Τον Οκτώβριο του 2020 ο δρόμος μας έβγαλε στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο νομό Τρικάλων. Θέλαμε από καιρό να δούμε από κοντά τα μαγευτικά Μετέωρα και να ζήσουμε τη μαγεία της περιοχής. Αφού περάσαμε δυο ημέρες εξερευνώντας τα Μετέωρα, την Καλαμπάκα και το Καστράκι, μπήκαμε ξανά στο αυτοκίνητο για μια εκδρομή με προορισμό αυτή την φορά τα παραδοσιακά χωριά Περτούλι και Ελάτη.

Διάβασε εδώ για ένα ταξίδι στα Μετέωρα

Η ευρύτερη περιοχή του νομού Τρικάλων είναι μια πραγματική όαση φυσικής ομορφιάς και οι διαδρομές θα σας χαρίσουν απίστευτες εικόνες μέσα στο πράσινο. Θα διασχίσετε απέραντες εκτάσεις πράσινου και θα ανακαλύψετε κρυμμένα πέτρινα γεφυράκια και ποτάμια. Αν αποφασίσετε να μείνετε σε ένα από αυτά τα χωριά, θα απολαύσετε μια χαλαρή διαμονή σε πετρόχτιστους ξενώνες, θα φάτε πεντανόστιμα κρέατα και διαφόρων ειδών μανιτάρια και θα ζήσετε την εμπειρία της θεσσαλικής φιλοξενίας στο έπακρο. Χτισμένα στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα, τα γραφικά αυτά χωριά, αποτελούν σήμερα έναν από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας.

Αν και οι συγκεκριμένοι προορισμοί είναι περισσότερο γνωστοί ως χειμερινά θέρετρα (λόγω και του Χιονοδρομικού Περτουλίου), είχαν ιδιαίτερη ομορφιά ακόμα και στα χρώματα του φθινοπώρου. Ήταν πολύ ήρεμα, γεγονός που φαντάζομαι αλλάζει τον χειμώνα όταν τα χωριά αυτά αποκτούν ζωή και γεμίζουν από λάτρεις των χειμερινών σπορ, πεζοπόρους αλλά και ανθρώπους που αναζητούν έναν παραδοσιακό προορισμό για το Σαββατοκύριακό τους.

Πρώτη στάση: Περτούλι

Από την πόλη των Τρικάλων, θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα να φτάσετε στα χωριά. Η πρώτη μας στάση ήταν το Περτούλι. Μικρό, γραφικό και πολύ ήρεμο. Συναντήσαμε πολλούς όμορφους πετρόχτιστους ξενώνες και κάναμε στάση για έναν καφέ σto απίστευτα cosy “Kαφέ Λυχνάρι”. Αν και μόνο Οκτωβριος, το τζάκι έκαιγε, ωστόσο εμείς επιλέξαμε να απολαύσουμε τον καφέ μας στον “εξωτερικό χώρο”, ο οποίος μας χάριζε φοβερή θέα.

Στάση στους καταρράκτες Παλαιοκαρυάς

Φεύγοντας από το Περτούλι και πριν φτάσουμε στην Ελάτη, κάναμε μια στάση στους πανέμορφους καταρράκτες Παλαιοκαρυάς και το τοξωτό γεφύρι. Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο και αποτελούσε μια πολυσύχναστη διαδρομή εκείνης της εποχής, φυσικά σήμερα δεν χρησιμοποιείται.

Ο ποταμός που περνά από το σημείο είναι ο Παλαιοκαρίτης και αν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας φτάνουμε στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας γραφικός νερόμυλος. Περπατώντας μέχρι το γεφύρι μπορείτε να βγάλετε πανέμορφες φωτογραφίες, μέσα στο πράσινο.

Δεύτερη στάση: Ελάτη

Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος χωριό του νομού Τρικάλων και το πιο γνωστό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και είναι το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο. Αφού περπατήσαμε στο χωριό, όλες οι προτάσεις μας για φαγητό άκουγαν στο όνομα “Τα κανάβια” και όπως καταλάβαμε και εμείς, όχι άδικα. Στο μενού του θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από μανιτάρια, μαγειρεμένα με ιδιαίτερους τρόπους και φρέσκα καλομαγειρεμένα κρέατα.

Καλά να περάσετε!