Ή αλλιώς Μπουρμπουτσκό!

Βρίσκεται σε χαράδρα ανάμεσα στο Βόιο, το Σμόλικα της Πίνδου και τις Αρένες Γράμμου , χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρων . Διοικητικά ανήκει στο Νομό Καστοριάς , στο δήμο Νεστορίου και στις μέρες μας οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι μόλις 120 . Toυς καλοκαιρινούς μήνες , ο αριθμός αυτός μεγαλώνει καθώς επιστρέφουν οι Επταχωρίτες αυτοί που μένουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ακόμα και στο εξωτερικό , και το χωριό παίρνει ξανά ζωή. Να λοιπόν τι είδα στο Επταχώρι Καστοριάς!

Το πώς βρέθηκα εγώ εκεί είναι μέρος μια αρκετά περίεργης αλληλουχίας γεγονότων όμως με το που κατέβηκα από το αυτοκίνητο και περπάτησα στα στενά του χωριού , ένιωσα αμέσως πως είναι από εκείνα τα μέρη που τα διακρίνει μια ιστορικότητα  .Πως δεν είναι άλλο ένα απλό ορεινό χωριό της Ηπείρου.

Το Επταχώρι ανά τα χρόνια

Όμορφες λεπτομέρειες του χωριού

To Eπταχώρι , όπως δηλώνει και το όνομα του άλλωστε , δημιουργήθηκε από συνέννωση μικρότερων χωριών , περίπου το 16ο αιώνα ,  τα οποία υπό το φόβο των τουρκοαλβανικών εισβολών , ενώθηκαν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς επιδρομές και λεηλασίες. Η παλαιότερη αναφορά που υπάρχει στο χωριό , είναι περίπου το 1530 με το όνομα Βουρβουτσικό.

Κατάφερε να επιβιώσει από τη Τουρκοκρατία και υπήρξε σταθμός στον αγώνα κατά των Γερμανών το 1944 , Απόδειξη οι προτομές που στέκουν αγέρωχες σε εμφανές σημείο του χωριού , για να θυμίζουν για πάντα τις εξέχουσες προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την ιστορία μας.

ήρωες-του-40-στο-Επταχώρι

Στη μέση ο Συνταγματάρχης Δαβάκης , ανάμεσα στον Δημήτριο Μισύρη (αριστερά) και Αλέξανδρο Διάκο (δεξιά). Δίπλα στο Μισύρη ο Ελευθέριος Ντάσκας. Στα άκρα οι Επταχωρίτες Σωτήριος Μήλιος (αριστερά) και Ιωάννης Δήμου (δεξιά)

«Όταν λέμε εποποιία της Πίνδου, αυτόν εννοούμε. Τ΄όνομά του, η μορφή του, τα έξαλλα μάτια του, η θεία του τρέλα, έρχονται αμέσως στο νου μας. Η έδρα του ξακουστού Αποσπάσματός του, το Επταχώρι, θα μείνει αθάνατο στην Ελληνική, αλλά και στην Παγκόσμια Ιστορία.» Σπύρος Μελάς

Ο Συνταγματάρχης Δαβάκης αγάπησε και αγαπήθηκε από το χωριό και γι’ αυτό και η κεντρική πλατεία αργότερα , πήρε το όνομα του.

Στην κεντρική πλατεία , θα βρείτε το Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο , που πλέον φιλοξενεί περί τις 6.200 φωτογραφίες σχετικά με το Επταχώρι , όλες ευγενική δωρεά Επταχωριτών από όλες τις μεριές της υφήλιου. Το κτίριο είναι δωρεά της οικογένειας Τζημόπουλου στην κοινότητα το 2005 . Μπορείτε να το επισκεφθείτε κατόπιν συννενόησης καθότι δεν είναι ανοιχτό σε μόνιμη βάση.

Τριγυρνώντας στο Επταχώρι Καστοριάς θα αντικρύσετε πολλές όμορφες εικόνες.

Εβίτα.

Οι ιστορικές πληροφορίες έχουν παρθεί απο το επίσημο site του Επταχωρίου http://www.eptahori.gr/

Δείτε και το σχετικό βίντεο :