Είναι η μικρότερη από τις τέσσερις λίμνες της περιοχής της Λομβαρδίας και συνήθως επισκιάζεται από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες “αδελφές” της Como, Garda και Maggiore. Τον Σεπτέμβριο του 2021, βρέθηκα στην περιοχή, σε ένα ακόμα solo ταξίδι στο Μπέργκαμο, οπότε μετά απο μια επίσκεψη στην γειτονική Μπρέσια, μπήκα στο τρένο και πέρασα μια ημέρα (μόνη😅) στη ρομαντική λίμνη Iseo της Λομβαρδίας.

Πριν συνεχίσεις το διάβασμα, ρίξε μια ματιά στα άρθρα μου για το Μπέργκαμο και την Μπρέσια

👉 Κάνε μια στάση στο Μπέργκαμο

👉 24 ώρες στη Μπρέσια της Ιταλίας

Πώς να φτάσεις στη λίμνη Iseo

Η λίμνη Iseo χωρίζεται μεταξύ του Μπέργκαμο και της Μπρέσια και είναι μια από τις πιο γοητευτικές λίμνες της Λομβαρδίας. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρότερη από ορισμένες από τις άλλες στην περιοχή, η λίμνη Iseo προσφέρει πολλά περισσότερα στον επισκέπτη από ομορφιά και γοητεία. Περιτριγυρισμένη από τις Λομβαρδικές Άλπεις, με τα διάσπαρτα χωριουδάκια της να σε περιμένουν για εξαιρετικό ιταλικό φαγητό και θέες που κόβουν την ανάσα, προσφέρει μια διαφορετική ποιότητα και ηρεμία.

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσεις στην λίμνη είναι σαφώς το αυτοκίνητο. Το αεροδρόμιο Οrio Al Serio του Μπέργκαμο βρίσκεται μόνο μια ώρα μακριά από τη λίμνη, so yey!

Εάν αυτό δεν αποτελεί option για εσένα, τότε σου προτείνω αυτό ακριβώς που έκανα και εγώ. Πήγα με τρένο από το Μπέργκαμο στη Μπρέσια και απο εκεί πήρα άλλο τρένο με προορισμό Iseo, και κατέβηκα στο πανέμορφο χωριουδάκι Sulzano. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι πραγματικά απολαυστική γιατί μεγάλο μέρος της γίνεται κατά μήκος της λίμνης και η θέες που σου προσφέρονται είναι μοναδικές.

Άλλα χωριά που μπορείς να εξερευνήσεις είναι τα Iseo, Sarnico, Lovere, Pisogne, Peschiera Maraglio, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησάκι (κομμάτι βουνού) στην μέση της λίμνης. Γιατι σαν να μην έφτανε η ομορφιά του μέρους, η λίμνη έχει και ένα μικρό νησάκι στο κέντρο της, το Monte Isola, στο οποίο μπορείς να φτάσεις με μια μικρή βαρκούλα και να φας όσες σαρδέλες μπορείς να αντέξεις.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά, shall we?

Κατεβαίνοντας στο Sulzano, σε έναν από τους πιο γραφικούς σταθμούς τρένων που έχω βρεθεί ποτέ, περπάτησα τα, πραγματικά πανέμορφα στενά της πόλης. To 2016 το Sulzano είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας με τις “Floating Piers” – τις πλωτές αποβάθρες, έργο του Christo και Jeanne-Claude, όπου με μια ιδιαίτερη εγκατάσταση, “ένωσαν” το Sulzano με το Monte Isola και το νησάκι Sao Paolo.

Η εγκατάσταση αποτελούταν από 100.000 τετραγωνικά μέτρα κίτρινου υφάσματος που υποστηρίζονταν από ένα πλωτό, σπονδυλωτό σύστημα αποβάθρας , Βρισκόταν λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού και κινούνταν ανάλογα με τα ρεύματα της λίμνης, δίνοντας έτσι την αίσθηση στο κόσμο ότι περπατάει πάνω στο νερό.

Για όσους βρέθηκαν εκείνη την εποχή στην περιοχή, πρέπει να ήταν μια μοναδική εικόνα, εγώ – αρκετά χρόνια αργότερα – θα αρκεστώ στην παρακάτω επιγραφή.

Φτάνοντας στο Sulzano:

Περπατώντας στο Sulzano, ένιωσα αυτή τη γνώριμη ιταλική μαγεία που δεν καταφέρνω ποτέ να νιώσω στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας. Χαριτωμένα στενά, πολύχρωμα κτίρια, ομάδες από ποδηλάτες και περιπατητές που εξερευνούσαν τη περιοχή και μυρωδιές από τα εστιατόρια. Και κυρίως; Άφθονη ησυχία.

Ο δρόμος με έβγαλε στη μικρή αποβάθρα, όπου ακολούθησα το πλήθος που μπήκε στο μικρό βαρκάκι με προορισμό το Monte Isola. To εισιτήριο κόστισε μόλις 4 ευρώ και η διαδρομή διήρκησε περίπου δέκα λεπτά μέχρι να φτάσουμε στο Peschiera Maraglio εκεί που βρίσκονται όλα τα εστιατόρια και τα περισσότερα μαγαζιά με θέα τη λίμνη.

Περιήγηση στο νησί

Το Peschiera Maraglio είναι συνήθως το σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση του νησιού. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο δεξιόστροφα, μια βόλτα μέσα από τους ελαιώνες φτάνει στο Sensole, μετά ο δρόμος γίνεται πιο απότομος και οδηγεί στην πόλη Menzino, όπου η Rocca Oldofredi-Martinengo στέκεται επιβλητικά. Συνεχίζοντας προς τα βόρεια (εάν έχεις όρεξη για περπάτημα) μπορείς να φτάσεις στο Siviano, την πρωτεύουσα του νησιού, έναν οχυρωμένο οικισμό του Μεσαίωνα, με πυργόσπιτα και στενά δρομάκια. Από εκεί, μια κατάβαση οδηγεί στο Carzano, από όπου μπορείς να δείς το νησί Loreto. Μετά την επανέναρξη του παραλιακού δρόμου, η διαδρομή τελειώνει επιστρέφοντας στο Peschiera Maraglio (περίπου 9 χλμ. – Συνολικός χρόνος 2h30).

Mην ξεχάσεις!

Η αποξηραμένη σαρδέλα Monte Isola με τον καιρό έχει αποκτήσει τη δική της, πολύ ισχυρή ταυτότητα, σε σημείο να γίνει ένα από τα πιο γνωστά τυπικά προϊόντα της λίμνης Iseo. Θα την δεις παντού!

Με έντονη γεύση, η ξερή σαρδέλα ζεσταίνεται σε τηγάνι ή ψήνεται στη σχάρα, καρυκεύεται με λάδι, μαϊντανό και σκόρδο και σερβίρεται συνήθως με πολέντα.

Kαλά να περάσεις!

Εβίτα