Είναι από τα μέρη εκείνα που αποπνέουν έναν αέρα παλαιότητας, αυθεντικής αγάπης προς το βιβλίο αλλά και έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας. Η μυρωδιά των βιβλίων αναμειγνύεται με εκείνη του καφέ, μετατρέποντας το χώρο, σε αυτό που εγώ προσωπικά ονομάζω παράδεισο στη γη. Ο λόγος για το “Πλους Βιβλιοπωλείο – Καφέ”, το ιστορικό και μοναδικό αμιγές βιβλιοπωλείο στην πόλη της Κέρκυρας. Είτε είσαι λάτρης του βιβλίου, είτε όχι, σε προτρέπω να το βάλεις ψηλά στη λίστα των must visit στο νησί και να το επισκεφθείς αγοράζοντας ένα βιβλίο που θα θυμίζει για πάντα την επίσκεψη σου στο νησί των Φαιάκων.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Πλου

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του σε ένα στενό επί της Νικ. θεοτόκη τον Νοέμβριο του 1987 από τον Μιχάλη Τσιριγώτη, λάτρη του βιβλίου, της ιστορίας και κάθετι παλιού και με σχεδιασμό από την Μαρία Μετροπία. Κέντρο γίνεται ένας πάγκος που “διέσωσε”- μεταξύ άλλων επίπλων – από την ανακαίνιση ενός εκ των παλαιότερων φαρμακείων του νησιού τον οποίον μπορείς να θαυμάσεις μέχρι και σήμερα στον εσωτερικό χώρο του βιβλιοπωλείου. Το ταξίδι του Πλου ξεκινάει…

Το 1992, περνάει στα χέρια της Ουρανίας, μητέρας του Δημοσθένη, του σημερινού ιδιοκτήτη. Ο Πλους γίνεται κέντρο συνάντησης διανοούμενων και βιβλιόφιλων, ένα από τα πρώτα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα που διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και δράσεις προβολής της Κέρκυρας.

Σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, λογοτέχνες και μουσικοί έχουν περάσει την πόρτα του Πλου. Ονόματα όπως Θόδωρος Αγγελόπουλος, Άλκη Ζέη, Φρέντυ Γερμανός, έχουν φιλοξενηθεί στο χώρο μετατρέποντας το μικρό σε έκταση βιβλιοπωλειο σε έναν “τεράστιο” θησαυρό πολιτισμού.

Η δημιουργία του καφέ

Το 2008 μεταφέρεται στην τωρινή του τοποθεσία, στην Νικ. Θεοτόκη και παίρνει μια διαφορετική Ρότα με την Κωνσταντίνα και τον Δημοσθένη στο τιμόνι του νέου Πλου. Η συνεχής συγκέντρωση φίλων και επισκεπτών, καθιστά την ανάγκη για την δημιουργία ενός χώρου “γνωριμίας και συζήτησης” πιο επιτακτική από ποτέ. Ο Πλους είχε άλλωστε καθιερωθεί μέσω των δράσεων του σαν μια φωλιά πολιτισμού, κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό βιβλιοπωλείο που στοχεύει στις πωλήσεις.

Και κάπως έτσι δημιουργείται το καφέ στον εσωτερικό χώρο αλλά και στην μικρή αυλή στην πίσω πλευρά. Μερικά τραπεζάκια, μερικά ενθύμια της παλιάς Κέρκυρας και πολλή αγάπη για τα βιβλίο, γίνεται ο ιδανικός χώρος για να απολαύσεις μια κούπα καφέ ή το χαρακτηριστικό χειροποίητο λικέρ αμπαρόριζα από τα χέρια της Κωνσταντίνας, συζύγου του Δημοσθένη.

Γιατί Πλους;

Tι σημαίνει όμως το όνομα Πλους και από που προέκυψε; Το όνομα Πλους, πάρθηκε από ένα αφήγημα του Ανδρέα Εμπειρίκου με το όνομα “Αργώ ή Πλους Αεροστάτου”. Αν και δεν ήταν το αρχικό σήμα του βιβλιοπωλείου, το τελικό σχέδιο πάρθηκε από το αερόστατο Μινέρβα, σχέδιο του Γάλλου Ετιέν Ρόμπερτσον, που θα μετέφερε 60 μετεωρολόγους και αστρονόμους σε όλο τον κόσμο. Το αερόστατο θα μετέφερε ένα πλήρως εξοπλισμένο αστεροσκοπείο, ένα αναγνωστήριο για τους σοφούς και ένα λάβαρο. Το Μινέρβα δεν έγινε ποτέ πράξη.

Χρησιμοποιώντας αυτό το σχέδιο ο Πλους θέλει να μας θυμίσει πως η φαντασία είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, έστω και αν μερικά από τα φανταστικά μας σχέδια δεν γίνονται ποτέ πράξη.

Ο Πλους σήμερα

Στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα βρεις μια μεγάλη συλλογή Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, νέες κυκλοφορίες αλλά και κλασσικά έργα, βιβλία όλων των θεματολογιών και φυσικά παιδικά βιβλία. Ιδιαίτερη αγάπη υπάρχει στις τοπικές εκδόσεις ( μεταξύ άλλων, Πόρφυρας, Πορτόνι, ) στις οποίες συμμετέχουν σύγχρονοι Κερκυραίοι μιας και ο τόπος είναι μια αστείρευτη πηγή Ιστορίας και Πολιτισμού για δημιουργούς.

Μια μικρή συζήτηση με τον ιδιοκτήτη, κ. Δημοσθένη Καλάκο

Ιδιοκτήτης Βιβλιοπωλείου. Πώς είναι αυτό το επάγγελμα;

– Έχει αρκετό κουβάλημα!(γέλιο)… αλλά το βιβλίο είναι τρόπος ζωής και συναισθήματα, δεν είναι μόνο μια δουλειά. Στο σπίτι μου υπήρχαν πάντα βιβλία, μεγάλωσα μέσα στα βιβλία, δεν γίνεται να υπάρξω μακριά τους. Υπάρχουν φυσικά και τα τεχνικά, εργασιακά ζητήματα, όπως κάθε επιχείρηση, είναι όμως τέτοιο το περιβάλλον και η φύση του επαγγέλματος, αλλά και οι άνθρωποι που έχουμε γνωρίσει ανα τα χρόνια που όλα γίνονται πολύ πιο ευχάριστα.

Τι σημαίνει ο Πλους για εσάς;

– Ο Πλους ήταν και είναι οι άνθρωποι του. Είναι ένα βιβλιοπωλείο – χώρος συνάντησης για λάτρεις της τέχνης, ένας ζωντανός οργανισμός στον οποίον προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παλιά αίγλη των βιβλιοπωλείων, προσελκύοντας όμως και νέους “φίλους”.

Αγαπημένο βιβλίο;

– Την συγκεκριμένη περίοδο διαβάζω το ‘Παταγονία Εξπρές” του Luis Sepúlveda και έχω πραγματικά συγκινηθεί, τον θεωρώ τον καλύτερο συγγραφέα που έχει υπάρξει ποτέ. Άλλο βιβλίο που αγαπώ είναι “Καρδιά Σκύλου” του Mikhail Bulgakov.

Ο Δημοσθένης, με την σύζυγο Κωνσταντίνα

Υπάρχει καλή και κακή λογοτεχνία;

– Η καθημερινότητα μας είναι δύσκολη και ο κόσμος θέλει πολλές φορές απλά να χαλαρώσει παρέα με ένα βιβλίο, και όχι αποκλειστικά να ανέβει επίπεδο σαν “ψαγμένος αναγνώστης”. Για εμένα είναι ευχάριστο αν κάποιος επιλέξει ένα βιβλίο, ό,τι βιβλίο και να είναι αυτό, από το scrollαρει στα social για ώρες ή να χαζεύει στην τηλεόραση. Και από τη στιγμή που θα γίνει η επιλογή αυτή, είναι ένα βήμα στο να παραμείνει κάποιος στο χώρο του βιβλίου και ίσως με τον καιρό να μπορέσει να επιλέξει μόνος του ή να καταλάβει όταν κάποιο είδος λογοτεχνίας δεν τον καλύπτει πια.

Υπάρχουν όμως τα λεγόμενα κλασικά. Έργα διαχρονικά που πραγματεύονται θέματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα. Ακόμα όμως και αυτά τα έργα, που η αξία τους έχει επιβεβαιωθεί ανά τα χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και η ψυχολογία του αναγνώστη ή ένα κακό timing, μπορεί να γίνει αιτία να μην εκτιμηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ένα βιβλίο είναι καλύτερο από κανένα βιβλίο.

Επέστρεψε ο κόσμος στο βιβλίο κατά την διάρκεια της καραντίνας;

– Η αγάπη προς το βιβλίο ήταν συγκινητική την περίοδο της καραντίνας και αυτό μας αποδεικνύει δυστυχώς πώς η έλλειψη χρόνου στην σύγχρονη ζωή μας κρατάει μακριά από την ανάγνωση.

Διαβάζουν τα νέα παιδιά;

– Εάν μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που αγαπάει το βιβλίο, αποκτούν τις τέλειες βάσεις. Το παιδικό βιβλίο είναι πάντα ψηλά στις πωλήσεις, κάτι που μας αποδεικνύει ότι τα παιδιά ξεκινούν να διαβάζουν αλλά δυστυχώς πολλά απο αυτά σταματάνε κάπου εκεί στο Γυμνάσιο όπου το βιβλίο και το διάβασμα μετατρέπεται σε μέσο βαθμολογίας, σε έργο καταναγκαστικό. Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετή μέριμνα από το Κράτος στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα για την λογοτεχνική ανάγνωση. Πολλά σχολεία δεν έχουν πλέον ούτε βιβλιοθήκες. Φανταστείτε να υπήρχε ένα μάθημα στο οποίο ο μαθητής απλά θα διάβαζε το αγαπημένο του βιβλίο; Τόσο απλό. Τελευταία ελπίδα κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι στα σχολεία, οι οποίοι ενσωματώνουν στα μαθήματά τους τα βιβλία.

Επιβιώνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο την εποχή των πολυκαταστημάτων και του online shopping;

-Τα αμιγή βιβλιοπωλεία, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 50 σε αριθμό, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προφανώς και αντιμετωπίζουν δυσκολίες απέναντι στα μεγαθήρια των τελευταίων χρόνων, ωστόσο θεωρώ ότι κάποια θα επιβιώσουν κυρίως λόγω των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσουν με τους πελάτες τους. Υπάρχουν ευτυχώς και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές αλλά και οι λάτρεις της κλασσικής έννοιας του βιβλιοπωλείου που θα συνεχίσουν να τα στηρίζουν.

Ποια ήταν η τελευταία δράση σας;

Τώρα τελευταία επιστρέψαμε πάλι στο χώρο των εκδόσεων. Μας ενδιαφέρουν τα έργα που προβάλλουν το νησί μας, οπότε αν μπορούμε και εμείς κάπως να βάλουμε το λιθαράκι μας στην δημιουργία, στην επανέκδοση και στην διατήρησή των έργων αυτών, τότε το κάνουμε μέσω των εκδόσεων του Βιβλιοπωλείου Πλους. Τελευταία έκδοση μας είναι ένας θεατρικός μονόλογος με τον τίτλο Βαρτουή, της Άννης Νούνεση, μια ιδιαίτερη εξιστόρηση μια ξενιτεμένης Αρμένισσας γιαγιάς, την περίοδο της Γενοκτονίας. Έργο που παραπέμπει σε όσα διαδραματίζονται δυστυχώς ακόμα και σήμερα.

Να ευχαριστήσω για την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση τον Δήμο και την Κωνσταντίνα. Μακάρι το ταξίδι του Πλου να συνεχιστεί για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα, με επιβάτες όλους εμάς αλλά και πολλούς ακόμα νέους “ταξιδιώτες”

Εβίτα!