Λέξεις με τις οποίες είναι συνυφασμένα τα Μετέωρα στο μυαλό μου; Εξωπραγματικό τοπίο, πνευματικότητα, θέες που κόβουν την ανάσα. Γιατί άργησα τόσο να τα επισκεφθώ, δεν έχω καταλάβει ακόμα αλλά πλέον τον θεωρώ έναν απο τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς στην Ελλάδα, την χώρα αυτή που καταφέρνει να συνδυάζει καταγάλανα νερά αλλά και κορυφές που αγγίζουν τους ουρανούς. Πάμε να κάνουμε ένα ταξίδι στα Μετέωρα, εκεί που η γή συναντά του θεούς.

Βρεθήκαμε στη Καλαμπάκα τον Οκτώβριο του 2020, μετά απο τρεις περίπου ώρες οδικού ταξιδιού απο την Ηγουμενίτσα και με μεγάλες προσδοκίες για τον συγκεκριμένο προορισμό. Είχαμε ακούσει και διαβάσει άλλωστε διθυραμβικά σχόλια για το μοναδικά εξωπραγματικό τοπίο αυτό της χώρας μας, που ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω του θρησκευτικού ρόλου του αλλά και της γεωμορφολογικής ομορφιάς του.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης: Κεφαλλονιά, η βασίλισσα του Ιονίου

Πού θα μείνετε

Οι καλύτερες περιοχές για να επιλέξετε την διαμονή σας είναι η Καλαμπάκα, μια “πύλη εισόδου” προς τα μαγικά Μετέωρα ή το Καστράκι, ένα μικρό χωριό δεξιοτεχνικά κρυμμένο ανάμεσα στα βράχια. Όπου και να επιλέξετε για να μείνετε, σας προτείνω να κλείσετε οπωσδήποτε δωμάτιο με θέα, καθώς είμαι σίγουρη ότι θα την θυμάστε για την υπόλοιπη ζωή σας

Η δική μου πρόταση και πλέον παντοτινή αγάπη ακούει στο όνομα “Kaikis Hotel” και βρίσκεται στην Καλαμπάκα, στους πρόποδες των Μετεώρων. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων και προσφέρει άνετα δωμάτια με θέα στους μαγευτικούς βράχους και πολύ γευστικό πρωινό για το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας σας.

Το ξενοδοχείο μετράει 25 χρόνια λειτουργίας και η οικογένεια των ιδιοκτητών από την πρώτη στιγμή θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν το σπίτι σας, φροντίζοντας την άνετη διαμονή σας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον Covid-19. Mε μεγάλη χαρα θα σας προτείνουν επίσης όμορφες διαστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή και θα σας πακετάρουν και το πρωινό αν χρειαστεί να αναχωρήσετε νωρίς.

Pro tip 👉 Κατεβάστε επίσης στο κινητό σας την εφαρμογή που θα σας λύσει τα χέρια, το Sightseer . Μέσω του app μπορείτε να πλοηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή, να μάθετε τα πάντα σχετικά με την επίσκεψη σας στα Μετέωρα αλλά ακόμα και να μάθετε κρυμμένα spot ενδιαφέροντος.

Τί πρέπει να δείτε
Ξεκινήστε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων στεγάζεται σε ένα άκρως μοντέρνο κτίριο στην οδό Πίνδου και μετράει μόλις λίγα χρόνια λειτουργίας, καθώς πρωτο-άνοιξε τις πόρτες του το 2014 σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια δεξαμενή γνώσεων για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στα αγαπημένα όλων μας μανιτάρια. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ οι ώρες λειτουργίας του ποικίλλουν αναλόγως την εποχή (και τις συνθήκες).

Στην έκθεση θα δείτε μια μεγάλη ποικιλία απο ζώα – κάποια εκ των οποίων κινδυνεύουν με εξαφάνιση- και φυσικά στο Μουσείο Μανιταριών μπορείτε να εξερευνήσετε τις εκατοντάδες ποικιλίες απο τα φυτά της χώρας μας. Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών.

Δείτε περισσότερα στο site του μουσείου

Φύγαμε για Μετέωρα

Τα Μετέωρα λοιπόν είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων βράχων από ψαμμίτη (ιζηματογενές πέτρωμα από κόκκους άμμου), μέσου υψομέτρου 313 μέτρα. Σε μερικούς από τους βράχους έχουν χτιστεί μοναστήρια. Αυτό το μοναστηριακό συγκρότημα λοιπόν είναι το δεύτερο σημαντικότερο της Ελλάδας μετά το Άγιο Όρος. Στο παρελθόν τα μοναστήρια έφταναν τα 24. Σήμερα, λειτουργούν μόνο 6 από αυτά.

Οι έξι μονές που λειτουργούν πλέον είναι οι εξής: οι Ρουσάνου, Αγίου Στεφάνου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και Βαρλαάμ. Ιδανική ημέρα επίσκεψης είναι η Κυριακή, ημέρα κατά την οποία είναι όλα τα μοναστήρια ανοιχτά.

Tip 👉 Για να εισέλθετε στα μοναστήρια, αν είστε γυναίκα πρέπει να φοράτε φούστα (κάτω από το γόνατο), αλλιώς σας δίνουν στην είσοδο ένα είδος “φούστας”.

Εμείς επισκεφθήκαμε 2 από τα μοναστήρια, τα οποία ήταν ανοιχτά και πραγματικά ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Στο νοτιοανατολικό άκρο των βράχων βρίσκεται η γυναικεία μοναστική κοινότητα (από το 1961 μ.Χ) της Ιεράς Μονής του Αγίου Στεφάνου. Επίσης επισκεφθήκαμε και την 2η μεγαλύτερη, η οποία βρίσκεται σε ύψος 370 μέτρων και παρέχει μια μοναδική θέα των Μετεώρων στον επισκέπτη, Βαρλαάμ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις μονές εδώ

Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας φωτογραφικός παράδεισος, οπότε είναι σίγουρο ότι θα αφιερώσετε πολλές ώρες απλά στο να τριγυρνάτε και να θαυμάζετε τα τοπία.

Στάση για φαγητό

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε το εστιατόριο Βάλια Κάλντα, στην Καλαμπάκα. Να δοκιμάσετε το κριθαρώτο μανιταριών οπωσδήποτε (ευχαριστούμε τις Theelstories για την πρόταση).

Δραστηριότητες στην περιοχή των Μετεώρων

Aν είστε λάτρεις της περιπέτειας και των δραστηριοτήτων δίπλα στη φύση, τότε στα Μετέωρα θα βρείτε πολλές επιλογές που θα σας ενθουσιάσουν. Ξεκινώντας από τον καλύτερο τρόπο να γνωρίσετε την περιοχή των Μετεώρων αλλά και την ευκολότερη των επιλογών, την κλασσική και αγαπημένη πεζοπορία. Το περπάτημα ανάμεσα στους τεράστιους βράχους και η εγγύτητα με την φύση είναι ο ιδανικός συνδυασμός που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή.

Δεύτερη επιλογή και στοχευμένη σε γνώστες του αντικειμένου είναι η αναρρίχηση. Ιδανική περίοδος θεωρείται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις καιρικές συνθήκες.

Photo Album:


Kαλά να περάσετε!

Εβίτα