Mια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Πολωνίας, βρίσκεται στην Κρακοβία και είναι η top γειτονιά που πρέπει να επισκεφθείς, αν βρεθείς στην πανέμορφη αυτή πόλη. Εκτός από την ιστορική της σημασία ως πρώην Εβραϊκη συνοικία (δεν επιλέχθηκε άλλωστε χωρίς λόγο ως η τοποθεσία που έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα της συγκλονιστικής ταινίας “Η Λίστα του Σίντλερ”), το Kazimierz θεωρείται πλέον μια από τις πιο ζωντανές και ατμοσφαιρικές γειτονιές της Κρακοβίας, στην οποία μπορείς να απολαύσεις το καφέ, το ποτό και το φαγητό σου, σε ιδιαίτερα μαγαζιά.

👉 Πριν συνεχίσεις, διάβασε τον πλήρη οδηγό μου για την Κρακοβία.

Βρίσκεται στα βόρεια της Κρακοβίας, συνορεύει με τον ποταμό Βιστούλα και μπορείς εύκολα να περπατήσεις μέχρι εκεί ή να πάρεις κάποιο από τα πολλά τραμ που φτάνουν μέχρι την περιοχή.

Ας μάθουμε όμως αρχικά μερικά στοιχεία για την ιστορία της περιοχής:

Οι Εβραίοι άρχισαν να εγκαθίστανται στην Κρακοβία τον 12o αιώνα και από τον 15ο αι και έπειτα μετακινήθηκαν μόνιμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή το Kazimierz.

Πριν την έναρξη του ΔΠΠ:

  • Περίπου 64.000 Εβραίοι ζούσαν στην Κρακοβία πριν από τον πόλεμο.
  • Εργάζονταν ως τραπεζίτες, έμποροι, ήταν ιδιοκτήτες δημοφιλών εστιατορίων, καφέ και μπαρ και ήταν οι καλύτεροι τεχνίτες της πόλης.
  • Οι εβραϊκές κοινότητες μιλούσαν και έγραφαν στα εβραϊκά και τα γίντις και έκαναν πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική ζωή, περνώντας χρόνο σε συναγωγές και σπίτια προσευχής.
  • Ήταν εξαιρετικά δραστήριοι στην Κρακοβία, όπου έχτισαν 6 συναγωγές, και γενικώς το Kazimierz θεωρούταν πρότυπο εβραϊκής κοινότητας για την υπόλοιπη Πολωνία.

Και ύστερα ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και όλοι μας ξέρουμε τη συνέχεια. Το 1941 οι Εβραίοι απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στο Podgórze, το οποίο έγινε ένα γκέτο που ήταν εντελώς κλειστό από άλλα μέρη της πόλης. Ακολούθησαν πείνα, θάνατος και δυστυχία, οι περισσότεροι που επέζησαν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του γκέτο ή μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Άουσβιτς, Νταχάου). Μετά το τέλος του πολέμου οι Εβραίοι που επέζησαν, υπολογίζονταν στο 10%, περίπου 3.000 – 4.000, πολλούς από τους οποίους είχε σώσει ο Όσκαρ Σίντλερ. Οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ποτέ στην Κρακοβία και η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που είχαν αφήσει, χάθηκε μαζί με αυτούς.

Το Kazimierz ξαναζωντανεύει, περπάτησέ το!

Τα τελευταία χρόνια, ένας μικρός αριθμός Εβραίων που είχαν απομείνει στην περιοχή, προσπάθησαν να ξαναζωντανέψουν την περιοχή και να φέρουν στην επιφάνεια ξανά την κουλτούρα τους μέσα από εκδηλώσεις και άνοιγμα ιδιαίτερων μαγαζιών. Η περιοχή έγινε αρχικά πόλος έλξης των φοιτητών που χάρισαν ζωή στο Kazimierz και σύντομα έγινε μια από τις πιο hyp γειτονιές, στην οποία θα βρεις υπέροχα μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό.

Το Kazimierz είναι ένα ιδιαίτερο μέρος της Κρακοβίας. Φαίνεται διαφορετικό, έχει διαφορετική αίσθηση και ενέργεια. Μπορείς ακόμα να νιώσεις την ατμόσφαιρα που άφησαν πίσω τους οι Εβραίοι. Μερικά μέρη μοιάζουν ακριβώς όπως πριν από μερικές δεκαετίες, θα δεις πολλές παλιές επιγραφές, κτίρια που φαίνονται αφημένα στο χρόνο και τρύπες από σφαίρες σε κάποιους τοίχους. Παράλληλα όμως θα ανακαλύψεις περίτεχνα διακοσμημένα καφέ και μαγαζιά γεμάτα τέχνη.

👉 Kάνε μια στάση στην Παλιά Συναγωγή

👉 Αμέσως μετά πιες ένα καφέ στο υπέροχο καφέ-βιβλιοπωλείο Massolit Books Jozefa 25. Άλλες ξεχωριστές προτάσεις για καφέ: Mleczarnia, Alchemia

Πέρνα τη γέφυρα και φτάσε μέχρι την Πλατεία Bohaterow Ghetta. Ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος στο Getto της Κρακοβίας που δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε ως σκηνή της μεγαλύτερης φρίκης και ταπείνωσης των Εβραίων της περιοχής. Συνέχισε μέχρι το Μουσείο Σίντλερ.

Εβίτα.

*Οι ιστορικές πληροφορίες σχετικά με την περιοχή έχουν παρθεί από το επίσημο site https://www.krakow.pl/