Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όντερ στη δυτική Πολωνία, με 12 νησάκια, αμέτρητες γέφυρες και παραποτάμια πάρκα , είναι για μένα μια από πιο τις ιδιαίτερες πολωνικές πόλεις και (το αγαπημένο μου κομμάτι) απο τις λιγότερο τουριστικές. Τί το ιδιαίτερο όμως κρύβεται στη συγκεκριμένη πόλη; Και όταν λέω κρύβεται, το εννοώ κυριολεκτικά καθώς το Βρότσλαβ ειναι μια πόλη στην οποία μπορείς να περάσεις την ώρα σου κυνηγώντας νάνους!

Διάβασε περισσότερα για το Βρότσλαβ εδώ

Διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της πόλης βρίσκονται πάνω από 250 μπρούτζινοι νάνοι. Θα τους βρείς παντού. Στις γωνίες των δρόμων, στα παράθυρα, στις εισόδους των σπιτιών. Κρέμονται από τις κολώνες, κρύβονται πίσω απο παγκάκια και μοιάζουν σαν να σε παρακολουθούν μυστικά. Ζήτα σε κέντρα τουριστικών πληροφοριών τον ειδικό χάρτη που θα σε καθοδηγήσει στην αναζήτηση σου ή κατέβασε και ειδικό app για το κινητό σου και ξεκίνα το κυνήγι!

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα αυτα;

Τη δεκαετία του 1980 η Πολωνία βρισκόταν ακόμα υπό κομμουνιστικό (αρκετά αυταρχικό) καθεστώς. Ένα αντι-κυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας δημιουργήθηκε με το όνομα Orange Underground το οποίο είχε ως σκοπό να κάνει υπερβολικά ειρηνικές (σχεδόν αστείες) πορείες διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία έσβηνε τα αντικυβερνητικά τους graffiti, αυτή απαντούσε ζωγραφίζοντας απο πάνω ένα Νάνο.

Το 2001 έγινε μια εκδήλωση προς τιμή αυτής της αντίστασης: έχοντας πλέον πέσει το καθεστώς, τοποθετήθηκε το γλυπτό ενός νάνου στην οδό Świdnicka της πόλης και έτσι έγινε η αρχή. Σύντομα προστέθηκαν και άλλοι νάνοι , όχι τόσοι μεγάλοι σε μέγεθος αλλά σημεία που όλος ο κόσμος θα μπορούσε να τους θαυμάζει.

Από τη στιγμή που θα εντοπίσεις το πρώτο νάνο, δεν γίνεται να μην μπείς και εσύ στη διαδικασία να κοιτάς κάθε γωνία και απόμερη μεριά με την ελπίδα ότι θα βρείς και κάποιον άλλον.

Συνήθως αναπαριστούν απλά καθημερινά πράγματα, κάποιοι διαβάζουν, κάποιοι πίνουν, κάποιοι άλλοι αράζουν σε ένα παγκάκι. Κάποιοι εξ’ αυτών όμως συμβολίζουν μηνύματα ή δημιουργούνται σαν μέρος κοινωνικών εκστρατειών.

Από τον τεράστιο αριθμό των νάνων -250 μέχρι στιγμής και συνεχίζει να αυξάνεται – μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες. Ίσως αυτό να είναι ένα δείγμα της λαογραφίας όπου οι αρσενικοί νάνοι φαίνεται να είναι περισσότεροι των γυναικών (Εγώ δεν ήμουν τυχερή και δεν συνάντησα καμία από αυτές)

Συνδυάστε το ταξίδι σας με το κυνήγι των νάνων και είμαι σίγουρη οτι το Βρότσλαβ θα μείνει στην καρδιά σας για πάντα!

Εβίτα