Εκεί που δεν βλέπεις πολύχρωμα γραφικά σπιτάκια και χαριτωμένες πλατείες γεμάτες με κόσμο ούτε φυσικά και πολλούς τουρίστες. Ακόμα και για τους ίδιους τους Πολωνούς, το Κατοβίτσε θεωρείται μια από τις “άσχημες” πόλεις της χώρας. Δικαιολογημένα; Σίγουρα μέχρι ένα σημείο. Είναι μια αρκετά καταθλιπτική πόλη; Επίσης ναι. Όταν την συγκρίνεις με την γειτονική Κρακοβία, το Bρότσουαφ ή ακόμα και την πρωτεύουσα Βαρσοβία, χάνει με διαφορά. Είναι όμως αυθεντική. Το Κατοβίτσε είναι η άλλη πλευρά της Πολωνίας.

Το Κατοβίτσε βρίσκεται στην Περιφέρεια της Σιλεσίας, μόνο μία ώρα μακριά από την Κρακοβία, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αεροδρόμιο του για να φτάσεις σε γειτονικές πόλεις εύκολα με το τρένο. Συγκεκριμένα το τρένο για Κρακοβία κοστίζει μόνο 6€.

Εγώ βρέθηκα εκεί, μιας και το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ήταν η μόνη μας επιλογή για μια επίσκεψη στην Πολωνία, οπότε εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία για να ανακαλύψω έστω και για 24 ώρες την πολωνική αυτή πόλη.

Πολλά περισσότερα από το βιομηχανικό κέντρο της χώρας

Ξεκινώντας τη ζωή της ως μια μικρή, γερμανόφωνη πόλη που ονομαζόταν Kattowitz στις αρχές του 19ου αιώνα, το Κατοβίτσε ενσωματώθηκε στα σύνορα του νέου πολωνικού κράτους μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χάρη στην ετερόκλητη φυλετική και πολιτιστική του κληρονομιά προσφέρει στους επισκέπτες μια ιδιαίτερη μίξη Γερμανικού γοτθικού στυλ, Art Nouveau και κάποιας τελείως διαφορετικής σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής, όλα αυτά αναμεμειγμένα με έναν αυξανόμενο αριθμό αστραφτερών ουρανοξυστών.

👉 Για την διαμονή μας επιλέξαμε το Best Western Hotel Mariacki Katowice που βρίσκεται στην πιο γραφική οδό της πόλης την Ulica Mariacka, το οποίο και σου προτείνω αν θέλεις κάτι πολύ κεντρικό, με πολύ καλές παρoxές και εξαιρετικό πρωινό. Βρίσκεται ελάχιστα βήματα από τον Σταθμό των Τρένων, πράγμα που σημαίνει ότι όσο βολικό και να είναι, ίσως ακούς τα τρένα να έρχονται και να φεύγουν όταν κοιμάσαι. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.

Περπάτησε την Mariacka Ul

Ξεκίνησε την ημέρα σου στην πιο γραφική οδό του Κατοβίτσε, εκεί που βρίσκονται μερικά από τα πιο ωραία μέρη για φαγητό, καφέ και ποτό. Στο τέλος της θα αντικρύσεις την Καθολική Εκκλησία της Παναγίας.

Περπατώντας το κέντρο, αντικρύζεις πολλά παλιά κτίσματα, πολυκατοικίες που έχουν ξεμείνει από την Σοβιετική εποχή, πολλούς ουρανοξύστες και μερικά μοναδικά δείγματα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, οπότε ολόκληρη η πόλη έχει έναν πολύ αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα που ωστόσο δένει αρμονικά. Η πόλη τα τελευταία δέκα χρόνια προσπαθεί πραγματικά να αλλάξει τον αδιάφορο, βιομηχανικό χαρακτήρα που της έχει αποδοθεί ως κέντρο των ανθρακωρυχείων και να μετατραπεί σε ένα ακόμα πολιτιστικό κέντρο της χώρας, έχοντας κάνει όντως αξιόλογα βήματα.

Θαύμασε το περίεργο Spodek

Spodek σημαίνει “πιατάκι” στα πολωνικά και μπορούμε άνετα να καταλάβουμε γιατί το συγκεκριμένο αυτό κτίριο, ονομάστηκε έτσι αν και για μένα παραπέμπει επίσης κάπως σε και ιπτάμενο δίσκο. Το Spodek είναι ένας πολυχώρος πολλαπλών χρήσεων, το οποίο άνοιξε στις 9 Μαΐου 1971. Εκτός από τον κύριο θόλο, στον οποίο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες, το συγκρότημα περιλαμβάνει γυμναστήριο, παγοδρόμιο, ξενοδοχείο και τρεις μεγάλους χώρους στάθμευσης. Ήταν ο μεγαλύτερος κλειστός χώρος του είδους του στην Πολωνία μέχρι που τον ξεπέρασε το Tauron Arena το 2014.

Κάνε μια επίσκεψη στο καταπληκτικό Μουσείο Σιλεσίας

Αρχικά το Μουσείο Σιλεσίας (Muzeum Śląskie) θα σε εντυπωσιάσει εξωτερικά καθώς βρίσκεται σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο εξορύξεων, αποτελείται από αρκετά γυάλινα κτίρια, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του είναι στην πραγματικότητα υπόγειο. Το δεύτερο κύμα εντυπωσιασμού θα έρθει μόλις μπεις στο εσωτερικό του το οποίο είναι εκπληκτικά σχεδιασμένο και φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος σπουδαίων έργων τέχνης ολόκληρης της Πολωνίας και όχι μόνο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η ιστορία της πόλης να δέσει αρμονικά με το πολλά υποσχόμενο μέλλον της.

14 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους φιλοξενείται η Πινακοθήκη της Πολωνικής Τέχνης 1800–1945, η Πινακοθήκη της Πολωνικής Τέχνης μετά το Έτος 1945, η Πινακοθήκη της Σιλεσιανής Θρησκευτικής Τέχνης και η Πινακοθήκη της Μη Επαγγελματικής Τέχνης, καθώς και μια εξαιρετικά δημοφιλή έκθεση “The Φως της Ιστορίας: Άνω Σιλεσία στο πέρασμα των αιώνων”

Εξερεύνησε την γειτονιά των ανθρακωρύχων

Το ιστορικό Nikiszowiec είναι γνωστό για τα κόκκινα τούβλινα σπίτια του, τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1912 ως μέρος ενός σχεδιαζόμενου οικισμού για τους εργάτες που περιελάμβανε κήπους, καταστήματα και σχολεία. Μια πραγματική ιδιαίτερη γειτονιά για να περπατήσεις.

Τοπικές γεύσεις στο Chata Z Zalipia

Aν και στην όψη φαίνεται αρκετά τουριστικό – έχει πάρει έμπνευση από το χρωματιστό χωριό Zalipie – τα πιάτα είναι όλα πεντανόστιμα, σε πολύ καλές τιμές και το προτιμούν και πολλοί ντόπιοι. Δοκίμασε το!

Για καφέ στο extra instagramικό Same Maszkety

Αν θέλεις να βγάλεις μια λουλουδάτη φωτογραφία σε ένα από τα πιο ροζ μαγαζιά που υπάρχουν, να φας μια βάφλα και να πιεις και έναν ζεστό καφέ, τότε ήρθες στο σωστό σημείο.

Photo Album

Kαλά να περάσεις!

Εβίτα