Αποτελεί το σταυροδρόμι όπου συναντάται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία. Στην Κοζάνη αξίζει να κάνεις ένα πέρασμα, μιας και κρύβει τις ομορφιές της και ας είναι μια κλασσική πόλη απο τσιμέντο, όπως πολλές άλλες. Πάμε να κάνουμε μια βόλτα στην Κοζάνη;

Στα 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Κοζάνη βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πολυφύτου στον Αλιάκμονα ποταμό. Τη λίμνη διασχίζει μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες στη χώρα μας, η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, με μήκος 1.372 μέτρα! Εκεί σου προτείνω να κάνεις μια στάση για καφέ στον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης με θέα στη λίμνη και το χωριό Νεράϊδα.

Διάβασε και αυτό: Top φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Τί να δείς στην Κοζάνη
Το Ιστορικό Κέντρο

Ξεκίνα την επίσκεψη σου με μια βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο της Κοζάνης. Θα εντοπίσεις πολλά πανέμορφα αναστηλωμένα αρχοντικά, νεοκλασικά και πεζόδρομους. Σύμβολο της πόλης ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος το 1664 με το εντυπωσιακό καμπαναριό του.

👉 Στάση για καφέ:

Στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Eρμιόνιο, μπορείτε να πιείτε έναν καλό καφέ και να απολαύσετε την θέα της πόλης. Θα ξεχωρίσετε το κτίριο απο μακριά καθώς ξεχωρίζει αρχιτεκτονικά απο την υπόλοιπη εικόνα της πόλης. Χτίστηκε το 1931-32 για ξενοδοχειακή χρήση και είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής στην Κοζάνη, με επιρροές απο την Θεσσαλονίκη ή και το εξωτερικό. Το εσωτερικό του είναι άκρως εντυπωσιακό.

Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη

Η βόλτα μας στην Κοζάνη συνεχίζεται. Για τους λάτρεις του βιβλίου αλλά και της Ιστορίας, η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι ένα απόλυτο must. Αρχικά εντυπωσιάζει αρχιτεκτονικά (θυμίζει περισσότερο μια βιβλιοθήκη που θα συναντούσαμε σε κάποια πόλη του εξωτερικού) ωστόσο, η high tech εμφάνιση της συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο με την τεράστια ιστορικότητα της. Συγκαταλέγεται άλλωστε στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.

Η ιστορία της βιβλιοθήκης ξεκινά το 17ο αιώνα όταν η πόλη της Κοζάνης, λόγω της θέσης της, εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Οι Κοζανίτες πάροικοι, λόγιοι και έμποροι ιδρύουν σχολείο οργανώνουν σχολική βιβλιοθήκη  στην πατρίδα τους, που εξελίχθηκε μετά από πολλές περιπέτειες και αλλαγές στη σημερινή δημοτική βιβλιοθήκη.

Δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης. Στο υπόγειο του δεύτερου θα βρείτε και ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

👉 Στάση για φαγητό:

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε το Strada Μουράτη 4, Κοζάνη 501 00 Ελλάδα για κλασσικές μεσογειακές γεύσεις. Aprooved!

Παραδοσιακά έθιμα στην Κοζάνη

Τις Απόκριες η Κοζάνη μεταμφιέζεται… στον απόλυτο προορισμό για παραδοσιακό γλέντι μέχρι τελικής πτώσης! Από την Τσικνοπέμπτη όλη η Κοζάνη γιορτάζει! Η πόλη κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς και προσελκύει πλήθος επισκεπτών, που επιθυμούν να ζήσουν τα τοπικά έθιμα από κοντά.

Κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια στην Κοζάνη αναβιώνει το έθιμο των Μωμόγερων, ένα λαϊκό δρώμενο με ρίζες αρχαιοελληνικές. Το καρναβαλικό αυτό δρώμενο έχει ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco και τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης.

Εκδρομή στο Βελβεντό

Μόλις τελειώσεις με την βόλτα σου στην Κοζάνη, τί θα έλεγες για μια εκδρομή; Μια υπέροχη εξόρμηση απο την Κοζάνη είναι το παραδοσιακό χωριό Βελβεντό. Ο οικισμός, με διατηρητέα κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στο ιστορικό κέντρο του, παρουσίασε οικονομική και πνευματική άνθηση στα χρόνια της Tουρκοκρατίας. Μπορείτε να τριγυρίσετε τα υπέροχα στενά του και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο για να μάθετε περισσότερα για το μέρος. Περπατήστε και στην υπέροχη φύση στο «Σκεπασμένο», με καταρράκτη, λιμνούλες, δάσος από πλατάνια και γραφικά μονοπάτια.

Να περάσετε όμορφα

Εβίτα