Και όχι, δεν αναφέρομαι καθόλου στο όλο ρομάντζο Ρωμαίου και Ιουλιέτας. Ναι μεν το όλο στορυ έχει πλασαριστεί υπέροχα ώστε να προσελκύει ακόμα περισσότερους επισκέπτες αλλά όσο θα ανακαλύπτεις την πόλη θα αναγνωρίσεις και μόνος σου ότι η Βερόνα είναι τόσο όμορφη που είναι αχρείαστη η ελάχιστη παραπάνω φήμη που της προσδίδει μια “φανταστική” ιστορία αγάπης.

Ωστόσο, επειδή καθόλου party pooper δεν θέλω να γίνομαι και στηρίζω με όλη μου την δύναμη όλες τις ιστορίες αγάπης (ιδανικά αυτές που δεν καταλήγουν σε κάποιο θανατικό βέβαια), εννοείται θα σου πω να περάσεις να δεις και εσύ το υποτιθέμενο μπαλκόνι της Ιουλιέτας, διότι αυτά τα κιτς και άκρως τουριστικά θα θυμόμαστε από τα ταξίδια μας άφτερ ολ και δεν θα το δεχτώ να γυρίσεις από την Βερόνα χωρίς μια δόση Σαίξπηρ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στη Βερόνα φτάνεις είτε αεροπορικώς, είτε μέσω τρένου από κάποια γειτονική πόλη. Εμείς πετάξαμε από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, στο κουκλίστικο Μπέργκαμο και από κει με το γρήγορο τρένο, σε λιγότερο από ένα δίωρο βρισκόμασταν στην ρομαντική γειτονιά μας στη Βερόνα.

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει να διαβάσεις περισσότερα για το Μπέργκαμο Kάνε και εσύ μια στάση στο Μπέργκαμο

 Η Βερόνα απέχει από τη Βενετία 120 χλμ. και από τη λίμνη Γκάρντα 40 χλμ. Παρόλο που σαν πόλη  επισκιάζεται από τη γειτονική Βενετία, εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ιταλίας και όχι άδικα. Αν αναζητάς μια φινετσάτη ιταλική πόλη, με το ποτάμι της, το Κάστρο της, το λοβ στόρι της και εννοείται πολύ καλό φαγητό, τότε η Βερόνα είναι αυτό που ψάχνεις.

Pro Tip Απόφυγε να μείνεις στο ιστορικό κέντρο. Παρότι θα βρίσκεσαι στο κέντρο των πραγμάτων, δυστυχώς βρίθει από κόσμο όλες τις ώρες της ημέρες και οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες. Αντιθέτως σου προτείνω να μείνεις στην απέναντι όχθη της πόλης στην καταπληκτική και έξτρα λόκαλ Veronetta, εκεί που υπάρχει ηρεμία, αυθεντικά ιταλικά vibes, παραδοσιακές τρατορίες για να δοκιμάσεις όλα τα τοπικά εδέσματα και οικονομικές επιλογές διαμονής.

Εμείς μείναμε σε ένα όμορφο, πολύ αξιοπρεπές και καθαρό BnB στο οποίο μας υποδέχτηκαν και μας περιποιήθηκαν με το καλύτερο τρόπο οι δυο hosts μας. Σου βάζω εδώ το link αν θέλεις να το κλείσεις (Giardino Giusti House and Court)

Τι να δεις και τι να κάνεις στη Βερόνα

Ας ξεκινήσουμε με τα τα Σαιξπηρικά για να φύγουν από τη μέση. Το “Σπίτι της Ιουλιέτας” στην Via Cappello λοιπόν, γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών ανά τα χρόνια και είναι φυσικά κάτι που δεν πρέπει να χάσεις. Το “σπίτι των Καπουλέτων” άνηκε στην οικογένεια Dell Capello και επειδή υπήρχε αυτή η ομοιότητα των ονομάτων δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι υπήρχε κάποια σχέση. Το κτίριο χτίστηκε τον 13ο αι. αλλά το μπαλκόνι προστέθηκε πολύ αργότερα. Η είσοδος στην αυλή είναι δωρεάν, οπότε μπορείς εύκολα να ρίξεις την ματιά σου και να αγγίξεις το στήθος του αγάλματος της Ιουλιέττας που θα σου φέρει άφθονη τύχη αλλα και να γράψεις το δικό σου σημείωμα αγάπης. Το Μουσείο στο εσωτερικό φιλοξενεί μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, κοστούμια της Αναγεννησιακής εποχής και το κρεβάτι που εμφανίστηκε στην ταινία του Franco Zeffirelli το 1968, στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.

Το Ιστορικό Κέντρο της Βερόνα είναι πραγματικά μαγικό. Περιπλανήσου στα στενά χωρίς κάποιον συγκεκριμένο προορισμό και ανακάλυψε όλες τις ομορφιές της πόλης. Φτάσε μέχρι την  Piazza delle Erbe, την υπέροχη πλατεία όπου βρίσκεται η τοπική αγορά, ένα σιντριβάνι του 14ου αι., ο διάσημος πύργος Torre Di Lamberti του 11ου αι. και παρατήρησε τις μοναδικές λεπτομέρειες των κτιρίων που την πλαισιώνουν.

Περπάτησε την πολύβουη και άκρως εμπορική Via Mazzini , κάνε τα ψώνια σου ή απλώς παρατήρησε the world go by, σε μια από τις πιο όμορφες οδούς της πόλης.

Στάση για pizza και θέα;

Aνακαλύφθηκε σχεδόν από τύχη αλλα πραγματικά είναι ένα διαμαντάκι που πρέπει να μοιραστώ μαζί σου, καθώς στο Cappa Cafe θα φας αυθεντική ιταλική πίτσα ή θα πιεις ένα ρόφημα με αυτή την μοναδική θέα! Θυμήσου να βγεις μέχρι την κρυμμένη αυλίτσα!

Βερόνα χωρίς Αρένα δεν γίνεται!

Η τρίτη μεγαλύτερη αρένα στον κόσμο είναι αυτή της Βερόνα και βρίσκεται πάνω ακριβώς στην Πλατεία Bra! Χτισμένη το 30 μ.Χ, το Ρωμαϊκό αυτό θέατρο φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων, συνήθως ρεσιτάλ όπερας καθώς διαθέτει εξαιρετική ακουστική! Μην χάσεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ένα υπέροχο θέαμα.

Castel San Pietro

Είσαι έτοιμος να δεις την πόλη απο ψηλά και να την ερωτευτείς για πάντα; Ήρθε η ώρα να ανέβεις στο ξακουστό λόφο San Pietro και στο ομώνυμο Κάστρο, και να απολαύσεις πανοραμικές θέες της πόλης από ψηλά. Μην φοβάσαι την ανάβαση, υπάρχει και τελεφερίκ!

Στάση για παραδοσιακό φαγητό!

Μα φυσικά στην Veronetta και στο άκρως παραδοσιακό Osteria PERBACCO. Το εσωτερικό του είναι ζεστό και σε καλωσορίζει ενώ η αυλή του θα σε γοητεύσει. Δοκίμασε όλες τις ντόπιες γεύσεις όπως Pastissada de Caval (ναι είναι κρέας αλόγου) , Risotto all’Amarone, Risotto tastasal.

Photo Album

Enjoy!

Evita