Και αν δεν την έχεις ξανακούσει, είναι επειδή γενικά χάνεται κάπου μεταξύ Μιλάνο και λίμνης Iseo, επισκιάζεται από το Μπέργκαμο και από άλλες χαριτωμένες πόλεις της Λομβαρδίας αλλά εγώ την είδα στο χάρτη και μου έκανε ένα κλικ και αποφάσισα να την επισκεφθώ, κατά την διάρκεια του τελευταίου μου σόλο ταξιδιού στην Ιταλία. Πάμε να δούμε τι έκανα 24 ώρες στη Μπρέσια της Ιταλίας και αν αξίζει και εσύ να την επισκεφθείς!

Ψέματα δεν θα πω, στη Μπρέσια δεν θα κάτσεις πάνω απο μία ημέρα, ιδανικά μπορείς να την εντάξεις σε ένα όμορφο roadtrip ή ημερήσια εκδρομή εάν είσαι στην κάπου εκεί κοντά. Στα μισά του δρόμου μεταξύ Μιλάνου και Βερόνας, χρειάζεται περίπου μισή με μια ώρα για να φτάσεις στη Μπρέσια (αναλόγως το τρένο). Η πόλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Lago di Garda – τη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας. Ένας εξαιρετικός προορισμός ημερήσιων εκδρομών από τη Βενετία, τη Μπολόνια και το Τορίνο και μια εξαιρετική βάση για μεγαλύτερες ιταλικές διακοπές, η Μπρέσια είναι εύκολα προσβάσιμη από πολλά μεγάλα αεροδρόμια στη Βόρεια Ιταλία.

Tι κάνεις όμως στη Μπρέσια;
Περπάτησε το ιστορικό κέντρο της Μπρέσια

Η πόλη έχει ένα όμορφο ιστορικό κέντρο όπου πολλές διαφορετικές περίοδοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους. Κατοικημένη από την Εποχή του Χαλκού, η Μπρέσια σήμερα είναι ένα συνονθύλευμα ρωμαϊκών, λομβαρδικών και βενετσιάνικων στοιχείων και ορόσημων. Γυρίζοντας κάθε γωνία στην Μπρέσια θα σου αποκαλύπτονται όμορφες εκπλήξεις και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, μικρά γραφικά cafe και παραδοσιακά μαγαζιά για φαγητό.

Επισκέψου το Santa Giulia Museum

Το μουσειακό συγκρότημα Santa Giulia είναι το λαμπρότερο στολίδι της Μπρέσια. Απίστευτα μεγάλο και με μια τεράστια συλλογή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στην Ιταλία και την Ευρώπη. Στεγάζεται στο πρώην γυναικείο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του San Salvatore, το οποίο ιδρύθηκε το 753 μ.Χ. από τον Desiderius – τον τελευταίο Βασιλιά των Λομβαρδών – και τη σύζυγό του Ansa.

Υπάρχουν τόσα πολλά να δεις που μπορείς εύκολα να περάσεις μισή ή και ολόκληρη μέρα εδώ. Περπατώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσα στο τεράστιο μουσείο, βλέπεις πώς οι διαφορετικές ιστορικές περίοδοι εξελίχθηκαν και αναμειγνύονταν η μία με την άλλη, βρίσκοντας έμπνευση στο παρελθόν και εξαφανίζοντάς την στο όνομα του μέλλοντος.

Oι πλατείες της Μπρέσια

Η Μπρέσια έχει μερικές πραγματικά όμορφες πλατείες που κάποτε ήταν το κέντρο τόσο της θρησκευτικής όσο και της πολιτικής ζωής και σήμερα είναι το place to be για τους ντόπιους. Η κεντρική πλατεία είναι η Piazza Paolo VI, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά κτίρια της Μπρέσια. Ένα από αυτά είναι το Broletto, το παλιό δημόσιο παλάτι και η έδρα των δικαστών της πόλης. Η αυλή είναι πραγματικά υπέροχη, αλλά αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα σου θα είναι σίγουρα τα γκροτέσκα πρόσωπα που διακοσμούν τις πέτρες κάποιων από των κτιρίων.

Η Piazza della Loggia απ την άλλη, η δική μου αγαπημένη, χτίστηκε υπό τους Ενετούς, οι οποίοι κυβέρνησαν τη Μπρέσια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ 1426 και 1796 και ήθελαν να χτίσουν μια νέα πλατεία για να εκφράσουν τη δύναμη της τοπικής κυβέρνησης. Σχεδιάστηκε ακολουθώντας τους κανόνες της Αναγεννησιακής τέλειας συμμετρίας. Είναι γεμάτο με εκπληκτικά κτίρια, όπως ένα αστρονομικό ρολόι παρόμοιο με αυτό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και το υπέροχο Palazzo della Loggia, το οποίο εξακολουθεί να είναι η έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Το κάστρο της Μπρέσια

Το κάστρο κυριολεκτικά κρέμεται από την κορυφή του λόφου Cidneo και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα φρούρια της Βόρειας Ιταλίας. Ανεγέρθηκε τον Μεσαίωνα και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία της πόλης μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, όταν αγοράστηκε από τον τοπικό δήμο και άνοιξε στο κοινό.

Πιες τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ καφέ

To ανακάλυψα τελείως τυχαία αλλά πρέπει να το μοιραστώ μαζί σας! O λόγος για το Cafe Gramci που βρίσκεται μόλις 5 λεπτά με τα πόδια νότια από το κεντρικό Palazzo della Loggia στο κέντρο της Μπρέσια και είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφείς αν είσαι λάτρης του καλού καφέ. Το συγκεκριμένο συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 20 καλύτερα καφέ της Ιταλίας της Barawards 2021, οπότε yey!

Eκδρομή στη λίμνη Iseo

Eάν βρεθείς στη Μπρέσια, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια εκδρομή μέχρι τη λίμνη Iseo, ένα πραγματικό διαμαντάκι που λατρεύουν να επισκέπτονται οι Ιταλοί (όσο οι τουρίστες κατακλύζουν την λίμνη Como). Διάλεξε κάποιο από τα όμορφα χωριά που την περιτριγυρίζουν (εγώ επέλεξα το Sulzano) και μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το νησάκι που βρίσκεται στη μέση της λίμνης, το Monte Isola.

👉 Διάβασε εδώ περισσότερα: Μια ημέρα στην ρομαντική λίμνη Iseo της Λομβαρδίας

Να περάσεις τέλεια!

Εβίτα