκαναν την αρχή. Το πρώτο bar άνοιξε τις πόρτες του πειραματικά και υποδέχτηκε νεανικό κόσμο προσφέροντας φθηνά ποτά και μια πιο ανεπίσημη, σχεδόν μποέμικη ατμόσφαιρα.  Από τότε ακόμα περισσότερα ruin bars άρχισαν να ξεφυτρώνουν από δρόμο σε δρόμο. Κάποια πήραν μια πιο αριστοκρατική νότα ενώ σε κάποια εξ’ αυτών φιλοξενούνται συχνά μικρές συναυλίες, εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Σε όλα όμως προωθείται η δημιουργικότητα, η ελευθερία της έκφρασης και η αίσθηση σχεδόν της οικογενειακής θαλπωρής.

SZIMPLA KERT

Vintage έπιπλα και διακόσμηση σχεδόν εκκεντρική , αν δεν το δεις με τα μάτια σου, δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της υπεροχότητας (δική μου λέξη) αυτού του bar. To πρώτο ruin bar της Βουδαπέστης, πρώην εργοστάσιο που μετατράπηκε σε open-air cinema και pub, διαθέτει πολλά δωμάτια στα οποία μπορείς να κάτσεις και να πιείς το ποτό σου (το αγαπημένο μου αυτό με τη μπανιέρα) να φας το brunch σου το μεσημέρι ή απλά να περιπλανηθείς με το φως της ημέρας και να θαυμάσεις όλα τα δωμάτια και τους χώρους με την ησυχία σου.

IMG_20171023_234949

Aν οι μέρες σας είναι αρκετές προτείνω μια εκδρομή στα λεγόμενα Παραδουνάβια χωριά ή ακόμα και στη γειτονική πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την παραμυθένια Μπρατισλάβα. Αν σου άρεσε ο οδηγός μου για τη Βουδαπέστη διάβασε εδώ περισσότερα και για τη Μπρατισλάβα:

Fairy tale trip to Bratislava , Slovakia!/ Η παραμυθένια Μπρατισλαβα!

Have a great time!

Evita <3