Το καλοκαίρι σιγά σιγά φτάνει στο τέλος του, oι θερμοκρασίες πέφτουν και το φθινόπωρο κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του. Για όλους εμάς που ψάχνουμε αφορμή να ταξιδέψουμε, ποια καλύτερη από το να δούμε την Ελλάδα μας ντυμένη σε φθινοπωρινές αποχρώσεις; Αν ψάχνεις έμπνευση, ορίστε λοιπόν οι αγαπημένοι μου φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ελλάδα, για μια γρήγορη απόδραση!

Ιωάννινα

Και ποιος δεν αγαπάει την πόλη αυτή που τόσο όμορφα την αγκαλιάζει η λίμνη Παμβώτιδα; Μια από τις αγαπημένες μου πόλεις εντός Ελλάδας, την οποία έχω επισκεφθεί πάνω από 5 φορές και ποτέ δεν την βαριέμαι. Εκεί θα βρεις ζωντάνια, πολύ καλό φαγητό και φυσικά μια λίμνη που ανάλογα τις εποχές προσδίδει διαφορετική ομορφιά στην ήδη ρομαντική πόλη.

Κάνε μια βαρκάδα μέχρι το νησάκι του Αλή Πασά, δοκίμασε εξαιρετικό φαγητό στη Μυσταγωγία, χάσου στη παραδοσιακή γειτονιά μέσα στη Καστροπολιτεία και πιες ενα καφέ στο ξεχωριστό Arte Povera. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς και το Σπήλαιο του Περάματος.

👉 Διάβασε περισσότερα στο άρθρο μου: Ιωάννινα. Απόδραση στην πιο ατμοσφαιρική πόλη της Ηπείρου

limni-giannena
Δωδώνη

Ένα μικρό και όμως τόσο γεμάτο ιστορία μέρος. Η Δωδώνη φωλιάζει στις πλαγιές του όρους Ολύτσικα, του Τμάρου ή Τομάρου των αρχαίων γραπτών πηγών, βρίσκεται μόλις 22χλμ νότια των Ιωάννινων, φιλοξενεί τα ερείπια του θρησκευτικού κέντρου και μαντείου του Δία και της Διώνης και είναι από τα μέρη εκείνα που μαγικά και μυστηριωδώς κάποια στιγμή θα σε φωνάξει κοντά του.

Σαν βρεθείς στην Δωδώνη, η επιλογή για την διαμονή σου είναι μια, βρίσκεται στο χωριό Μαντείο και ακούει στο όνομα Mirtali Art Hotel και πίστεψέ με η ιδιοκτήτρια Κατερίνα, θα σε κάνει να το αγαπήσεις τόσο, που θα σκέφτεσαι να ξαναέρθεις μόνο και μόνο για να ζήσεις ξανά την εμπειρία της διαμονής.

Μέτσοβο

Οι φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ελλάδα συνεχίζονται με το μικρό και γραφικό Μέτσοβο. Είναι κλασσικός φθινοπωρινός αλλά και χειμερινός προορισμός της Ηπείρου για όσους αγαπούν τη χαλάρωση και το καλό φαγητό. Χτισμένος αμφιθεατρικά, αυτός ο παραδοσιακός πέτρινος οικισμός παραμένει αναλλοίωτος στο χρόνο, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εικόνες.

Αν το επισκεφθείς φθινόπωρο, μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου στην πλατεία, να επισκεφθείς την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ αλλά και το αρχοντικό του Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και μαζί όλη τη λαογραφική ιστορία του Μετσόβου του 18ου αιώνα .

Οι μυρωδιές θα σου πάρουν τη μύτη από τις πρωινές ώρες, όταν τα κρέατα μπαίνουν στη σούβλα (μια στάση στο είναι απαραίτητη) και φυσικά μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα.

Ζαγοροχώρια

Ένα σύμπλεγμα χωριών μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από τα Ιωάννινα και υπόσχεται να μην αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πέτρινα χωριά, άλλα πιο ήρεμα και άλλα πιο κοσμοπολίτικα, εξαιρετικό φαγητό και ένα αίσθημα θαλπωρής είναι αυτό που θα συναντήσεις και θα ερωτευτείς. Η Χαράδρα του Βίκου το top sight της περιοχής.

Τα χωριά πολλά, εκ των οποίων τα πιο διάσημα η Αρίστη, το Μονοδέντρι,το Τσεπέλοβο, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο αλλά και πολλά ακόμα κρύβουν το καθένα τα δικά του μυστικά. Εφόσον έρθεις με αυτοκίνητο, μην παραλείψεις να τα εξερευνήσεις.

Αν είσαι τύπος χαλαρός, κλείσε ένα ζεστό δωμάτιο και απόλαυσε την ηρεμία του τόπου. Αν είσαι πιο δραστήριος τύπος, στα Ζαγοροχώρια θα βρεις πληθώρα δραστηριοτήτων, από απλές πεζοπορίες στη φύση, μέχρι rafting και ιππασία δίπλα στα ποτάμια.

Tρίκαλα

Ίσως η πιο high tech πόλη της Ελλάδας. Τα Τρίκαλα έχουν τα μάτια στραμμένα στο μέλλον προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες στους πολίτες της δοκιμάζοντας κάθε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διατηρώντας και προωθώντας ωστόσο την τοπική κουλτούρα. Κάνε μια περιήγηση στη παλιά πόλη και βγάλε μια φωτογραφία δίπλα στο ποταμό Ληθαίο που χωρίζει τη πόλη στα δυο, και επισκέψου το Μουσείο του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο.

Στις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα θα βρεις υπέροχα αρχοντικά μιας άλλης εποχής, όμορφα ταβερνάκια, πολύ ζωή και μην παραλείψεις να βρεις τη χαρακτηριστική τοιχογραφία στα Μανάβικα που φιλοτεχνήθηκε από ξένους καλλιτέχνες οι οποίοι απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα μίας παλιάς λαϊκής γειτονιάς.

Μια ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα είναι τουλάχιστον must.

Mετέωρα

Ένα εξωπραγματικό φυσικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς σε περιμένει περίπου 20 χλμ. από τα Τρίκαλα. Ξεκίνησε την ημέρα σου με μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Καλαμπάκα, εξερεύνησε τις μονές που σχεδόν κρέμονται από τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων, και κάνε μερικές κοντινές εκδρομές σε περιοχές όπως το Περτούλι και η Ελάτη.

👉 Διάβασε περισσότερα για τα Μετέωρα, ένα ταξίδι στη γή των Θεών

👉 Διάβασε περισσότερα για μια εκδρομή σε Περτούλι και Ελάτη

Kαστοριά

Άλλη μια πανέμορφη πόλη της Ελλάδας που διαθέτει λίμνη και extra ρομαντικά vibes. Ο λόγος για την Καστοριά, μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά μυστικά που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ξεκίνησε την εξερεύνηση σου, κάνοντας το γύρο της λίμνης Ορεστιάδας, και φυσικά μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Σπήλαιο του Δράκου με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες.

Εξερεύνησε την παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό και κάνε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο. Αν αναζητάς την απόλυτη θέα της πόλης τότε ανέβα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ή συνέχισε ακόμη ψηλότερα μέχρι το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου.

Τip: Κάνε μια εκδρομή μέχρι το χωριό Νεστόριο.

Τελικά εσένα που θα σε βγάλει ο δρόμος;

Εβίτα