Τα σωματικά οφέλη του να ταξιδεύεις , εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας μέρα που νιώθεις τα πόδια σου να πονάνε από το πολύ περπάτημα . Εκεί συνειδητοποιείς πόσο λίγο περπατάς στη καθημερινότητα σου ή πόσο λίγο ποδήλατο κάνεις εφόσον το αυτοκίνητο έχει πλέον γίνει το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς μας. Ακόμα και για αυτούς που γυμνάζονται συστηματικά , τίποτα δεν συγκρίνεται με μια πολύωρη πεζοπορία , μια ελαφρά ανάβαση ή μια ποδηλατάδα που μπορεί να συνδιάσει όχι μόνο την άθληση αλλά και την ψυχική ανάταση.

Έρευνες ανα το κόσμο έχουν αποδείξει ότι άτομα που ταξιδεύουν συχνά πάσχουν πιο σπάνια από καρδιακές παθήσεις και φυσικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρές.

Πώς όμως το να ταξιδεύεις σε μετατρέπει σε μια καλύτερη εκδοχή του ευατού σου;

Χαλαρώνει ο νους.

Μην προσπερνάς αυτό το κομμάτι έτσι βιαστικά. Είναι το πρώτο και κύριο που πρέπει να μας απασχολεί . Πλέον δίνουμε περισσότερη σημασία στο να διατηρούμε το σώμα μας καλογυμνασμένο που ξεχνάμε να προσέξουμε και να δώσουμε τροφή στο μυαλό και στην ψυχική μας ηρεμία .

Στους τόσο έντονους ρυθμούς που ζούμε πλέον , δεν μας απομένει και πολύς χρόνος για χαλάρωση . Τα άγχη της ζωής πολλά , οι ρυθμοί όλο και πιο γρήγοροι και οι περισσότεροι απο εμάς δεν δίνουμε την ανάλογη προσοχή ούτε στο σώμα μας αλλά ούτε και στον εγκέφαλο μας που πασχίζει να ηρεμήσει έστω και για μια ώρα .

Δεν χρειάζεται να κλείσουμε ένα ταξίδι για την άλλη άκρη της γης. Ακόμα και με μια ημερήσια εξόρμηση στη φύση , μπορούμε να αδειάσουμε το κεφάλι μας από όλα αυτά που μας κυνηγάνε . Βάλε το στα πλάνα σου για τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Έστω μέχρι το πάρκο ρε αδερφέ.

Γνωρίζουμε νέους πολιτισμούς , συνήθειες και ανθρώπους

Κακά τα ψέμματα αλλά κανένα βιβλίο ή ταινία δεν θα σου προσφέρει αυτές τις εικόνες και τη προσωπική επαφή που θα αποκτήσεις μέσω των ταξιδιών. Με το να ταξιδεύεις κάπου καινούρια , δεν θα συνειδητοποιήσεις μόνο πόσα διαφορετικά ήθη και έθιμα υπάρχουν ή πόσο διαφορετικά ή και ίδια μπορεί να σκέφτεται ένας άλλος άνθρωπος αλλά προπαντός θα παρακινηθείς να σκέφτεσαι και λίγο διαφορετικά , βλέποντας μια κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία. Θα δοκιμάσεις νέες γεύσεις , θα συνομιλήσεις με ανθρώπους που ίσως έχουν κάτι χρήσιμο να σου πούν , θα δεις μέρη και εικόνες που δεν θα συγκρίνονται με ό,τι άλλο έχεις δεί εως τώρα.

Το να ταξιδεύεις σε κάνει πιο έξυπνο!

Και δεν εννοώ ότι επιστρέφοντας απο ένα ταξίδι θα γίνεις επιτέλους διάννοια στα μαθηματικά αλλά αναλογίσου για λίγο , πότε ήταν η τελευταία φορά που έμαθες κάτι καινούριο; Μεγαλώνοντας , πηγαίναμε σχολείο, μαθαίναμε κάθε μέρα κάτι καινούριο , ο εγκεφαλός μας δούλευε και συγκέντρωνε νέες πληροφορίες. Μάθαμε ξένες γλώσσες , ασχοληθήκαμε με αθλήματα και εξωσχολικές δραστηριότητες , πήγαμε Πανεπιστήμιο , αποφοιτήσαμε , βρήκαμε μια δουλεια και ΜΠΟΥΜ!

Αυτό ήταν. Για τους περισσότερους οι γνώσεις και η εκπαίδευση του μυαλού σταμάτησαν κάπου εδώ. Οι μέρες κυλάνε πάνω κάτω ίδιες και πέρα από κάποιο βιβλίο ή καλή ταινία τα καινούρια ερεθίσματα που δεχόμαστε είναι μάλλον σπάνια! Ταξιδεύοντας το μυαλό βρίσκεται σε εγρήγορση. Πρέπει να βρείς το δρόμο σου αν χαθείς , πρέπει να προσπαθήσεις να μάθεις έστω και μερικές εκφράσεις από μια νέα γλώσσα , πρέπει να μπορείς να βρείς τη λύση αν κάτι στο ταξίδι σου πάει στραβά.

Ταξιδεύοντας γίνεσαι πιο ταπεινός

Αρχικά συνειδητοποιείς ότι είσαι κυριολεκτικά μια μικρή κουκίδα στο χάρτη. Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου και σίγουρα η χώρα / πόλη / χωριό σου , δεν είναι το πιο όμορφο το κόσμου! Ή μάλλον , είναι αλλά την ίδια άποψη με τη δική σου έχουν άλλα τόσα εκατομμύρια άνθρωποι ! Αναλογίζεσαι πόσα λίγα ξέρεις τελικά για το πλανήτη μας και πόσα ακόμα άπειρα πράγματα υπάρχουν για να μάθεις . Αντιλαμβάνεσαι πόσα λίγα υλικά αγαθά τελικά χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι . Μαθαίνεις να νοιάζεσαι .

Μαθαίνεις οτι οι άνθρωποι είναι κατα βάσει καλοί

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο κόσμο αυτό είναι καλοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν άλλον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη . Ταξιδεύοντας , μαθαίνεις να αποβάλλεις σιγά σιγά την πεποίθηση που μας έχουν ριζώσει μέσα μας οι κοινωνίες μέσα στις οποίες μεγαλώνουμε , ότι πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τους αγνώστους και να είμαστε πάντα καχύποπτοι . Ναι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί αλλά όταν ταξιδεύουμε πρέπει να ανοίγουμε τα μάτια και τη καρδιά μας σε νέους ανθρώπους.

Quick story

Toν Ιανουάριο του 19 ταξιδέψαμε στη Ρώμη , όπου ο Γιώργος μετά από 3 μέρες αρρώστησε αρκετά βαριά και ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό. Το δωμάτιο μας δεν είχε κουζίνα , ούτε υπήρχε κάποιος χώρος που θα μπορούσα να ετοιμάσω κάτι να φάει ( που να μην είναι pizza )  , έτσι ξεχύθηκα ωσάν τη τρελή στους δρόμους της όχι και τόσο όμορφης γειτονιάς μας για να βρώ κάποιο εστιατόριο που να σερβίρει καμία σούπα. Μετά απο αρκετές βόλτες βρίσκω ένα και αφού εξηγώ στο σερβιτόρο τη κατάσταση , μου απαντάει ότι δεν έχουν σούπες στο κατάλογο αλλά ταυτόχρονα φωνάζει τον ιδιοκτήτη και ξεκινάνε μια πολύ έντονη κουβέντα μεταξύ τους , ύστερα επεμβαίνει μια μαγείρισσα και άλλος ένας που δεν έχω ιδέα ποιός ήταν και όλοι αυτοί μου δίνουν ένα ταπεράκι με σούπα ΔΙΚΗ τους που θα έτρωγαν μόλις έκλεινε το μαγαζί και φυσικά δεν δέχτηκαν να πάρουν καθόλου χρήματα!

Ηθικό δίδαγμα: Υπάρχουν παντού καλοί άνθρωποι , φρόντισε να είσαι και εσύ ένας απο αυτούς.

Εσύ τι έχεις κερδίσει ταξιδεύοντας;

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Πως να είσαι ένας σωστός ταξιδιώτης!( ή αλλιώς- συμβουλές για σωστή ταξιδιωτική συμπεριφορά)