Και γιατί στην πόλη των νάνων θα με ρωτήσεις; Μην προτρέχεις θα φτάσουμε και εκεί. Ας ξεκινήσουμε απο τα βασικά. Βρισκόμαστε στην Πολωνία και συγκεκριμένα κάνουμε ένα ταξίδι στο Βρότσλαβ (Wrocław), την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της. Το Βρότσλαβ ταξινομήθηκε στις πρώτες εκατοντάδες πόλεις του κόσμου στην κατάταξη της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer “Οι καλύτερες πόλεις για να ζείς” το 2015, 2016 και το 2017, καθώς και στις πρώτες εκατοντάδες των πιο έξυπνων πόλεων στον κόσμο στην έκθεση IESE Cities in Motion 2017. Μια πόλη γεμάτη χρώμα, ιστορία, τέχνη και πολύ street art. Φύγαμε;

Βροτσλαβ ταξιδι

Το Βρότσλαβ είναι μια ακαταμάχητη πόλη γεμάτη μικρούς θρύλους, που ενώ συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας διαθέτει σίγουρα κάτι το διαφορετικό. Bρίσκεται 350 χλμ. από το Βερολίνο και 280 χλμ. από την Πράγα. Πολυπολιτισμική και πολύχρωμη, η πολωνική πρωτεύουσα της street art καταφέρνει να συνδέσει μοναδικά τα γραφικά κανάλια και τις γέφυρες της με περιοχές γεμάτες εργα τέχνης στους δρόμους και νάνους να κρύβονται σε κάθε γωνία. Προσωπικά είναι πλέον η δεύτερη αγαπημένη μου μετά το πάντα ερωτεύσιμο Gdansk.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Ένα ταξίδι στο Πόζναν

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Ταξίδι στην υπέροχη Βαρσοβία

Πώς θα φτάσεις στο Βρότσλαβ;

Είτε Αεροπορικώς, είτε με το τρένο από τη Βαρσοβία σε περίπου 3, 5 ώρες. Το εισιτήριο one way κοστίζει περίπου 15€ και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βρότσλαβ είναι ένα έργο τέχνης!

Ακριβώς απέναντι από τον Σταθμό, μια τεράστια πινακίδα σε καλωσορίζει στην πόλη. Fun Fact: στο Βρότσλαβ υπάρχει μια λατρεία με τις πινακίδες νέον. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και θα δείς πολλές!

Τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα

Το ταξίδι σου στο Βρότσλαβ πρέπει να ξεκινήσει με την εξερεύνηση των σημαντικότερων αξιοθέατων. Ξεκινάμε στην Παλιά Πόλη και στην κεντρική πλατεία, μία από μεγαλύτερες πλατείες στην Πολωνία. Εκεί βρίσκεται το Δημαρχείο της Πόλης (Ratusz) μαζί με τον πύργο ύψους 66 μέτρων του ύστερου γοτθικού ρυθμού.

👉 Στάση για φαγητό: Βρίσκεσαι στην Πολωνία, οπότε επιβάλλεται το πρώτο σου γεύμα να είναι σε μια pierogarnia (εστιατόριο που ειδικεύεται μόνο στα pierogi) και συγκεκριμένα στην Pierogarnia Stary Młyn Wrocław. Βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο και αξίζει να φας και να ξαναφάς!

Ostrów Tumski

Το ήξερες οτι το Βρότσλαβ είναι η πέμπτη πόλη στην Ευρώπη, όσον αφορά το αριθμό γεφυρών μετά το Αμβούργο, το Άμστερνταμ, την Αγία Πετρούπολη και τη Βενετία;

Είναι μια πόλη που περικλείεται από ποτάμια και κανάλια και οι γέφυρες είναι η μια πιο όμορφη από την άλλη. Στη μέση του ποταμού Όντερ βρίσκεται η παλαιότερη πλευρά της πόλης, μερικά διάσπαρτα νησάκια με το μεγαλύτερο εξ’ αυτών να αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ντόπιους ως “Βατικανό” μιας και συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό από μοναστήρια, εκκλησίες και παρεκκλήσια. Ιδανικό μέρος για μια χαλαρή απογευματινη βόλτα. Η παλαιότερη γαλάζια γέφυρα Τumski χτίστηκε το 1889.

Δείτε επίσης το Βασιλικό Παλάτι αλλά και το μοναδικής ομορφιάς Πανεπιστήμιο με το συντριβάνι και το άγαλμα του γυμνού Ξιφομάχου μπροστά του.

Street Art στο Βρότσλαβ

To Bρότσλαβ υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016 και όχι άδικα. Η πόλη είναι γεμάτη street art Εφοδιάσου με έναν καλό οδηγό (σου προτείνω το Ogarnij Miasto) και βγες στους δρόμους προς αναζήτηση των πιο υπέροχων έργων τέχνης ή ακόμα καλύτερα πάρε μέρος σε ένα από τα πολλά street art tour που διοργανώνονται.

Μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια βρίσκονται κρυμμένα σε στοές οπότε η όλη αναζήτηση έχει πολύ μυστήριο.

Στο κυνήγι των νάνων

Το ταξίδι σας στο Βρότσλαβ δεν γίνεται να ολοκληρωθεί χωρίς να δείτε μερικούς νάνους. Διάσπαρτοι μέσα στη πόλη (αλλά κάποιοι ελάχιστοι και στα περίχωρα) βρίσκονται πάνω απο 250 … μικροσκοπικοί νάνοι (Κrasnoludki) τους οποίους θα βρείς να ξεφυτρώνουν απο παντού. Στις γωνίες των δρόμων, στα παράθυρα, στις εισόδους των σπιτιών. Κρέμονται από τις κολώνες, κρύβονται πίσω απο παγκάκια και μοιάζουν σαν να σε παρακολουθούν μυστικά. Ζήτα σε κέντρα τουριστικών πληροφοριών τον ειδικό χάρτη που θα σε καθοδηγήσει στην αναζήτηση σου ή κατέβασε και ειδικό app για το κινητό σου και ξεκίνα το κυνήγι!

O μύθος λέει ότι είναι προστάτες της πόλης, ενώ συμβολίζουν και τον αγώνα των φοιτητών στη δεκαετία του 1980 κατά της αυταρχικής κυβέρνησης. Ο πρώτος νάνος-γλυπτό έκανε την εμφάνισή του το 2001. Συνήθως αναπαριστούν απλά καθημερινά πράγματα, κάποιοι διαβάζουν, κάποιοι πίνουν, κάποιοι άλλοι αράζουν σε ένα παγκάκι. Κάποιοι εξ’ αυτών όμως συμβολίζουν μηνύματα ή δημιουργούνται σαν μέρος κοινωνικών εκστρατειών.

👉 Στάση για καφέ: Vinyl Cafe. Εάν ψάχνεις έναν ήρεμο χώρο για να διαβάσεις το βιβλίο σου όσο απολαμβάνεις μια ζεστή κούπα καφέ, τότε είσαι στο σωστό σημείο. Το καφέ αυτό έχει μια αγάπη για τους παλιούς δίσκους και μπορείς αν θέλεις να επιλέξεις έναν από τους δίσκους για να ακούσεις.

Have fun!

Evita