Kαι ήταν πραγματικά ένα από τα ωραιότερα σόλο ταξίδια που έχω κάνει, ΝΑΙ θα το ομολογήσω, όχι τόσο για την ομορφιά της πόλης αλλά για την ομορφιά των ανθρώπων που γνώρισα, ανθρώπων που χαμογελούσαν πλατιά όταν τους μίλαγα στα “ξένα” και ήθελαν με κάθε τρόπο να με καλωσορίσουν στην χώρα τους. Ανθρώπων που πραγματικά έκαναν αυτό μου το ταξίδι αξέχαστο!

Η Νις είναi τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και μια από τις αρχαιότερες της Ευρώπης, γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Νις έπαιζε συχνά σημαντικό ρόλο σε ιστορικά γεγονότα. Απόδειξη τα πολλά απομεινάρια εκείνων των χρόνων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να νιώσεις την μοναδική βαλκανική ατμόσφαιρα στο έπακρο και να την ζήσεις εκτός πεπατημένης, καθώς δεν θα συναντήσεις τόσους πολλούς τουρίστες στη Νις όσο σε πιο δημοφιλείς προορισμούς της Σερβίας.

Μιας και ταξίδευα σόλο, έχω να πω ότι την ένιωσα σαν μια ασφαλή πόλη για σόλο ταξιδιώτες αν και στην αρχή οι πρώτες εικόνες της “φθαρμένης” πόλης, κάπως με αποθάρρυναν. Ήταν όμως θέμα συνήθειας και μετά από λίγο, οι τόσο ζεστές συναναστροφές που είχα με τον κόσμο, πάντα χαμογελαστό και φιλόξενο, σε σημείο να προσφερθούν ακόμα και το εισητήριο του λεωφορείου να μου πληρώσουν, έβαλαν τη Νις για πάντα στην καρδιά μου.

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Μπρατισλάβα, είναι μια καλή επιλογή για σόλο ταξίδι;

Τα διαδικαστικά

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στη Σερβία με το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, ενώ δεν χρειάζεται θεώρηση (βίζα). Όσοι επιθυμούν να κινηθούν οδικώς στην Σερβία, αρκεί να έχουν ελληνική άδεια οδήγησης, ενώ δεν είναι απαραίτητη η πράσινη κάρτα.

Το νόμισμα της Σερβίας είναι το δηνάριο και θα σου προτείνω να αλλάξεις μερικά ευρώ πριν φύγεις για να έχεις μαζί σου, καθώς το ανταλλακτήριο συναλάγματος στο αεροδρόμιο της Νις το πέτυχα κλειστό και στην άφιξή μου και στην αναχώρηση! Ωστόσο μπορείς παντού να πληρώσεις με κάρτα και στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά μαγαζιά για συνάλλαγμα.

Σχετικά με το internet, μπορείς είτε να προμηθευτείς μια κάρτα sim που θα σου παρέχει δεδομένα όσο βρίσκεσαι στην Σερβία, είτε μπορείς να μιλήσεις με τον πάροχο σου και να αγοράσεις πριν αναχωρήσεις κάποιο πακέτο που θα σε καλύπτει (εγώ αυτό προτίμησα και για 2 μέρες με βόλεψε).

Στο ζουμί! Άφιξη στη Νις!

Η πτήση μου από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας διήρκησε μόλις μια ώρα και κάτι, όπου και προσγειώθηκα στον μικρότερο αεροδρόμιο που έχω βρεθεί πότε! Μετά τον τυπικό έλεγχο ασφαλείας και πολλά χαμόγελα, μιας και ήμουν η μόνη τουρίστρια Ελληνίδα στην πτήση, μπήκα σε ένα ταξί (όπου η οδηγός μιλούσε ελληνικά) ώστε να κατευθυνθώ προς το διαμέρισμα που είχα νοικιάσει από επίσης ελληνόφωνη host! Υπερβολικά πολλές συμπτώσεις ή αγάπη προς την Ελλάδα; Ποιος ξέρει!

Οι πρώτες εντυπώσεις από την πόλη της Νις ήταν ανάμεικτες. Φτώχεια και παρατημένα κτίρια στα περίχωρα, λίγο καλύτερη κατάσταση στο κέντρο της πόλης μεν αλλά με το πέπλο του πρόσφατου πολέμου να καλύπτει και την ατμόσφαιρα και πολλά από τα κτίρια.

Το διαμέρισμα που είχα νοικιάσει βρισκόταν μπροστά ακριβώς από τον ποταμό Nišava όπου και βρίσκεται το ομορφότερο ίσως κομμάτι της πόλης μαζί με το Φρούριο και την κεντρική πλατεία King Milan. Ήταν όμορφο, καθαρό και με φοβερή θέα και αν σε ενδιαφέρει μπορείς να το βρεις εδώ.

Ας εξερευνήσουμε την πόλη!

Το κέντρο της Νις, τόσο το ιστορικό, όσο και το πιο “σύχρονο” είναι μια μίξη αρχιτεκτονικής. Όμορφα ιστορικά κτίρια, βρίσκονται δίπλα ακριβώς σε πιο μοντέρνες κατασκευές ή σε τελείως παρατημένες, γεγονός που προκαλεί ένα αίσθημα έλλειψης ομοιομορφίας και “ασχήμιας”, με αποτέλεσμα πολλά από τα όμορφα κτίρια να “χάνονται”. Όσο εξερευνείς την πόλη όμως, πίστεψέ με θα το συνηθίσεις και θα ανακαλύψεις πολλά κρυμμένα διαμαντάκια.

Ας ξεκινήσουμε από τα ιστορικά!

Η Κεντρική Πλατεία με τα αγάλματα των απελευθερωτών της Νίκης, είναι ένα μέρος που έχει αλλάξει πολλές μορφές ειδικά μετά την τουρκοκρατία, μια μεγάλη πλατεία με διάφορα συντριβάνια, χωρίς κάποια ιδιαίτερη λάμψη, έχει όμως πολύ ζωή και αξίζει να πιεις έναν καφέ και να παρακολουθήσεις την ζωή των ντόπιων.

Προχωρώντας προς το Φρούριο, μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα κατα μήκος του ποταμού Νισάβα (παραπόταμο του Δούναβη), είναι πραγματικά πολύ όμορφα και έχει πολύ ωραία μαγαζιά για καφέ και φαγητό.

Το Φρούριο είναι ίσως το πιο διάσημο αξιοθεάτο της πόλης και είναι αντικειμενικά πανέμορφο. Έργο των Οθωμανών (που πάτησε ωστόσο σε Βυζαντινά και Ρωμαϊκά ερείπια) το Φρούριο είναι πλέον ένα μέρος στο οποίο θα συναντήσεις πολύ κόσμο να κάνει την βόλτα του, να πίνει τον καφέ του και γενικά να περνάει καλά, μιας και στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τεράστιο πάρκο, διάφορα μνημεία, καφέ και εστιατόριο! Γίνονται επίσης ανά διαστήματα διάφορες εκδηλώσεις και το καθιερωμένο ετήσιο Jazz Festival!

Συνέχισε την βόλτα σου στην “νέα” πλευρά της πόλης, φάε ένα καλό πρωινό στο Distrikt Cafe&Bar ή πολύ ωραίο καφέ Biro Kafeterija στο και περπάτησε την κεντρική και πολύβουη οδό Οbrenoviceva εκεί όπου θα βρεις πολλά μαγαζιά για να κάνεις τα ψώνια σου, να πιεις καφέ ή και να φας.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για καφέ είναι επίσης το Vinyl Cafe, είναι γεμάτο βινύλια, βρίσκεται σε όροφο και μπορείς να θαυμάσεις την πόλη από το μπαλκονάκι αλλά και το Tramvaj Cafe του οποίου το εσωτερικό μοιάζει με βαγόνι τρένου!

Eκεί βρίσκεται επίσης και το πολύ ιδιαίτερο στενό που ονομάζεται και Kazandžijsko sokače, διότι παλιά υπήρχαν εργαστήρια που κατασκεύαζαν καζάνια. Τώρα στο συγκεκριμένο στενό μπορείς να βρεις μερικά από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια της πόλης!

Eνδιαφέρον αν και πολύ μικρό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νις. Μπορείς να το δεις όλο σε λιγότερο από έαν τέταρτο αλλά αξίζει μια επίσκεψη απλά και μόνο για την ενίσχυσή του.

Από την Πλατεία Milan μπορείς να πάρεις ένα λεωφορείο και μόλις με 0.80 cents να φτάσεις σε ένα πολύ γνωστό αξιοθέατο της πόλης, το Ćele Kula.

Ο Πύργος του Κρανίου (Ćele Kula) είναι ένα μοναδικό μνημείο στον κόσμο, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Είναι ένας πύργος από ανθρώπινα κρανία, που χτίστηκε μετά τη μάχη για την απελευθέρωση της Νις το 1809. Αυτό το φρικτό μνημείο χτίστηκε ως προειδοποίηση σε όποιον ξεσηκώνεται εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά υπήρχαν 952 κρανία ενσωματωμένα στον πύργο, σήμερα έχουν απομείνει 59 κρανία και εξακολουθούν να απεικονίζουν όλη τη φρίκη του αρχικού πύργου.

Λίγο πιο έξω από την πόλη υπάρχει επίσης , το  στρατόπεδο συγκέντρωσης «Crveni krst» (Ερυθρός Σταυρός) ήταν το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο που ιδρύθηκε στα Βαλκάνια από την Γκεστάπο το 1941 και απελευθερώθηκε από τους αντάρτες στις 14 Οκτωβρίου 1944. Εάν είσαι λάτρης της ιστορίας αξίζει μια επίσκεψη.

Περί φαγητού

Το φαγητό στην Σερβία είναι μια εμπειρία από μόνο του. Γεύσεις πολλές και ιδιαίτερες, αρκετές πολύ κοντά στις δικές μας!

Αρχικά δεν πρέπει να φύγεις από την Νις χωρίς να έχεις δοκιμάσεις τα παραδοσιακά burek, πίτες με γέμιση τυριού ή κρέατος, δημοφιλές έδεσμα μεταξύ Βαλκανίων και Τουρκίας. Θα τα βρεις κυριολεκτικά παντού.

Για παραδοσιακές σέρβικες γεύσεις σου προτείνω το Κafana Meze. Υπέροχο φαγητό και πολύ καλές τιμές. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις sarma, το παραδοσιακό τους πιάτο. Είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο ή φύλλα σταφυλιών. Άλλο πολύ κλασσικό πιάτο, το Ćevapi. Μικρά κεμπάπ με χοιρινό, αρνί και βόειο κρέας.

Enjoy!

Εβίτα