Με μια λέξη ΝΑΙ. Eίναι μια κοντινή επιλογή, οικονομική, ασφαλής και πολύ ενδιαφέρουσα. Mπορεί εύκολα να γίνει ορμητήριο για περαιτέρω εκδρομές σε πόλεις όπως η Βιέννη ή η Πράγα αλλά ακόμα και μόνη της είναι άκρως ερωτεύσιμη. Πάμε όμως να δούμε τις δικές μου 24 ώρες που πέρασα σε ένα σόλο ταξίδι στην Μπρατισλάβα. Είναι η Μπρατισλάβα μια καλή επιλογή;

👉Διάβασε επίσης: Φωτογραφίες που θα σε πείσουν να επισκεφθείς την Μπρατισλάβα

Φτάνοντας στο κέντρο της πόλης

Η πτήση από το αεροδρόμιο της Αθήνας διαρκεί περίπου 2 ώρες και υπάρχουν πολλές πτήσεις οι οποίες θα σε φέρουν στην Μπρατισλάβα, οι οποίες είναι και συνήθως αρκετά οικονομικές. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο M. R. Štefánik (το οποίο βρίσκεται μόλις 9 χλμ έξω από την πόλη), πριν την έξοδο θα βρεις αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων για το λεωφορείο με τον αριθμό 61.

Θα επιλέξεις εισιτήριο για 2 ζώνες 30 λεπτών με 0,90€ ή 3 ζώνες 60 λεπτών με 1,20€.
Μετά από 25 λεπτά (περίπου 17 στάσεις) θα φτάσεις στο τερματικό σταθμο Hlavna stanica στον Κεντρικό Σταθμό Τρένων. Από εκεί ανάλογα με την περιοχή του ξενοδοχείου σου μπορείς να πάρεις το ανάλογο λεωφορείο ή τραμ. Η Μπρατισλάβα δεν διαθέτει μετρό, ωστόσο οι μετακινήσεις γίνονται εύκολα με το εκτεταμένο δίκτυο τραμ που διαθέτει.

Η διαμονή σου

Όταν ταξιδεύω σόλο πάντα επιλέγω να μένω σε χόστελ ή ξενοδοχείο. Με αυτόν τον τρόπο έχω πάντα στην διάθεση μου κάποιον που μπορεί να λύσει τις απορίες μου και τυχόν προβλήματα (τί τραβάνε αλήθεια τα άτομα στην υποδοχή) αλλα επίσης γνωρίζω και ενδιαφέροντα άτομα από άλλες μεριές του πλανήτη. Επιλέγω να μένω σε γυναικείους κοιτώνες ωστόσο υπάρχουν και μικτοί κοιτώνες για αυτούς που ψάχνουν ακόμα πιο οικονομικές λύσεις.

Στο σόλο ταξίδι μου στη Μπρατισλάβα έμεινα στο πολύ καινούριο απόκτημα της αλυσίδας Safestay, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το Κεντρικό Σταθμό Τρένων και περίπου 10 με 15 λεπτά με τα πόδια από την Παλιά Πόλη. Ο λόγος που το επέλεξα ήταν η άκρως βολική τοποθεσία του (το επόμενο πρωί έπρεπε να είμαι στο Σταθμό στις 6 το πρωί, οπότε ήθελα να βρίσκομαι κοντά) αλλά και λόγω των πολύ καλών κριτικών του. Το κρεβάτι σε γυναικείο κοιτώνα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Φεβρουάριος 2020) κόστισε 11 ευρώ τη βραδιά χωρίς πρωινό και το όλο χόστελ είναι ολοκαίνουριο, πολύ καθαρό και με 24ωρη ρεσεψιον. Τοtally approved!

Εξερεύνησε τη Μπρατισλάβα

Το θετικό με την Μπρατισλάβα είναι ότι δεν είναι overwhelming για κάποιον που ταξιδεύει σόλο για πρώτη φορά αλλά ούτε και βαρετή για κάποιον που έχει κάνει αρκετά σόλο ταξίδια. Είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και όμορφα αξιοθέατα, τόσα όμως ώστε να μην τρέχεις σαν τρελός να τα προλάβεις ακόμα ακόμα και αν έρθεις για ένα Σαββατοκύριακο.

Κοντά στο χόστελ μου ανακάλυψα μετά κόπων το συγκεκριμένο μικροσκοπικό μαγαζάκι, και λέω μετα κόπων γιατί κυριολεκτικά επρόκειτο για μια πόρτα. Στο Palicinka Lacinka, θα φας μικρές κρέπες σε διάφορες εκδοχές, γλυκές αλλά και αλμυρές, ιδανικό spot για ενα γρήγορο snack.

Μιας και στην συγκεκριμένη πόλη είχα ξαναταξιδέψει και παλιότερα σε αυτή την επίσκεψη απλά περπατούσα και έβγαζα φωτογραφίες. Είχε πολύ κρύο αλλά τουλάχιστον δεν έβρεχε. Περπάτησα μέχρι την Παλιά Πόλη και φωτογραφίστηκα άκρως επιτυχώς 😂 έξω από το Grassalkovich Palace και το συντριβάνι με την υδρόγειο, σήμα κατατεθέν της πόλης.

Διάβασε εδώ για τα αξιοθέατα της Μπρατισλάβα

Η πόλη είναι μικρή και εύκολα προσανατολίζεσαι. Οι Σλοβάκοι είναι χαμογελαστοί και ευγενικοί άνθρωποι και δεν θα δυσκολευτείς στην επικοινωνία μιας και μιλάνε πολύ καλά αγγλικά στο μεγαλύτερο μέρος τους. Η Μπρατισλάβα είναι ούτως ή άλλως ένας ανερχόμενος προορισμός.

Βρες το πιο instagrammable spot της Παλιάς Πόλης και βγάλε μια epic photo

Πιες ένα καφέ στο αγαπημένο μου St.Germain Bistro, απόλαυσε ένα γλυκό και την χαλαρή παριζιάνικη ατμόσφαιρα και αργότερα δοκίμασε μερικές τοπικές γεύσεις στο πολύ ιδιαίτερα διαμορφωμένο (και λίγο τουριστικό,δεν θα το κρύψω) Bratislava Flagship Restaurant.

To συγκεκριμένο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης και το εσωτερικό του ήταν παλιότερα θέατρο. Όταν περάσεις την είσοδο, οδηγείσαι μέσα από έναν μακρύ διάδρομο στο οποίο παρακολουθείς την διαδικασία δημιουργίας παραδοσιακής μπύρας μέχρι να φτάσεις στον κεντρικό χώρο. Το φαγητό είναι καλό ωστόσο ο όλος χώρος ίσως της έλλειψης φυσικού φωτός και των τεραστίων διαστάσεων του είναι κάπως στενάχωρος.

Photo Album
Ασφάλεια

Η Μπρατισλάβα είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός για solo ταξιδιώτες, άντρες και γυναίκες. Περπάτησα μόνη και μετά τη δύση του ήλιου και η πόλη μου έβγαλε ένα έντονο αίσθημα ασφάλειας.

Όπως σε όλες τις πόλεις πρέπει να τηρείς και εδώ βασικούς κανόνες λογικής (μην περπατάς σε στενά και σκοτεινά μέρη τις 3 τα ξημερώματα μόνος/η και άλλα τέτοια τρελά που δεν θα έκανες ούτε στην πόλη σου). Παρότι σε γενικές γραμμές η Μπρατισλάβα είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός, δεν φερόμαστε ποτέ απερίσκεπτα.

Go for it!

Aν θέλεις να πάρεις κουράγιο και να κάνεις το πρώτο σου solo ταξίδι στη Μπρατισλάβα, τότε και αυτά τα άρθρα μπορεί να σου φανούν χρήσιμα:

👉Πώς πήγε το πρώτο μου σόλο ταξίδι;

👉Tί να πάρω μαζί μου στο πρώτο μου σόλο ταξίδι;