Γίνεται ένα μικροσκοπικό νησάκι κοντά στην Κέρκυρα να κρύβει μερικά από τα πιο γαλάζια νερά του Ιονίου ενώ παράλληλα να διατηρεί ένα vibe απόλυτης χαλάρωσης, σε απόσταση ούτε μιας ώρας από το διάσημο και πολύβουο νησί των Φαιάκων; Και όμως γίνεται. Βρέθηκα στους Παξούς για 48 ώρες (για 3η φορά παρακαλώ) και είμαι εδώ για να σου δώσω όλα τα tips και τις συμβουλές μου για να περάσεις και εσύ αξέχαστα.

Πώς να φτάσεις στους Παξούς:

Στους Παξούς μπορείς να φτάσεις με δυο τρόπους, με τον πιο βολικό εκ των οποίων, το κλασσικό “δελφίνι”, το οποίο φεύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας σε καθημερινή βάση, αρκετές φορές την ημέρα. Τα δρομολόγια εξαρτώνται από την περίοδο, οπότε καλό θα ήταν να κάνεις την αναζήτηση σου φτάνοντας στην Κέρκυρα, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Ο δεύτερος τρόπος, είναι ένα από τα κλασσικά καράβια της γραμμής το οποίο πηγαίνει αρχικά Ηγουμενίτσα και ύστερα Παξούς.

Για μια πιο γρήγορη επίσκεψη, υπάρχουν επιλογές ημερήσιων εκδρομών από την Κέρκυρα αλλά και απο την Πάργα.

Πού να μείνεις στου Παξούς:

Μα φυσικά στο Γάιο, εκεί που χτυπάει η καρδιά των Παξών. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, και είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά των Παξών και πρωτεύουσα του νησιού. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα πολύχρωμα κτίρια και αρχοντικά αλλά και το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες επιλογές διαμονής, φαγητού – ποτού, αλλά επίσης από εδώ θα πάρεις και τα καραβάκια που θα σε οδηγήσουν στους Αντίπαξους. Όλα με τη σειρά τους όμως.

Στο Γάιο αλλά και σε άλλα χωριά των Παξών θα βρεις βίλες εκπληκτικής ομορφιάς αλλά και προσεγμένα διαμερίσματα, αν θέλεις να κινηθείς σε πιο οικονομικούς ρυθμούς. Γενικά, οι Παξοί είναι ακριβός προορισμός, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και οι πιο budget επιλογές, ειδικά αν επισκεφθείς το νησί off season.

Γάιος

Η πρωτεύουσα του νησιού, με το γραφικό λιμανάκι της και τα πολύχρωμα κτίρια, θα σου κλέψει τη καρδιά με το πρώτο βλέμμα. Ξεκίνα την ημέρα σου στο Libretto με έναν εξαιρετικό καφέ αλλά και ένα εντυπωσιακό yogurt bowl – μεταξύ άλλων- για να πάρεις όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι. Στο συγκεκριμένο μαγαζί μπορείς επίσης και να τελειώσεις την ημέρα σου, παρέα με ένα εκπληκτικό cocktail, just saying.

Μην ξεχάσεις να χαθείς μέσα στα στενά δρομάκια της και να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά της αλλά και να κάνεις και μια επίσκεψη στο Μουσείο Παξών για να μάθεις περισσότερα για την ιστορία αυτού του τόπου. Μεταξύ άλλων, μπορείς να δεις ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς επίσης και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.

Καραβάκι για Αντιπάξους

Ας μην γελιόμαστε, ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις και να εκτιμήσεις τους Παξούς, είναι να έρθεις με το δικό σου σκάφος, ή να νοικιάσεις ένα με την παρέα σου και να ανακαλύψεις όλες τις παραλίες με την ησυχία σου. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα, μπορείς απο το Γάιο να να επιβιβαστείς σε ένα απο τα καραβάκια που αναχωρούν σχεδόν κάθε ώρα και να κάνεις μπάνιο στα πιο γαλάζια νερά των Αντίπαξων.

Την συγκεκριμένη περίοδο, μια από τις παραλίες των Αντιπάξων το Βουτούμι δεν είναι πλέον προσβάσιμο στο κοινό, οπότε τα καραβάκια σε αφήνουν στην εξίσου όμορφη αλλά λόγω της κατάστασης ασφυκτικά γεμάτη παραλία Βρίκα. Εγώ σε προειδοποίησα.

Άλλα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς

Λάκκα: Ακόμα ένα γραφικό λιμανάκι του νησιού, αυτή τη φορά στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στο οποίο μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου αλλά και να επιλέξεις για την διαμονή σου αν θέλεις ακόμα πιο ήρεμες και private διακοπές.

Don’t miss: Averto Paxos

Εάν αναζητάς ένα μέρος στο οποίο να μπορείς να απολαύσεις το πρωινό σου, έναν χαλαρωτικό καφέ ή ένα ξεχωριστό γεύμα, τότε this is the place to be. Βρίσκεται στην περιοχή Μαγαζιά, και μπορείς να το εντάξεις στο πρόγραμμα σου εάν κατευθύνεσαι από Γάιο προς Λάκκα.

Λογγός: Το μικρότερο λιμανάκι του νησιού, απέχει και αυτό μόνο 5 χλμ από τον Γάιο και διαθέτει όμορφα μαγαζιά για φαγητό και καφέ, αλλά και ίσως το καλύτερο μαγαζί για να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας. Αρχικά φτάνοντας, δεσπόζει το κουφάρι του παλιού εργοστασίου του Ανεμογιάννη. Στο, εγκαταλελειμένο πλέον, κτίριο λειτουργούσαν παλαιότερα ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο.

Στο Λογγό βρίσκεται η διάσημη “ταβέρνα Βασίλης” η οποία δεν είναι ακριβώς ταβέρνα αλλά ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι αλλά και το πιο υπέροχο κατάστημα με χειροποίητα αναμνηστικά που ανακαλύψαμε σε ολόκληρο το νησι. Δεν έχει όνομα αλλα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το παλιό εργοστάσιο. Θα με θυμηθείς!

Ηλιοβασίλεμα στον Ερημίτη

Μια από τις πιο ιδιαίτερες τοποθεσίες του νησιού είναι η παραλία του Ερημίτη. Είναι δημιούργημα του σεισμού του 2008 κατά τη διάρκεια του οποίου κομμάτια του βουνού υποχώρησαν και σχημάτισαν την υπέροχη αυτή παραλία με το λευκό βότσαλο. Κοντά στην περιοχή Μαγαζιά, θα βρεις πινακίδες πινακίδες που θα σε κατευθύνουν στον Ερημίτη, έχε στο μυαλό σου όμως ότι ο δρόμος είναι σχετικά κακός και θα πρέπει να κατέβεις και περίπου 300 σκαλιά. Οι εικόνες όμως σίγουρα θα σε αποζημιώσουν.

Αν δεν θέλεις να παρακολουθήσεις το ηλιοβασίλεμα απο την παραλία, υπάρχουν αρκετά viewpoints στην κοντινή περιοχή και φυσικά το πολύ γνωστό εστιατόριο “Ερημίτης” αν θες να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με την συνοδεία ξεχωριστού φαγητού.

Για βουτιά στο Κηπιάδι

Μια ακόμα υπέροχη και ανοργάνωτη παραλία είναι το Κηπιάδι. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με αρκετά εύκολη πρόσβαση και υπέροχα γαλάζια νερά που σχεδόν αγγίζουν τα δέντρα που κατεβαίνουν προς την παραλία.

Άλλες ενδιαφέρουσες παραλίες: Μαρμάρι και Λεβρεχιό

Καλά να περάσεις!

Photo Album