Ή αλλιώς η αεροπορική που λατρεύουμε να μισούμε!

Κακά τα ψέμματα, στην Ελλάδα τα ταξίδια με αεροπάνο ήταν πάντα τσιμπημένο σπορ. Και αυτό γιατί  τα δρομολόγια, μονοπωλούσαν συγκεκριμένες αεροπορικές συνήθως αρκετά μεγάλου βεληνεκούς . Στο μυαλό μας ταξίδι με αεροπλάνο σήμαινε δωρεάν ροφήματα, φαγητό και μια δόση πολυτέλειας. Η πλέμπα ταξίδευε με τα ΚΤΕΛ. Και έρχεται που λες αυτή η άγνωστη σε μας Ryanair και προσφέρει εισιτήρια για προορισμούς του εξωτερικού σε τρελές τιμές, της τάξης των 30 ευρώ με επιστροφή και όλος ο μικρόκοσμος των αεροπορικών κλονίζεται! Ποιά είναι αυτή η αεροπορική όμως;

Αν είναι ένα το θετικό που δημιούργησε με τη παρουσία της στο χώρο, είναι αυτό ακριβώς! Ανάγκασε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες να ρίξουν τις τιμές τους (ναι, πρέπει να ευχαριστήσεις τη Ryanair που βρίσκεις εισιτήρια με την Aegean της τάξεως των 50ευρώ).

Ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου την σιχαίνεται. Αλλά συνεχίζει να ταξιδεύει μαζί της. Η αλήθεια είναι οτι προς το παρόν έχω υπάρξει τυχερή. Δεν είχα ποτέ σε ταξίδι μου ούτε μισή ώρα καθυστέρηση με τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, και έχω κάνει παάρα πολλά δρομολόγια τα τελευταία χρόνια με τη Ryanair. Όμως ναι. Η Ryanair όπως μου αρέσει να την παρομοιάζω είναι τα ” ιπτάμενα ΚΤΕΛ”. Μια αεροπορική αρκετά κάτω του μετρίου.

Αυτό σημαίνει αρχικά ένα πράγμα.

Τα περισσότερα ετοιμάσου να τα κάνεις μόνος σου και μην έχεις απαιτήσεις.

Τι εννοώ με αυτό.

1. Κλείνεις και εκτυπώνεις τα εισιτήρια σου. Εμείς οι νεότεροι, οκ πλέον έχουμε μάθει να κάνουμε online αναζήτηση και booking των εισιτηρίων μας, οπότε δεν είναι και κάτι δύσκολο το κομμάτι αυτό. Χρησιμοποιώντας και το app της Ryanair γίνεται ακόμα πιο εύκολο και τα εισιτήρια δεν χρειάζεται καν να εκτυπωθούν (εγω τα εκτυπώνω πάντα, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει). Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, με λίγη βοήθεια από κάποιον θα το καταφέρετε και εσείς.

2. Το check in πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά αλλιώς θα βρεθείτε προ εκπλήξεως στο αεροδρόμιο και θα πρέπει να πληρώσετε.

3. Πλέον στη τιμή του εισιτηρίου δικαιούστε ΜΙΑ μικρή τσάντα. Μια  μικρή γυναικεία τσάντα, αυτό εννοώ. Εάν θέλετε να πάρετε και μια μικρή χειραποσκευή (όπως ήταν μερικά χρόνια πριν) πρέπει να πληρώσετε PRIORITY BOARDING,προτεραιότητα επιβίβασης, ποσό γύρω στα 16ευρώ. Αλλιώς με 20 ευρώ κλείνετε μια βαλίτσα. ΠΡΟΣΟΧΗ αν κάνετε λάθος προφανώς θα πληρώσετε στο αεροδρόμιο και δυο και τρείς φορές πιο πάνω και δεν το θέλουμε αυτό!

ryanair greece

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης μια ειλικρινής κριτική για την δική μας Sky Express
Mερικά πραγματάκια ακομα…

4. Στο αεροπλάνο δεν προσφέρεται ΤΙΠΟΤΑ δωρεάν, οπότε προμηθευτείτε μετά τον έλεγχο ασφαλείας, μερικά σνάκ και νερό για να μην πληρώσετε το νεράκι κανα πεντάευρο. Αντικειμενικά οι πτήσεις συνήθως δεν είναι πολύωρες, οπότε δεν προλαβαίνεις και να πεινάσεις τόσο πολύ, ηρέμησε θα ζήσεις.

5. Οι ώρες πτήσεις είναι αρκετές φορές , πολύ άβολες. Πολύ νωρίς το πρωί, πολύ αργά το βράδυ ή και ξημερώματα.( Αγαπημένη τελευταία πτήση στις 4 το πρωί. Ωστόσο είχε 13 ευρώ , οπότε…)

6.Οι θέσεις πρέπει να αγοραστούν αν θες να κάτσεις με το φίλο/γκόμενο/παρέα σου. Αλλιώς μπορεί να βρεθείτε πολλές σειρές μακριά. Κάποιους αυτό δεν τους απασχολεί καθόλου, ειδικά αν ταξιδεύεις και μόνος, τσάμπα τα 8 ευρώ που θα δώσεις. Αν είσαι από αυτούς που ταξιδεύουν σε μια συγκεκριμένη θέση, καλύτερα να την κλείσεις.

7. Οι θέσεις είναι αρκετά στενόχωρες, τουλάχιστον όσον αφορά το χώρο για τα πόδια. Σας το λέω εγώ που με ύψος 1.82, πιέζομαι αρκετά σε πτήσεις άνω της 1,5 ώρας. Μπορείτε φυσικά να αγοράσετε θέσεις με extra χώρο για τα πόδια.

ryanair-flight

8. Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ΚΑΚΗ  οπότε να εύχεσαι να μην τύχει κάτι, όπως το να κλείσεις λάθος ημερομηνίες ή να βάλεις λάθος όνομα γιατί δεν θα βγάλεις άκρη. Έχεις ένα 24ωρο να κάνεις την οποιαδήποτε αλλαγή, αλλιώς μάντεψε! Πληρώνεις! Επίσης ΠΟΤΕ μην κλείνεις πτήση με ανταπόκριση με μικρό χρόνο για αναμονή, γιατί αν η πτήση σου με Ryanair καθυστερήσει και χάσεις την επόμενη σου πτήση (που θα ήταν με άλλη εταιρεία), δεν θα πάρεις ούτε αποζημίωση ούτε θα ασχοληθεί κανένας μαζί σου.

Ουσιαστικά, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Δεν μπορείς να περιμένεις να σου σερβίρουν μεσημεριανό , όταν το εισιτήριο σου έκανε 14.99, ούτε να σου κάνουν αέρα οι αεροσυνοδοί. Οπότε να είμαστε λίγο ρεαλιστές.

ryanair-flight-ariline

Επίσης, δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα. Είναι όλα πολύ ξεκάθαρα όταν πάς να κλείσεις το  εισιτήριο σου. Αν θες βαλίτσα τη πληρώνεις. Αν θες χώρο, τον πληρώνεις. Αν κάνεις λάθος είναι δικό σου φταίξιμο και το πληρώνεις. Αν η χειραποσκευή σου (η οποία πρέπει να τηρεί τις επιτρεπόμενες διαστάσεις και βάρος) είναι υπέρβαρη ή τεράστια, φταίς εσύ που δεν διάβασες καλα. Και η αλήθεια είναι ότι έχει τύχει να δω άτομα με χειραποσκευές τόσο μεγάλες που ειλικρινά απορώ αν διάβασαν ποτέ ή αν σκέφτηκαν ποτέ οτι πρέπει να τηρούν τους κανόνες, και εκεί, όχι δεν φταίει η εταιρεία.

Δεν σου κρύβω ότι πάντα θα προτιμήσω να πετάξω με Aegean ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία,  αν η διαφορά τιμής είναι μικρή, όχι για το νεράκι ή το τσάι αλλά γιατί ξέρω πως ο,τιδήποτε και να μου έχει τύχει, σε οποιαδήποτε αναποδιά  θα μπορέσω να βρώ κάποιον να μιλήσω ανα πάσα στιγμή και αν το φταίξιμο έιναι της εταιρείας θα αποζημιωθώ.

Εγώ προσωπικά δεν έχω να διηγηθώ ΚΑΜΙΑ κακιά εμπειρία πτήσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι πτήσεις μου όλες ήταν πάντα καλές και στην ώρα τους. Ίσως ήμουν τυχερή. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Η αεροπορική αυτή ξεστράβωσε πολλούς από εμάς που δεν θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να πάμε πουθενά, οπότε ας προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε τη γνωστή ελληνική κλασική γκρίνια και ας εκτιμήσουμε το γεγονός οτί με 20 ευρώ μπορούμε να πίνουμε καφεδάκι στη Ρώμη .

Μιάς και είπαμε Ρώμη διάβασε και αυτό : Η αιώνια πόλη . Τι αγάπησα και τι δεν μου άρεσε στη Ρώμη.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις δες το επίσημο site : https://www.ryanair.com/gr/el

Ciao!

Εvita.