Ciao Bella Roma

Ρώμη. Η αιώνια πόλη , η ρομαντική , το κέντρο της Ρωμαικης Αυτοκρατορίας , η πόλη – ανοιχτό μουσείο , η πόλη που κρατάει ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Χιλιάδες οδηγοί έχουν γραφτεί , εκατοντάδες βίντεο έχουν ανέβει online , όλα τα αξιοθέατα έχουν καταγραφεί , ένα πέπλο έρωτα την καλύπτει και μια σχέση σχεδόν πάθους με όσους την έχουν επισκεφθεί. Δυστυχώς , δεν μπορώ να πώ ότι αυτό συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Στο παρακάτω άρθρο θα διαφοροποιηθώ λίγο και θα μιλήσω για το τι δεν μου άρεσε στη Ρώμη.

Disclaimer

Πριν συνεχίσω με το άρθρο αυτό , θέλω να τονίσω ότι η Ρώμη είναι η πόλη που όλοι στη ζωή μας πρέπει να επισκεφθούμε τουλάχιστον μια φορά. Είναι αντικειμενικά η απαρχή της Ευρώπης , ο πυρήνας μια κάποτε τεράστιας αυτοκρατορίας και αδιαμφισβήτητα το πιο ιστορικό μέρος που έχω βρεθεί ποτέ. Είναι όμορφη και ατμοσφαιρική και δεν μπορώ να μην αναφέρω οτι οι πέντε μέρες που πέρασα εκεί ήταν πραγματικά όμορφες. Σε προτρέπω να την επισκεφθείς.

Αλλά όχι δεν την ερωτεύτηκα. Δεν σκιρτάει η καρδιά μου όταν την σκέφτομαι , ούτε θέλω σαν μανιακή να ξαναγυρίσω. Αυτή τη θέση στη καρδιά μου , τη κατέχει μόνο το Πόρτο και δεν έχω συναντήσει κάτι άλλο μέχρι τώρα που να μου αλλάξει τη γνώμη αυτή. Παρακάτω θα σου εξηγήσω ακριβώς αγάπησα και τι δεν μου άρεσε στη Ρώμη και θα επαναλάβω για άλλη μια φορά , ότι αυτή είναι η δική μου εμπειρία και τα δικά μου συναισθήματα και δεν χρειάζεται ούτε να συμφωνήσεις ούτε να διαφωνήσεις. Τα ταξίδια στο κάτω κάτω , είναι μια υπόθεση άκρως υποκειμενική.

Καλημέρα Κολοσσαίο.

Πώς ξεκίνησαν όλα.

Το ταξίδι είχε περίεργο vibe απο την αρχή. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου η Ρώμη βρωμούσε και έζεχνε. Υπήρχαν σκουπίδια παντού , ακόμα και σε πολύ κεντρικά σημεία κάτι που μου έκανε τη χειρότερη εντύπωση. Όπως μάθαμε αργότερα υπήρχε τεράστιο θέμα με τις υπηρεσίες καθαρισμού της Ρώμης και τη …μαφία και ουσιαστικά η πόλη δεν καθαριζόταν απο κανέναν. Ιου.

Μείναμε σε ενα διαμέρισμα μεταξύ San Giovanni και Manzoni , μια γειτονιά σχετικά καλή  θα μπορούσες όμως να πείς ότι ήταν και λίγο “περίεργη” το βράδυ . Αν επιστρέψω ξανά σίγουρα θα μείνω στη περιοχή Trastevere καθώς ήταν η μοναδική γειτονιά που ένιωσα ένα αυθεντικό ιταλικό vibe.

Παρόλα αυτά ξεκινήσαμε την εξερεύνηση μας με αγάπη και ανυπομονησία.

Ρώμη σημαίνει Ιστορία

Μην πάς στην Ρώμη αν δεν έχεις να διαθέσεις τουλάχιστον τρείς με τέσσερις μέρες , πολλή ενέργεια σε περπάτημα και κάποιο καλό budget. Δεν είναι από τις πόλεις που εχεις το δικαίωμα να ξεπετάξεις. Οφείλεις να δώσεις την πρέπουσα σημασία στην ιστορικότητα που τη διακρίνει αλλά να σου περισσέψει και χρόνος να νιώσεις τα vibes της πόλης.

Η Ρώμη είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Όπου σταθείς και όπου βρεθείς θα ξεπεταχτεί μια πλατεία με ένα συντριβάνι , ένα μνημείο , ένα κτίριο χιλιάδων χρόνων , ουσιαστικά δεν ξεφεύγεις από την ιστορία και να θες . Και ίσως , αν όχι σίγουρα , η ιστορικότητα της Ρώμης είναι το στοιχείο που με κέρδισε στο ταξίδι μου αυτό.

Υπάρχει μια πολύ γλυκειά σύνδεση μεταξύ όλων των υπέροχων πραγμάτων που πρέπει να δείς στη Ρώμη , σχεδόν ένα νοητό βελάκι που σε οδηγεί από τη μια πλατεία στην άλλη και από το ένα άγαλμα στο επόμενο συντριβάνι. Aυτό είναι και το πολύ θετικό της Ρώμης , ότι δηλαδή τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι εκεί έξω και είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Το Πάνθεον

Fontana Di Trevi ; Eίναι εκεί και σε περιμένει να ρίξεις το κέρμα σου . Το Κολοσσαίο επίσης δεσπόζει αγέρωχο και μπορείς να το χαρείς ακόμα και αν δεν μπείς στο εσωτερικό του. Δεν ξέρω αν χάνεις κάτι , ούτε εγώ μπήκα.

Μπήκα όμως στα εξής:

Τα αγαπημένα μου ιστορικά must see

Musei Capitolini 

Oυσιαστικά δύο κτίρια  ( Palazzo dei Conservatori – Palazzo Nuovo ) που ενώνονται υπογείως και το εισιτήριο τους είναι στα 15 ευρώ. Πρόκειται για τη πρώτη δημόσια συλλογή στο κόσμο η οποία χρονολογείται περίπου το 1471. Εκεί θα δείς μερικά υπέροχα εκθέματα όπως τη Μεδουσα του San Lorenzo Bernini αλλά και έργα του Ρωμαίου και του Ρωμύλου. Σίγουρα θα σε κρατήσει 2 με 3 ώρες.

DCIM100GOPRO

Κρύπτη των Καπουτσίνων

Άν είσαι τύπος λίγο περίεργος σαν και μένα και σου αρέσουν τα ιδιαίτερα μέρη τότε σίγουρα θα εκτιμήσεις το συγκεκριμένο μέρος. Βρίσκεται στην αρχή της Via Veneto και αν δεν πας συγκεκριμένα γι’αυτό τότε απλά θα δείς μια απλή και ταπεινή εκκλησία την Santa Maria della Concezione dei Cappuccini και θα συνεχίσεις το δρόμο σου. Ακόμα και αν μπείς μέσα , θα σου φανεί σχετικά αδιάφορη. Στα υπόγεια όμως της εκκλησίας βρίσκονται θαμμένοι περίπου 4.000 μοναχοί καπουτσίνοι , με τα οστά τους να έχουν σχηματίσει περίεργες διακοσμήσεις. Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον και λίγο μακάβριο θέαμα , μιας και μερικοί σκελετοί βρίσκονται σε πλήρη μορφή. Δυστυχώς οι φωτογραφίες απαγορεύονταν στο συγκεκριμένο χώρο.

DCIM100GOPRO

Ρώμη σημαίνει Βατικανό

Και Βατικανό σημαίνει ατελείωτες ουρές. Και οι ουρές είναι ίσως το σημαντικότερο απο τα πράγματα που δεν μου άρεσε στη Ρώμη. Οπότε επέλεξε να βγάλεις τα εισιτήρια σου online μέσα από την επίσημη σελίδα και έτσι να αποφύγεις την αναμονή γιατί το Βατικανό είναι MUST. Τα μουσεία του Βατικανού είναι υπέροχα , ετοιμάσου να περάσεις μια ολόκληρη μέρα στο μικρό αυτόνομο κρατίδιο αυτό!

Kλείσε τα εισιτήρια σου EΔΩ

DCIM100GOPRO

Ρώμη σημαίνει ουρές ουρές ουρές

Γενικά όσο είσαι στη Ρώμη προετοιμάσου για ουρές στα πάντα. Και πολυκοσμία . ΠΑΝΤΟΥ. Μια πόλη που δεν ζεί περιόδους low season. Tην επισκέφθηκα Ιανουάριο και ο κόσμος ήταν οριακά ανυπόφορος. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι χαμός μπορεί να επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Σίγουρα όχι η καλύτερη μου φάση αλλά μιλάμε για Ρώμη οπότε οκ.

DCIM100GOPRO

Το υπέροχο φαγητό της Ρώμης δεν το βρήκα πουθενά! Τριγύρισα σε γειτονιές , έφαγα και ξανάφαγα , τίποτα που να με ενθουσιάσει δεν βρέθηκε στο διάβα μου. Το καλύτερο φαγητό το βρήκαμε σε μια tratoria στη περιοχή του Trastevere και αυτό μετά απο πολύ ψάξιμο. Και όταν για μακαρονάδα cacio e pepe ( τυρί και πιπέρι ) πληρώνεις και δέκα ευρώ ε δεν το λες και επιτυχία. Γενικά είχα την αίσθηση οτι όλα γύρω μου ήταν άκρως τουριστικά , άκρως ακριβά και άκρως μέτρια. Πλήρωνα απλά το γεγονός ότι ήμουν στη Ρώμη χωρίς να απολαμβάνω κάποια ποιότητα αντίστοιχα ( Νομίζω πως πλέον η Μπολόνια για μένα είναι η πρωτεύουσα του φαγητού της Ιταλίας. Σόρυ Ρώμη.)

 

Το τέλος του ταξιδιού

To ταξίδι μας έληξε ακόμα πιο άδοξα , όταν ο Γιωργος αρρώστησε σοβαρά και αναγκαστήκαμε να πετάξουμε για Ελλάδα νωρίτερα …

Τα ιταλικά ρομαντικά vibes , τα σκουτεράκια και τα μίνι κούπερ που κυκλοφορούν στους δρόμους , τα γρήγορα εσπρεσάκια στο πόδι και τα αμέτρητα παγωτά είναι αυτά που θα κρατήσω από το ταξίδι μου αυτό  μαζί με την απίστευτη ιστορία που αδιαμφισβήτητα υπάρχει διάχυτη. Αν θα ξαναπάω; Δεν νομίζω τουλάχιστον σύντομα. Βρίσκω πολύ πιο ερωτεύσιμη την επαρχιακή Ιταλία και τις μικρότερες πόλεις.

Αν πρέπει να πας; ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Κανείς δεν μπορεί να κρίνει καλύτερα , από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό : Ταξίδι στο Μπέργκαμο

Arrivederci Roma!

Booking.com