Στα Ζαγοροχώρια πας ξανά και ξανά. Αν τα έχεις επισκεφθεί ήδη μια φορά, είμαι σίγουρη πως φεύγοντας η σκέψη σου ήταν “ΠΡΕΠΕΙ να επιστρέψω για περισσότερα”. Αν δεν το σκέφτηκες αυτό, τότε λυπάμαι αλλά δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι. Μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή, επιβάλλεται να ζήσεις αυτό το μαγικό μέρος όλες τις εποχές, με όλα τα χρώματα και τα μυστικά του. Τόσα χωριά άλλωστε, πώς να καταφέρεις να τα γνωρίσεις όλα με μια μόνο επίσκεψη;

Βγάλε επίσης από το μυαλό σου ότι είναι αποκλειστικά χειμερινός προορισμός γιατί δεν είναι. Το καλοκαίρι αναδεικνύονται τόσες διαφορετικές πτυχές τους που θα είναι σαν να επισκέπτεσαι ένα ολοκαίνουριο μέρος. Σαν λάτρης των Ζαγοροχωρίων και μετά από αρκετές επισκέψεις (όχι τόσες όσες θα ήθελα αλλά i am ON IT) θα σου προτείνω τα δικά μου 10 must do για το μοναδικό αυτό μέρος και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα!

Φύγαμε!

1. Αν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι μείνε στο ΥΠΕΡΟΧΟ Αrktouros Hotel στο Μονοδένδρι

Και ξεχωρίζω συγκεκριμένα αυτές τις εποχές γιατί για χειμώνα σου έχω άλλο αγαπημένο, πιο κάτω (keep reading). Ο ξενώνας αυτός είναι πραγματικά μια εμπειρία από μόνος του αφού εκτός από πανέμορφα, άνετα δωμάτια με τέλεια μπαλκονάκια και εξαιρετικό σπιτικό πρωινό, η αυλή του ενδείκνυται για άραγμα με καφεδάκι και βιβλίο ενώ μπορείς επίσης να δοκιμάσεις τις χειροποίητες νοστιμιές τους αφού ο ξενώνας αυτός διαθέτει και εστιατόριο. Μην παραλείψεις την πίτσα (ναι και όμως μπορώ να πω ότι έφαγα την καλύτερη πίτσα έβερ στα Ζαγοροχώρια) και το cheesecake. Ε και όλα τα υπόλοιπα!

Ξενοδοχείο Hotel Arktouros – Μονοδένδρι Ζαγοροχώρια (arktouros-hotel.gr)

2. Δες την χαράδρα του Βίκου από το πιο όμορφο viewpoint στη θέση Οξυά

Μιας και βρίσκεσαι στο Μονοδένδρι, να σου πω ότι εγώ προσωπικά προτιμώ την Θέση Οξυά για να θαυμάσω την χαράδρα του Βίκου. Θα την βρεις στα 7,5 χλμ από το Μονοδένδρι και είναι προσβάσιμη με ασφαλτόδρομο. Αφού αφήσεις το όχημά σου στο parking περπατάς 200 μ. σε πλακόστρωτο μονοπάτι μέχρι το σημείο που έχει θέα στο φαράγγι και βουαλά! Απλά breathtaking!

3. Κάνε rafting στον Βοϊδομάτη

Οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στα Ζαγοροχώρια είναι αναρίθμητες αφού ο τόπος αυτός είναι πραγματικά ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Θες κυνήγια μανιταριών, μονοπάτια και πεζοπορίες, zipline, αναβάσεις σε λίμνες; Η λίστα είναι μεγάλη αλλά εγώ θα σου προτείνω το rafting το οποίο ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση και συνδυάζει το υγρό στοιχείο με την μαγεία των βουνών.

Η διαδρομή στον Βοϊδομάτη είναι πολύ εύκολη και στο παρακάτω σύνδεσμό μπορείς να βρεις αναλυτικά όλη την δική μου εμπειρία!

👉 Για ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

4. Φάε κοτόσουπα στον Δία στο Μικρό Πάπιγκο

Δεν γίνεται να φύγεις από τα Ζαγοροχώρια χωρίς να δοκιμάσεις κοτόσουπα στον Δία, όσο έξω κάνει κρυο και μυρίζει καμμένο ξύλο από τα τζάκια. Από το μεσημέρι η κουζίνα του μοσχοβολάει από τις ευωδιές ντόπιων εδεσμάτων, όπως οι φημισμένες ζαγορίσιες πίτες, οι αναζωογονητικές σούπες και τα πιάτα με χοιρινό φούρνου αλλά εγώ θα επιμείνω να δοκιμάσεις την σούπα του!

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Eξερευνώντας την Κόνιτσα και τις γύρω περιοχές

5. Αν έρθεις χειμώνα μείνε στο Pinocchio Ηotel και ξύπνα με την πιο συγκλονιστική θέα

Πραγματικά στο top 3 των αγαπημένων μου διαμονών όχι μόνο στα Ζαγοροχώρια αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα έως τώρα. Πριν δυο χρόνια περάσαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων στο Μικρό Πάπιγκο και συγκεκριμένα στο Pinocchio Hotel, το οποίο διαθέτει όμορφα δωμάτια και σπιτικό πρωινό αλλά προπαντός διαθέτει ΑΥΤΗΝ εδώ τη θέα στην Αστράκα την οποία μπορείς να απολαύσεις σχεδόν μόνος σου αν αποφασίσεις να μείνεις εδώ και ξυπνήσεις και λίγο πρωί.

Σε κάθε περίπτωση το καφέ είναι ανοιχτό για το κοινό οπότε feel free να έρθεις και μόνο για μια κούπα καφέ.

6. Οι αγαπημένες μου Πλατείες για καφέ

Ξεκινάω από την πολύ γραφική αλλά και γνωστή, που είναι η Πλατεία της Αρίστης. Ωραίος παραδοσιακός καφές και χειροποίητα γλυκά με υπέροχη θέα! Εάν ψάχνεις κάτι πιο χαλαρό κατευθύνσου προς το Τσεπέλοβο και απόλαυσε τον καφέ σου σε – ίσως – την ωραιότερη θα τολμήσω να πω Πλατεία των Ζαγοροχωρίων. Αν θες κάτι ΑΚΟΜΑ πιο χαλαρό, φτάσε μέχρι το Καπέσοβο, εκεί που θα αντικρύσεις την πιο χαριτωμένη πλατεία και ένα από τα πιο γνωστά γλυκοπωλεία της περιοχής, την “Μεζαριά”.

7. Κάνε μπάνιο στις κολυμπήθρες

Αν ο δρόμος σου σε βγάλει στα Ζαγοροχώρια καλοκαίρι τότε πρεπει να κάνεις την “βουτιά” σου στις διάσημες κολυμπήθρες που βρίσκονται κοντά στο Πάπιγκο.  Είναι φυσικοί σχηματισμοί που λάξευσε το νερό και έχουν γίνει κοιλώματα τα οποία το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται σαν πισίνες. Θα εντυπωσιαστείς σίγουρα από τα γαλάζια χρώματα των νερών αλλά και τις εναλλαγές χρωμάτων της φύσης και ακόμα και αν δεν βουτήξεις, μια επίσκεψη σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς μέρος είναι απαραίτητη.

👉 Διάβασε επίσης: Εξόρμηση στα Ατμόλουτρα του Αμάραντου

8. Ανακάλυψε το πιο cosy καφεγλυκοπωλείο στο Μεγάλο Πάπιγκο

Ένα από τα must visit μαγαζιά της περιοχής είναι το Κουκουνάρι, παντοπωλείο – καφενείο με vibes σπιτικά και καλούδια χειροποίητα και πεντανόστιμα. Όλα προσεγμένα με πολλές vegan επιλογές, ξεχώρισα το carrot cake και τον ζεστό εσωτερικό του χώρο! Μην το χάσεις!

9. Φάε συγκλονιστικά φαγητά στον Γρύλο στο Κουκούλι

Ίσως η καλύτερη πρόσφατη ανακάλυψή μου που έγινε τελείως τυχαία βρίσκεται στο μικροσκοπικό Κουκούλι και στον γαστροκαφενέ “Γρύλος” που βρίσκεται στην πλατεία. Εκεί θα φας απλά και ωραία, θα δακρύσεις με τα βλήτα και την φάβα, πριν πέσεις με τα μούτρα στα χειροποίητα κεφτεδάκια και φυσικά ό,τι άλλο εποχής πετύχεις καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μενού μιας και όλα είναι φρέσκα και τοπικά. Thank me later.

10. Εξερεύνησε τα γεφύρια

Στα Ζαγοροχώρια σίγουρα πρέπει να εξερευνήσεις τα πολλά και διάσπαρτα σε διάφορες μεριές γεφύρια. Πολλά βρίσκονται σε απόμερα σημεία όπου δεν περνούν πλέον δρόμοι, ενώ άλλα πάνω στους οδικούς άξονες. Μονότοξα, δίτοξα ή ακόμη και τρίτοξα, τα γεφύρια της περιοχής χτίστηκαν μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, αρίθμουν περίπου 60. Ξεκινάς με το πολύ γνωστό γεφύρι του Νούτσου (ή Κοκκόρου) που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Κουκούλι, Δίλοφο και Κήπους. Το άνοιγμα του τόξου του φτάνει στα 23,6 μέτρα, ενώ το ύψος του στα 13,3 μέτρα.

Εντυπωσιακό είναι το τρίτοξο γεφύρι του Καλογερικού το οποίο κατάσκευάστηκε το 1814 και θα το συναντήσεις πριν τους Κήπους αλλά και το γεφύρι της Κλειδωνιάς, το οποίο βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και το συναντάς σίγουρα εάν αποφασίσεις να κάνεις rafting στον Βοϊδομάτη καθώς εκεί βρίσκεται το τέλος της διαδρομής.

Περιμένω και τις δικές σου προτάσεις!

Εβίτα