Ψέματα δεν θα πω, μια ημέρα στη Βιέννη δεν φτάνει για να πεις πως έχεις δει ΟΥΤΕ τα βασικά. Μια ημέρα στη Βιέννη είναι αρκετή μόνο για να πεις ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΡΘΩ και να περάσω τουλάχιστον ένα τριήμερο στην αυτοκρατορική αυτή πρωτεύουσα που μυρίζει ζεστή σοκολάτα και τέχνη, τέχνη, τέχνη. Αλλά εφόσον ο δρόμος μου με έβγαλε για 24 ώρες στην Βιέννη θα σου πω πώς τις αξιοποίησα εγώ!

Αρχικά στη Βιέννη πας με γεμάτο πορτοφόλι. Ναι είναι ακριβούτσικη πόλη ΑΛΛΑ από αυτές τις ακριβές πόλεις που σε αποζημιώνουν καθώς υπάρχει σε όλα ποιότητα και διαθέτει εξαιρετικά βολικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Έμεινα έκπληκτη από το πόσο προσεγμένη και καθαρή ήταν σαν πόλη αλλά και πόσο ασφαλής ένιωθα ακόμα και όταν τριγυρνούσα βράδυ. Ναι καλά μάντεψες, ακόμα μια πόλη στην οποία πήγα solo και πλέον την προτείνω ανεπιφύλακτα, ειδικά σε γυναίκες που αναζητούν ασφαλής προορισμούς.

👉 Δες επίσης: Πώς πήγε το πρώτο μου σόλο ταξίδι

Η Βιέννη είναι μια ιστορική πόλη που βροντοφωνάζει ότι έχει υπάρξει κέντρο διανόησης και πολιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει δώσει στον κόσμο προσωπικότητες όπως ο Μπετόβεν, ο Μότσαρντ, ο Φρόυντ και ο Κλίμτ, μεταξύ άλλων. Εκτός όμως από αυτήν την όψη, η Βιέννη είναι μια πολη ζωντανή, με urban γειτονιές, φοβερή street art και δυνατό nightlife, και φυσικά ένας από τους πιο αγαπημένους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς με markets που μένουν αξέχαστα.

Πώς βρέθηκα εγώ εκεί;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Φλεβάρης του 2020, ελάχιστες μέρες πριν την εμφάνιση του Covid19 στην Ελλάδα και εγώ έκανα αυτό που τελικά θα ήταν το τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό για περίπου 1,5 χρόνο. Ταξίδεψα λοιπόν αρχικά στην γειτονική Σλοβακία για δεύτερη φορά στην αγαπημένη μου Μπρατισλάβα, εξερεύνησα την πόλη Poprad και τα πανέμορφα βουνά Tatra, μιας και ήθελα να δω την Σλοβάκικη επαρχία, και ύστερα πήρα άλλο τρένο για την πρωτεύουσα της Βιέννης. Εκεί θα περνούσα μια ολόκληρη ημέρα μέχρι να αναχωρήσω για την Κέρκυρα.

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Solo στην Μπρατισλάβα, είναι καλή επιλογή;

👉 Φωτογραφίες που θα σε πείσουν να επισκεφθείς την Μπρατισλάβα

Πού έμεινα;

Ταξίδευα σόλο οπότε η προφανής απάντηση είναι σε χόστελ. Το Hostel Ruthensteiner Vienna είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και πιο γνωστά χόστελ της Βιέννης, είναι όμως και θορυβώδες, οπότε αν είσαι άνω των 30 ή γενικώς τύπος που θέλει την ηρεμία του, ίσως να μην είναι η κατάλληλη επιλογή για εσένα. Είναι όμως πολύ ζωντανό, διοργανώνει βραδιές παιχνιδιών και μουσικής, μπορείς να αναλάβεις το μαγείρεμα για όλους τους επισκέπτες και σίγουρα είναι ιδανικό μέρος για να κάνεις πολλές και ενδιαφέρουσες γνωριμίες με άτομα από όλο τον κόσμο.

“Vienna is a handsome, lively city, and pleases me exceedingly.” Frederic Chopin.

9.00 π.μ – Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα free walking tour

Δεν θα σταματήσω ποτέ να το λέω, ότι τα free walking tours, τα οποία διοργανώνονται σε κάθε πόλη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια πρώτη γεύση, να μάθεις πράγματα για την ιστορία του προορισμού σου αλλά και inside tips από τους ξεναγούς. Και φυσικά αν έχεις έρθει σε ένα μέρος για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βλέπεις τα περισσότερα αξιοθέατα και μαθαίνεις και βασικές πληροφορίες.

Το τουρ μας είχε αφετηρία το παλαιότερο δημόσιο πάρκο στη Βιέννη το Stadtpark, σχεδιασμένο στο στυλ των αγγλικών κήπων, το οποίο εκτείνεται σε 28 στρέμματα . Διάσπαρτα σε όλο το πάρκο υπάρχουν αγάλματα διάσημων Βιεννέζων καλλιτεχνών, συγγραφέων και συνθετών, συμπεριλαμβανομένων των Hans Canon, Emil Jakob Schindler, Johann Strauss II κ.α

Επόμενη στάση το Hofburg. ένα πρώην αυτοκρατορικό παλάτι της δυναστείας των Hapsburg το οποίο σήμερα λειτουργεί ως η κατοικία του προέδρου της Αυστρίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης και έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα.

Σημείο κατατεθέν της πόλης είναι φυσικά η Stephansplatz, με τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου αλλά και η στήλη της πανούκλας η οποία θεωρείται μια από τις πιο εκλεκτές και μεγαλοπρεπείς γλυπτικές συνθέσεις της αυστριακής πρωτεύουσας. Βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης, στην οδό Graben.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το Παλάτι Belvedere, το Παλάτι Schönbrunn, το Δημαρχείο (Rathaus) και πραγματικά πολλά, πολλά ακόμα. Αν έχεις χρόνο να επισκεφθείς ένα μουσείο ας είναι το Albertina, ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά μην σε κουράσω με άλλα αξιοθέατα γιατί δεν έχουμε χρόνο! Πάμε να δούμε το επόμενο must do.

12.00 – Δες οπωσδήποτε τη Βιέννη από ψηλά

Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για καφέ ή φαγητό στη Βιέννη σε μαγαζιά που σου προσφέρουν υπέροχες θέες της πόλης. Εγώ προτίμησα το σούπερ stylish Sky Roofgarden, ένα από τα 10 καλύτερα roof top bars της Βιέννης, και απόλαυσα τον καφέ μου με την καλύτερη θέα.

14.00 – Βρες την πιο πολύχρωμη γειτονιά

Πάρε από την Stephensplatz το τραμ D1 και κατευθύνσου προς την γωνία οδών Kegelgasse 34-38 και Löwengasse 41-43 στο 3ο διαμέρισμα της Βιέννης. Εκεί θα βρεις ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και όχι άδικα, εγώ προσωπικά το λάτρεψα καθώς…Yδροχόος. Ο λόγος για το Hundertwasser House, ένα πολύχρωμο και ασυνήθιστο σπίτι, στο οποίο δεν θα μπορείς να βρεις ουτε μια ευθεία γραμμή, θα βρεις όμως πολύ χρώμα αλλά και φυτά.

Κάνε μια επίσκεψη και το Μουσείο Hunderwasser, το 1ο “Πράσινο Μουσείο” της Βιέννης, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι και δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον Hundertwasser και στον πρωτοπόρο αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος .

16.00 – Πιες ζεστή σοκολάτα και δοκίμασε Sachertorte & Apfelstrudel 

Πού; Όλοι θα σου πουν για το πασίγνωστο και άκρως ιστορικό, Cafe Central, εκεί που κάποτε σύχναζαν για τον καθημερινό καφέ τους προσωπικότητες όπως ο Freud και ο Trotsky. Αν όμως είσαι και εσύ σαν και εμένα και δεν αντέχεις τις μεγάλες ουρές όταν δεν έχεις πιει τον πρωινό καφέ σου, θα χαρείς όταν μάθεις ότι η Βιέννη είναι γεμάτη από ιστορικά, ρομαντικά καφέ, που περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Η πρόταση του ξεναγού μας, ακούει στο όνομα Cafe Sperl, βρίσκεται σε μια υπέροχη γειτονιά και δεν θα περιμένεις πάνω από δέκα λεπτά για να μπεις μέσα. Enjoy.

18.00 – Ανακάλυψε την street art της Βιέννης

Και όμως ΝΑΙ, υπάρχει και προσδίδει μια ξεχωριστή νότα σε αυτήν την κατά τ άλλα τόσο καθωσπρέπει πρωτεύουσα. Πολύ γνωστό είναι το “Πέρασμα της street art” – Street Art Passage. Αυτό το τούνελ είναι ένα είδος υπαίθριας έκθεσης τέχνης της Βιέννης στο Museumsquartier, είναι προσβάσιμο από το Breite G και είναι ανοιχτό όλες τις ώρες.

21.00 – Παρακολούθησε μια παράσταση στην Όπερα της Βιέννης

Γίνεται να βρεθείς στη Βιέννη και να μην παρακολουθήσεις μια παράσταση στην ξακουστή της Όπερα; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Για τους Βιεννέζους η Όπερα είναι άλλη μια επιλογή για το Σαββατόβραδο τους. Ναι, υπάρχει dress code και ναι κάποια εισιτήρια είναι αρκετά ακριβά αλλά για όσους δεν έρθουν προετοιμασμένοι, υπάρχει και άλλη λύση. Στην πλαϊνή πλευρά του κτιρίου της Όπερας μιάμιση ώρα πριν την παράσταση, διατίθενται εισιτήρια στην τιμή των 10 ευρώ, δεν υπάρχει κανένα dress code, όμως παρακολουθείς την παράσταση όρθιος και από το ψηλότερο μπαλκόνι, δηλαδή δεν έχεις και την καλύτερη οπτική. Αν αυτό δεν σε χαλάει τότε απόλαυσε την παράστασή σου και μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής σου.

Βιέννη ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα για πάνω από 24 ώρες!

Εβίτα.