Ίσως η αγαπημένη μου πόλη της Ιταλίας έως τώρα. Bologna , La Dotta , La Grassa e La Rossa. Ή αλλιώς , όπως αναφέρουν και τα τρία παρατσούκλια της , η ” μορφωμένη” (ανα- φέρεται στο πρώτο πανεπιστήμιο της Ευρώπης που ιδρύθηκε εκεί ) , η ” τροφαντή ” μιας και η Μπολόνια και γενικότερα η περιφέρεια Emiglia Romagna θεωρείται το κέντρο της ιταλικής κουζίνας και τέλος η ” κόκκινη ” μιας και τα κτίρια της επι τω πλείστον έχουν αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα ( και κάποιες ανάλογες πολιτικές απόψεις) . Ορίστε λοιπόν μερικές ρομαντικές φωτογραφίες απο τη ” κόκκινη” Μπολόνια που τόσο ερωτεύτηκα.

Διάβασε επίσης : Η αιώνια πόλη. Τι αγάπησα και τι δεν μου άρεσε στη Ρώμη.
Bologna , La Rossa

Πρωτεύουσα της περιφέρειας Emilia Romagna , του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της Ιταλίας η Μπολόνια συνδιάζει τεράστια ιστορία , εκπληκτικό φαγητό ενώ παράλληλα καταφέρνει να παραμένει μια αυθεντική ιταλική πόλη γεμάτη ζωή. Όψεις του ιστορικού κέντρου , ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στην Ιταλία , που δεν θα βαρεθείς στιγμή να εξερευνείς. Μια πόλη γεμάτη στοές ( οι ντόπιοι σπάνια έχουν πάνω τους ομπρέλες) και υπέροχα κτίρια.

Λεπτομέρειες των κτιριών
Όμορφα κτίρια και πύργοι.
Δίπλα στο Πανεπιστήμιο
Bologna , La Grassa

Η Μπολόνια θεωρείται απο πολλούς ως το γαστρονομικό κέντρο της Ιταλίας όπως φυσικά και ολόκληρη η Emilia Romagna , γεννέτειρα του προσούτο , της παρμεζάνας και φυσικά του βαλσάμικου ξυδιού. Τα τορτελίνι γεννήθηκαν στη Μπολόνια , όπως και η πασίγνωστη σε όλους σάλτσα ragu ( η αυθεντική μπολονέζ ) και αν αυτοί φίλοι μου δεν είναι αρκετοί λόγοι για να την επισκεφθείτε , τότε δεν ξέρω τι είναι.

Fun Fact: To 1972 η Academia Italiaa Della Cuccina το ακριβές πλάτος ενός μαγειρεμένου στικ από taglatelle πρέπει να είναι το 1 / 1.270ο του ύψους του Πύργου Asinelli, δλδ 0.9 εκατοστά.
Βιτρίνα μαγαζιού
Ω η ιταλική κουζίνα
Διάφορα ζυμαρικά
Bologna , la Dotta

Το 1088 πιστεύεται ότι ιδρύθηκε στη πόλη της Μπολόνια το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης , μη φαντάζεσαι όμως ένα συγκεριμένο μεγαλοπρεπές κτίριο με καθηγητές και μαθήματα. Τα πρώτα 470 χρόνια , οι διαλέξεις γίνονταν σε δημόσια κτίρια ή μεγάλους χώρους έως την ίδρυση του Palazzo Archiginnasio το 1562 , όπου και επισήμως στεγάστηκε . Το 1803 μεταφέρθηκε στη τωρινή του τοποθεσία στη Via Zamboni.

Η Μπολόνια έτσι έγινε κέντρο διανοούμενων και μεγάλης άνθισης , γεγονός που ακόμα και σήμερα την καθιστά στις πιο εκλεπτυσμένες πόλεις της Ευρώπης.

Ένα βιβλιοπωλείο
Όμορφες λεπτομέρειες
Στο εσωτερικό του Archiginnasio

Μπολόνια σίγουρα θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Εβίτα.