Ή αλλιώς όταν η γυναικεία επιχειρηματικότητα συναντά τη μόδα και την οικολογική συνείδηση. Σε μια εποχή όπου η κυκλική οικονομία φαίνεται να είναι το μέλλον, οι βιώσιμες λύσεις παίρνουν την σκυτάλη και η συνείδηση των καταναλωτών (ευτυχώς) εστιάζει περισσότερο από ποτέ στα sustainable (βιώσιμα) brands, η Νικόλ και η Μιρέλλα Μισφούτ, πρωτοπορούν στο νησί της Κέρκυρας, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργώντας κοσμήματα μοναδικής ομορφιάς από ανακυκλωμένο γυαλί.

Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, την ανάκτηση αλλά και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, μειώνοντας στο μηδέν τα “απόβλητα”.

Βιωσιμότητα(sustainability), σημαίνει να ικανοποιούμε τις δικές μας ανάγκες χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Ηθική(ethical) ονομάζουμε ένα brand που λειτουργεί με ηθικούς τρόπους όχι μόνο απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στα άτομα που την απαρτίζουν.

Τα MiNiMiS λοιπόν είναι ακριβώς ένα τέτοιο brand.

Δημιουργήθηκε σαν ιδέα το 2013, μέσω της οικογενειακής βιοτεχνίας υαλικών Corfu Glass στην οποία εργάζονταν η Μιρέλλα και η Νικόλ εκείνη την εποχή, συνειδητοποιώντας πόσος μεγάλος όγκος γυαλιού κατέληγε στα σκουπίδια. Το ήδη προϋπάρχον τεράστιο πρόβλημα απορριμμάτων στην Κέρκυρα και η μη ύπαρξη δομών υπεύθυνων για ανακύκλωση ήταν ακόμα δυο αφορμές, που παρακίνησαν την Νικόλ και την Μιρέλλα στην σύλληψη μιας πρωτοπόρας επιχειρηματικής ιδέας η οποία στην πορεία εμπλουτίστηκε από την αγάπη των κοριτσιών προς τη μόδα. Δημιουργική ανακύκλωση απορριμμάτων γυαλιού και γυάλινων φιαλών σε μικρά έργα τέχνης.

Όλα ξεκίνησαν από την φύρα του εργοστασίου τους και κάποια σεμινάρια σχετικά με το καλλιτεχνικό γυαλί, την τεχνική του vitro αλλά και του fusing, την τεχνική του λιωσίματος του γυαλιού που τελικά κέρδισε τα κορίτσια. Οι πρώτοι πειραματισμοί με την συγκεκριμένη τεχνική, είχε απρόσμενα θετικά αποτελέσματα και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα χρηστικά είδη απο γυαλί. Σχεδόν καταλάθος, μέσα στο πλαίσιο των πειραματισμών, τα κορίτσια έλιωσαν και φιάλες, ανοίγοντας έτσι ένα εντελώς καινούριο κεφάλαιο στην πορεία της ιδέας τους. Στα χρηστικά αντικείμενα προστέθηκαν και τα κοσμήματα, η μια δημιουργία διαδέχτηκε την άλλη, τα πρώτα εγκαίνια των MiNiMiS έγιναν και η ιδέα εξέλαβε τόσες θετικές κριτικές αλλά και στήριξη από τον κόσμο, που έδωσε ακριβώς την ώθηση που χρειαζόταν για την δημιουργία ενός φυσικού καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

Καλωσήρθατε στα MiNiMiS

Στην οδό Ευγενίου Βουλγάρεως, βρίσκεται από το 2015 το φυσικό κατάστημα των MiNiMiS. Θα διακρίνετε από μακριά τις δημιουργίες γυαλιού, τις πάντα εντυπωσιακές βιτρίνες, αλλά και το διακριτικό “δοχείο”, στο οποίο μπορείτε να αφήσετε και εσείς το μπουκάλι σας για να μετατραπεί σε έργο τέχνης.

Μέσα στο καλαίσθητο consept store των MiNiMiS, οι δημιουργίες χωρίζονται χρωματικά, ανάλογα με τα μπουκάλια που έχουν χρησιμοποιηθεί. Διάφανα κοσμήματα από φιάλες ούζου, λαδί από κρασί, τιρκουάζ από μπουκάλια gin Bombay, πράσινο και καφέ από μπουκάλια μπύρας και σκούρο μπλε από ανθρακούχο νερό. Υπέροχα σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια και δαχτυλίδια περιμένουν να φορεθούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις αλλά και μια μεγάλη συλλογή από χρηστικά είδη να διακοσμήσει το σπίτι σας.

Η φύση, η πόλη της Κέρκυρας, τα κτίρια αλλά και οι εικόνες που δημιουργούνται στις εναλλαγές των εποχών γίνονται ερεθίσματα και πόλοι έμπνευσης για τα σχέδια των MiNiMiS που παρουσιάζουν συλλογές με ονόματα όπως Bridges, Nautilus, Rocks κ.α. Κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό και άκρως εντυπωσιακό, ιδανικό για ανθρώπους που επιλέγουν οι αγορές τους να έχουν σκοπό και να κρύβουν μια μικρή ιστορία.

Γνωρίζοντας τη Μιρέλλα και τη Νικόλ Μισφούτ

Ας μάθουμε μερικά πράγματα για τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω απο τα MiNiMiS. Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Κέρκυρα και κάπως “προκαθορισμένα” βρεθήκατε μέσα στην οικογενειακή επιχείρησή σας. Σπουδάσατε κάτι σχετικό;

Ν: Στην Ελλάδα, με το τρέχον σύστημα Εκπαίδευσης, είναι λίγο ακαθόριστο, το τι θέλεις να κάνεις σαν 18χρονο και κάπως έτσι και εγώ σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων με στόχο να εργαστώ στην οικογενειακή μας επιχείρηση, όπως και έκανα από το 2010 και έπειτα. Μπορεί αρχικά να μην μου κέντρισε το ενδιαφέρον, στην πορεία όμως και πόσο μάλλον μετά την δημιουργία των MiNiMis, συνειδητοποίησα ότι είχα κάνει καλή επιλογή.

Μ: Εγώ έχω σπουδάσει Νηπιαγωγός, κάτι εντελώς διαφορετικό μιας και ενώ είχα προσπαθήσει να ενταχτώ στην βιοτεχνία μας, δεν ήταν κάτι που με κρατούσε. Στην πορεία όμως όλα άλλαξαν.

Ποιοι οι “ρόλοι” σας στο brand σας;

Μ: Είμαστε και οι δυο παρούσες σε όλες τις φάσεις, από τον σχεδιασμό, μέχρι την πώληση. Ειδικά στον σχεδιασμό, αλληλοσυμπληρωνόμαστε μιας και έχουμε διαφορετικά στυλ και οι ιδέες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι ή η αγαπημένη σας συλλογή;

Μ: Η αγαπημένη μου συλλογή, νομίζω είναι η boho

N: Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι, αλλά κατασκευαστικά, σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον η Tangram συλλογή που αποτελείται απο κοσμήματα φτιαγμένα απο θραύσματα γυαλιού.

Ποιο είναι το best seller σας;

Ν: Το αγαπημένο μας finistrini φυσικά!

Ποιες ήταν οι πρώτες δημιουργίες σας;

N: Το πρώτο αντικείμενο που δημιούργησα ήταν μια πιατέλα!

M: Εγώ ένα φωτιστικό δαπέδου!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μ: Τα πιο άμεσα σχέδια μας είναι να περάσουμε στην χονδρική, να βρίσκονται σύντομα τα κοσμήματά μας σε διάφορα stores ανά την Ελλάδα και τα πιο μακροπρόθεσμα είναι φυσικά και άλλα MiNiMiS καταστήματα! Το σημαντικότερο όλων όμως, θέλουμε οι σκεπτόμενοι άνθρωποι να μην επιτρέπουν πλέον τα προϊόντα να γίνονται απορρίμματα μετά την χρήση τους και αντ’ αυτού να επανεισάγονται σε ένα δημιουργικό κύκλο παραγωγής ή και γιατί όχι; Να γίνουμε έμπνευση και για άλλους δημιουργούς που έχουν όμορφες ιδέες φιλικές προς το περιβάλλον! Η βιωσιμότητα είναι το μέλλον!

Ακολούθησε τα MiNiMis στα social 👉Facebook: Minimis / Instagram: @minimisgr

Official Site 👉 https://minimis.shop/

Ευχαριστώ τα όμορφα κορίτσια για την υπέροχη συνεργασία!