Πώς ξεκινάς: Βρίσκεις πολύ φθηνά εισιτήρια με γνωστή low cost αεροπορική, ρίχνεις δυο ρούχα σε ένα backpack, δεν ξεχνάς να τσιμπήσεις και μια ταξιδιωτική ασφάλιση και έφυγες για ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο, σε μια από τις πιο χρωματιστές και γραφικές πόλεις της Πολωνίας! Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις σε 48 ώρες σόλο στο Πόζναν.

Το Πόζναν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας (και πρώτη πρωτεύουσα του κράτους παρακαλώ) και έχοντας πλέον επισκεφθεί αρκετές πόλεις της Πολωνίας, μπορώ να πω ότι είναι μια ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί τη χώρα για πρώτη φορά, ή αναζητά έναν προορισμό λιγότερο τουριστικό από την Βαρσοβία ή την Κρακοβία.

Η δική μου πτήση μου από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας διήρκεσε περίπου 2 ώρες προς το αεροδρόμιο του Πόζναν. Μικρό και σχετικά κοντά στην πόλη, δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου. Υπάρχουν λεωφορεία που μπορούν να σε πάνε μέχρι το κέντρο της πόλης, ωστόσο αν θέλεις την άνεση και την ασφάλεια ενός ταξί, θα χαρείς πολύ να μάθεις ότι η Πολωνία είναι μια πολύ οικονομική χώρα, εξ΄ου και τα ταξί είναι αρκετά φθηνά.

Πού να μείνεις;

Υπάρχουν κάποιες επιλογές αν είσαι fan των χόστελ, αλλά δυστυχώς δεν είναι πολλές. Εγώ – μετά από μια σειρά ατυχών γεγονότων- κατέληξα στο Altus Hotel, το οποίο πραγματικά δεν μου φτάνουν τα λόγια για να το παινέψω αρκετά. Βρίσκεται σε φοβερά βολική θέση (μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την Παλιά Πόλη), τα δωμάτια είναι ολοκαίνουρια – τα περισσότερα και με υπέροχη θέα – ΚΑΙ διαθέτει και ένα εξαίρετο εστιατόριο (για σένα που ίσως κουραστείς και θέλεις απλά να τσιμπήσεις κάτι ακριβώς εκεί που μένεις)

48 ώρες στο Πόζναν. Πώς να τις αξιοποιήσεις.

Το Πόζναν είναι πραγματικά μια ΙΔΑΝΙΚΗ πρόταση για έναν σόλο ταξιδιώτη, καθώς είναι μια πόλη μικρή, μαζεμένη και πανέμορφη, με αρκετά αξιοθέατα, όχι όμως τόσα ώστε να νιώσεις πως δυο μέρες δεν σου έφτασαν για να την εκτιμήσεις. Είναι ασφαλής πόλη (οι λίγο πιωμένοι Πολωνοί που μπορεί να περιφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την νύχτας, είναι κάτι που δεν το γλυτώνεις αλλά δεν θα σου δημιουργήσουν και ιδιαίτερο πρόβλημα, πέρα από το να σε εκνευρίσουν)και πολύ εύκολη να την περπατήσεις.

Πριν κάνεις οτιδήποτε:

Δοκίμασε το καλύτερο σνίτσελ της Πολωνίας. Κυριολεκτικά ένας από τους λόγους που επέστρεψα για δεύτερη φορά στο Πόζναν είναι ΑΥΤΟ το σνίτσελ.

Το Schaboszczak do Dziadka, όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι ένα local μαγαζάκι, δημοφιλές σε εργαζόμενους και φοιτητές. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία της παλιάς αγοράς και το feeling είναι πραγματικά σαν να πηγαίνεις στο σπίτι των παππούδων σου για μεσημεριανό γεύμα. Οι διαστάσεις του σνίτσελ είναι θρυλικές (σχεδόν ξεχυλίζει από το πιάτο), σερβίρεται με βουτυράτες πατάτες και σαλάτα λάχανου και όλο αυτό το πιάτο κοστίζει περίπου 4 ευρώ. Thank me later.

Ημέρα Πρώτη. Γνώρισε το Πόζναν και δες τα αξιοθέατα:

Η Παλιά Πόλης του Πόζναν είναι ένας πραγματικός θησαυρός ομορφιάς και χρωμάτων. Τριγύρισε την, χάσου στα στενά και κάνε συχνές στάσεις για καφέ και γλυκό. Όταν η ώρα πάει 12 το μεσημέρι, περίμενε μαζί με τους υπόλοιπους κάτω από το Δημαρχείο για να δεις τους τράγους να χτυπάνε τα κέρατά τους, το πιο δημοφιλές έθιμο της πόλης.

Επισκέψου τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό, που βρίσκεται πάνω στην Κεντρική Πλατεία αλλά και ένα πιο ξεχωριστό, στο ποίο μπορείς να περάσεις ένα ευχάριστο δίωρο, το Μουσείο Κρουασάν. Το Πόζναν έχει το δικό του πατενταρισμένο κρουασάν, το λεγόμενο “κρουασάν του Αγίου Μαρτίνου” ή αλλιώς Rogal świętomarcińk. Θα φύγεις με το δικό σου τοπικό κρουασάν που θα έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου, αλλά θα έχεις μάθει και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πόλη. Win – win κατάσταση.

Διάβασε εδώ περισσότερα για τα αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς στο κέντρο της πόλης

Ημέρα Δεύτερη

Ξεκίνα την ημέρα σου σε ένα από τα πιο όμορφα cafe της πόλης, με καλό καφέ και παραδοσιακό πολωνικό πρωινό. Βρίσκεται σε ένα από τα mall της περιοχής και το βρίσκεις με το όνομα Weranda Lunch & Wine.

Συνέχισε με μια βόλτα στο Πάρκο Cytadel, μετά δες και το Πάρκο Adam Mickiewicz για να είναι η μέρα σου χαλαρή μέσα στο πράσινο. Αν θες να προσθέσεις και λίγη ιστορία σε όλο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το Αυτοκρατικό Παλάτι του Πόζναν, στο εξωτερικό του οποίου μπορείς να βρεις το συγκλονιστικό αυτό μνημείο προς τιμήν 3 Πολωνών, απόφοιτων του Πανεπιστημίου του Πόζναν, που έσπασαν το κώδικα enigma κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ.

Τελείωσε την ημέρα σου στο υπέροχο Restauracja Bamberka για ένα πιάτο λαχταριστά pierogi και thats’s it!

Κάπως έτσι πέρασες δυο όμορφες ημέρες στο Πόζναν! Περιμένω τα δικά σου σχόλια!

Εβίτα.