Η Πολωνία, για όσους γνωρίζουν είναι μια εκπληκτική χώρα γεμάτη χρώμα και υπέροχο φαγητό. Για όσους δεν γνωρίζουν, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω άλλη μια κουκλίστη πόλη, αυτή τη φορά προς τα δυτικά της χώρας και της πρωτεύουσας Βαρσοβίας. Ένα ταξίδι στο Πόζναν λοιπόν, σε μια ακόμα χρωματιστή πόλη στην Πολωνία που αξίζει να επισκεφθείτε.

Πριν ξεκινήσετε , διαβάστε εδώ για ένα υπέροχο ταξίδι στη Βαρσοβία.

Ιδάνικη διάρκεια επίσκεψης

Μία με δύο μέρες είναι αρκετές για να γνωρίσετε το Πόζναν το οποίο είναι σχετικά μικρό και μαζεμένο. Ιδανικά μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι σας στο Πόζναν με το κοντινό Βρότσουαφ ( Wroclaw).

Πόζναν-ταξίδι
Πώς να φτάσετε εκεί:

Με τρένο απο τη πρωτεύουσα Βαρσοβια σε λιγότερο απο 3 ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου 15 ευρώ και μπορείτε να το κλείσετε online στη κεντρική σελίδα των Πολωνικών Σιδηρόδρομων . Για σας βοηθήσω, στην μπάρα αναζήτησης προορισμού θα πρέπει να βάλετε Poznań Główny. Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στη Πολωνία, είναι εξαιρετικές και τα περισσότερα τρένα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

poznan-trainride-poland
Στο τρένο για Πόζναν

Αεροπορικώς, καθώς το Πόζναν συνδέεται με κάποιες ελληνικές πόλεις. Το αεροδρόμιο βρίσκεται μόλις 5χλμ έξω απο τη πόλη και είναι ένα απο τα παλαιότερα της χώρας παρακαλώ!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης ένας πλήρης οδηγός για τη Κρακοβία

Πού να μείνετε:

Όπως έχω ξαναπεί η Πολωνία είναι ίσως η πιο value for money χώρα της Ευρώπης, καθώς προσφέρει ποιότητα σε τρελά χαμηλές τιμές. Προτιμήστε να μείνετε εντός παλιάς πόλης σε κάποιο διαμέρισμα. Εμες επιλέξαμε το Tey Hostel , στο οποίο βρήκαμε ιδιωτικό δωμάτιο με μπάνιο, σε τιμή κάτω των 30 ευρώ τη βραδιά και σε πολύ βολική τοποθεσία, πάνω ακριβώς στη κεντρική πλατεία.

tey hostel-poznan-poland
Η θέα απο το δωμάτιο μας.
Λίγα λόγια για το Πόζναν

Πέμπτη μεγαλύτερη πόλη πλέον και η απαρχή του πολωνικού κράτους, μιας και θεωρείται η πρώτη πρωτεύουσα της Πολωνίας, κατοικείται απο περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους και κατέχει το τέταρτο πιο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο της χώρας. Το Πόζναν αναπτύσσεται συνεχώς, ενώ η παλιά της πόλη κρατάει ακόμα κάτι παλιό και φθαρμένο, που μου άρεσε ιδιαίτερα.

Μust Do
Τα σπίτια των εμπόρων (Kamieniczki Budnicze)

To ταξίδι σας στο Πόζναν πρέπει να ξεκινήσει με μια φωτογραφία μπροστά απο τα χρωματιστά σπιτάκια στη κεντρική πλατεία! Τα “σπίτια των εμπόρων”, όπως ονομάζονται είναι το σήμα κατατεθέν του Πόζναν και ουσιαστικά είναι μια σειρά με χρωματιστά μακρόστενα σπίτια που αρχικά δημιουργήθηκαν τον 16ο αι από φτωχούς έμπορους. Κάτω απο τις καμάρες παρουσίαζαν το εμπόρευμα τους και αργότερα εκεί δημιουργήθηκαν τα πρώτα μαγαζιά.

Ολόκληρο το τετράγωνο καταστράφηκε κατα τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ξαναχτίστηκε όπως ακριβώς ήταν, με όλες τις αναγεννισιακές του λεπτομέρειες.

Fun Fact: Το πολύπαθο Πόζναν , κάποια στιγμή εκτός των άλλων πλημμύρισε και μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο που είχε φτάσει η στάθμη του νερού, σε ένα συγκεκριμένο κτίριο απέναντι ακριβώς απο τα πολύχρωμα σπιτάκια.

poznan-poland-main square
Τα σπιτάκια των εμπόρων
To Δημαρχείο ( Ratusz)

Koλλητά με τα σπιτάκια των εμπόρων βρίσκεται ένα πραγματικά υπέροχο ανεγεννησιακό κτίριο, το οποίο δεν είναι άλλο απο το Δημαρχείο. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ιδιόμορφο κτίριο καθώς ξεκίνησε μεν να χτίζεται το 1300, ωστόσο διάφορα νέα τμήματα όπως ένας πύργος ή ένας όροφος ακόμα συνέχιζαν να προστίθονται ανα τους αιώνες. Φυσικά υπέστη ζημιές τη περίοδο του ΒΠΠ αλλά αναστηλώθηκε γρήγορα.

Σε κάθε όροφο θα δείτε μια διαφορετική ιστορία, από Πολωνούς βασιλιάδες, μέχρι ήρωες του παρελθόντος αλλά το highlight βρίσκεται στο ρολόι του μεσαίου πύργου. Εκεί, κάθε μεσημέρι πριν τις 12 λαμβάνει μέρος ένα απο τα έθιμα του Πόζναν, και αυτό που εξηγεί γιατί ο τράγος θεωρείται το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Πλήθος κόσμου κάθε μέρα περιμένει το σάλπισμα που θα σημάνει μεσημέρι και τότε στο ρολόι θα δείτε δυο μικρούς ξύλινους τράγους να χτυπάνε δώδεκα φορές τα κέρατα τους. Μην το χάσετε, έχει πλάκα.

Η παλιά πόλη του Πόζναν.

Στο Πόζναν υπάρχουν πολλά όμορφα κτίρια που αξίζει να θαυμάσετε και πολλά στενάκια θα σας βγάλουν σε όμορφες και κάπως παρατημένες γωνιές. Στη κεντρική πλατεία υπάρχουν αρκετά συντριβάνια που μπορείτε επίσης να αφιερώσετε κάποιο χρόνο με ένα pączek (παραδοσιακό γλύκισμα ) στο χέρι.

πόζναν-ταξίδι

Στο ταξίδι σας στο Πόζναν μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό γλυκό κρουασάν του Πόζναν, το επονομαζόμενο “κρουασάν του Αγίου Μαρτίνου” ή αλλιώς Rogal świętomarcińk . Η συνταγή είναι παντεταρισμένη , οπότε το συγκεκριμένο δεν θα το βρείτε αλλού!

Στάση για ζεστή σοκολάτα και γλυκό

Cacao Republica. Άν νιώσατε κουρασμένοι από την εξερεύνηση, σας προτείνω την υπέροχη αυτή chocolaterie, που λατρέψαμε και επιστρέψαμε και δεύτερη φορά για να δοκιμάσουμε και άλλα γλυκά και ζεστές σοκολάτες σε πολλές γεύσεις!

Tip: Kαθίστε στον πάνω όροφο, στα τραπεζάκια κοντά στο παράθυρο με μια ζεστή σοκολάτα στο χέρι και watch the world go by.

Βόλτα στο Πάρκο Cytadela

Ένα πάρκο το οποίο αξίζει να περπατήσετε, βρίσκεται λίγο πιο έξω από την παλιά πόλη και ξεχυλίζει από ιστορία, καθότι δεν ήταν πάντοτε ένα χαρούμενο πάρκο. Περιέχει ένα στρατιωτικό μουσείο, στρατιωτικά νεκροταφεία και τα ερείπια ορισμένων οχυρώσεων, καθότι μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μέρος της οχύρωσης της πόλης. Μετά το τέλος του πολέμου, πολλές πινελιές προστέθηκαν για να το ομορφύνουν και πλέον είναι το σύνηθες μέρος για την απογευματινή βόλτα των ντόπιων.

Μην παραλείψετε να εντοπίσετε ένα ιδιαίτερο “μνημείο” με το όνομα Nierozpoznani (“The Unrecognized Ones”) από την Magdalena Abakanowicz, προς τιμήν όλων αυτών των “αγνώστων” σε εμάς που περπάτησαν εκεί και χάθηκαν στον πόλεμο. Πραγματικά πολύ επιβλητικό.

Το Μουσείο Πολέμου

Για τους λάτρεις της ιστορίας, στη μικροσκοπική πόλη αυτή της Πολωνίας θα βρείτε ένα άκρως ιδιαίτερο μνημείο. Σχεδιασμένο από τους Grażyna Bielska – Kozakiewicz και Mariusz Kozakiewicz, αυτό το τριγωνικό πρίσμα με ακολουθίες αριθμών θυμίζει τους τρεις αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Πόζναν που αποκρυπτογράφησαν τα μηνύματα Enigma κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου: Jerzy Różycki, Marian Rejewski και Henryk Zygalski.

Φωτογραφικό Άλμπουμ από το Πόζναν

Ελπίζω να απολαύσετε το ταξίδι σας στο Πόζναν!

Safe trips!

Evita