Το κλασικό ρητό λέει πως “σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά σου”. Τι γίνεται όμως όταν έχεις πάνω από ένα σπίτι; Ε τότε η καρδιά μοιράζεται! Η δική μου μπορεί να μοιράζεται μεταξύ Κεφαλλονιάς, Κέρκυρας και Βαρσοβίας, σε αυτό το άρθρο όμως θα μιλήσω για το πρώτο μου σπίτι. Εκεί που γεννήθηκα, πήγα σχολείο, έκανα φίλους, εκεί που έγινα λίγο απ ‘αυτό που είμαι σήμερα και που (ειλικρινά) έχει πάντα λίγο παραπάνω ποσοστό αγάπης στην καρδιά μου. Σήμερα θα μιλήσω για την πανέμορφη μου Κεφαλονιά!

👉 Άν αγαπάς τα νησιά και το Ιόνιο, μπορεί να ενδιαφέρει και ένα road-trip από τη Πάργα μέχρι τη Λευκάδα.

Μύρτος
Λίγα λόγια για τη Κεφαλλονιά

Η Κεφαλλονιά είναι νησί των Επτανήσων και ειδικότερα είναι το μεγαλύτερο εξ’ αυτών από άποψη έκτασης αλλά από άποψη πληθυσμού είναι ένα μάλλον αραιοκατοικημένο νησί. Πρωτεύουσα είναι το Αργοστόλι, μια μικρή σχετικά κωμόπολη χτισμένη στους λόφους γύρω απο την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου και φυσικό λιμάνι της.

Το νησί ανοικοδομήθηκε σχεδόν όλο μετά τους σεισμούς του 1953 και έχασε πολύ απο την ιταλική ομορφιά του, όμως στο Αργοστόλι μπορείς να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο και να μάθεις τα πάντα για την ιστορία του προσεισμικά. Ο εντυπωσιακός φάρος των Αγ. Θεοδώρων βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά απο το κέντρο και το κάστρο του Αγ.Γεωργίου σε περιμένει για μαγικές φωτογραφίες με θέα.

 Παρότι η Κεφαλλονιά είναι ένας επίγειος παράδεισος, συχνά επισκιάζεται απο τη Κέρκυρα ή τη γειτονική Λευκάδα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό.Τα καλοκαίρια μπορείς ακόμα να ανακαλύψεις μια πανέμορφη παραλία στην οποία θα κάνεις τις βουτιές σου σχεδόν μόνος και αυτή φίλοι μου, είναι η μαγεία του νησιού αυτού!

kefallonia-antisamos
Kάπως έτσι!
Τι να δεις και τι να κάνεις:
Στις θάλασσες αδέλφια μου!

Οπωσδήποτε σε κάποια στιγμή του ταξίδι σου, θα πρέπει να καταλήξεις στον μαγικό Μύρτο! Η διασημότερη παραλία του νησιού και όχι άδικα. Κάτοχος γαλάζιας σημαίας του ΕΟΤ έχει ψηφιστεί αρκετές φορές ως μια απ τις ωραιότερες παραλίες του ΚΟΣΜΟΥ.

👉 Ο Μύρτος είναι περισσότερα από μια παραλία, είναι συναίσθημα

O ξακουστός Μύρτος

 Για μένα επίσης φανταστική παραλία είναι αυτή του Ξι.Το 2016 είχε ψηφιστεί ανάμεσα στις πιο περίεργες παραλίες του κόσμου σε έρευνα του του Travel and Leisure. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου και είναι γνωστή στους ντόπιους για την κοκκινοκεραμυδί απόχρωση της άμμου, η οποία οφείλεται στον άργυλο. Άρα δωρεάν σπά.

Άλλες φανταστικές παραλίες είναι: η Άβυθος, οι Πετανοί, η παραλία της Αντίσαμου, η Πλατιά Άμμος, η Φτέρη και ειλικρινά άπειρες ακόμα.  Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα όχημα και δε θα ξέρεις πού να πρωτοπάς. Αν απ’ την άλλη προτιμάς τις οργανωμένες παραλίες με τη μουσικούλα τους και το φαγητάκι τους τότε πας κατευθείαν στον Μακρύ Γιαλό, στο κέντρο του Αργοστολίου.

👉 Διάβασε εδώ για τις αγαπημένες μου παραλίες στην Κεφαλονιά

Δες σπάνια γεωλογικά φαινόμενα

Το ταξίδι στη Κεφαλλονιά δεν θα σου προσφέρει μόνο εικόνες από εξωπραγματικές παραλίες. Ας δούμε τι άλλο μπορείς να εξερευνήσεις στο μοναδικό αυτό νησί!

Οι Καταβόθρες

Έχεις ακούσει για τις ρωγμές δίπλα στη θάλασσα, οι οποίες βρίσκονται 2 χλμ περίπου απο το κέντρο του Αργοστολίου, στις οποίες μπαίνει το νερό, διασχίζει σχεδόν όλο το νησί και καταλήγει 15 χλμ μακριά, στην περιοχή του Καραβόμυλου; Δες το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο αυτό και πιες και το καφεδάκι σου στο πανέμορφο καφέ που βρίσκεται δίπλα ακριβώς.

Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης

Εάν έχεις χρόνο να δεις μόνο ένα αξιοθέατο στη Κεφαλλονιά, τότε σε θερμοπαρακαλώ να είναι αυτό! Δεν νομίζω οτι έχω δει κάτι ομορφότερα φτιαγμένο από τη φύση, από αυτό το σπήλαιο. Πρόκειται για ένα βουνό του οποίου έπεσε ένα κομμάτι της οροφής και αποκάλυψε μια λίμνη στο εσωτερικό του! Σταλακτίτες ηλικίας ως και 20.000 ετών δημιουργούν περίεργα σχήματα στο εσωτερικό του. Κάνε τη βαρκάδα σου στα παγωμένα νερά της λίμνης και απόλαυσε ένα μαγευτικό θέαμα. (Ανοιχτό απο Μάιο μέχρι και Οκτώβριο).

kefallonia-melissani
kefallonia-melissani

Το σπήλαιο της Δραγκαράτης

 Άλλο ένα μαγευτικό γεωλογικό φαινόμενο του νησιού! Βρίσκεται 3 χλμ από τη Σάμη και ανακαλύφθηκε πριν από 300 περίπου χρόνια. Το βάθος του σπηλαίου φτάνει τα 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι σταθερά στους 18 βαθμούς. Έχει τη μεγαλύτερη αίθουσα απ’ όλα τα παρεμφερή σπήλαια της Ελλάδος και χρονολογείται άνω των 100 εκατομμυρίων χρόνων! Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνεχίζουν την δημιουργία τους ακάθεκτοι, γι αυτό δεν επιτρέπεται να ακουμπήσεις τίποτα! Προσοχή, γλιστράει!

kefallonia-drogarati-cave
Πάμε στα βουνά!

 Η Κεφαλλονιά είναι ένα νησί που συνδυάζει θάλασσα αλλά και βουνό! Ο Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό όχι μόνο του νησιού αλλά και όλων των Επτανήσων, με τη ψηλότερη κορυφή του να αγγίζει τα 1628 μέτρα. Αξίζει να κάνεις μια βόλτα είτε βρίσκεσαι στο νησί καλοκαίρι, είτε χειμώνα. Η οροσειρά του Αίνου είναι γεμάτη με το γνωστό σκούρο πράσινο έλατο, την Κεφαλλινιακή Ελάτη, κάτι που κάνει το νησί το μοναδικό με ελατόδασος.

 Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου φιλοξενεί 100 είδη πτηνών αλλά και 400 άλλα είδη φυτών εκτός απο το έλατο. Μεταξύ αυτών και ένα μικρό μωβ λουλουδάκι, το λεγόμενο μενεξέ της Κεφαλλονιάς που φυτρώνει μόνο εδω σε ολόκληρο το κόσμο! Τέλος, αν είσαι τυχερός στη βόλτα σου, μπορεί να συναντήσεις τα γνωστά άγρια άλογα του Αίνου, τα λίγο μικρόσωμα αλογάκια τα οποία ζούν σε μια ημιάγρια κατάσταση στο βουνό!

Eξερεύνησε γραφικά χωριά

Η Κεφαλλονιά μπορεί να μην έχει πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά , έχει όμως πανέμορφα γραφικά χωριά δίπλα στη θάλασσα, τα οποία προτείνω για ημερήσια εκδρομή για καφέ ή φαγητό. Το αγαπημένο μου είναι σίγουρα η Άσσος, και μετά ακολουθεί το Φισκάρδο, η Αγ.Ευφημία και τέλος για την πιο μαγική θέα του νησιού, μια βόλτα κοντά στο Ληξούρι, στη Μονή των Κηπουραίων!

Περπάτησε πάνω στη γέφυρα Δεβοσέτου

Από το ταξίδι σου στη Κεφαλλονιά δεν θα μπορούσε να λείπει μια περαντζάδα στη γέφυρα. Η γέφυρα αυτή είναι έργο του Ελβετού De Bosset, και χτίστηκε το 1813 επί της αγγλοκρατίας. Μέχρι το 2005 ήταν ανοιχτή και για οχήματα , αλλά πλέον έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς. Καφεδάκι και περπάτημα λοιπόν για όμορφη θέα της πόλης.

Χόρεψε και εσύ σε ένα τοπικό πανηγύρι

Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, στο νησί λαμβάνουν χώρα πολλα παραδοσιακά πανηγύρια με αποκορύφωμα τη διήμερη γιορτή της Ρομπόλας στα μέσα του Αυγούστου! Χόρεψε και εσύ και νιώσε για λίγο σαν ντόπιος!

Η Κεφαλλονιά είναι ένα πανέμορφο ήρεμο νησί. Μπορείς να κάνεις όλη μέρα τις βουτιές σου και το βράδυ να πίνεις χαλαρά το κοκτέιλ σου ή το φημισμένο μας κρασί τη ρομπόλα σε καποιο μπαρ της πόλης ή σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό. Μπορείς να νοικιάσεις μια μηχανή και να τριγυρνάς όλο το νησί με την αλμύρα της θάλασσας στα μαλλιά σου. Ακόμα και τον Αύγουστο δεν θα νιώσεις σαν άλλος ένας τουρίστας μέσα στο πλήθος. Για μένα είναι το νησί της χαλάρωσης. Αν ψάχνεις ένα μέρος να παρτάρεις μέχρι το πρωί, τότε δεν είναι αυτό. Και ευτυχώς, δεν είναι αυτό.

Εβίτα

Booking.com