Φρανκφούρτη.

Δεν είναι η πρώτη πόλη που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι να επισκεφθείς τη Γερμανία. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικός προορισμός και δεν θα τον έλεγα και ρομαντικό επίσης. Όταν όμως , ο άντρας σου έχει συγγενείς εκεί που μπορούν να σε φιλοξενήσουν και βρίσκεις και φθηνά ειστήρια , πώς μπορείς να απαρνηθείς την ιδέα να γνωρίσεις μια νέα πόλη σε μια νέα χώρα; Έτσι ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη Φρανκφούρτη!

Έτσι τον Ιανουάριο του 2016 , λίγο πρίν τα γενέθλιά μου , πετούσαμε απο Θεσσαλονίκη πρός το αεροδρόμιο Hann της Φρανκφούρτης , με εισητήριο των 19 ευρώ! ΠΡΟΣΟΧΗ: Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ΔΕΝ είναι το κεντρικό της Φρανκφούρτης , το οποίο είναι και ενα από τα μεγαλύτερα στο κόσμο, αλλά βρίσκεται μια ωρα έξω από το κέντρο. Φυσικά συνδέεται με το κέντρο με συνεχόμενα δρομολόγια λεωφορείων.

Δείτε περισσότερα εδώ https://www.hahn-airport.de

frankfurt-oldtown

H Φρανκφούρτη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας , μια μεγαλούπολη γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μια οι ατελείωτοι ουρανοξύστες , οι αμέτρητες τράπεζες ( κάποιοι την ονομάζουν και ”Bankfurt” ,με το σήμα του ευρώ να δεσπόζει καταμεσής της πόλης και από την άλλη μια πόλη με πλούσια μεσαιωνική ιστορία , όμορφη αισθητική και πάρα πολλά μουσεία.

 

Frankfurt-am main

Λίγα λόγια για τη Φρανκφούρτη

Την επόμενη μέρα και μετά απο ένα καλό πρωινό ( φυσικά με πολλά λουκάνικα φρανκφούρτης) , ντυθήκαμε σαν τα κρεμμύδια και ξεχυθήκαμε στη πόλη! Ήμουν αρκετά περίεργη ως πρός το τι θα συναντούσα , αν θα έβλεπα μόνο τράπεζες και χαρτοφύλακες ή αν η πόλη αυτή θα με κατάφερνε να την συμπαθήσω.

Ο κεντρικός σταθμός του μετρό βρίσκεται στο κεντρικότερο εμπορικό πεζόδρομο της Φρανκφούρτης ( Zeil ), γεμάτο μαγαζιά μήκους 1,2 χλμ .Κάθε Σάββατο ο δρόμος αυτός πλυμμηρίζει με κόσμο ο οποίος κάνει τα ψώνια του ή απλά πίνει το καφέ του . Μετά απο μερικές ώρες που περπατήσαμε και μπήκαμε στα εμπορικά , μπορώ να πώ οτι απλά δεν ήθελα να ξαναδώ ρούχα και κυλιόμενες σκάλες για πολύ καιρό!

zeil-frankfurt
Zeil

Μια από τις πολύ όμορφες στιγμές του ταξιδιού ήταν όταν ανεβήκαμε στην ταράτσα ενός εμπορικού και μπορέσαμε να δούμε όλη της θέα της πόλης!

frankfurt

Η θέα από την κορυφή.

Αξιοθέατα

Μετά απο μια μικρή περιπλάνηση στα μαγαζιά και λίγα ψώνια αναζητήσαμε το καθεδρικό ναό του Αγ. Βαρθολομαίου. Ο συγκεκριμένος ναός ο χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και από το 1562 μέχρι το 1792 σε αυτό το ναό στεφόταν οι αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Γερμανίας . Με τους βομβαρδισμούς του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου δυστυχώς γκρεμίστηκε ολόκληρος , αλλά ξαναχτίστηκε στην αρχική του μορφή. Ένα όμορφο κτίριο , ίσως από τα πιο ιδιαίτερα που θα συναντήσεις στη πόλη.

Μια μοναδική , μικρή όαση γερμανικής ομορφιάς , την βρήκαμε στη πλατεία αυτή , οπού βρίσκεται το κτίριο του Δημαρχείου απο το 1405 , το συντριβάνι και τα κουκλίστικα σπιτάκια απο το 15ο αιώνα. Καθίσαμε σε μια καφετέρια , παραγγήλαμε δυο μπύρες και μερικά λουκανικάκια , σκεπαστήκαμε με τις κουβέρτες που μας έδωσαν και απολαύσαμε τη θέα.

frankfurt-aksiotheata

Και κάπως έτσι καταλήξαμε στο ποταμό Main o οποίος συνδέεται με την απέναντι όχθη με την επιβλητική γέφυρα Eiserner Steg , έργο του 1869, την οποία κοσμούν φυσικά πολλές κλειδαριές αλλά και μια επιγραφή στα ελληνικά.  Συγκεκριμένα, αναγράφει τους στίχους από την Οδύσσεια του Ομήρου ” ΠΛΕΟΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΑΠ ΑΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ”  που σημαίνει  Πλέοντας μέσα στο μελανό πέλαγος με αλλόγλωσσους ανθρώπους. Η επίσημη εκδοχή , ως προς το γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη έκφραση είναι επειδή η γέφυρα ένωνε δυο διαφορετικές μεριές της Φρανκφούρτης πάνω από σκούρα νερά.  Αρκετά εύστοχη βέβαια , αν αναλογιστεί κανείς ότι η πόλη αυτή φιλοξενεί 180 διαφορετικές εθνικότητες!

frankurt-river

Τις τελευταίες δύο μέρες αποφασίσαμε να τις αφιερώσουμε σε μουσεία και δραστηριότητες.΄Η Φρανκφούρτη είναι η πόλη των 60 μουσείων και δεν μιλάμε για ό,τι και ό,τι μουσεία.

Διάβασε εδώ περισσότερα για τα μουσεία. / 5+1 Μουσεία της Φρανκφούρτης που πρέπει να επισκεφθείς!

Η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας , μας βρήκε στο αμάξι για την γειτονική Χαυδελβέργη , η οποία βρίσκεται στη μία ώρα απόσταση και είναι μια πραγματικά πανέμορφη κωμόπολη , δείγμα αληθινής γερμανικής αισθητικής και γεμάτη με κόσμο και ζωή! Η συγκεκριμένη πόλη θα μείνει πάντα στη καρδιά μου , ως η πρώτη πόλη που γιόρτασα τα γενεθλια μου εκτός Ελλάδος και αποφάσισα αν μπορώ να το κάνω κάθε χρόνο έκτοτε!

Day Trip To Heidelberg , Germany/ Ημερήσια Εκδρομή στη Χαυδελβέργη!


Και κάπως έτσι , το ταξίδι μας είχε φτάσει στο τέλος του. Οι πέντε μέρες που είχαμε επιλέξει να μείνουμε , τελικά αποδείχτηκαν ιδανικές μαζί με την ημερήσια εκδρομή μας αλλιώς ακόμα και τρείς μέρες είναι ό,τι πρέπει. Αν θα ξαναπήγαινα ; Νομίζω πως όχι , δεν νιώθω ότι υπάρχει κάτι αλλό που μπορώ να δω ούτε έκανε αυτό το ιδιαίτερο κλικ στη καρδιά μου. Αν μου άρεσε  ; Σαφώς και ναι , πιστεύω ότι κάθε πόλη έχει την ομορφιά της , άλλη σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλη σε μικρότερο , σε κάποιες πόλεις ίσως πρέπει να ψάξεις καλά για να την ανακαλύψεις. Η Φρανκφούρτη είναι μια απ αυτές.

Κάνε μια στάση στη Φρανκφούρτη ντε!

Evita.