Μια πρωτεύουσα παραμυθένια, αριστοκρατική, ρομαντική, πεντακάθαρη, με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις και όλα αυτά περιτριγυρισμένα από θάλασσα μιας και είναι μια πόλη χτισμένη πάνω σε 14 νησιά. Ένα ταξίδι στην Στοκχόλμη θα σου μείνει αξέχαστο γιατί δεν χαρακτηρίζεται ως η Βασίλισσα της Βαλτικής άδικα. Είναι μια πρωτεύουσα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή;

Οκτώβριος 2019 και η πτήση μας από Θεσσαλονίκη προς Στοκχόλμη κράτησε περίπου 3 ώρες. Πετούσαμε με γνωστή low cost εταιρεία που μας έχει πάει παντού, οπότε προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο Arlanda που βρίσκεται αρκετά έξω από το κέντρο της πόλης. Συνδέεται τακτικά με το κέντρο της πόλης με τους εξής τρόπους:

  • Tο τρένο Arlanda Express εκτελεί δρομολόγια από το αεροδρόμιο Arlanda προς/από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης κάθε 15 λεπτά, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και η διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά.
  • Τα λεωφορεία του αεροδρομίου Flygbussarna αναχωρούν κάθε 10-15 λεπτά μεταξύ του αεροδρομίου Arlanda και του τερματικού σταθμού της πόλης (δίπλα στον κεντρικό σταθμό) και ο χρόνος ταξιδιού είναι περίπου στα 35-45 λεπτά.

Για τη διαμονή μας επιλέξαμε το Ηotel Rex , το οποίο δεν μπορώ να μην εκθειάσω αρκετά! Είχε φοβερές παροχές, ήταν αρκετά κεντρικό (περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από την παλιά πόλη) και το κρεβάτι ήταν ένα από τα πιο άνετα που έχω κοιμηθεί ποτέ. Ας μην πω και για το πρωινό. Δεν έχω δει ΠΟΥΘΕΝΑ μεγαλύτερη ποικιλία. To απόλυτο 10 από την Εβίτα!

Ημέρα Πρώτη

Ξυπνήσαμε και έτσι απλά αντικρύσαμε το πρώτο μας χιόνι Οκτώβρη μήνα. Δεν ήταν πολύ, θα το έλεγα χιονόνερο για την ακρίβεια, αλλά νομίζω κατάλαβες για τί θερμοκρασίες μιλάμε. Ζεστά ρούχα και ισοθερμικά είναι απαραίτητα εάν αποφασίσεις να επισκεφθείς τη Σουηδική πρωτεύουσα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Αφού φάγαμε το χορταστικό πρωινό μας, ξεχυθήκαμε στους δρόμους και προς μεγάλη έκπληξη μας είχε βγει ένας τεράστιος ήλιος!

Περπατήσαμε την Drottninggatan και καταλήξαμε μπροστά από την πύλη του Κοινοβουλίου της Στοκχόλμης, η οποία ουσιαστικά σε καλωσορίζει στην Παλιά Πόλη.

Ξεκινήσαμε την ημέρα μας κλασσικά με ένα free walking tour σχετικά με την Gamla Stan, την Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης και όχι μόνο! Συγκεντρώσαμε πολλές όμορφες πληροφορίες και ύστερα αποφασίσαμε να περιπλανηθούμε στα στενά της πόλης, τα οποία χρονολογούνται από το 1252 και ομολογουμένως είναι πανέμορφα! Ανάμεσά τους μπορείς να βρεις super cosy μαγαζάκια για καφέ και φαγητό και ειδικά αν το κρύο είναι τσουχτερό, οι συχνές στάσεις για σουπίτσες επιβάλλονται!

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται η χαριτωμένη πλατεία Stortorget η οποία περιστοιχίζεται από πολύχρωμα σπιτάκια που θα σου κλέψουν την καρδιά. Κάπου εκεί βρίσκεται και το αγαπημένο μας Kaffekopen Cafe στο οποίο κάναμε αρκετές στάσεις για ζεστά ροφήματα γιατί το ερωτευτήκαμε.

Μιας και έφτασες στη πλατεία, σου προτείνω μια επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Νόμπελ (Nobelmuseet), το οποίο είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην πληροφόρηση για τα Βραβεία Νόμπελ, τη ζωή του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ, καθώς και των βραβευθέντων με Νόμπελ από το 1901 μέχρι σήμερα.

Άλλα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς στην Στοκχόλμη είναι: Fotografiska (ένα πολύ ζωντανό μέρος σχετικό με φωτογραφία που δεν είναι ούτε μουσείο, ούτε γκαλερί φωτογραφίας), The ABBA Museum (σχετικό με την ιστορία και τη μουσική του θρυλικού συγκροτήματος), Nordiska Museet, Vasa Museet (όπου φιλοξενείται ένα ολόκληρο πλοίο που βυθίστηκε ακριβώς μετά τον απόπλου του), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και πραγματικά πολλά ακόμα! Χρόνος και χρήμα να υπάρχει γιατί οι είσοδοι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά τσουχτερές!

Ημέρα Δεύτερη

Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας την αναλώσαμε μέσα στο μετρό εξερευνώντας μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και καλλιτεχνικές στάσεις που υπάρχουν παγκοσμίως. Αν δεν το ήξερες το μετρό της Στοκχόλμης είναι διάσημο για τις άκρως φωτογενικές στάσεις και όχι άδικα! Υπάρχουν και οργανωμένα τουρ, αν θελήσεις να τις δεις όλες (ή έστω τις πιο διάσημες)!

Ύστερα σειρά είχε το Vasa Museet, όπου πραγματικά αντικρύσαμε ένα απίστευτο θέαμα! To συγκεκριμένο μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Djurgården και φιλοξενεί ένα καράβι του 17ου αι. το οποίο ανατράπηκε και βυθίστηκε την ημέρα του απόπλου του και αφού έμεινε στο βυθό για 333 χρόνια, τελικά ανασύρθηκε και πλέον διατηρείται στο 98% της αυθεντικής του κατάστασης. Μπορείς να δεις επίσης εκθέσεις γλυπτών και άλλων εκθεμάτων σχετικών με το συγκεκριμένο καράβι.

Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο υπέροχο νησί Djurgården, το οποίο αγαπούν και επιλέγουν για τις βόλτες τους, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες. Στο συγκεκριμένο νησάκι μπορείς να βρεις το Μουσείο ABBA και το Skansen, αλλά και πολύ πράσινο για να απολαύσεις την ημέρα σου!

Ημέρα Τρίτη

Η τρίτη μας ημέρα στην Σουηδική πρωτεύουσα, ο ήλιος που μας συντρόφευε αποφάσισε να φύγει έτσι και εμείς αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να περάσουμε μερικές ώρες εκεί.

Φεύγοντας κάναμε μια στάση στο Meatballs For the People, το οποίο μας πρότειναν πολλοί για να δοκιμάσουμε τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια τα οποία κόστισαν 17 ευρώ το πιάτο και frankly δεν ξετρελαθήκαμε.

👉 Τα δικά μου tips:

H Στοκχόλμη είναι ένας σχετικά ακριβός προορισμός, τουλάχιστον για τον μέσο Έλληνα. Κάνε εξαρχής, έναν καλό υπολογισμό των εξόδων σου και αναζήτησε online τις ημέρες που κάθε μουσείο έχει δωρεάν είσοδο, έτσι θα γλυτώσεις σίγουρα κάποια χρήματα. Η κάρτα access, είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις σου καθώς καλύπτει, μετρό, λεωφορεία και φέρυ. Τα εστιατόρια είναι όπως φαντάζεσαι αρκετά ακριβά, εμείς καταλήξαμε στα MacDonald’s αρκετές φορές😁

Μην παραλείψεις να γνωρίσεις από πρώτο χέρι την έννοια της “fika”. Aποδίδεται ως «μια στιγμή μέσα στην μέρα για να αδειάσει κάποιος το μυαλό του, πίνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα», αλλά είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό διάλλειμα για καφέ. Είναι state of mind. Σε όλα τα καφέ αλλά και τα εστιατόρια θα δεις ότι υπάρχει πολύ χαμηλός, ζεστός φωτισμός για να δημιουργεί ζεστασιά και θαλπωρή, κουβερτούλες και χουχουλιάρικες γωνιές. Οπότε συχνά διαλλείματα για fika!

Photo Album

Nα περάσεις τέλεια!

Εβίτα