Δεν είναι αρκετές. Και κάπως έτσι θα μπορούσε να τελειώνει το άρθρο αλλά για να μην είμαι και υπερβολική, ΟΚ, τρεις μέρες είναι αρκετές για να πάρεις μια ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ από αυτή την μαγική χώρα. Μια χώρα γεμάτη χρώμα, περίτεχνα σχέδια στα κτίρια, “μπαλκόνια” με θέες που κόβουν την ανάσα, ζεστούς άνθρωπους, ιστορία γεμάτη εξερευνήσεις και φαγητό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Μετά από την πρώτη γνωριμία που έκανα με την συγκεκριμένη χώρα τον Απρίλιο του 2017 στο άκρως ερωτεύσιμο Πόρτο, πέρασα πρόσφατα τρεις μέρες στην πολύχρωμη πρωτεύουσα Λισαβόνα, επιβεβαιώνοντας τα αρχικά μου συναισθήματα γι’ αυτή τη χώρα. Την Πορτογαλία την ερωτεύεσαι από το πρώτο λεπτό και περνάς την υπόλοιπη ζωή σου περιμένοντας να την επισκεφθείς ξανά και ξανά!

👉 Πριν συνεχίσεις, διάβασε το άρθρο μου σχετικά με το Πόρτο, την αγαπημένη μου πόλη ολόκληρης της Ευρώπης.

Τα “περί Λισαβόνας”

Η Λισαβόνα είναι πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου, είναι η δυτικότερη από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όπως η Ρώμη, είναι “χτισμένη σε επτά λόφους”. Χαρακτηρίζεται από λιθόστρωτα δρομάκια και λοφώδεις γειτονιές που διασχίζονται από ένα δίκτυο χαρακτηριστικών τραμ που λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα. Εάν έχω μια συμβουλή να σου δώσω γι’ αυτό το ταξίδι είναι ΦΟΡΕΣΕ ΑΝΕΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ παπούτσια και άσε στην άκρη, σανδάλια και τακούνια. Οι ανηφόρες δεν αστειεύονται.

Η Λισαβόνα είναι σε μεγάλο βαθμό μια πόλη με “μπαλκόνια” και θέα, “miradouros” όπως θα τα βρεις. Διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα φυσικά λιμάνια της Ευρώπης και μια αφθονία φρέσκων θαλασσινών που συναγωνίζεται οποιαδήποτε πόλη-λιμάνι στον κόσμο. Η έντονη ζωή της αλλά και το ευχάριστο κλίμα της κάνει τη Λισαβόνα ιδανικό προορισμό κάθε εποχή του χρόνου και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί – και όχι άδικα – σε έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς της “καλής ζωής και του φαγητού”.

Πότε να την επισκεφθείς

Όλως περιέργως, και τις δυο φορές που βρέθηκα στην Πορτογαλία, ήταν Απρίλιος και πραγματικά ήταν ΙΔΑΝΙΚΑ. Ο κόσμος είναι ήδη αρκετός την άνοιξη αλλά όχι υπερβολικός, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 20 έως και 30 βαθμούς και μπορείς ακόμα να βρεις σχετικά “οικονομική διαμονή” σε ωραία γειτονιά, γιατί αν παρατήρησα κάτι σχετικά με την Πορτογαλία είναι ότι ενώ είναι σχετικά οικονομική χώρα, το κομμάτι διαμονή θα το πληρώσεις ΚΑΛΑ.

Φτάνοντας στη Λισαβόνα

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, οι επιλογές για να φτάσεις μέχρι το κέντρο της πόλης είναι οι εξής:

Aerobús: Φεύγει κάθε 20 λεπτά μεταξύ 7:30 π.μ. και 11 μ.μ. Αυτό το λεωφορείο προσφέρει απευθείας σύνδεση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Λισαβόνας και μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Μετρό: Γρήγορο και φθηνό. Η πρόσφατη επέκταση του μετρό της Λισαβόνας συνδέει το αεροδρόμιο με την καρδιά της Λισαβόνας. Το μονό εισιτήριο κοστίζει 1,50 €

Πού μείναμε εμείς

Η αλήθεια είναι πως βρήκαμε την διαμονή στη Λισαβόνα, αρκετά τσιμπημένη, και σε γειτονιές που θεωρούνται κεντρικές αλλά όχι μόνο. Μιας και θέλαμε να μείνουμε σε κάποια ζωντανή πλευρά της πόλης, επιλέξαμε το Bairro Alto και το πολύ αξιοπρεπές χόστελ Hostel Inn Bairro Alto (τιμή για δίκλινο δωμάτιο με shared μπάνιο 100 ευρώ τη βραδιά). Η γειτονιά μας, αν και αρκετά τουριστική, μας παρείχε πάρα πολλές επιλογές σε φαγητό και αν είσαι του nightlife τότε this is the place for you!

Άλλες επιλογές: η Baixa ή η Rossio, αν θέλεις να είσαι κοντά στα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, στην γοητευτική Alfama για την ιστορία, στην Príncipe Real για κουλ μαγαζιά ή στις Graça και São Vicente που μαζί με την Alfama θα σου χαρίσουν απλόχερα τις πιο απίστευτες θέες.

Πάμε να ανακαλύψουμε τι κρύβει η Λισαβόνα

Πριν το κάνουμε αυτό βέβαια, ας φάμε ένα καλό πρωινό στο πολύ φέιμους και προφανώς πολύ τουριστικό (αλλά και τι ΔΕΝ είναι στη Λισαβόνα) Breakfast Lovers Misericórdia, που βρίσκεται στην γειτονιά Bairro Alto. Πολύ νόστιμες επιλογές, εξαιρετική εξυπηρέτηση και όμορφος χώρος!

Αρκετή ιστορία στα δυτικά της πόλης

Ας ξεκινήσουμε με την δυτική πλευρά της πόλης, εκεί που μπορείς να δεις το τρίπτυχο, Πύργος του Μπέλεμ, Μνημείο των Εξερευνήσεων και Μοναστήρι των Ιερονυμητών και να περάσεις έτσι μια ενδιαφέρουσα πρώτη μέρα γεμάτη ιστορία. Μπορείς φτάσεις στην περιοχή ανεβαίνοντας στο τραμ 15E από την Praça do Comércio ή παίρνοντας ένα uber.

Ο Πύργος του Μπέλεμ χτίστηκε στην όχθη του ποταμού Τάγου τον 16ο αιώνα. Από εκεί σάλπαραν οι μεγάλοι εξερευνητές και με τα χρόνια υπήρξε φυλακή, τελωνείο, τηλεγραφείο ακόμα και φάρος. Προετοιμάσου για μεγάλες ουρές αν θες να μπεις μέσα. Το Jerónimos Μοναστήρι, βρίσκεται πολύ κοντά στο μέρος από το οποίο ξεκίνησε ο Βάσκο ντα Γκάμα το πρώτο του ταξίδι. Χτισμένο τον 15ο αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτήρια και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τέλος το Μνημείο των Εξερευνήσεων είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία που έχω δει ποτέ μου. Στο εσωτερικό του υπάρχει και μουσείο αλλά πραγματικά και μόνο εξωτερικά, κόβει την ανάσα.

Το Belém είναι επίσης διάσημο για το pastel de nata στο Pastéis de Belém, οπότε μην ξεχάσεις να απολαύσεις ένα ή και δυο, ανάμεσα στην βόλτα σου στα αξιοθέατα .

Για κλείσιμο, φαγητό στο Sea Me, εκεί που θα φας θαλασσινά στην πιο δημιουργική εκδοχή τους μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ωκεανό!

Ημέρα Δεύτερη: Στις γειτονιές της Λισαβόνας

Ο καλύτερος τρόπος κατ’ εμέ, για να ανακαλύψεις την Λισαβόνα είναι ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω και να χρησιμοποιήσεις έναν συνδυασμό από περπάτημα, τραμ, ε και λίγο uber, ειδικά αν την επισκεφθείς εποχή με πολλή ζέστη.

Ξεκίνα την δεύτερη ημέρα σου στο φανταστικό και άκρως λόκαλ food market Mercado de Campo de Ourique το οποίο προτείνω χίλιες φορές από το άκρως τουριστικό Time Out Market. Για να φτάσεις μέχρι εκεί σου προτείνω να πάρεις ένα uber, καθώς είναι αρκετά μακριά από το κέντρο και αμέσως μετά να κατευθυνθείς προς το Castelo de São Jorge.

👉 Περισσότερα για τα food markets της πόλης μπορείς να διαβάσεις εδώ

Το Castelo βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, με την Alfama να απλώνεται στον λόφο από τα τείχη του προς το ποτάμι και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λισαβόνας.

Αμέσως μετά, κάνε μια στάση στο Miradouro da Graça και πριν το καταλάβεις, έχεις φτάσει στην Αλφάμα, την διασημότερη και παλαιότερη γειτονιά της Λισαβόνας.

Χάσου μέσα στα στενά και αφουγκράσου τον παλμό της. Μην ξεχάσεις να βγάλεις μια φωτογραφία με υπέροχη θέα στο Miradouro de Santa Lucia αλλά και να ανακαλύψεις το άκρως δημιουργικό μαγαζάκι Garbags, όπου μπορείς να βρεις τα πιο funky δωράκια από ανακυκλωμένες συσκευασίες. Η Αλφάμα έχει μια ξεχωριστή γοητεία και μαζί με την Chiado και Baixa, θεωρούνται και οι πιο κεντρικές και ζωντανές γειτονιές της πόλης.

Βόλτα με το ξακουστό τραμ 28 – ή και όχι;

Δεν γίνεται να επιστρέψεις από την Λισαβόνα χωρίς να έχεις κάνει έστω μια βόλτα με κάποιο από τα γραφικά κίτρινα τραμ αλλά NEWS FLASH, δεν χρειάζεται να είναι το 28. Έχει ατελείωτες ουρές, οπότε αν δεν θέλεις να περιμένεις μέχρι και 20 λεπτά, μια υπέροχη εναλλακτική είναι το τραμ 12, το οποίο κάνει την ίδια περίπου διαδρομή αλλά λίγο πιο σύντομη και δεν έχει σχεδόν ποτέ κόσμο. Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ για την μονή διαδρομή και μπορείς να πληρώσεις μόνο με μετητά.

Στάση για λόκαλ φαγητό στο μοναδικό μαγαζί που βρήκαμε και ντόπιους να τρώνε, το Pastelaria Camoes. Είναι κάτι μεταξύ ζαχαροπλαστείου, καφέ και μαγειρείου στο οποίο μπορείς να επιλέξεις ένα από τα λιγοστά πιάτα ημέρας. Η κουζίνα λειτουργεί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

Η Pink Street είναι ένα από τα highlights της πόλης και έχει σίγουρα ένα φωτογραφικό ενδιαφέρον αλλά μόνο εάν έρθεις πολύ πρωί, ειδάλλως θα αντικρύσεις απλά ένα πλήθος κόσμου που παλεύει για μια λήψη σαν και του λόγου μου.

Για βράδυ μπορείς να δοκιμάσεις το Εstrella da Bica στο οποίο φάγαμε όμορφα, τοπικές γεύσεις πάντα με μια δημιουργική πινελιά.

Ημέρα τρίτη – λίγη ακόμα εξερεύνηση και μουσεία

Η Praça do Comércio, πιο γνωστή ως Terreiro do Paço, είναι ιστορικά μια από τις πιο σημαντικές πλατείες της Λισαβόνας και ενα πραγματικό έργο τέχνης. Ήταν το σπίτι του βασιλικού παλατιού για δύο αιώνες πριν καταστραφεί ολοσχερώς από τον σεισμό του 1755 (γιατί ΝΑΙ, και αυτό το έπαθε η Λισαβόνα). Περπάτησέ την, νιώσε όλα τα vibes της και μην ξεχάσεις να θαυμάσεις και την εντυπωσιακή αψίδα Arco de Rua Augusta που χτίστηκε το 1875, για να τιμήσει την αναγέννηση της Λισαβόνας μετά τον καταστροφικό σεισμό!

Φυσικά μην παραλείψεις να δεις το τελεφερίκ Bica (υπάρχουν και άλλοι, αλλά αυτός εδώ έχει την φήμη την καλή) και θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά στη Λισαβόνα. Η βόλτα οδηγεί τον κόσμο πάνω-κάτω στην πολυφωτογραφημένη Rua da Bica de Duarte Belo, από την οδό São Paulo μέχρι την Calçada do Combro και το Chiado.

Η Λισαβόνα έχει αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία όπως το Museu Nacional de Arte Contemporânea do Chiado (Σύγχρονης Τέχνης), το Museu Nacional do Azulejo (εκεί που θα μάθεις τα πάντα για τα περίτεχνα πλακάκια τους), το Museu do Fado και πολλά ακόμα! Εγώ τυχαία ανακάλυψα το Museu de Medicina, το οποίο σε ταξιδεύει από την Αρχαία Αίγυπτο έως τον εμβολιασμό και το φορητό φαρμακείο ενός διαστημικού λεωφορείου, τονίζοντας την παγκόσμια ιατρική ανάπτυξη!

Το φαγητό στην Πορτογαλία

Θα μπορούσε να είναι από μόνος του ένας λόγος να επισκεφθείς την χώρα αυτή. Προσανατολισμένο προς τον ωκεανό, τα περισσότερα πιάτα έχουν φυσικά μπακαλιάρο αλλά και άλλα θαλασσινά και δεν ξεχνάμε φυσικά τα λατρεμένα pasteis de nata, τα οποία θα πρέπει να τρως σε τακτικά διαστημάτα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου.

Τι σου προτείνω να δοκιμάσεις;

Bifana: Σάντουιτς με χοιρινό μαριναρισμένο σε λευκό κρασί.

Prego: Ένα άλλο είδος σάντουιτς που φτιάχνεται με μπριζόλα.

Bacalhau a Bras. Ένα χορταστικό comfort food που φτιάχνεται με μπακαλιάρο, πατάτες, κρεμμύδια και σερβίρεται ανακατεμένο σε ομελέτα.

Petiscos. Τυπικά πορτογαλικά πιάτα σε μικρές μερίδες, κάτι σαν τους δικούς μεζέδες.

Καλά να περάσεις!
Εβίτα