Η Ήπειρος είναι μια ανεξάντλητη πηγή φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη στην Ελλάδα, και ένα από τα λίγα που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια πληθώρα τόσο διαφορετικών εικόνων αλλά και γεύσεων. Από τις πολύβουες πόλεις έως τα πιο μικρά γραφικά χωριά, από τις λίμνες και τα ποτάμια μέχρι τα οινοποιεία και τα μελίσσια των Ζαγοροχωρίων, η γαστρονομική σκηνή της Ηπείρου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, καθώς προβάλλει αυτό ακριβώς που βρίσκεται μέσα στις καρδιές των Ηπειρωτών. Ζεστασιά, δημιουργικότητα και άφθονη αγάπη.

Είχα την χαρά να βρεθώ πρόσφατα στα Ιωάννινα και στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ηπείρου και στο κείμενο που ακολουθεί, έχω μερικές ξεχωριστές προτάσεις για εσένα που θέλεις να εξερευνήσεις την Ήπειρο με έναν ιδιαίτερο και εννοείται “γευστικό” τρόπο.

Οι γεύσεις της Ηπείρου έχουν κάτι τραχύ όπως τα βουνά της, κάτι από φύση και πράσινο, με την παράσταση να κλέβουν φυσικά οι πίτες αλλά και κάτι από θάλασσα και μπλε, καθώς πολλά παραθαλάσσια μέρη της έχουν γίνει ξακουστά σε όλες τις μεριές της γης. Η τουριστική ανάπτυξη είναι έντονη, όπως και η επιθυμία πολλών νέων ανθρώπων να πάρουν την σκυτάλη στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ανεβάζοντας και εξελλίσοντας το επίπεδο των προϊόντων και παροχών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αλέξανδρος Μαρκατσέλης.

Eν αρχή… ο οίνος – Οινογνωσία στο Οινοποιείο Μαρκατσέλης – Φιλιατες Θεσπρωτίας

Ύστερα από μια διαδρομή γεμάτη εικόνες και περίπου 65 χλμ από τα Ιωάννινα, το επισκέψιμο Οινοποιείο Μαρκατσέλης, στoυς Φιλιάτες Θεσπρωτίας, και συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος, γιος του Σπύρου Μαρκατσέλη, σε περιμένει για να μυήσει στον κόσμο του κρασιού, έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

Σχεδόν “κρυμμένο” μέσα στο ατελείωτο πράσινο της Θεσπρωτίας, το οικογενειακό οινοποιείο Μαρκατσέλης ξεκίνησε το 1992 σαν ένα όνειρο του πατέρα, οδοντίατρου Σπύρου Μαρκατσέλη και με σύσσωμη οικογενειακή προσπάθεια, το 2006 έφτασε να κατέχει την πρώτη στη Θεσπρωτία άδεια οινοποιείου (100τ.μ) αλλά και εμφιάλωσης οίνου. Ο δευτερότοκος γιος Αλέξανδρος επέστρεψε στη γενέτειρα του το 2020 γεμάτος γνώσεις από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και όρεξη για να αναλάβει τα ηνία του οινοποιείου, το οποίο είναι επισκέψιμο από Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Πριν δοκιμάσεις τα κρασιά και μάθεις όλες τις λεπτομέρειες για την γεύση τους, ο Αλέξανδρος φροντίζει να καταλάβεις αρχικά όλη την διαδικασία παραγωγής μέσα από μια ενδελεχή ξενάγηση!Τα κρασιά που παράγονται είναι φυσικά κρασιά, δηλαδή δεν έχουν πρόσθετα και συντηρητικά και θα τα βρεις σε τρεις σειρές, “Δυο Γενιές”, “the Shepherd” και “Mr. Shepherd”, σου προτείνω όμως να δοκιμάσεις το δικό τους παλαιωμένο τσίπουρο. Μια επίσκεψη στο Οινοποιείο είναι απαραίτητη και το χαμόγελό μου το επιβεβαιώνει!

https://markatseliswinery.gr/ – Δάφνη Φιλιατών Θεσπρωτίας

Tα παραθαλάσσια – Για φαγητό και γευσιγνωσία ελαιόλαδου στην Πλαταριά

Η Πλαταριά είναι ένα υπέροχο ηπειρώτικο παραλαθάσσιο μέρος, ιδανικό για στάση για φαγητό με θέα τα νερά του Ιονίου και σου έχω την καλύτερη πρόταση. Στην οικογενειακή Ψαροταβέρνα Κοκκόσης μπορείς να απολαύσεις προσεγμένες, παραδοσιακές γεύσεις θαλασσινών ενώ παράλληλα θα ακούς την μελωδία των κυμάτων της θάλασσας. Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πεντανόστιμο, φτιαγμένο με αγάπη και σερβιριζόταν στο τραπέζι μας πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο.

Η βόλτα σου στην Πλαταριά θα πρέπει να καταλήξει στην Μονάδα Τυποποίησης Ελαιόλαδου “Epirou Vios”, εκεί που παράγεται με φυσικές διαδικασίες ένα υπέροχο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ελαιώνες παγκοσμίως. Το όραμα είναι η ανάδειξη και η εδραίωση του ελαιολάδου της Ηπείρου τόσο στην αγορά της Ελλάδας, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Το κατάστημα σύγχρονο και φιλόξενο και αφού απολαύσεις μια γευστική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, μπορείς να προμηθευτείς πολλά ακόμα προϊόντα όπως μέλια, ελιές, βότανα κ.α.

https://epirouvios.gr/ – Γεωργίου Παπανδρέου 7, 46100 Πλαταριά Θεσπρωτίας

Καπνιστή πέστροφα στη Μουσιωτίτσα

Δίπλα στις δυτικές όχθες του ποταμού Λούρου στο χωριό Νέα Μουσιωτίτσα, βρίσκεται η Ιχθυοκαλλιεργητική Μονάδα Πέστροφας Καρατζένης η οποία παράγει και εκτρέφει δικό της γόνο, συσκευάζει και διανέμει φρέσκα ψάρια από το 1979. Η μονάδα εκτρέφει αποκλειστικά Ιριδίζουσα πέστροφα (Oncorhynchusmykiss) και βασικό χαρακτηριστικό τους το φυσικό κάπνισμά τους σε ξύλο οξιάς.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φυσικά δεν θα φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις πεντανόστιμη καπνιστή πέστροφα!

https://www.karatzenissf.gr/karatzenis/ – Νέα Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων Τ.Κ. 45500, Ιωάννινα

Ώρα να γλυκαθούμε – “Nomad Honey”

Η Ελένη και ο Bασίλης είναι δυο νέα παιδιά που μπορεί να ξεκίνησαν την επαγγελματική τους πορεία ως μηχανικοί, η αγάπη τους για την φύση όμως τους οδήγησε στη μελισσοκομία. Πάντα με σεβασμό στον τόπο τους και προπαντός στις ίδιες τις μέλισσες (τις οποίες ξεχωρίζουν και αγαπάνε καθεμία ξεχωριστά) δημιουργήσαν το “Nomad honey”, ένα μέλι τόσο νόστιμο, καθάριο και γλυκό όπως και αυτοί!

Τα μέλια τους όλα βιολογικά με απερίγραπτη γεύση, από το επισκέψιμο μελισσοκομείο τους που βρίσκεται στην περιοχή της Χαράδρας του Βίκου, κοντά στο χωριό Βραδέτο, σε υψόμετρο 1400m.

Δεν σταματούν όμως εκεί. Αθλητές και οι δυο, δημιούργησαν το πρώτο ελληνικό ενεργειακό «τζελάκι» , όπως ονομάζεται στον χώρο του αθλητισμού. 100% φυσικό, με μέλι, γύρη και αλάτι. Το BEAR STRENGTH είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.

Στον σύγχρονο και καθαρό χώρο τους που βρίσκεται στον Κατσικά στα Ιωάννινα, μπορείς να μάθεις τα πάντα για την διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης ενώ παράλληλα θα δοκιμάζεις τις διαφορετικές ποικιλίες κάθε εποχής αλλά και τόσα παράγωγα του μελιού που ετοιμάζουν.

https://www.nomad-honey.gr/ – Κατσικάς, Ιωάννινα

Back to base – Γεύσεις Ιωαννίνων

Τα Ιωάννινα είναι γνωστά για την αγάπη τους προς το “καλό” φαγητό, κάθε γούστου και στυλ. Δοκιμάσαμε τις άκρως δημιουργικές γεύσεις του THE LOG, γεύσεις που δεν χάνουν τον προσανατολισμό τους προς την Ήπειρο πάντα με ένα twist! Το χειροποίητο ψωμί που συνοδεύεται με βούτυρο θα σου μείνει αξέχαστο!

Αν από την άλλη προτιμάς την απλή, παραδοσιακή Ηπειρώτικη κουζίνα τότε το Φύσα Ρούφα θα σου προσφέρει αυτό ακριβώς που αναζητάς μέσα από μια ποικιλία σπιτικά μαγειρεμένων πιάτων σε ένα ζεστό περιβάλλον. Σου προτείνω την κλασική κοτόσουπα!

Πριν αποχαιρετήσω τα Ιωάννινα, δεν γινόταν να μην παρευρεθώ στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ ‘’Μια Ήπειρος Όλο Γεύση’’ που είχε στηθεί στην πλατεία Μαβίλη, στα Ιωάννινα. Εκεί, δίπλα στην μαγική λίμνη, ο καταξιωμένος Θοδωρής Παστουρματζής στο food truck του μας ετοίμασε και δοκιμάσαμε πιάτα Ηπείρου, πάντα με ένα ιδιαίτερο μοντέρνο twist!

Μέχρι την επόμενη επίσκεψη λοιπόν!

Εβίτα

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 2ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία μιας υπέροχης εμπειρίας, στο ξενοδοχείο Du Lac για την όμορφη φιλοξενία και το Kassarοs Travel για τις μετακινήσεις μας.

Περισσότερα για την Ήπειρο μπορείς να βρεις στον παρακάτω σύνδεσμο: https://epirusforallseasons.gr/en/