Τον Φεβρουάριο του 2020 έκανα ένα σόλο ταξίδι σε μια χώρα που είχα επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν, την λατρεμένη Σλοβακία. Μετά από ένα 24ωρο στην τόσο ερωτεύσιμη πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, πήρα το τρένο για να γνωρίσω λίγο καλύτερα την επαρχία, την πόλη Πόπραντ και τα βουνά Τάτρα, την μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας που μοιράζεται μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας.

👉 Διάβασε εδώ περισσότερα για το σόλο μου ταξίδι στην Μπρατισλάβα

👉 Δες επίσης φωτογραφίες που θα σε πείσουν να επισκεφθείς την Μπρατισλάβα

Ποια είναι η πόλη Πόπραντ όμως και γιατί την επέλεξα.

Όταν έκανα την έρευνα μου για να βρω μια όμορφη πόλη στην οποία παραθερίζουν οι Σλοβάκοι στις διακοπές τους στα βουνά, το Πόπραντ ήταν μια από τις πιο δημοφιλής επιλογές. Είδα κάποιες φωτογραφίες, είδα αρκετό χρώμα και κάπως έτσι σχεδόν στην τύχη την επέλεξα! Βρίσκεται στη βορειοανατολική Σλοβακία, περίπου 110 χιλιόμετρα από το Κόσιτσε και περίπου 330 χιλιόμετρα από τη Μπρατισλάβα, και για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και τους απανταχού φυσιολάτρες θεωρείται ως η “πύλη” για το Εθνικό Πάρκο High Tatra (Vysoke Tatry).

Τα βουνά Τάτρα περιγράφονται πολλές φορές ως η μικρότερη αλπική οροσειρά της Ευρώπης και είναι γνωστά για τις μεγαλοπρεπείς κορυφές που αγγίζουν τον ουρανό, τις τιρκουάζ ορεινές λίμνες, τους καταρράκτες, τα μοναδικά φυτά, τα σπάνια ζώα όπως ο αίγαγρος (κατσικάκι) ή μαρμότα, και φυσικά εξαιρετικά ο καθαρός αέρας και το περιβάλλον.

Υπάρχουν τρία κύρια μέρη των High Tatras:

Τα Δυτικά Τάτρα
Τα (κεντρικά) Υψηλά Τάτρα
Τα Belianske Tatras

Η διαδρομή με τρένο από την Μπρατισλάβα έως το Πόπραντ, διαρκεί περίπου 4 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 15€ με επιστροφή.

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Γιατί το ταξίδι με τρένο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο

Στην πόλη υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα εκδρομέων, πεζοπόρων, σκιερ, οικογενειών που έχουν έρθει για να περάσουν μερικές μέρες κοντά στη φύση. Ολόκληρη η πόλη διακατέχεται από ένα σχεδόν ρετρό στυλ, με χρωματιστά κτίρια και πολλές φορές με ιδιαίτερες ζωγραφιές πάνω στα μαγαζιά – και όπως παρατήρησα πιο μετά – πολλές φορές μέσα στα ίδια τα μαγαζιά.

Έμεινα σε ένα πολύ μικρό αλλά αρκετά πολυτελές ξενώνα, μέσα στο κέντρο της πόλης και το μονόκλινο δωμάτιο μου κόστισε 30€. Ναι η Σλοβακία στο σύνολο της είναι πολύ οικονομική χώρα. Αφού έκανα μια μικρή βόλτα στην πόλη, ξεχώρισα και έχω να σας προτείνω δυο πολύ ενδιαφέροντα καφέ, αν ο δρόμος σας βγάλει ποτέ προς το Πόπραντ. Μια γενική παρατήρηση είναι ότι όλα τα καφέ που επισκέφθηκα λειτουργούσαν επίσης ως ανθοπωλεία που πουλούσαν ψεύτικα λουλούδια. Όσο περίεργο και να ακούγεται.

Cucraren Domenico: Eννοείται ρετρό, εννοείται παράλληλα και ανθοπωλείο ΟΜΩΣ ο ωραιότερος καφές που ήπια στην περιοχή.

Cat Cafe Club Poprad: Ναι ναι καλά το κατάλαβες, ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος όταν ανακάλυψα στην μικρή αυτή πόλη ένα τρισχαριτωμένο καφέ με γάτες. Mπήκα μέσα, παράγγειλα μια ζεστή σοκολάτα και την απόλαυσα μαζί με τις γάτες του.

Πάρε μια γεύση από τα βουνά Τάτρα

Ένα άψογα λειτουργικό ηλεκτρικό δίκτυο τρένων κινείται στην περιοχή των Tatras και συνδέει το Πόπραντ με τα μικρά χωριουδάκια που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, οπότε σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις αυτά και όχι αυτοκίνητο καθώς σε μερικά από τα χωριά είναι δύσκολη η στάθμευση.

Πόπραντ - Σλοβακία
http://www.vysoketatry.com/mapa/

Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές για διαμονή High Tatras: Štrbské Pleso, Starý Smokovec και Tatranská Lomnica, από την άλλη, αν είσαι παιδί της πόλης μπορείς να μείνεις στο Πόπραντ και να είσαι στα βουνά σε περίπου 30 λεπτά.

Τι μπορείς να κάνεις στα High Tatras;

Εάν βρεθείς στην περιοχή σου προτείνω να κάνεις μια από τις πολλές πεζοπορικές διαδρομές που θα βρεις και το χειμώνα φυσικά να περάσεις αρκετές ώρες στα Χιονοδρομικά Κέντρα τους. Θα βρεις συνολικά 24 χιλιόμετρα πίστες και 60 χιλιόμετρα σκανδιναβικές διαδρομές σκι. Το χιόνι μετατρέπει την περιοχή των Tatras σε μια εντυπωσιακή χειμερινή wonderland οπότε είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις απίστευτο σκι σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο.

Pro tip Μην παραλείψεις να ανέβεις στην πιο όμορφη κορυφή της Σλοβακίας! Τελεφερίκ Lomnický štít: Το ιστορικό τελεφερίκ διαρκεί περίπου 9 λεπτά ανά κατεύθυνση και χωράει 4 άτομα τη φορά. Δεδομένου ότι ένας περιορισμένος αριθμός επισκεπτών μπορεί να φιλοξενηθεί καθημερινά, είναι απαραίτητο να κάνεις κράτηση του εισιτηρίου σου εκ των προτέρων και φυσικά να είσαι έτοιμος για τα 39€ που θα πληρώσεις. Άουτς αλλά αξίζει.

Photo Album:

Kαλά να περάσεις!

Εβίτα.