Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε συνδέσει το καλοκαίρι με τα νησιά μας και το φθινόπωρο με την ύπαιθρο και τα βουνά μας, και μόνο ελάχιστοι από εμάς τολμάμε να αλλάξουμε αυτήν τη σειρά. Σίγουρα, δεν είναι όλα τα νησιά κατάλληλα για μια φθινοπωρινή περιπλάνηση, κάποια από αυτά κυριολεκτικά ερημώνουν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (αν και ορισμένες ρομαντικές ψυχές θα εντοπίσουν ακόμα και τότε την ομορφιά του τόπου) ωστόσο θα έρθω να δηλώσω ρητά και κατηγορηματικά ότι η Κέρκυρα δεν συγκαταλέγεται σε αυτά. Άρα, στην ερώτηση, αν αξίζει ένα ταξίδι το φθινόπωρο στην Κέρκυρα, η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΝΑΙ.

Σίγουρα θα υπάρξει κόσμος που δεν θα συμφωνήσει στην προκείμενη πρόταση, μια μουντή συννεφιασμένη ημέρα δεν τους ταιριάζει στην εικόνα ενός νησιού, όμως ευτυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού θεωρούν πως η Κέρκυρα θα μπορούσε να είναι όχι μόνο ένας υπέροχος φθινοπωρινός αλλά και ένας ολοχρονικός προορισμός διότι η μαγεία της Κέρκυρας δεν χάνεται με την αναχώρηση του τελευταίου καλοκαιρινού charter. Eν αντιθέσει, αλλάζει μορφή.

Για τους λάτρεις της ηρεμίας

Η Κέρκυρα μετά τον Σεπτέμβριο επανέρχεται στους πιο “φυσιολογικούς” ρυθμούς της, το περπάτημα στην Παλιά Πόλη σταματά να είναι ένα αγώνισμα αποφυγής μετωπικής σύγκρουσης με κάποιον από τους πολλούς τουρίστες, οι δρόμοι ηρεμούν και γενικά επανέρχεται η ζωή στο νησί όπως πραγματικά είναι. Μέσα σε αυτή την ηρεμία ο επισκέπτης μπορεί πραγματικά να νιώσει την ενέργεια του νησιού, να το απολαύσει με όλες του τις ομορφιές αλλά και ζήσει τους ντόπιους χωρίς την “παράνοια” της καλοκαιρινής βαβούρας.

Για τους λάτρεις της θάλασσας και του αιώνιου καλοκαιριού

Και όμως ναι, αγαπημένοι φίλοι, οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε τις βουτιές μας και τον Σεπτέμβρη αλλά και τον Οκτώβριο μιας και οι θερμοκρασίες συνήθως είναι ακόμα υψηλές. Οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες από κόσμο, τα περισσότερα beach bar έχουν κλείσει και η ηρεμία έχει επανέλθει στο νησί. Δεν υπάρχει πιο όμορφη εποχή για να εξερευνήσει κανείς τις παραλίες του νησιού και να τις απολαύσει στην απόλυτη φυσική ομορφιά τους.

Τώρα επειδή η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση και η Κέρκυρα φημίζεται για τις μεγάλες και άστατες περιόδους φθινοπωρινής βροχής, κράτησε στο νου σου και αυτή την περίπτωση και μια ομπρέλα. Το σκηνικό αλλάζει από την παραλία σε βρεγμένα καντούνια με ζεστό καφέ. Έχει και αυτό την ομορφιά του.

👉 Δες εδώ μερικές προτάσεις για καφέ και brunch στην πόλη της Κέρκυρας

Η πόλη της Κέρκυρας στα καλύτερα της

Προσωπικά θεωρώ ότι τα φθινοπωρινά χρώματα με τα οποία ντύνεται η Κέρκυρα μετά τον Σεπτέμβριο αναδεικνύουν στο έπακρο την ιταλική γοητεία της. Η Πλατεία Σπιανάδα γίνεται ένας καμβάς αποχρώσεων, ιδανικό μέρος για βόλτες με ένα ζεστό καφέ στο χέρι, τα καντούνια, ήρεμα πια, χωρίς τους επισκέπτες σε προσκαλούν για ατελείωτη περιπλάνηση.

👉 Μια φωτογραφική βόλτα στην Παλιά Πόλη

Μπορείς να εξερευνήσεις τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, όπως το Ασιατικής Τέχνης, το Αρχαιολογικό, το Casa Parlante και να καταλήξεις αυτή την φορά στην Πλατεία Λιστόν και να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί as you watch the world go by.

Ανακάλυψε όλα τα χαριτωμένα μικρά καφέ που βρίσκονται στα καντούνια και πιες κάτι ζεστό μαζί με τους ντόπιους, όσο ακούς τις ιστορίες τους.

👉 Κρυμμένα καφέ στην πόλη της Κέρκυρας

Εάν είσαι λάτρης του βιβλίου, θα χαρείς να μάθεις πως στην πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, το οποίο διαθέτει και μια υπέροχη, γραφική αυλή στην οποία μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου όσο χάνεσαι στις σελίδες του καινούριου σου βιβλίου.

👉 Πλούς. Ανακάλυψε το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο της Κέρκυρας

Ήρθε η ώρα να λάμψουν τα χωριά μας

Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όλα τα υπέροχα χωριά της Κέρκυρας παραγκωνίζονται από τις παραλίες μας και όχι άδικα. Η ακόμα πιο μεγάλη αλήθεια είναι όμως πως το νησί διαθέτει μερικά υπέροχα και άκρως γραφικά χωριά που περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Θα σου αναφέρω ενδεικτικά μερικά που αξίζουν!

Πέλεκας

Χτισμένο πάνω σε ένα λόφο, 15 χλμ. μόλις από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό του Πέλεκα. Στην μικρή του πλατεία, μπορείς να πιείς το καφέ σου το πρωί και να εξερευνήσεις τα χρωματιστά σπιτάκια που κρύβονται στα απο πάνω στενά ή το βράδυ να απολαύσεις σε χαλαρούς ρυθμούς το κοκτέιλ σου. Αν θες να θαυμάσεις μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού όπως η Γλυφάδα ή ο Κοντογυαλός είναι μόνο μερικά λεπτά μακριά. Στο Πέλεκα και πιο συγκεκριμένα στο Παρατηρητήριο του Κάιζερ (ή αλλιώς και Θρόνος του Κάιζερ), θα παρακολουθήσεις επίσης ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασίλεματα του νησιού.

Σωκράκι

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κέρκυρας , το χρωματιστό Σωκράκι βρίσκεται 23 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης. Πρωτοεμφανίζεται ιστορικά το 1343. Έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα, με ωραία πλακόστρωτα καντούνια, ελαιοτριβεία,  δύο πανέμορφες πλατειούλες, παραδοσιακά καφενεία και φυσικά εντυπωσιακές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Στην πλατεία του χωριού θα βρεις το Emily’s Cafe και το καφέ Cherry , δυο παραδοσιακά καφενεία που σε περιμένουν για να σε ξεδιψάσουν αλλά και το Καφεπαντοπωλείο ο Βάρζας , για μια δροσερή τσιτσιμπύρα και πιάτα ημέρας.

Αργυράδες

Οι Αργυράδες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής και ιστορικής πλευράς και για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1977. Ένα από τα ιστορικότερα χωριά του νησιού που οι ρίζες του βρίσκονται σε πολλά χρόνια πριν από το 1549, βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης και είναι ίσως από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του νησιού στα οποία μπορείς να περιπλανηθείς στα στενά καντούνια του.

Ένα όμορφο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου , οπού μπορείς να απολαύσεις την εκπληκτική θέα όλου του χωριού αλλά και του Ιονίου.

Παλιά Περίθεια

Το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας , βρίσκεται σε υψόμετρο 440 μέτρων. Διαθέτει 130 σπίτια εξαιρετικής ενετικής αρχιτεκτονικής και 8 μοναδικές εκκλησίες περιμετρικά. Για τους Κερκυραίους, είναι αγαπημένος κυριακάτικος προορισμός, είτε για βόλτα είτε για φαγητό ακόμα και αν απέχει από το κέντρο της πόλης περίπου 1 ώρα.

Πεζοπορίες και εξερευνήσεις στην φύση

Τι θα έλεγες να εξερευνήσεις και τα μοναδικά και τόσο ποικίλα τοπία του νησιού μας διασχίζοντας το νησί από Βορρά μέχρι το Νότο, μέσω μιας μεγάλης περιπατητικής διαδρομής, το Corfu Trail;

Από τις απέραντες παραλίες και τους αμμόλοφους στα νότια του νησιού, μέσα από τους ελαιώνες της μέσης Κέρκυρας, μέχρι τα τραχιά φαράγγια στα βόρεια, το Corfu Trail αποκαλύπτει έναν νησιωτικό παράδεισο ιδανικό για περιπατητές και λάτρεις της φύσης, μια πεζοπορική διαδρομή πλέον από τις πιο πολυσύχναστες και διάσημες εντός Ελλάδας. Διαθέτει προσεγμένη σήμανση σε όλο το μήκος των 200 χιλιομέτρων και είναι μέτριας δυσκολίας. Η διαδρομή χαρίζει απλόχερα συγκλονιστικές εικόνες του νησιού και διασχίζει πολλά υπέροχα χωριά ιδανική δραστηριότητα δηλαδή αν βρεθείς στο νησί μας τους φθινοπωρινούς μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες δες τον σχετικο σύνδεσμο: The Corfu Trail

Nαι μια επίσκεψη στην Κέρκυρα το φθινόπωρο δεν είναι για όλους. Όσοι όμως θέλετε να δείτε ένα νησί σε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή του, είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε και αυτή!

Εβίτα